Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αυτές οι εισηγμένες εταιρίες έχουν, τα υψηλότερα κόστη αύξησαν 1,3 δισ. ευρώ τον καθαρό δανεισμό

Αυτές οι εισηγμένες εταιρίες έχουν, τα υψηλότερα κόστη αύξησαν 1,3 δισ. ευρώ τον καθαρό δανεισμό
Πολλές εταιρείες, εκμεταλλεύτηκαν τα αρνητικά επιτόκια που υπήρχαν παλαιότερα, αντλώντας ίσως και φθηνότερο από αυτό που έπρεπε χρήμα.
Σημαντική αύξηση καταγράφεται στον δανεισμό των εισηγμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου, καθώς οι υψηλότερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, λόγω του ενεργειακού κόστους, του κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορικών, οδήγησαν τις εταιρείες στα γκισέ των τραπεζών.
Την ίδια ώρα το ακριβότερο κόστος δανεισμού που αναμένεται έχει ανησυχήσει τους επενδυτές, οι οποίοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν το πρόσθετο κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι εταιρείες και την επίπτωση στα αποτελέσματα.
Κύριο χαρακτηριστικό της πλειονότητα των αποτελεσμάτων εξαμήνου οι εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες λόγω των παραπάνω λόγων.
Μία εξίσωση αρκετά δύσκολη, με το θετικό για κάποιες εταιρείες το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες κατάφεραν να «κλειδώσουν» μέσω ομολογιακών εκδόσεων τα επιτόκιά τους για ένα σημαντικό μέρος των δανείων τους.
Μάλιστα πολλές από αυτές τις εταιρείες, εκμεταλλεύτηκαν τα αρνητικά επιτόκια που υπήρχαν τότε, αντλώντας ίσως και φθηνότερο από αυτό που έπρεπε χρήμα, όπως έδειξε η πορεία διαπραγμάτευσης των ομολογιακών δανείων και έχει αναλυθεί από το ΒΝ διεξοδικά.
Μεταξύ των εταιρειών για παράδειγμα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει τρία ομολογιακά με σταθερό επιτόκιο, η Lamda 2, η Capital Partners 2, η ΔΕΗ έχει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού δανεισμού κλειδωμένο κ.α.
Ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων ανέρχεται στα 38,8 εκατ. ευρώ (μαζί με τις μισθώσεις), ενώ ο καθαρός δανεισμός (τραπεζικά δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) είναι στα 22,3 δισ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός σε σύγκριση με το τέλος του 2021 εμφανίζεται αυξημένος κατά 1,3 δισ. ευρώ περίπου.
Δεν χρειάζεται να αναφερθεί πως ο συνολικός δανεισμός τοκίζεται και όχι ο καθαρός με την πλειονότητα των περιπτώσεων των εισηγμένων που έχουν ισχυρό ταμείο να απολαμβάνουν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων.
Η ΔΕΗ έχει τον υψηλότερο δανεισμό με 4,03 δισ. ευρώ με τον καθαρό να είναι στα 2,24 δισ. ευρώ.
Τα ΕΛΠΕ έχουν 3,5 δισ. ευρώ δάνεια με καθαρό 1,95 δισ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός της Viohalco ανήλθε στα 2,19 δισ. ευρώ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 1,64 δισ. ευρώ.
Η Coca Cola έχει συνολικό δανεισμό 3,3 δισ. ευρώ συνολικό δανεισμό και καθαρό 1,58 δισ. ευρώ, η Motor Oil έχει καθαρό 1,4 δισ. ευρώ και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 1,04 δισ. ευρώ.
Οι παραπάνω εταιρείες έχουν τα 13,1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 22,3 δισ. ευρώ καθαρού δανεισμού και 21,3 δισ. ευρώ τραπεζικό δανεισμό από τον συνολικό των 38,8 δισ. ευρώ.
Prodea και Μυτιληναίος έχουν καθαρό δανεισμό πάνω από 900 εκατ. ευρώ και στα 833 εκατ. ευρώ είναι της Ελλάκτωρ, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε τη δημόσια πρόσφορα για το ακριβό ομολογιακό της και πήρε πίσω ένα μεγάλο μέρος του εξοικονομώντας τόκους.
Η Τιτάν έχει καθαρό δανεισμό 794 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 626 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης