Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γερμανία: Όχι στην άμεση αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF - Κατσέλη: Να ανταλλάξει το EFSF ελληνικά ομόλογα με ομόλογα άριστης αξιολόγησης- Τι λέει ο Παπακωνσταντίνου

Γερμανία: Όχι στην άμεση αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF - Κατσέλη: Να ανταλλάξει το EFSF ελληνικά ομόλογα με ομόλογα άριστης αξιολόγησης- Τι λέει ο Παπακωνσταντίνου
(upd2) Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την άμεση αγορά ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). "Κάτι τέτοιο δεν είναι υλοποιήσιμο" ανέφεραν σήμερα κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας θα συζητηθούν την Παρασκευή κατόπιν σχετικής ανάλυσης που θα παρουσιάσουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ.
Η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει στο σημείο βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους της, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι επικαλούμενοι μάλιστα εκτιμήσεις ειδικών. Επισήμαναν ωστόσο ότι σημαντικό είναι να τηρηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των δομικών μεταρρυθμίσεων.
Οι αποφάσεις παραπέμπονται στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου ως μέρος του συνολικού πακέτου, μαζί με τα μέτρα για την ενίσχυση του σημερινού EFSF και το μόνιμο μηχανικό στήριξης που θα διαδεχτεί το ταμείο από τα μέσα του 2013.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο Reuters άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Προφανώς οι συναλλαγές θα αφορούν τη δευτερογενή αγορά ομολόγων και το EFSF μπορεί, σύμφωνα με την Υπουργό, να ανακουφίσει την Ελλάδα ανταλλάσσοντας ελληνικά ομόλογα αυξημένου ρίσκου με ομόλογα άριστης αξιολόγησης.
Οι σκέψεις της Λούκα Κατσέλη θα παραμείνουν θεωρίες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων των χωρών της ευρωζώνης με υψηλό δημόσιο χρέος και έλλειμμα.

Βέβαιος ο Παπακωνσταντίνου ότι η ΕΕ θα βρεί την οριστική λύση στην κρίση χρέους


Η Ελλάδα είναι βέβαιη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν τον ερχόμενο μήνα σε συμφωνία για την εξεύρεση οριστικής λύσης απέναντι στην κρίση χρέους, λύση η οποία θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των spreads και θα επιτρέψει την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Τα ανωτέρω δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δύο μόλις 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διαψεύσει τις προσδοκίες των αγορών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Η περίοδος των πυροσβεστικών λύσεων έχει τελειώσει και όλοι το συνειδητοποιούμε αυτό», σημείωσε επίσης.
«Η ευρωζώνη έχει αποδείξει πως παρότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι περίπλοκη πάντα είναι εκεί όταν χρειάζεται να δράσει» ανέφερε.


Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέας Συνόδου Κορυφής στις 4 Μαρτίου θα αποφασιστεί στην επικείμενη Σύνοδο της Παρασκευής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης