Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πληθωρισμός και αποσυντονισμός εφοδιαστικής αλυσίδας επηρεάζουν τα μεγέθη των εισηγμένων

Πληθωρισμός και αποσυντονισμός εφοδιαστικής αλυσίδας επηρεάζουν τα μεγέθη των εισηγμένων

Κατασκευαστικά έργα πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα λόγω έλλειψης προϊόντων

Σχετικά Άρθρα

Συνεχείς είναι οι ανατιμήσεις των προϊόντων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ πλέον τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν και την πορεία των αποτελεσμάτων κάποιων εισηγμένων.
Σύμφωνα με επιχειρηματίες, πλέον δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί όχι μόνο για την τιμή των προϊόντων, ή το πότε θα έρθουν, αλλά υπάρχει και μεγάλη έλλειψη σε πολλά προϊόντα.
Από το πρώτο τρίμηνο διοικήσεις εταιρειών είχαν τονίσει ελλείψεις προϊόντων, όπως για παράδειγμα πάνελ για φωτοβολταϊκά πάρκα, ή παραδόσεις καινούριων αυτοκινήτων αλλά υπάρχουν πλέον και πληροφορίες ότι σε κατασκευαστικά έργα πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα λόγω έλλειψης προϊόντων.
Σε πρόσφατο συνέδριο, κατασκευαστές υποστήριζαν οι αυξήσεις είναι μεγάλες και καλούνται να τις καλύψουν οι ίδιες οι εταιρείες με αποτέλεσμα να απειλούνται χρονοδιαγράμματα και βιωσιμότητα εταιρειών.
Οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν το κόστος και οι εισηγμένες αυξάνουν τις τιμές προκειμένου να διατηρήσουν τα περιθώρια.
Με βάση τα αποτελέσματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από ένα μικρό αριθμό εισηγμένων για την πορεία του πρώτου εξαμήνου, γίνεται ξεκάθαρη και η αύξηση του κόστους αλλά και η επίδραση των ελλείψεων.
Η Coca Cola αναφέρει πως «συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε συνεχή πληθωρισμό και πλέον αναμένουμε αύξηση του κόστους πωληθέντων ανά κιβώτιο στο μέσο επίπεδο του εύρους 15-20% για το 2022».
Η Πετρόπουλος σημειώνει πως η πτώση των πωλήσεων κατά 5,5% οφείλεται στις μειωμένες πωλήσεις του αγροτικού τομέα, εν αναμονή της έναρξης των νέων Εθνικών Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς και στις συνεχιζόμενες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα οχημάτων και ανταλλακτικών.
Η Παπουτσάνης στα δικά της αποτελέσματα αναφέρει πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι τιμές των πρώτων υλών/υλικών συσκευασίας, μεταφορικών και ενέργειας συνέχισαν την ανοδική τους πορεία που ήδη είχε ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ παραμένουν και οι δυσκολίες εξασφάλισης αναγκαίων ποσοτήτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες υλικών.
Η Μοτοδυναμική σημείωνε πως η αρνητική επίπτωση στις εμπορικές δραστηριότητες του Ομίλου προκλήθηκε μόνο από τον αποσυντονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας των προμηθευτών του, με αποτέλεσμα τις σημαντικές καθυστερήσεις και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακυρώσεις στις προγραμματισμένες παραλαβές των προς πώληση προϊόντων.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως σύμφωνα με κάποιους αναλυτές το εξάμηνο συνολικά αναμένεται καλό και αυτό δείχνουν ήδη τα πρώτα στοιχεία, με την επίδραση να γίνεται εντονότερη στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης