Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προεξοφλημένη η επενδυτική βαθμίδα από τη Scope, άτονο το ΧΑ +0,09% στις 1.320 μον. - Ισχυρές αντιστάσεις οι 1.350 - 1.380 μον.

Προεξοφλημένη η επενδυτική βαθμίδα από τη Scope, άτονο το ΧΑ +0,09% στις 1.320 μον. - Ισχυρές αντιστάσεις οι 1.350 - 1.380 μον.
Η κίνηση από τις 850 μονάδες στις 1.350 μονάδες εμπεριέχει την προεξόφληση της επενδυτικής βαθμίδας … δεν αποκλείεται η κίνηση να ολοκληρωθεί στις 1.500 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά στις 1.320 μονάδες, με μεικτά πρόσημα σε τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips, στον απόηχο της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από τον Γερμανικό  οίκο Scope, μετά από 13 χρόνια, που ήταν όμως προεξοφλημένη.
Οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα λόγω και της καλοκαιρινής περιόδου, με τα πακέτα να καλύπτουν το 25% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Ειδικότερα, σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+», αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Scope Ratings, ορίζοντας πλέον σε σταθερές - από θετικές - τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12-18 μηνών (outlook).... επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews που έγκαιρα είχε αναφέρει ότι η Scope θα αναβαθμίσει την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Scope δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς που είναι επιλέξιμοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Βέβαια, αποτελεί τον πρώτο δυτικό οίκο αξιολόγησης που δίνει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα μετά και την αναβάθμιση του μη αναγνωρισμένου  ιαπωνικού οίκου R&I στις 31/7.

Όπως έχει αναφέρει το bankingnews, μετά την αναβάθμιση του γερμανικού οίκου, θα ακολουθήσει η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Standard and Poor's στις 20 Οκτωβρίου 2023.
Η κίνηση από τις 850 μονάδες στις 1.350 μονάδες εμπεριέχει την προεξόφληση της επενδυτικής βαθμίδας … δεν αποκλείεται η κίνηση να ολοκληρωθεί στις 1.500 μονάδες.
Ωστόσο ας είμαστε ρεαλιστές η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για χρόνια να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης σταθερά άνω του 3% με 3,5%, να εκλογικεύσει το χρέος στα 403 δισεκ. να μειώσει τις παροχές – σπατάλες στα δημόσια οικονομικά και να στηρίξει παραγωγικές δυνάμεις με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ…
Αναλυτικά, στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισαν Alpha Bank -1,46%, Εθνική -0,34% και Eurobank -0,28% ενώ στο υψηλό της ημέρας έκλεισε η Πειραιώς +2,29%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +1,90% και ΕΛΠΕ +1,59%...ενώ στα χαμηλά της ημέραςέκελισαν ΕΛΧΑ -1,74%, Μυτιληναίος -1,57%....
Κοντά στα υψηλά 2 ετών έκλεισε η Intracom με άνοδο 7,55%, με υψηλό όγκο συναλλαγών 879 χιλ. τεμάχια και με αποτίμηση στα 190 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερη από τα ταμειακά διαθέσιμα που κατέχει.
Οι πληροφορίες για ολοκλήρωση των πωλήσεων από πρώην μέτοχο, που είχε μεταδώσει η στήλη, μάλλον επαληθεύονται και πλέον η μετοχή κινείται υψηλότερα.
Υπενθυμίζεται πως έχει ξεκινήσει η δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Κλουκίνας-Λάππας με το επιχειρηματικό πλάνο να προβλέπει το μετασχηματισμό της εταιρείας, σε εταιρεία ακινήτων.
Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα α’ 6μήνου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται την Τετάρτη 9/8 με την ανακοίνωση της Alpha Bank και της Coca Cola
Η προσοχή στρέφεται το βράδυ της Πέμπτης 10/8 στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με την αγορά να αναμένει την είσοδο της Πειραιώς στον MSCI Greece Standard.
Με τα τρέχοντα δεδομένα, ο δείκτης MSCI Standard Greece περιλαμβάνει τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Morgan Stanley: Αυξάνει θέσεις για την Ελλάδα - Τράπεζα Πειραιώς και Mytilineos στα top picks

Τις θέσεις της για την Ελλάδα αυξάνει η Morgan Stanley, προσθέτοντας τις μετοχές των Τράπεζας Πειραιώς (αντί της Eurobank) και Mytilineos στις κορυφαίες επιλογές της λίστας «Macro Meets Micro» στην περιοχή EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).
Αναλυτικά:
α) Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δίνει σύσταση overweight με τιμή στόχο 4,27 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και ανοδικό περιθώριο 22% καθώς όπως τονίζει η μετοχή έχει σημειώσει έντονη υπεραπόδοση φέτος, υποστηριζόμενη από τις αναβαθμίσεις των κερδών, τη διαρθρωτική μακροοικονομική ανάκαμψη και τις φθηνές αποτιμήσεις.
Η Morgan Stanley κάνει λόγο για θετικές προοπτικές για τα δάνεια και την ανάπτυξη, το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους που οδηγούν σε καλύτερο δείκτη RοTE για το 2025.
β) Επίσης, δίνει σύσταση overweight για τη Mytilineos με τιμή στόχο τα 43 ευρώ και ανοδικό περιθώριο 16% καθώς προσφέρει ένα μοναδικό τρίπτυχο με επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν ισχυρές συνέργειες, διαφοροποιημένη ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας και μια επιχείρηση μετάλλων που έχει ταμειακή ρευστότητα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,36% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,23% .
Στο πρώτο πεντάλεπτο της αυνεδρίασης, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης; κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,62% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,62%.
Περί τις 15:30 με ελεγχόμενες πιέσεις σε Alpha Bank και Εθνική πλησίον του -1,5%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,67%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,09% στις 1.320 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.326,56 μονάδες και χαμηλό τις 1.316,28 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 21 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 20,7 εκατ. ευρώ και όγκου 2,7 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 320 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 5,29 εκατ. ευρώ..
Η Jumbo 383 χιλ. τεμάχια αξίας 10,13 εκατ. ευρώ, η Aegean 172,5 χιλ. τεμάχια αξίας 2,27 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 97,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,68 εκατ. ευρώ.
Η Intrakat 250 χιλ. τεμάχια αξίας 800 χιλ. ευρώ και ΑΔΜΗΕ 90 χιλ. τεμάχια αξίας 216 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκελισε στις 1.320 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι  1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.280 και οι 1.250 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.093 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,82% - Το spread με την Ιταλία στις -46 μ.β.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα  7/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων στον απόηχο της αναβάθμισης της Scope, ενώ πωλήσεις σημειώνονται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,82% και το 10ετές ιταλικό 4,28% με το μεταξύ τους spread στις -46 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, στα αμερικανικά ομόλογα καταγράφεται επιδείνωση, με το 10ετές στο 4,10% και το 2ετές στο 4,84%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Ο  Γερμανικός οίκος Scope Scope Ratings, όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το bankingnews αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ- σε επενδυτική βαθμίδα και θα ακολουθήσει και η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Standard and Poor's στις 20 Οκτωβρίου 2023.
Εδώ και καιρό έχει παρουσιαστεί η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα ως εθνικός στόχος…
Θεωρούμε ότι ο στόχος αυτός κινείται στα όρια της ανοησίας.
Πάνω από μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 85 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 235 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,82% και θεωρούμε ότι το spread με την Γερμανία (10ετές ομόλογο 2,58%) και το spread με την Ιταλία (10ετές ομόλογο 4,28%) δεν θα μεταβληθεί ουσιωδώς…
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 7/8 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας (9/8).
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,59%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,12%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,85%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,22% ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ήπια ενισχύθηκε στο +0,29%,

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 7/8 στις ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό, κυρίως στις ΗΠΑ, τα οποία θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις της Fed.
Εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, οι επενδυτές θα είναι σε επιφυλακή για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στο +3,2% στα 29,78 ευρώ.
Απώλειες καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,80% στα 85,50 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,90% στα 82,05 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,25% , ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,30% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% ενώ ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,35%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,20% και το ETF GREC στο +0,74%( 38,83 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,4180 ευρώ, με πτώση -0,34% με όγκο 633 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,87 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5905 ευρώ, με πτώση -1,46%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,57 ευρώ, με άνοδο +2,29%, με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,46 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5850 ευρώ, με πτώση -0,28% και όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,88 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 3 ευρώ, με άνοδο +1,35% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 576 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 334 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil +1,90% και ΕΛΠΕ +1,59%..
Στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν ΕΛΧΑ -1,74%, Μυτιληναίος -1,57%....
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,38 ευρώ, με άνοοδ +0,50% και κεφαλαιοποίηση στα 9,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,25 ευρώ, με άνοδο +0,07% και αποτίμηση 6,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,53 ευρώ, με πτώση -0,09% και αποτίμηση 4,02 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,68 ευρώ, με άνοδο +0,38% και αποτίμηση 5,80 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,12 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,43 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 17,04 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 2,01 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,31 ευρώ, με άνοδο +1,59% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,50 ευρώ, με άνοδο +1,90% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,44 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 3,60 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,26 ευρώ, με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 5,18 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,26 ευρώ, με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 848 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,1850 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,82% - Το spread με την Γερμανία στις 124 μ.β.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα  7/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ πωλήσεις σημειώνονται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,82% και το 10ετές ιταλικό 4,28% με το μεταξύ τους spread στις -46 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 124 μονάδες βάσης από 122 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -46 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 50 μονάδες βάσης.

Πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 7/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 7 Ιουλίου του 2023 στο 4,28%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/8/2023 στο 2,58%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,99% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,32% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,64% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,28% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,75%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης