Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απίστευτη παρακμή! - Εξαφανίστηκαν σε 8 μήνες οι μισοί επενδυτές από το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Απίστευτη παρακμή! - Εξαφανίστηκαν σε 8 μήνες οι μισοί επενδυτές από το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Ο Οκτώβριος μάλιστα ήταν ο χειρότερος μήνας από πλευράς συμμετοχής επενδυτών από τον Αύγουστο του 2020
Σχετικά Άρθρα
Σε τρομακτικά υψηλά επίπεδα έχει ανέλθει πλέον η απαξίωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και φυσικά σε τίποτα δε θυμίζει μία αγορά που θέλει να αναβαθμιστεί ή μία Κυβέρνηση που είχε στα σχέδιά της την αναβάθμιση του θεσμού.
Το αποτέλεσμα, βάσει των επίσημων στοιχείων, αποτυπώνει ανάγλυφα αυτό που η συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν απομείνει σχολιάζει.
Ότι δηλαδή ελάχιστοι είναι οι επενδυτές και κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον δε συγκεντρώνει πλέον αυτή η μικρή αγορά που εδώ και μήνες κινείται μεταξύ 780-900 μονάδων.
Ο τζίρος είναι πλέον τόσο μικρός που αναγκάζει τις χρηματιστηριακές να αναζητούν αγοραστές και τις εισηγμένες να φαίνονται πολλές, έστω και αν έχουν υποχωρήσει δεκάδες τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Χρηματιστηρίου (Axianumbers) μέσα στους τελευταίους 8 μήνες οι ενεργοί κωδικοί μειώθηκαν στο μισό, ή αλλιώς οι επενδυτές έμειναν οι μισοί!
Ο Οκτώβριος μάλιστα ήταν ο χειρότερος μήνας από πλευράς συμμετοχής επενδυτών από τον Αύγουστο του 2020, όταν οι αγορές ήταν σε κλοιό πανδημίας και περιοριστικών μέτρων και κανείς δεν ήξερε τι αποτελέσματα θα είχε για τις οικονομίες του πλανήτη και για τις μετοχές.
Τον Οκτώβριο ο αριθμός των ενεργών μερίδων, αυτών δηλαδή που έκαναν έστω μία πράξη, αγορά ή πώληση μέσα στον μήνα περιορίστηκε στις 15.635.
Το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε κάπου 820 κωδικοί ανά συνεδρίαση, δηλαδή σε καθημερινά ο μέσος όρος των επενδυτών που δραστηριοποιείται ανέρχεται στα 820 άτομα!
Τον Φεβρουάριο του 2022 ο αριθμός αυτός ήταν στις 31.533 μερίδες ή ο διπλάσιος αριθμός από αυτόν του Οκτωβρίου.
Για να βρούμε χειρότερο νούμερο θα πρέπει να φτάσουμε στον Αύγουστο του 2020 που ήταν 14.322 μερίδες.
Να σημειωθεί πως ο Οκτώβριος που πέρασε ήταν ανοδικός και ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 10,26%, αλλά η συνολική αξία συναλλαγών σημείωσε μείωση 23% έναντι του Σεπτεμβρίου και 15,5% έναντι του περσινού Οκτώβρη.
Όλα αυτά παρά τις προσπάθειες του νέου CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννου Κοντόπουλου να βελτιώσει το προϊόν του Χρηματιστηρίου, να φέρει καινούριες εισαγωγές εταιρειών και να σταματήσει τις διαγραφές.
Σημειώνεται πως το Χ.Α. μαζί με την Morgan Stanley στις 28 και 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, με παρουσία του Πρωθυπουργού αλλά και χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης