Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η συμφωνία φιάσκο ΗΠΑ - ΕΕ βύθισε τράπεζες -3% και ΧΑ -0,94% στις 1.950 μον. - Αυξάνεται ο δείκτης επικινδυνότητας

Η συμφωνία φιάσκο ΗΠΑ - ΕΕ βύθισε τράπεζες -3% και ΧΑ -0,94% στις 1.950 μον. - Αυξάνεται ο δείκτης επικινδυνότητας
Ορισμένα χαρτοφυλάκια θέλουν να ξεφορτώσουν και περιμένουν ένα γεγονός μια καλή αφορμή που μπορεί να μην είναι πολύ μακριά
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.950 μονάδες από τις 1.988 μονάδες υψηλό ημέρας, καθώς δεν έπεισε η συμφωνία φιάσκο μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για τους δασμούς, επιβαρύνοντας σημαντικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα αρχικά κέρδη στις τράπεζες μηδενίστηκαν και επέστρεψαν με πιέσεις, με την Εθνική -3,23% από κέρδη +1%, ενώ αρνητική ήταν η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, με τον όμιλο Viohalco να δέχεται πιέσεις άνω του -4%. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανάγκασε την ΕΕ σε… συνθηκολόγηση προκειμένου να αποφευχθεί ένας καταστροφικός εμπορικός πόλεμος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε συμφωνία με την ΕΕ που επιβάλλει δασμούς 15% στα περισσότερα αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη και απαιτεί από το μπλοκ να πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις σε ενεργειακά προϊόντα των ΗΠΑ, αποτρέποντας έναν εμπορικό πόλεμο.
Αν και το ποσοστό του 15% είναι το μισό από αυτό που είχε απειλήσει ο Trump, πολλοί θα απογοητευτούν από αυτό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχθηκε δασμούς 10% στην εμπορική του συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Μάιο, αναφέρθηκε ευρέως ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες το θεώρησαν κακή συμφωνία.
Αναλυτικά, στις τράπεζες,  με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -3,23% και ακολούθησαν Eurobank -1,56%, Πειραιώς -1,49% και Alpha Bank -0,31%, από +2,19% υψηλό ενδοσυνεδριακό. 
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε EΛΧΑ -5,3%, Viohalco -4,09%, Τιτάν -2,3%... ενώ ξεχώρισε για μκια ακόμη συνεδρίασηη η ΕΥΔΑΠ +3,58% με τη συνολική απόδοση το τελευταίο τετραήμερο +26,34%.
Η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Σήμερα 28/7, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ και αύριο η διοίκηση θα ενημερώσει τους αναλυτές. 
Η μετοχή της EXAE έκελισε στα 7,31 ευρώ, πλησιάζοντας ιστορικά υψηλά. 
Ωστόσο, η τιμή δεν ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη δεδομένα. 
Πρόκειται για μια τεχνητή ανατίμηση, προϊόν βραχυπρόθεσμης κερδοσκοπίας από συγκεκριμένους σπεκουλαδόρους, που επιχειρούν να τορπιλίσουν τη συμφωνία με την Euronext, οδηγώντας σε αποτυχία ή αναδιαπραγμάτευση. 
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Euronext περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετοχών, αποτιμώντας την ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή και οδηγώντας σε σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε νέα μετοχή της Euronext.
Σημειώνεται ότι η μετοχή της ΕΧΑΕ διαπραγματευόταν στα 6 ευρώ πριν την πρόταση της Euronext και μετά έφθασε στα 6,90 ευρώ - τιμή του deal - μας λένε τώρα σενάρια για κουφές τιμές στόχου για να κερδοσκοπήσουν ή να ναυαγήσει το deal. 
Και οι γνωστοί-άγνωστοι ώθησαν την τιμή της μετοχής στα 7,5 ευρώ που οι πραγματικοί παίκτες της αγοράς μας λένε ότι είναι μη ρεαλιστική.
Την Τετάρτη 30/7 δημοσιεύει η Melten και η Τράπεζα Πειραιώς και την Πέμπτη 31/7 Τιτάν, Εθνική Τράπεζα και Eurobank. 
Ακολουθούν την 1η Αυγούστου  τα αποτελέσματα των  ΑΛΦΑ και OPTIMA, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και στις 5/8 η Τρ. Κύπρου.
Στις 7 Αυγούστου θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI  στις 7 Αυγούστου, με τα σενάρια για την ένταξη των εταιρειών Τιτάν και Motor Oil να επανέρχονται.
Ειδικότερα, για την Τιτάν, η οποία είχε πληρώσει τα κριτήρια στην προηγούμενη αναδιάρθρωση, αλλά τελικά δεν επιλέχθηκε για τον δείκτη Greece Standard, γεννάται η απορία αν αυτό οφείλεται στην εκτίμηση του οίκου ότι η εισηγμένη δεν θεωρείται "ελληνική", λόγω της έδρας της στο εξωτερικό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο οίκος έχει δηλώσει πως η εταιρεία Metlen θα ληφθεί υπόψη ως συνέχεια της ελληνικής αγοράς
Στα διεθνή, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια «παγώνοντας» προσωρινά τις μειώσεις μετά από ένα χρόνο, η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 29 - 30 Ιουλίου 2025.
η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 29 - 30 Ιουλίου 2025.
 Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reseve, Fed) J.Powell έχει κρατήσει τα επιτόκια σταθερά το τελευταίο διάστημα, παρά τις πιέσεις και την οξεία κριτική του D. Trump, υποστηρίζοντας πως προτεραιότητα της Fed παραμένει  η σταθερότητα των τιμών και η διατήρηση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής.

Ο  Γενικός Δείκτης βρέθηκε μια ανάσα από τις πολυπόθητες 2.000 μονάδες

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα πάει στις 2.200 μονάδες αυτός φαίνεται ότι είναι ο στόχος για το τέλος του 2025… ωστόσο κάποιοι μας προειδοποιούν «το ελληνικό χρηματιστήριο είναι φούσκα και όταν σκάσει… πολλοί επενδυτές θα πονέσουν… οι ξένοι με μαεστρία βάζουν ξανά στο κόλπο τους μικρομετόχους και όταν κατακλυστεί η αγορά θα πέσει το ξεφόρτωμα χωρίς αύριο..»
Στην Wall σημειώνονται ιστορικά υψηλά ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται στις 6.400 μονάδες και στόχος είναι οι 6.500 μονάδες.
Οι προσδοκίες των πολιτικών Trump, οι πολιτικές της FED και βεβαίως οι επαναγορές ιδίων μετοχών 1 τρισεκ. δολαρίων απορροφούν την προσφορά και ωθούν την Wall υψηλότερα.
Υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο επενδυτές με επενδύσεις άνω των 8 δισεκ. που θεωρούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα πάει στις 2.200 μονάδες.
Μάλιστα στέλεχος της Blackrock που μίλησε στο BN υποστήριξε ότι οι 2.200 μονάδες είναι ορατός και ρεαλιστικός στόχος και για το 2026 στόχος είναι οι 2.800 μονάδες.
Μάλιστα ένας μεγάλο private equity fund υποστηρίζει ότι έχουν τοποθετηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο επενδυτές από ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες και θέλουν αποδόσεις άνω του 20%... δεν θα αφήσουν το Χρηματιστήριο να διορθώσει.
Υπάρχει μια παράμετρος που πρέπει να αξιολογηθεί…
Οι τράπεζες επαναγοράζουν ίδιες μετοχές και δίνουν και μερίσματα σχεδόν – προσεχώς – το 50% των κερδών τους και αυτό το στοιχείο είναι πρόσθετος λόγος που δεν επιτρέπει την διόρθωση
Ένας σπουδαίος λόγος είναι ότι βρισκόμαστε σε προπαρασκευαστική περίοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την Morgan Stanley Capital International σε ώριμη αγορά προς το τέλος του 2026.
Πάντα σημειώνεται ένα ράλι... αν και στην Ελλάδα συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως περιγράφουμε.
Είπαμε ότι τις 2.200 μονάδες θα τις δούμε από εδώ και πέρα και επίσης λέμε ότι τις 1.600 μονάδες θα τις δούμε επίσης από εδώ και πέρα.
Ορισμένα χαρτοφυλάκια θέλουν να ξεφορτώσουν και περιμένουν ένα γεγονός μια καλή αφορμή που μπορεί να μην είναι πολύ μακριά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει γίνει πολύ επικίνδυνο… και ο δείκτης επικινδυνότητας θα αυξηθεί.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,87% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,18%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank +2,19%, Eurobank +1,56%...αλλά και  στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Metlen, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ άνω του +1,5% ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,29% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,99%.
Στις δημοπρασίες , εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -3,23% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ΕΛΧΑ -5,3%, Viohalco -4,09%, Tιτάν -2,3%..και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,99% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,73%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,94% στις 1.950 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.988,14 μονάδες και χαμηλό τις 1.950,11 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 157,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 31 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 17 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,18 εκατ. ευρώ και όγκου 2,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 52,1 χιλ. τεμάχια αξίας 632,8 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 242 χιλ. τεμάχια αξίας 1,61 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,6 εκατ. ευρώ, η Eurobank 900 χιλ. τεμάχια αξίας 2,84 εκατ. ευρώ  και η Τρ. Κύπρου 50 χιλ. τεμάχια αξίας 338 χιλ. ευρώ.
Ο Τιτάν 10 χιλ. τεμάχια 366 χιλ. ευρώ, η Jumbo 14 χιλ. τεμάχια αξάις 420 χιλ. ευρώ, η Metlen 3,23 χιλ. τεμάχια αξάις 152 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 110 χιλ. τεμάχια αξίας 2,09 εκατ. ευρώ..
Η ΕΧΑΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 740 χιλ. ευρώ, η Αlter Ego Media 500 χιλ. τεμάχια αξίας 2,35 εκατ. ευρώ,  η Ευρώπη Holdings 27 χιλ. τεμάχια αξίας 50,7 χιλ. ευρώ και η Unibios 400τεμάχια αξίας 1,29 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.950 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.950 μονάδες και ακολουθούν οι 1.900, οι 1.850, οι 1.800, οι 1.785, οι 1.750, οι 1.680, οι 1.680 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.625 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.000 μονάδες και ακολουθούν οι 2.050 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.102 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.070 μονάδες και ακολουθούν οι 2.050, ΟΙ 2.000, οι 1.975, οι 1.900, οι 1.850, οι 1.800, οι 1.780, οι 1.750, οι 1.700, οι 1.680, οι 1.650, οι 1.615 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.527 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.150 μονάδες και ακολουθούν οι 2.200 μονάδες.

Αγορές στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -0,16 μ.β.

Αγορές καταγράφονται σήμερα 28/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλείς επενδύσεις, καθώς δεν εμπιστεύονται την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ.
Η συμφωνία φαίνεται προσωρινή ή αδύναμη, καθώς δεν λύνει τα βαθύτερα προβλήματα του εμπορικού πολέμου, και ανησυχούν ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται (π.χ. χαμηλότερη ανάπτυξη σε Κίνα, Ευρώπη ή ΗΠΑ).
Οι  επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Fed η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 29 - 30 Ιουλίου 2025.
Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη FΕD περιορίζονται καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού λόγω των δασμών και παρά τις πιέσεις του Trump για άμεση μείωση και τις επιθέσεις του στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reseve, Fed) Jerome Powell.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Trump την προηγούμενη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία της Fed, μια κίνηση που θεωρήθηκε ως νέο επεισόδιο στην πίεση που ασκεί στον Powell για μείωση των επιτοκίων ή ακόμη και για παραίτησή του, ο πρόεδρος ισχυρίστηκε πως οι εργασίες ανακαίνισης δύο ιστορικών κτιρίων έχουν ξεπεράσει τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Powell αντέδρασε άμεσα, αμφισβητώντας το νούμερο και διευκρινίζοντας ότι ο Trump συνυπολόγισε και τα έξοδα ενός τρίτου κυβερνητικού κτιρίου, το οποίο είχε κατασκευαστεί πέντε χρόνια νωρίτερα.
Ο Trump απαιτεί από τον Powell να προχωρήσει άμεσα σε μείωση του βασικού επιτοκίου, υποστηρίζοντας πως έτσι θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες δισεκατομμύριο δολάρια από τόκους του αμερικανικού χρέους, το οποίο μόνο για το 2024 ξεπέρασε το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε πληρωμές τόκων.
Παράλληλα, ο Trump κατηγορεί τον Powell για «ανικανότητα» και «πολιτική μεροληψία», παρότι ήταν εκείνος που τον διόρισε το 2017.
Ο Powell, από την πλευρά του, έχει κρατήσει τα επιτόκια σταθερά το τελευταίο διάστημα, παρά την οξεία κριτική, υποστηρίζοντας πως προτεραιότητα της Fed παραμένει η σταθερότητα των τιμών και η διατήρηση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,38% και το 10ετές ιταλικό 3,54% με το μεταξύ τους spread στις -16 μονάδες βάσης.
Στον αντίποδα, πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,40% και το 2ετές στο 3,93%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στη τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή 30/5, η Scope Ratings δεν... ασχολήθηκε με την επικαιροποίηση της αξιολόγησης της Ελλάδας, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Έτσι, η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα παρέμεινε στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Η επόμενη αξιολόγηση θα λάβει χώρα στις 5 Σεπτεμβρίου 2025 από την DBRS Morningstar και ακολουθεί η Moody’s: στις 19 Σεπτεμβρίου 2025.
Η οικονομία δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι  ασιατικές αγορές, με επίκεντρο την εμπορική συμφωνία  του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, με την επιβολή δασμού 15% στις περισσότερες εισαγωγές από την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κίνα.
Η απόφαση αυτή στοχεύει στο να μην παρεμποδιστεί η πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, αλλά και να διευκολυνθεί η προετοιμασία για πιθανή συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.
Αντιπρόσωποι από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα στη Στοκχόλμη, συνεχίζοντας τον τρίτο γύρο εμπορικών συνομιλιών, μετά από προηγούμενες συναντήσεις στη Γενεύη και στο Λονδίνο. 
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,05%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο +0,12%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,62%, o δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα στο +0,42% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,36%.

Πτώση  τις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και ΕΕ, η οποία χαρακτηρίζεται ως αποτυχημένη, επιβαρύνοντας σημαντικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε ότι η ΕΕ δεσμεύτηκε να επενδύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και να αγοράσει αμερικανική ενέργεια αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολάρια.
Ενώ ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν τη συμφωνία, άλλοι την χαρακτήρισαν «φιάσκο», επιμένοντας ότι φέρνει μόνο «προσωρινή σταθερότητα».
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στα 68,94 δολ. το βαρέλι στο +1,89% και το αμερικανικό αργό στα 66,34 δολ. το βαρέλι στο +1,8%.
Απώλειες -1,13% καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στα 32,13 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB -0,05%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,50%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,05%, ο S&P 500 στο +0,10%, ο Nasdaq στο +0,30% και το ETF GREC στο -1,88% (60,98 δολ.).

Πιέσεις στις τράπεζες, με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, μηδενίζοντας τα αρχικά τους κέρδη με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 11,8250 ευρώ, με πτώση -3,23%, με  όγκο 1,58 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 10,82 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,19 ευρώ, με πτώση -0,31%, με όγκο 4,.63 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,39 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 6,63 ευρώ,  με πτώση -1,49%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 8,29 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,15 ευρώ, με πτώση -1,56% με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 11,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,10 ευρώ, με πτώση -0,84% με όγκο 185 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 6,66 ευρώ, με πτώση -0,60% και όγκο 1,14 εκατ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 2,94 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank στα 1,1520 ευρώ, με πτώση -1,2%, με όγκο 1,58 εκατ. τεμάχια  και αποτίμηση στα 1,86 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 15,00 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές 

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών  μετοχών  του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΧΑ, Viohalco, Τιτάν. 
Στον αντίποδα, ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ...
Η Coca Cola έκλεισε στα 45,26 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση στα 16,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 18,78 ευρώ, με πτώση -0,32% και αποτίμηση 6,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μetlen έκλεισε στα 45,90 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 6,57 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,39 ευρώ, με άνοδο +0,46%% και αποτίμηση 6,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η  ΔΕΗ έκλεισε στα 14,01ευρώ, με πτώση -1,13% και αποτίμηση 5,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 30,00 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση  4,08  δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 36,10 ευρώ, με πτώση -2,3% και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισ.ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,68  ευρώ, με πτώση -1,29% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 24,84 ευρώ, με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 20,72 ευρώ, με πτώση -0,19% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 6,09 ευρώ με πτώση -4,09% και κεφαλαιοποίηση στα 1,58 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 6,12 με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,53 ευρώ, με άνοδο +3,58% και κεφαλαιοποίηση 802 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,27 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 69 μονάδες

Αγορές καταγράφονται σήμερα 28/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,38% και το 10ετές ιταλικό 3,54%, με το μεταξύ τους spread στις -16 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης από 70 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,42% ή 420 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 26 μονάδες βάσης.

Αγορές στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Αγορές  καταγράφονται σήμερα 28/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 28 Ιουλίου του 2025 στο 3,54%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/7/2025 στο 2,69%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,91% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,12% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,54% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,02%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης