Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Ώρα εκλογών» για το Ελληνικό Χρηματιστήριο; – Μετά το ράλι του Ιανουαρίου οι αναλυτές κάνουν focus στις εκλογές

«Ώρα εκλογών» για το Ελληνικό Χρηματιστήριο; – Μετά το ράλι του Ιανουαρίου οι αναλυτές κάνουν focus στις εκλογές
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 10% τον Ιανουάριο αλλά στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός Δείκτης είχε άνοδο 20,7%
Σχετικά Άρθρα
Μετά το απίστευτο ράλι 10% του Ιανουαρίου που αποτελεί συνέχεια της ανοδικής πορείας που ξεκίνησε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, οι αναλυτές αρχίζουν να βάζουν πιο ψηλά στα θέματα που θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς τις εθνικές εκλογές.
Δύο εκθέσεις από μεγάλες τραπεζικές χρηματιστηριακές που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνουν την εκτίμηση για αύξηση μεταβλητότητας και διόρθωσης της αγοράς μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ωστόσο και οι δύο εντοπίζουν λόγους για καλύτερη πορεία στη συνέχεια.

Τι αναφέρουν οι εκθέσεις των τραπεζικών χρηματιστηριακών

Η Piraeus Securities αναφέρει πως ενδέχεται να δούμε αυξημένη μεταβλητότητα πριν και μετά τις εκλογές στο Χ.Α.
Μία πιθανή ημερομηνία για τις εκλογές είναι τον Απρίλιο, πριν ή μετά το Πάσχα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα της ΝΔ διατηρεί καθαρό προβάδισμα 6-9% πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις δεύτερες/επαναληπτικές εκλογές και η αν η ΝΔ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς συνεργασία με κάποιο κόμμα.
Οι τουρκικές εκλογές στις 14 Μαΐου θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα στοιχείο για την αγορά, καθώς ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να τις κερδίσει.
Από την άλλη η NBG Securities σημειώνει πως οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023 και με δεδομένη την αλλαγή του εκλογικού νόμου που καταργεί το μπόνους στις έδρες πιστεύει πως οι δύο γύροι είναι πιο πιθανοί και θα χρειαστούν εβδομάδες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Ωστόσο, ένα αποτέλεσμα εκλογών φιλικό για την αγορά θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο ρίσκο για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις ή αλλαγή στα δημοσιονομικά.
Ωστόσο, μία κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να αυξήσει τους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους και να καθυστερήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις.
Έτσι σημειώνει πως οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν σε υψηλής ποιότητα με/ή αμυντικές με μερίσματα μετοχές και με ανθεκτικές ταμειακές ροές που μπορούν να περιορίσουν το καθοδικό περιθώριο σε μία περίοδο διόρθωσης της αγοράς.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2023

Πάντως οι αναλυτές και των δύο τραπεζικών χρηματιστηριακών περιμένουν αύξηση του ΑΕΠ το 2023.
Η NBG περιμένει συνέχιση της καλύτερης επίδοσης έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρίς και συγκεκριμένα περιμένει ανάπτυξη 1-2%.
Από την άλλοι οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς είναι πιο αισιόδοξοι και περιμένουν ανάπτυξη 3,6% το 2023, 3,7% το 2024 και 3,6% το 2025.

Η επενδυτική βαθμίδα

Σίγουροι εμφανίζονται οι αναλυτές και των δύο χρηματιστηριακών για την επενδυτική βαθμίδα.
Οι αναλυτές της Piraeus περιμένουν σε ένα «επιθετικό» σενάριο αυτή να έρθει μετά τις εκλογές, τον Ιούνιο δηλαδή και σε ένα πιο «συντηρητικό» προς το τέλος του 2023.
Το βασικό σενάριο των αναλυτών της NBG δίνει επενδυτική βαθμίδα κάπου μέσα στο δεύτερο εξάμηνο και μετά τις εκλογές.
Περιμένει πως η αναβάθμιση θα οδηγήσει σε re-rating τις ελληνικές μετοχές με επανένταξη στις αναπτυγμένες αγορές (αναμφίβολα καταλύτης για θετική απόδοση, που θα μπορούσε όμως να χρειαστεί ένα-δυο χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί).

Το ράλι της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 10% τον Ιανουάριο αλλά στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός Δείκτης είχε άνοδο 20,7%.
Η άνοδος απέκτησε στοιχεία διάχυσης, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αναζητούν μετοχές που είχαν μείνει πίσω από όλες τις κατηγορίες μετοχών.
Λόγω εισόδου των εφοπλιστών στην αύξηση της Τράπεζας Αττικής η μετοχή ενισχύθηκε κάτι παραπάνω από 100% το μήνα που πέρασε.
Η Κλουκίνας-Λάππας ενισχύθηκε 45% και ακολούθησε η ΣΙΜΔΑ με 36,3%, η Μπήτρος με 35,29%, η Λανακάμ με 34,57%, η Κέκροψ με 31,58%, η Τράπεζα Πειραιώς με 31,36%, ο Οίκος Σπύρου με 26,67%, η Frigoglass με 26,32%, η Cenergy με 25,33%, η Alpha Bank με 24,35%, η Άβαξ με 23,42%, η Aegean με 22,87%, η ΕΧΑΕ με 22,74%, η Τιτάν με 21,23% και η Ελλάκτωρ με 20%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης