Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pantelakis: Οι 6 top picks μετοχές στο χρηματιστήριο Αθηνών και ο τριπλός κανόνας του 2023

Pantelakis: Οι 6 top picks μετοχές στο χρηματιστήριο Αθηνών και ο τριπλός κανόνας του 2023
Ευκαιρία για τις ελληνικές μετοχές βλέπει η Pantelakis
Την αλλαγή αφηγήματος, δηλαδή ανθεκτική οικονομία, "αλεξίσφαιρο" δημόσιο χρέος, σταθερή πολιτική, απότομη αύξηση κερδών, ελκυστικές αποτιμήσεις μετοχών, προτάσσει η Pantelakis Securities, στο outlook για το 2023, δίνοντας τις επιλογές του για τη νέα χρονιά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του, οι κορυφαίες επιλογές είναι με γνώμονα την αξία: overweight σε τράπεζες, ποιοτικούς τίτλους που είναι υποτιμημένοι και κυκλικούς τίτλους που αποκομίζουν κέρδη.

Μην υποκύψετε στην παλιά μυωπική αφήγηση

Στο παρελθόν, η Ελλάδα θεωρούνταν ένα παιχνίδι "υψηλού βήτα", ένα μοχλευμένο στοίχημα στην παγκόσμια οικονομία ή/και στο ευρύτερο επενδυτικό κλίμα.
"Διαφωνούμε, όμως: αυτό δεν ισχύει πλέον και εδώ βρίσκεται η ευκαιρία για τις ελληνικές μετοχές", αναφέρει η Pantelakis.
Στα top picks του είναι οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Jumbo.
1_40.JPG
Ανθεκτική οικονομία και αλεξίσφαιρο προφίλ χρέους

Πρώτον, η τοπική οικονομία έχει ήδη ανακάμψει πολύ πάνω από την προ - Covid περιόδου (διόλου ευκαταφρόνητο κατόρθωμα για τα δεδομένα της ΕΕ), έχοντας ξεπεράσει καλά την ενεργειακή κρίση (χάρη στα καλά σχεδιασμένα μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης) και με αιχμή του δόρατος την ανάκαμψη σε σχήμα V στον τουρισμό και τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων που σημείωσαν ρεκόρ.
Και αυτό ακόμη και πριν από την ενεργοποίηση της μηχανής της ΕΕ για την παροχή κεφαλαίων.
Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης σε σχετικούς όρους και ηγείται των ομόλογων χωρών τόσο όσον αφορά την απορρόφηση όσο και την αξιοποίηση των κονδυλίων.
Επιπλέον, το κράτος βρίσκεται τώρα μόλις μια βαθμίδα κάτω από το "ιερό δισκοπότηρο" της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ πιο βιώσιμο από ό,τι φαίνεται, λόγω των χαμηλών (<2%) μέσων επιτοκίων, του 100% σταθερού κουπονιού, της εξαιρετικά μακράς (20ετή) διάρκειας και του μεγάλου αποθέματος ρευστότητας, που εξαλείφει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης.
image_4.png
Πολιτικοί κίνδυνοι

Είναι αλήθεια ότι το 2023 είναι έτος εκλογών, μετά από μια σπάνια 4ετή σταθερότητα, με δύο εκλογές να λαμβάνουν χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα το β' τρίμηνο.
Αλλά το σημερινό φιλομεταρρυθμιστικό κυβερνών κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά, λίγο πριν εξασφαλίσει άλλη μια απόλυτη πλειοψηφία.
Αν μη τι άλλο, με όλα τα βασικά κόμματα να βρίσκονται πλέον σταθερά στο κύριο ρεύμα, οι πραγματικοί πολιτικοί κίνδυνοι ανήκουν στο παρελθόν.
5_13.JPG
Ευνοϊκοί επενδυτικοί άνεμοι

Η ελληνική αγορά συνεχίζει να ιππεύει το παγκόσμιο κύμα υπεραπόδοσης της Αξίας έναντι της Ανάπτυξης το τελευταίο έτος.
Αυτό οφείλεται όχι μόνο στη σύνθεση της αγοράς (μικρό μερίδιο σε τεχνολογία, μεγάλη σε τράπεζες, ενέργεια και κυκλικούς κλάδους), αλλά και στη βαθιά αξία της: με τα κέρδη να ανακάμπτουν, το ΧΑ διαπραγματεύεται τώρα με 8,3x σε όρους PE, με τις τράπεζες στο 0,5x σε όρους TBV και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στο 5,5x σε όρους EV/EBITDA.
Η αναπροσαρμογή της αξιολόγησης έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.
3_23.JPG
Κορυφαίες επιλογές με βάση την αξία

Σε αυτό το πλαίσιο, η Pantelakis τοποθετείται μέσω μιας προσέγγισης με 3 άξονες.
Πρώτον, είναι γενικά υπερεπενδεδυμένοι στις τράπεζες, με την Πειραιώς και την ΕΤΕ να αποτελούν τις κλαδικές τους επιλογές.
Δεύτερον, προτιμούν υποτιμημένες ποιοτικές μετοχές (ΟΠΑΠ, Jumbo), με καλά τεκμηριωμένη χαμηλή μεταβλητότητα για το περιθώριο κέρδους/κέρδη, δηλαδή σταθερά αποδίδουν παρά τις εξωτερικές προκλήσεις.
Τέλος, προσθέτουν κάποιο beta μέσω χαμηλής βαθμολογίας κυκλικών τίτλων (Μυτιληναίος, Motor Oil), οι οποίες αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα σημαντική αύξηση των κερδών.
4_16.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης