Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε «τσάμπα» μετοχές που αγνοεί η αγορά – Γιατί σνομπάρουν οι επενδυτές τα mid caps

Πέντε «τσάμπα» μετοχές που αγνοεί η αγορά – Γιατί σνομπάρουν οι επενδυτές τα mid caps
Η έλλειψη εμπορευσιμότητας θα μπορούσε να είναι ένας λόγος όπου σε συνδυασμό με το περιορισμένο κεφάλαιο που έχουν οι μικροεπενδυτές, περιορίζει τις επιλογές
Σχετικά Άρθρα
Δεν είναι η πρώτη φορά που μικρομεσαίες εταιρείες δημοσιεύουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ούτε θα είναι και η τελευταία φορά που η αγορά τα αγνοεί.
Παρά τη σημαντική ενίσχυση του γενικού δείκτη το τελευταίο διάστημα, η λεγόμενη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα ενίσχυε τις αποτιμήσεις και εταιρειών εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν έχει έρθει.
Προφανώς και όπως έχει ξαναγράψει αρκετές φορές το ΒΝ, η απουσία επενδυτών, επηρεάζει όλες τις μετοχές και καθηλώνει την αποτίμηση των μετοχών σε χαμηλά επίπεδα.
Είναι ένας και από τους λόγους που το Χ.Α. εδώ και πολλά χρόνια έχει χαμηλή σχέση αποτίμησης προς ΑΕΠ και είναι το φθηνότερο στον κόσμο.
Η έλλειψη εμπορευσιμότητας θα μπορούσε να είναι ένας λόγος όπου σε συνδυασμό με το περιορισμένο κεφάλαιο που έχουν οι μικροεπενδυτές, περιορίζει τις επιλογές.
Όπως και να ΄χει η δημοσίευση αποτελεσμάτων εννεαμήνου μετά από επιστολή που έστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε όλες τις εισηγμένες, αποδεικνύεται χρήσιμη και αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η ελκυστική αποτίμηση πολλών μετοχών.
Μέχρι στις 15/12 θα έχουν δημοσιεύσει όλες και θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα

Πέντε μετοχές από τα mid caps που ξεχωρίζουν

Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Flexopack, ανακάμπτοντας δυναμικά παρά το περιβάλλον προκλήσεων.
Στο εννεάμηνο εμφάνισε πωλήσεις 114,3 εκατ. ευρώ από 81,3 εκατ. ευρώ, EBITDA 21,4 εκατ. ευρώ από 13,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 14,3 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως το p/e για το σύνολο της χρήσης θα είναι μονοψήφιο με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Επιπλέον τα ίδια κεφάλαια είναι στα 102,6 εκατ. ευρώ που διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά χαμηλό δείκτη p/bv.
Ο καθαρός δανεισμός είναι λίγο πάνω από 6 εκατ. ευρώ, ήτοι εξαιρετικά χαμηλός.
Μετά τη δημοσίευση και στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ανέκαμψε η μετοχή, αλλά το ζητούμενο είναι η διάρκεια της κίνησης και η σταθεροποίηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, όπου η αποτίμηση θα είναι πιο δίκαιη.

Για ένα ακόμη τρίμηνο η βελτίωση της πορείας των οικονομικών μεγεθών της Revoil είναι εμφανής και έρχεται να μας υπενθυμίσει για μία ακόμη φορά πως η αποτίμηση που έχει στο χρηματιστήριο, την αδικεί.
Το τρίτο τρίμηνο δεν είχε την ανάπτυξη που είδαμε στο εξάμηνο αλλά και πάλι δημιούργησε κέρδη προ φόρων 1,5 εκατ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα από τα περσινά που ήταν στα 1,58 εκατ. ευρώ.
Τα EBITDA στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 10,3 εκατ. ευρώ από 8,53 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 5,36 εκατ. ευρώ από 3,46 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα έχει καταφέρει να μειώσει και τον τραπεζικό της δανεισμό.
Με ένα ακόμα κερδοφόρο τρίμηνο το p/e της χρήσης όχι μόνο θα είναι μονοψήφιο αλλά ίσως και κάτω από 7 φορές.
Ίσως η διοίκηση θα πρέπει πλέον να δει το θέμα του μερίσματος, που θα μπορούσε να τραβήξει περισσότερους επενδυτές.
Άλλωστε οι συσσωρευμένες ζημιές ίσως και να είναι μηδενικές στο τέλος του 2022.

Η ΓΕΒΚΑ μετά το ισχυρό εξάμηνο, δημοσίευσε και ισχυρό εννεάμηνο.
Το τρίτο τρίμηνο έδειξε σταθεροποιητική εικόνα, αλλά με δεδομένες τις συνθήκες που επικράτησαν φέτος σε σύγκριση με τις περσινές, η σταθεροποίηση είναι αρκετά θετική.
Συνολικά στο εννεάμηνο οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές στα 30,5 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων στα 4,77 εκατ. ευρώ από 3,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42% και τα EBITDA στα 5,13 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τις πωλήσεις και με μονοψήφιο p/e, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως από την ενημέρωση που έδωσε η διοίκηση προκύπτει πως ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός, ήτοι το ταμείο είναι μεγαλύτερο από τα δάνεια.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι διαθέτει υψηλότερα αποθέματα από την αρχή του έτους (13,6 εκατ. ευρώ) με τις απαιτήσεις από πελάτες να έχουν μειωθεί στα 10,3 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 28,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή παίζει με p/bv η μετοχή λίγο πάνω από μία φορά.

Η Mevacο είχε πολύ δυνατό τρίτο τρίμηνο με αποτέλεσμα οι πωλήσεις στο εννεάμηνο να αυξηθούν 90% και στα 32,3 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA αυξήθηκαν 67% και στα 3,4 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων 89% και στα 2,9 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός δανεισμός είναι σημαντικά μικρότερος από τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ η αποτίμηση στο Χρηματιστήριο είναι στο ύψος των ιδίων κεφαλαίων.
Αν και το τέταρτο τρίμηνο είναι καλό το p/e της μετοχής θα είναι μονοψήφιο.

Τέλος η Μοτοδυναμική λόγω της πορείας του τουρισμού πήγε εξαιρετικά στο εννεάμηνο με το τζίρο να αυξάνεται 38% και στα 102,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 10,2 εκατ. ευρώ από 7,2 εκατ. ευρώ.
Με αποτίμηση 64 εκατ. ευρώ μάλλον θα πρέπει να δει καλύτερα επίπεδα τιμών η μετοχή προκειμένου να είναι πιο δίκαιοι οι δείκτες της εισηγμένης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης