Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόπωση και πτώση στα υψηλά 10ετίας στο ΧΑ -0,67% στις 1.352 μον. - Στο επίκεντρο ΕΚΤ, Ελ. Βενιζέλος και Μυτιληναίος

Κόπωση και πτώση στα υψηλά 10ετίας στο ΧΑ -0,67% στις 1.352 μον. - Στο επίκεντρο ΕΚΤ, Ελ. Βενιζέλος και Μυτιληναίος
Μετά τις υψηλές επιδόσεις της αγοράς το τελευταίο διάστημα, οι επενδυτές ρευστοποίησαν μέρος των κερδών τους
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Κόπωση και πτώση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.352 μονάδες και εύλογα μετά τις υψηλές επιδόσεις της αγοράς το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των κερδών τους.
Οι συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με τα πακέτα να καλύπτουν περίπου το 30% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αναμενόταν, στη σημερινή συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής.
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚT, δεν έδωσε σήμα για μειώσεις επιτοκίων τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα, καθώς όπως τόνισε  τα βασικά επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να εφαρμοστούν δίχως καθυστερήσεις τους νέους κανόνες για τους κρατικούς προϋπολογισμούς

Αναλυτικά στις τράπεζες, οι αρχικές πιέσεις απορροφήθηκαν, με την  Eurobank να κλείνει με τη μεγαλύτερη πτώση στο -1,02% και ακολούθησαν Εθνική -0,29%, Alpha Bank -0,28% και Πειραιώς -0,17%.
Σ
τα μη τραπεζικά blue chips, στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ -2,63% και ακολούθησαν Quest -2,2%, ΔΕΗ -2%...ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο Motor Oil +0,46%, Autohellas +0,29% και Aegean +0,17%..
H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έφτασε τα υψηλά 10ετίας, με στόχο το 2024 να φτάσει τις 1.600 μονάδες που σημαίνει άνοδος 17%.
Όλοι συμφωνούν με την άνοδο, ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι ελληνικές χρηματιστηριακές αρχές, αλλά αυτή η άνοδος είναι μια μετριότητα και σκιά του 2023.
Ωστόσο είναι άνοδος και σίγουρα μια απόδοση 17% σε Γενικό Δείκτη σημαίνει 25% ή 30% σε επιμέρους μετοχές.
Το να πωλήσεις μετοχές υπάρχουσες για να μπεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος που ξεκινάει σήμερα 25/1η δημόσια προσφορά δεν θα αναιρέσει το ανοδικό σενάριο.
Το σενάριο των 950 μονάδων είναι εφικτό με πολύ αρνητική εξέλιξη στα γεωπολιτικά, π.χ. η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση για να κατασπαράξει την Ουκρανία και εκεί να υπάρξει κάποιας μορφής εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν θα μιλάμε για 950 μονάδες αλλά πολύ χαμηλότερα αλλά το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στην Ουκρανία άμεσα θεωρούμε ότι έχει μηδενικές πιθανότητες.
Όμως κάτι θα μπορούσε να συμβεί που θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές.
Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για τη δημόσια εγγραφή του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος με τις πληροφορίες του ΒΝ να αναφέρουν πως το βιβλίο των ξένων καλύφθηκε στην πρώτη μισή ώρα.
Μάλιστα στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αναδεικνύεται ως ένα εξαιρετικά hot play για την αγορά.
Η προσδοκία υψηλών μερισμάτων είναι ένας από τους λόγους που οι ξένοι τοποθετούνται μαζικά αναφέρουν στελέχη της αγοράς.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα ξεκίνησε η δημόσια προσφορά με εύρος τιμής μεταξύ 7 και 8,20 ευρώ που δίνει αποτίμηση 2,1 δισ. ευρώ με 2,46 δισ. ευρώ.
Η δημόσια προσφορά ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου με την
ανακοίνωση της τιμής διάθεσης να γίνεται στις 2 Φεβρουαρίου και η έναρξη διαπραγμάτευσης στις 7/2.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγές στην ιστορία του Χ.Α. και αναμένεται να ενισχύσει τον τουριστικό κλάδο του Χ.Α., ο οποίος αποτελεί και την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμα μία χρονιά ρεκόρ σε επίπεδο κερδοφορίας κατέγραψε ο Μυτιληναίος, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το €1 δισ. σε επίπεδο EBITDA και τα €600 εκατ. καθαρών κερδών, παρά την πτώση των τιμών ενέργειας..
Αναλυτικά στα 623 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη του Μυτιληναίου το 2023, καταγράφοντας αύξηση 34%, έναντι €466 εκατ. το 2022, με τη διοίκηση να προτείνει μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή.
Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν σημαντική αύξηση, κατά 23%, στα €1.014 εκατ. έναντι €823 εκατ. το 2022, επωφελούμενα από τη σταθερή αύξηση της κερδοφορίας του Κλάδου Ενέργειας και ιδιαίτερα της δραστηριότητας των ΑΠ
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 5,492 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 6,306 δισ. ευρώ το 2022, με τη μείωση να αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.
Ένα ακόμη έργο φαίνεται ότι διεκδικεί με αξιώσεις η ΓΕΚ Τέρνα, καθώς υπέβαλε την καλύτερη προσφορά για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.).
Επίσης, σήμερα 25 Ιανουαρίου ξεκινάει το road show της JP Morgan στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το ελληνικό χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη.
Τέλος, αύριο Παρασκευή 26/1 το βράδυ αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Scope Ratings.
Σημειώνεται ότι ο γερμανικός οίκος έχει πιστοποιηθεί πλέον από την ΕΚΤ και ήταν ο πρώτος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, στις 4/8 (‘ΒΒΒ-’, σταθερή προοπτική).
Ακολουθεί στις 8 Μαρτίου η DBRS και η Moody’s στις 5 Μαρτίου 2024...
Για το 2024 δεν περιμένουμε ουσιώδεις αναβαθμίσεις, πλην της Moody’s… ούτως ή άλλως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναμένουν από την Ελλάδα βήματα προόδου όπως έκαναν με την Κύπρο…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη +0,02% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,17%.
Λίγο μετά τις 13:30, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς και Eurobank πλησίον στο -2% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, με ΟΤΕ -2,7%, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τιτάν  άνω του -1,5%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,75% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,26%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,67% στις 1.352 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.363,78 μονάδες και χαμηλό τις 1.344,94 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε από τα πακέτα..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 104 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 27,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 22,5 εκατ. εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,3 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 26,9 εκατ. ευρώ και όγκου 7,47 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank 5 εκατ. τεμάχια αξίας 8,74 εκατ. ευρώ και η Εθνική διακίνησε 277 χιλ. τεμάχια αξίας 1,88 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 41 χιλ. τεμάχια αξίας 534 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 407 χιλ. ευρώ, η Jumbo 22,9 χιλ. τεμάχια αξίας 614 χιλ. ευρώ,  η Motor Oil 11 χιλ. τεμάχια αξίας 275 χιλ. ευρώ και η Lamda 2,10 εκατ. τεμάχια αξίας 14,4 εκατ. ευρώ..
Επίσης, διακινήθηκε δύο πακέτα ομολόγου της Autohellas “OTOELB1” αξίας 1 εκατ. ευρώ και όγκου 1 εκατ. τεμαχίων

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.352 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.320 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300, οι 1.283 μονάδες, οι 1.250 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 1.243 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.219 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.370 και ακολουθούν οι 1.400 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.138 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050, οι 1.025 και οι 1000 μονάδες.
Η διάσπαση των 1000 μονάδων οδηγεί στην ισχυρή στήριξη των 997 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 978 μονάδων ( ο εκθετικό,ς ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.165 μονάδες και ακολουθούν οι 1.180 και οι 1.200 μονάδες..

Βελτίωση στο 10ετές ελληνικό στο 3,26% - Το spread με την Ιταλία στις -57 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 25/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης με επίκεντρο την αναμενόμενη απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚT, δεν έδωσε σήμα για μειώσεις επιτοκίων τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα, καθώς όπως τόνισε  τα βασικά επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού.
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,26% και το 10ετές ιταλικό 3,83% με το μεταξύ τους spread στις -57 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,14% και το 2ετές στο 4,34%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS, Scope Ratings και R&I.
Στην συνέχεια η Moody's προέβη σε διπλή αναβάθμιση και υπολείπεται ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ την 1/12 αναβαθμίστηκε από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Για το 2024 δεν περιμένουμε ουσιώδεις αναβαθμίσεις, πλην της Moody’s… ούτως ή άλλως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναμένουν από την Ελλάδα βήματα προόδου όπως έκαναν με την Κύπρο…
Οι αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα ήταν προιόν χειραγώγησης και πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 403 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 25/1 οι ασιατικές αγορές με τις αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ να ηγούνται των κερδών με επίκεντρο τις δηλώσεις του διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) Pan Gongsheng ότι τα οικονομικά σχέδια για το 2024 περιλαμβάνουν την εφαρμογή μιας «συνετής νομισματικής πολιτικής» και τη δημιουργία τμήματος πιστωτικής αγοράς.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κυβερνήτης είπε ότι για το επόμενο έτος, η δέσμευσή του είναι να τηρήσει μια προσεκτική νομισματική στρατηγική, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα νομισματικής πολιτικής και στοχεύοντας να διατηρήσει «εύλογη και επαρκή ρευστότητα». Όσον αφορά τους εγχώριους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, σημείωσε ότι είναι «ελεγχόμενοι επί του παρόντος» και ότι η «διαρροή» των νομισματικών πολιτικών σε ανεπτυγμένες περιοχές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της φθίνουσας πίεσης το 2024. «Μια τέτοια αλλαγή στο εξωτερικό Το περιβάλλον θα συμβάλει αντικειμενικά στην ενίσχυση του νομίσματος της Κίνας», πρόσθεσε
Επιπλέον, σημείωσε ότι για τη βελτίωση της πιστωτικής δομής και την εντατικοποίηση της «οικονομικής στήριξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», θα ιδρύσουν τμήμα πιστωτικής αγοράς.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι η οικονομία της Νότιας Κορέας αναπτύχθηκε κατά 2,2% το 4ο τρίμηνο του 2023 με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,08%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +3,03%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,72%, ο δείκτης KOSPI στο+0,03% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,48%.

Μεικτά πρόσημα  στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την νομισματική πολιτική.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ όπως αναμενόταν, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, δεν έδωσε το  σήμα για μειώσεις επιτοκίων  τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα,
Εν τω μεταξύ, επιδεινώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Ιανουάριο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει αδύναμη.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος από το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου υποχώρησε στο 85,2 από 86,3 τον Δεκέμβριο.
H Γερμανία βρίσκεται σε τροχιά για την πρώτη διετή ύφεση από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 
Στο 3,3% η ανάπτυξη των ΗΠΑ το δ' 3μηνο του 2023, από 2% που αναμενόταν , ενώ δείχνει να ξεπερνά εύκολα τον κίνδυνο μιας ύφεση που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν αναπόφευκτη.
Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, από 2% που ανέμεναν οι αναλυτές της Wall Street.
Το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε με ρυθμό 4,9%.
Σημαντική άνοδος σημειώθηκε στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες έφτασαν τις 214.000 την προηγούμενη εβδομάδα (20/1),
σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 25/01.
Η αύξηση ανέρχεται στις 25.000 αιτήσεις.

Άλμα καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με την του brent να διαμορφώνεται στα 81,37 δολ.το βαρέλι στο +1,66% και του αμερικανικού αργού στα 76,50 δολ. το βαρέλι στο +1,88%..
Πτώση -4,95% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στο 27,50 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στη Wall Street o Dow Jones κινείται στο  +0,25%, ο S&P 500 στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,50% και το  ETF GREC στο -1,17% ( 38,70 δολ. ).

Κόπωση και πτώση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Κόπωση και πτώση καταγράφηκε στις τράπεζες, αν και οι αρχικές πιέσεις περιορίστηκαν στις δημοπρασίες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,85 ευρώ, με πτώση -0,29% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,27 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5955 ευρώ, με πτώση -0,28% με όγκο 3,36 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,4340 ευρώ, με πτώση -0,17%, με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,29 1ισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,7415 ευρώ, με πτώση -1,02%, με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,42 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 57 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 547 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,39 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,30 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 565 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 286 δισ.ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.  
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, Quest, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ..
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο Motor Oil, Autohellas και Aegean.
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,15 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση στα 10,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,18 ευρώ, με πτώση -0,86% και αποτίμηση 5,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 38,90 ευρώ, με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 5,56 δισεκ. ευρώ.στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στa μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,97 ευρώ, με πτώση -2,63% και αποτίμηση 5,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 12,27 ευρώ, με πτώση -2% και αποτίμηση 4,69 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 23,00 ευρώ, με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,66 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 1,41 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 14,82 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,75 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,16 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 26,00 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,60 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 3,62 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,83 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 621 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,18 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 818 εκατ. ευρώ.
H MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,64 ευρώ, με πτώση -0,64% και  κεφαλαιοποίηση 145 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,26% - Το spread με την Γερμανία στις 97 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 25/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,26% και το 10ετές ιταλικό 3,83% με το μεταξύ τους spread στις -57 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις  97 μονάδες βάσης από 100 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,65% ή 65 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -57 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 26 μονάδες βάσης.

Bελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 25/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 25 Ιανουαρίου του 2024 στο 3,83%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/1/2024 στο 2,29%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,72% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,83% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,26%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης