Τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων ημερών οδήγησαν εύλογα σε κάποιες επιλεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών οι οποίες απορροφήθηκαν με ευκολία
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 6 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη +5,13%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα υπεραποδίδει με άνοδο +13,29%.
Τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων ημερών οδήγησαν εύλογα σε κάποιες επιλεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών οι οποίες όμως απορροφήθηκαν με ευκολία.
Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα επιστρέφει με τις εξελίξεις στη Συρία να αυξάνουν το ρίσκο, ενώ αδιάφορη είναι η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τη Scope Ratings .
Στο επίκεντρο βρέθηκαν και πάλι οι τράπεζες, καθώς φουντώνουν οι πληροφορίες για κινήσεις από την Κυβέρνηση προκειμένου να μειωθούν οι προμήθειες
Επίσης, σήμερα Δευτέρα 9/12 ξεκινάει ένα ακόμη road show, αυτό της Capital Link στη Νέα Υόρκη που μετά αρκετές δεκαετίες παρουσίας και η αγορά περιμένει να δει το αποτέλεσμα που θα έχει στο ταμπλό, με δεδομένη τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά το road show του Λονδίνου και την αναβάθμιση από τη Scope.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +3,83% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,11%, Eurobank +0,63% και Alpha Bank +0,33%.
Ακόμη υψηλότερα βλέπει τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan, η οποία μάλιστα προχώρησε σε αύξηση των τιμών στόχων μετά την αναθεώρηση των μοντέλων αποτίμησης του κλάδου των αναδυόμενων αγορών.
Η νέα τιμή στόχος της Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, από 2,30 ευρώ προηγουμένως, της Eurobank στα 3,20 ευρώ, από 2,80 ευρώ, της Εθνικής στα 9,80 ευρώ, από 9,70 ευρώ, και της Πειραιώς στα 6,20 ευρώ, από 5,90 ευρώ προηγουμένως.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ +3,83% αλλά και Lamda +2,39%, Ελλάκτωρ +2,23%, Μυτιληναίος +1,8% ..ενώ υποχώρησαν Cenergy -1,85%, Coca Cola -1,81%, EΥΔΑΠ -1,19%...
Σε συμφωνία με την Edison κατέληξε η Helleniq Energy για την αγορά από την Εταιρεία του 50% της εταιρείας Elpedison B.V.
Το τίμημα για το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison B.V. ανέρχεται σε περίπου 164 εκατ. ευρώ, πλέον αναπροσαρμογών έως το ποσό των 31 εκατ., που αφορούν σε διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένα στοιχεία του ισολογισμού και ταμειακά διαθέσιμα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.
Σε ΒΒΒ (από ΒΒΒ-) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Scope Ratings, στηρίζοντας το αφήγημα της κυβέρνησης πως όλα... πάνε καλά.
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές (από θετικές).
Βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την προσδοκία για συνεχή μείωση του δείκτη χρέους (χρέος/ΑΕΠ) τα επόμενα χρόνια, με την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος να νισχύεται από την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), τις ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών και τη σταδιακή απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Στο μέτωπο των επιτοκίων η προσοχή θα εστιαστεί στις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους από την ΕΚΤ (12 Δεκεμβρίου) και την FED (17-18 Δεκεμβρίου).
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται για την τελευταία συνεδρίαση του έτους, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να συμφωνούν ότι ένα ακόμη βήμα κατά 0,25% την τέταρτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ για το 2024, ενώ τα στοιχήματα ανεβαίνουν για μια επιπλέον μείωση κατα 0,25% από την FED.
Η κυβέρνηση λαικίζει δήθεν πιέζοντας για τραπεζικές προμήθειες
Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια καθημερινή προπαγάνδα λαϊκισμού με επίκεντρο τις τραπεζικές προμήθειες.
Στην κυριολεξία απομυθοποίηση… μιας υπόθεσης για την οποία κόμματα και μέσα ενημέρωσης λαϊκίζουν από άγνοια ή σκόπιμα.
Στην Ελλάδα οι τράπεζες επιτυγχάνουν συνολικά 8,2 δισεκ. συνολικά έσοδα ενώ οι προμήθειες ανέρχονται σε 2,1 δισεκ. δηλαδή αναλογούν στο 26% των συνολικών εσόδων.
Στην Ευρώπη σε μέσους όρους οι προμήθειες αναλογούν στο 33%, π.χ. η Unicredit στην Ιταλία είχε 18,5 δισεκ. έσοδα και 6,16 δισεκ. προμήθειες.
Τι μας δείχνουν τα στοιχεία;
1)Πρώτον ο μύθος ότι οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών είναι ακραίες είναι άκρως παραπλανητικός.
2)Η αντιπολίτευση πρότεινε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών ύψους 4,3 δισεκ. ετησίως δηλαδή φόρο 750 εκατ αυτή η πρόταση είναι λαϊκισμός.
3)Η κυβέρνηση προτείνει μείωση των τραπεζικών προμηθειών επειδή είναι ανίκανη να αυξήσει το εισόδημα και αυτό ονομάζεται λαϊκισμός.
4)Κατά μέσο όρο οι τραπεζικές προμήθειες στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες έως 20% με 25% σε σχέση με την Ευρώπη
Τι θα συμβεί;
Λόγω της πίεσης που δέχονται οι τράπεζες θα ενδώσουν επειδή απλά οι διοικήσεις δεν έχουν το σθένος να αντισταθούν.
Αν και αυτή η δήθεν κόντρα κυβέρνησης – τραπεζών είναι για το θεαθήναι
Ποιες μειώσεις έρχονται;
Α)Να μειωθούν οι προμήθειες στις αναλήψεις μετρητών από τα ATMs μεταξύ διαφορετικών τραπεζών από 2,8 έως 3,9 ευρώ προμήθεια στο 1,5 ευρώ
Π.χ. σε συντάξεις κάτω των 500 ευρώ μπορεί και να μηδενιστεί η προμήθεια.
Β)Γενικά οι συναλλαγές μέσω σύστημα ΔΙΑΣ υπόκειται σε κάποιες μειώσεις
Γ)Οι συναλλαγές μέσω IRIS για ποσά έως 1.000 ευρώ να μην έχουν προμήθεια.
Δ)Τα λεγόμενα έξοδα φακέλου σε ένα δάνειο είναι μια αποτυχία, μπορούν δραστικά να μειωθούν οι τράπεζες ήδη καλύπτουν τα έξοδα τους από τους τόκους.
Γενικώς το BN δεν είναι οπαδός της ακαταλόγιστης μείωσης μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί ο λαϊκισμός.
Η κυβέρνηση να βελτιώσει το εισόδημα αντί να ποντάρει σε κλάδους για να βρει έσοδα.
Πότε οι εταιρίες πετρελαιοειδών, πότε οι τράπεζες… και το κράτος ανεύθυνο, ανίκανο, ανεπαρκές.
H πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,40% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,72%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στην Εθνική +3,89% και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές, με ΕΛΠΕ +3,48%, Μυτιληναίος, Viohalco, Lamda πλησίον του +2% ..και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,59% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +1,65%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,58% στις 1.464 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.465,15 μονάδες και χαμηλό τις 1.450,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 142,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 35,6 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 27,1 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,85 εκατ.ευρώ και όγκου 2,88 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εurobank διακίνησε 523,4 χιλ. τεμάχια αξίας 1,17 εκατ. ευρώ, η Εθνική 550 χιλ. τεμάχια αξίας 4,2 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 1,39 εκατ. τεμάχια αξίας 2,28 εκατ. ευρώ και η Τρ. Κύπρου 67,7 χιλ. τεμάχια αξίας 308,7 χιλ. ευρώ.
Η Coca Cola 20 χιλ. τεμάχια αξάις 674 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 60,2 χιλ. τεμάχια αξίας 901,1 χιλ. ευρώ.
Η Intralot 185 χιλ. τεμάχια αξίας 179,5 χιλ. ευρώ και η Premia Α.Ε.Ε.ΑΚ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 47,4 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.464 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.475 μονάδες και ακολουθούν οι κρίσιμες 1.500 –1.510 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι .428 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και ακολουθούν οι κρίσιμες 1.401 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.380 , οι 1.350, οι 1.320 και οι 1.300 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.301 μονάδες διασπώντας και τις 1.285 και τις 1.300 μονάδες, με επόμενη αντίσταση τις 1.350 μονάδες. . ,
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.239 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.202 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.
Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 2,87% - Το spread με την Ιταλία στις 30 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 9/12 στα ομόλογα, αναμένοντας τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ να στις 12 Δεκεμβρίου και ακολουθεί η διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Δεκεμβρίου.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται για την τελευταία συνεδρίαση του έτους, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να συμφωνούν ότι ένα ακόμη βήμα κατά 0,25% να είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα μετά την απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού που ήταν πιο απότομη από την αναμενόμενη.
Αυτή θα είναι η τέταρτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ για το 2024, διαμορφώνοντας τη συνολική μείωση από τα μέσα του τρέχοντος έτους στο 1%, που θα το φέρει στο 3%, με στόχο την αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ευρώ στο 2% μέχρι και το τέλος του 2025.
Επίσης, τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Fed του Νοεμβρίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων, αλλά με σταδιακό ρυθμό, με τα στοιχήματα να ανεβαίνουν για μια επιπλέον μείωση κατα 0,25% στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,87% και το 10ετές ιταλικό 3,17% με το μεταξύ τους spread στις -30 μονάδες βάσης.
Στον αντίποδα, πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό να κινείται στο 4,18% και το 2ετές στο 4,12, με την απόδοση του 10ετούς να είναι υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Σε ΒΒΒ (από ΒΒΒ-) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Scope Ratings, στηρίζοντας το αφήγημα της κυβέρνησης πως όλα... πάνε καλά.
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές (από θετικές).
Βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την προσδοκία για συνεχή μείωση του δείκτη χρέους (χρέος/ΑΕΠ) τα επόμενα χρόνια, με την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος να νισχύεται από την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), τις ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών και τη σταδιακή απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 404 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 227 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - «Βουτιά» -3% στον Kospi
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 9/12 οι ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις αυξημένες πολιτικές εντάσεις στην Νότια Κορέα που έκλεισαν τον δείκτη Kospi με «βουτιά» -3%.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της χώρας Yoon Suk Yeol επιβίωσε της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής το Σαββατοκύριακο.
Οι επιπτώσεις από τη σύντομη κήρυξη στρατιωτικού νόμου συνεχίζουν να ταράζουν τη χώρα.
Ενώ το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Yoon μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία του Σαββάτου για την πρόταση μομφής που έφεραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του δήλωσε ότι ο Yoon θα παραιτηθεί.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγγελείς της χώρας κατονόμασαν τον πρόεδρο ως αντικείμενο ποινικής έρευνας για πιθανές κατηγορίες προδοσίας και κατάχρησης εξουσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Επίσης οι επενδυτές αξιολόγησαν τα ναθεωρημένα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης από την Ιαπωνία και τα στοιχεία πληθωρισμού της Κίνας για τον Νοέμβριο.
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση, από 0.2% και πάνω από τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters που προέβλεπε μηδενική μεταβολή.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Κίνα ήταν κατώτερη των προσδοκιών τον Νοέμβριο, καθώς αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 0,3% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα.
Οι οικονομολόγοι του Reuters προέβλεπαν αύξηση των τιμών κατά 0,5%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,22%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,04%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο-0,29%, ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας στο -2,78% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,02%.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 9/12 με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των επενδυτών της Ευρωζώνης από την Sentix, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί τον Δεκέμβριο, αποκάλυψε η Sentix στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Ο συνολικός δείκτης προβλέπεται να μειωθεί κατά 4,6 μονάδες στις αρνητικές 17,5, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2023. Ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης προβλέπεται να βυθιστεί από το αρνητικό 21,5 στο αρνητικό 28,5, τη χαμηλότερη τιμή του από τον Νοέμβριο του 2022. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης προσδοκιών θεωρείται ότι μειώνεται από το αρνητικό 3,8 στο αρνητικό 5,8.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η γεωπολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol αντιμετώπισε με επιτυχία μια απόπειρα καθαίρεσης, ενώ ο Σύρος πρόεδρος Bashar al-Assad βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του όταν οι δυνάμεις των ανταρτών προχώρησαν στην πρωτεύουσα.
Άνοδος καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 72,17 δολ. το βαρέλι στο +1,5% και του αμερικανικού αργού στα 68,37 δολ. το βαρέλι στο +1,8%.
Πτώση -2,4% καταγράφεται και στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στα 45,35 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,70%, ο δείκτης FTSE MIB στο -015%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,50%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,05%, ο S&P 500 στο -0,25%, ο Nasdaq στο -0,25% και το ETF GREC στο +0,52% (41,043 δολ. ).
Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική +4%
Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, με την Εθνική να ξεχωρίζει και με ικανοποιητικές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 7,7460 ευρώ, με άνοδο +3,83% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,09 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6485 ευρώ, με άνοδο +0,33%, με όγκο 9,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,9190 ευρώ, με άνοδο +1,11% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,9 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,25 ευρώ, με άνοδο +0,63%, με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,27 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 12,78 ευρώ, με πτώση -0,16% , με όγκο 23 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 943 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 4,54 ευρώ, με άνοδο +0,67%, με όγκο 195 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,6840 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 1,11 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,20 ευρώ, με άνοδο +4,41% και κεφαλαιοποίηση 282 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο τα ΕΛΠΕ +3%
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές.
Ανοδικά ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ +3,41% και ακολούθησαν Lamda +2,39%, Ελλάκτωρ +2,23%, Viohalco +2,22%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Cenergy -1,85%, Coca Cola -1,81%, EΥΔΑΠ -1,19%...
Η Coca Cola έκλεισε στα 33,60 ευρώ, με πτώση -1,81% και κεφαλαιοποίηση στα 12,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,94 ευρώ, με πτώση -0,73% και αποτίμηση 6,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,94 ευρώ, με άνοδο +0,31% και αποτίμηση 5,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 32,86 ευρώ, με άνοδο +1,8% και κεφαλαιοποίηση 4,7 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,93 ευρώ, με άνοδο +0,51% και αποτίμηση 4,56 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 39,30 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 18,66 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,93 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,81 ευρώ, με πτώση -0,05% και κεφαλαιοποίηση 2,34 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,1350 ευρώ, με άνοδο 3,41% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 20,40 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,14 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 3,56 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,83 ευρώ, με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση 621 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9280 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 2,9050 ευρώ, με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 2,87% - Το spread με την Γερμανία στις 77 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 9/12 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,87% και το 10ετές ιταλικό 3,17% με το μεταξύ τους spread στις -30 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης από 76 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,60% ή 600 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -30 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 39 μονάδες βάσης.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 9/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 9 Δεκεμβρίου του 2024 στο 3,17%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/12//2024 στο 2,10%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,38% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,49% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,74% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,17% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,72%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών