Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί πάγωσε ο τζίρος στο ελληνικό Χρηματιστήριο – Τα εγκλωβισμένα κεφάλαια και η στάση αναμονής

Γιατί πάγωσε ο τζίρος στο ελληνικό Χρηματιστήριο – Τα εγκλωβισμένα κεφάλαια και η στάση αναμονής
Πόσο έχουν υποχωρήσει οι μετοχές και τι θα συμβεί σε γύρισμα της αγοράς για όσους έχουν πουλήσει.
Η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις δίνει την αίσθηση, ότι οι μεγάλοι απέχουν, ή κινούνται επιλεκτικά και οι μικροί έχουν πουλήσει και περιμένουν διάλυση αποτιμήσεων, καθώς φοβούνται πόλεμο από την Τουρκία, πυρηνικό πόλεμο από τη Ρωσία, σκαρφάλωμα επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα και πληθωρισμό μακράς διάρκειας.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν επενδυτές με ρευστότητα, αλλά η αδιαφορία των τελευταίων ημερών μάλλον πηγάζει από το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό, το οποίο οδηγεί σε στάση αναμονής.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το πάγωμα των συναλλαγών σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται σε «εγκλωβισμένα» κεφάλαια επενδυτές, εξέλιξη που τους «αναγκάζει» να μην κάνουν πράξη.

Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς οι αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν τους προηγούμενους μήνες ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να βλέπουν ζημιά και να μη θέλουν να πουλήσουν.
Ακόμα και οι εταιρείες που μπήκαν πρόσφατα στο χρηματιστήριο, τώρα οι μετοχές τους διαπραγματεύονται χαμηλότερα.
Επιπλέον και τα εταιρικά ομόλογα έχουν εγκλωβίσει κεφάλαια αφού ελάχιστα από όσα έχουν μπει προς διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες είναι στο 100. Όλα τα υπόλοιπα υποχωρούν με κάποια μάλιστα να είναι κάτω από το 90 και μάλιστα σημαντικά.

Επιπλέον, στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως δεν έχουν κάτι να «πουλήσουν» στους επενδυτές.
Από την άλλη και να θέλει κάποιος επενδυτής με μεσαίο χαρτοφυλάκιο να πουλήσει μία θέση σε μία μικρομεσαία μετοχή, δεν μπορεί ή θα την οδηγήσει σε μεγάλη πτώση «βγάζοντας τα μάτια του», όπως σημείωνε αναλυτής στο ΒΝ.
Τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου έχουν προσφέρει στήριξη, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τα μελλοντικά.
Έτσι όταν προτείνουν μετοχές σε κάποιον επενδυτή λόγω αποτελεσμάτων, η ερώτηση «τι θα βγάλει του χρόνου» δεν μπορεί να απαντηθεί.
Βέβαια, ίσως έχουμε περάσει και στο άλλο άκρο, όπου τίποτα δεν έχει τιμολογηθεί σωστά στο χρηματιστήριο. Ούτε τα εταιρικά αποτελέσματα, ούτε η ανάπτυξη της χώρας, ούτε η πορεία του τουρισμού, ούτε οι επενδύσεις κ.α.
Γνωστός αναλυτής σημείωνε στο ΒΝ πως αν ήταν διαφορετικές οι συνθήκες ο Γενικός Δείκτης με αυτά τα αποτελέσματα εξαμήνου θα είχε ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους όπου το Χ.Α. έχει καλύτερη απόδοση από τις αγορές του εξωτερικού.

Τι θα συμβεί αν…

Αν υποθέσει κάποιος πως πολλοί κωδικοί λιανικής, μικροεπενδυτές δηλαδή, έχουν πουλήσει και κάθονται στη ρευστότητά τους αναμένοντας τα χειρότερα, αλλά η αγορά φύγει υψηλότερα αντί χαμηλότερα, τι θα έχει συμβεί.
Αν για παράδειγμα πούλησε κάποιος στο τέλος Αυγούστου, γυρνώντας από τις διακοπές και βλέποντας πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, που είναι σήμερα οι μετοχές;
Αν η αγορά κινηθεί υψηλότερα λόγω ενός θετικού νέου οι μετοχές θα κινηθούν έντονα ανοδικά. Αν περάσουν και δύο-τρεις συνεδριάσεις μέχρι να σιγουρευτεί ότι κάτι αλλάζει και ξαναγοράσει δεν αποκλείεται να έχουν ανέβει οι τιμές 5-10%.
Αν έχει πουλήσει Intrakat, ΕΥΑΘ, Space. Entersoft, Πλαστικά Θράκης, Φουρλή και Πλαίσιο, θα μπορούσε να έχει κάποιος όφελος καθώς αυτές χάνουν πάνω από 15%. Στο όριο θα ήταν Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Quest, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ, καθώς αυτές χάνουν έως 10% στο εν λόγω διάστημα.
Από την άλλη ζημιωμένοι θα έβγαιναν αν είχαν Jumbo, ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank καθώς χάνουν μικρό ποσοστό και σημαντικά χαμένοι σε Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Cenergy, Autohellas, ΕΚΤΕΡ, Έλτον και μερικά ακόμα μικρομεσαία που κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης