Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Eurobank, ΤΕΝΕΡΓ ανοδικά, συντηρήθηκε το ΧΑ στις 1.316 μον. – Η επενδυτική βαθμίδα προεξοφλήθηκε, προσοχή στον MSCI 31/8

Με Eurobank, ΤΕΝΕΡΓ ανοδικά, συντηρήθηκε το ΧΑ στις 1.316 μον. – Η επενδυτική βαθμίδα προεξοφλήθηκε, προσοχή στον MSCI 31/8
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Με εμφανή τα σημάδια κόπωσης και επενδυτικής δυστοκίας, αλλά με επίδραση από τον MSCI... το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε λελογισμένα πτωτικά στις 1.316 μονάδες, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την Πειραιώς να βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς στις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI standard Greece.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές, από τη μιά έχουμε τους αγοραστές οι οποίοι διστάζουν να τοποθετηθούν σε αυτές τις τιμές προσδοκώντας να τις βρουν χαμηλότερα αλλά από την άλλη εμφανής είναι η απουσία των πωλητών.
Αλλά σήμερα, 30 Αυγούστου και αύριο 31 Αυγούστου 2023, οι κινήσεις έγιναν με το βλέμμα στις αναδιαρθρώσεις του MSCI, καθώς οι δύο αλλαγές (προσθήκη Τράπεζας Πειραιώς, διαγραφή Τερνα Ενεργειακής) θα συνοδευτούν από περίπου 300-350 εκατ συναλλαγές..
Από τις μετοχές που ξεχώρισαν σήμερα 30 Αυγούστου 2023 ήταν η Eurobank +1,6% και ο Τιτάν +2,1%, ενώ οι πιέσεις αυξήθηκαν στο τέλος στον Μυτιληναίο -2,2% και Πειραιώς -2%. 
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Ο επόμενος στόχος για την αγορά είναι οι 1.350 μονάδες και οι 1.380 μονάδες, για να οδηγηθεί στη συνέχεια στις 1.500 μονάδες ή άνοδος 14% από τα τρέχοντα επίπεδα…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,06% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,03%.
Μετά από λίγα λεπτά ταλάντευσης, ο γενικός δείκτης δέχτηκε μεγαλύτερες πιέσεις, ειδικά από μη τραπεζικά blue chips.
Ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν σε θετικά εδάφη, στις δημοπρασίες οι πιέσεις αυξήθηκαν οδηγώντας σε αρνητικά εδάφη την αγορά. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -0,11% στις 1.316 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.322,81 μονάδες και χαμηλό τις 1.314,49 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 25 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.316 μονάδες, κάτω από τις κρίσιμες 1.300 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 1.220 – 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.070 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 980 και οι 950 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,81% - Το spread με την Ιταλία στις -37 μ.β.

Μικτές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα 30/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις τελευταίες συνεδριάσεις και στα κρατικά ομόλογα εκτός των μετοχών, καθώς παραμένουν όμηροι των στοιχείων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και την επόμενη ημέρα να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,81% και το 10ετές ιταλικό 4,20% με το μεταξύ τους spread στις -39 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφουν τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,11% και το 2ετές στο 4,89%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

Εάν είχαμε 100.000 ευρώ θα αγοράζαμε Μυτιληναίο με στόχο 45 ευρώ και Intrakat στα 5 ευρώ

Εάν είχαμε 100.000 ευρώ υποστηρίζουμε ότι θα αγοράζαμε Μυτιληναίο με στόχο τα 45 ευρώ και την Intrakat με στόχο τα 5 ευρώ.
Γιατί;
Πάμε λίγο στο παρελθόν.
Όταν η μετοχή του Μυτιληναίου ήταν στα 19 ευρώ είχαμε γράψει ένα αντίστοιχο θέμα τονίζοντας ότι εάν είχαμε 100.000 ευρώ θα αγοράζαμε τον Μυτιληναίο με στόχο 35 ευρώ…και όχι την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που παλεύει με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Ο Μυτιληναίος είναι σήμερα στα 38,28 ευρώ και θα φθάσει προσεχώς τα 42 ευρώ… ενώ τα 45 ευρώ θέλουν υπομονή…
Ο Μυτιληναίος θεωρούμε ότι είναι μια από τις εταιρίες πρότυπο ως προς το πώς πρέπει να είναι ο ισολογισμός μιας ελληνικής επιχείρησης εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο…
Πιστεύουμε ότι εάν ενταχθεί σε διεθνή χρηματιστήριο – Λονδίνο - … το ράλι στην μετοχή θα μειωθεί και δεν θα αυξηθεί… αλλά ο στόχος των 55 ευρώ σε βάθος 16 με 18 μηνών είναι ρεαλιστικός…
Η περίπτωση του Βόρειου Άξονα στην Κρήτη δεν μας ανησυχεί.

Για την Intrakat πιστεύουμε ακράδαντα και το έχουμε αναλύσει διεξοδικά ότι η χρηματιστηριακή της αξία θα φθάσει στα 750-800 εκατ ευρώ από 160,5 εκατ μετοχές Χ 3,16 ευρώ = 507 εκατ ευρώ της τρέχουσας πριόδου.
Τα 750 εκατ ισοδυναμούν με λίγο κάτω από 5 ευρώ αλλά πιστεύουμε ότι ο στόχος είναι τα 5 ευρώ.
Τα βασικά στοιχεία της κινητροδοσίας για την μετοχή είναι
1)Ικανό management ο Αλέξανδρος Εξάρχου είναι κορυφαίος σε στρατηγική και διαχείριση
2)Αποφασισμένοι μέτοχοι να στηρίξουν το εγχείρημα, θα βγουν πολλά λεφτά για τους μετόχους…
3)Σχέδια ανάπτυξης, μαζί με αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει στον καιρό της και υπό ένα αυστηρό όρο στρατηγικής…
4)Σχέδια για συμμετοχή σε μεγάλα έργα
5)Σχέδια για συμμετοχή σε πολύ –πολύ μεγάλα έργα (κάτι θέλουμε να πούμε εδώ αλλά δεν το λέμε)
6)Κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να εκτοξευθεί στην δεύτερη θέση των κατασκευαστικών εταιριών, έχει ταμειακά διαθέσιμα και σχέδιο.

Γιατί λέμε προσοχή σε Εθνική τράπεζα και Eurobank;

Η Εθνική έχει χρηματιστηριακή αξία 5,81 δισεκ. και η Eurobank 5,86 δισεκ. η μάχη για την πρωτιά θα κρατήσει πολύ καιρό και δεν νομίζουμε ότι θα έχουν σπουδαίο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον….βραχυρπόθεσμα...
Η Εθνική θα κάνει placement 20% στα 7 ευρώ και η Eurobank στα 1,60 ευρώ και δημόσια πρόταση στην Ελληνική το Καλοκαίρι του 2024...
Θα αποκτήσουν αξία περαιτέρω αλλά όχι απότομα, όχι γρήγορα...πλησιάζουν και οι δύο τράπεζες το P/BV το 1....
Ωστόσο η μια μετοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός arbitrage για την άλλη…
Εάν η μετοχή της Εθνικής πάει από τα 6,35 στα 7,50 ευρώ είναι ωραία απόδοση αλλά Μυτιληναίος και Intrakat θα πάνε καλύτερα…

Η αλλαγή σκυτάλης θα φέρει νέους επενδυτές και κεφάλαια;

Νέα ονόματα επενδυτών στο μετοχολόγιο και φρέσκα κεφάλαια αναμένουν στην αγορά με αφορμή την αναδιάρθρωση του Δείκτη MSCI, την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και τις πωλήσεις πακέτων μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό απασχολεί τους υφιστάμενους μετόχους των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τους ίδιους τους επενδυτές καθώς με εξαιρέσεις 2-3 εταιρείες του Ftse 25, οι υπόλοιπες δεν παρουσιάζουν τοποθετήσεις νέων επενδυτών, μέσω πακέτων μετοχών.
Το πρώτο κρίσιμο δοκιμαστικό θα πραγματοποιηθεί αύριο (31/8), καθώς στο κλείσιμο θα διακινηθούν τα πακέτα μετοχών της πρόσφατης αναδιάρθρωσης του MSCI με εκτιμώμενες εισροές 160 εκατ. δολάρια στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.
Σημασία, όμως, δεν θα έχει τόσο η είσοδος παθητικών funds τα οποία επενδύουν στους Δείκτες MSCI, αλλά εάν εμφανιστούν νέοι αγοραστές και είναι περισσότεροι από τους πωλητές (υφιστάμενους) επενδυτές.
Εφόσον, η αλλαγή της “σκυτάλης” περιλαμβάνει νέους επενδυτές τότε η αγορά θα περάσει σε μια νέα περίοδο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις από κεφάλαια στις ΗΠΑ τα οποία ποντάρουν στην ελληνική αγορά, εφόσον δεν σημειωθεί διόρθωση στις διεθνείς αγορές και σημειωθεί εμπλοκή με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής το κλίμα που μεταδίδεται είναι θετικό καθώς ακόμη και παλαιότερα funds (όπως το Helicon Ιnvestments) είναι διατεθειμένα να διατηρήσουν ένα κομμάτι των θέσεων τους καθώς στις τράπεζες, αφού για τον επόμενο χρόνο αναμένουν αποδόσεις ενσώματων κεφαλαίων 15%.
Παρά το γεγονός ότι, στο Ιταλικό fund φέρονται να έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με ξένο διαχειριστή με την προοπτική της απόδοσης του 15% δεν θα προχωρήσουν σε πλήρεις ρευστοποιήσεις, αλλά θα αναμείνουν υψηλότερες τιμές, καθώς αποτελούν κι ένα εξειδικευμένο fund με συμμετοχές στην Ελλάδα.
Απομένει να δούμε ποια θα είναι η τακτική του fund σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς.

 Ισχνή άνοδος στη Wall

Αναιμική άνοδο σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 30 Αυγούστου, έπειτα από ένα ισχυρό διήμερο σερί, και ενώ «βαδίζουμε» προς το τέλος του Αυγούστου, όπερ σημαίνει πως οι επενδυτές επανεξετάζουν και αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,2%, στις 34.993 μον., ο δείκτης S&P 500 καταγράφει αύξηση 0,2% στις 4.500 μον. και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κερδίζει μόλις 0,1% στις 13.995 μον.

Μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μικρά κέρδη άνοιξαν σήμερα (30/8/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ράλι στη Wall Street.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,14% στις 15.953,64 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει κέρδη 0,33% στις 7.489,87 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.396,38 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,31%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,36% στις 28.994,15 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,14% στις 460,49 μονάδες.

Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη κινήθηκαν και σήμερα οι αγορές της Ασίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την εκρηκτική άνοδο της Wall Street.
Ο S&P/ASX 200 Αυστραλίας σκαρφάλωσε κατά 1,21% και οδήγησε τα κέρδη στην περιοχή, κλείνοντας στις 7.297,7 μονάδες.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε την τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου, κερδίζοντας 0,33% για να κλείσει στις 32.333,46 μονάδες, ενώ ο Topix επέκτεινε επίσης τα κέρδη και σημείωσε άνοδο 0,43% για να κλείσει στις 2.313,38 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε 0,35% και τερμάτισε στις 2.561,22 μονάδες, ενώ ο Kosdaq έκλεισε με άνοδο 0,83% στις 923,81 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδό του από την 1η Αυγούστου.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε υψηλότερα κατά 0,75%, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισαν επίσης σε θετικό έδαφος, με τον δείκτη αναφοράς CSI 300 να σημειώνει άνοδο 0,43%.

Άτονες κινήσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,39 ευρώ, με άνοδο +0,53% με όγκο 578 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,84 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5520 ευρώ, με άνοδο +0,78%, με όγκο 6,3 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,2320 ευρώ, με πτώση -2,06%, με όγκο 3,7 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6050 ευρώ, με άνοδο +1,58% και όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,95 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,95 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,32 ευρώ, με άνοδο 0,16% και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17 ευρώ, με κέρδη +0,29% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Μικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Μικτές τάσεις επικρατούν μεταξύ μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,94 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,82 ευρώ, με πτώση +1,50% και αποτίμηση 5,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,28 ευρώ, με άνοδο +0,10% και αποτίμηση 3,92 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με άνοδο +1,27% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,44 ευρώ, με άνοδο +2,10% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,24 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση 1,36 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 1,94 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,24 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,14 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,70 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 3,90 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 37,44 ευρώ, με πτώση -2,19% και κεφαλαιοποίηση 5,34 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,65 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 708 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,21 ευρώ, με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 829 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,99 ευρώ, με πτώση -2,80% και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,81% - Το spread με την Γερμανία στις 125 μ.β.

Βελτίωση καταγράφηκε σήμερα 30/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,81% και το 10ετές ιταλικό 4,20% με το μεταξύ τους spread στις -39 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης από 128 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -39 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 57 μονάδες βάσης.

Μικτές τάσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Μικτές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα 30/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 30 Αυγούστου του 2023 στο 4,19%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/8/2023 στο 2,56%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,94% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,24% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,57% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,20% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,89%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης