Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο αναζητούν επιχειρηματική «ανάσταση» μέσω κουρέματος δανείων

Ποιες εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο αναζητούν επιχειρηματική «ανάσταση» μέσω κουρέματος δανείων

Θα είναι αρκετό το κούρεμα των δανείων ώστε να βελτιωθούν τα αποτελέσματα;

Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που έχουν βυθιστεί λόγω των χρεών και προσπαθούν μέσω αναδιάρθρωσης δανείων και φυσικά κουρέματος να βελτιώσουν ξανά την επιχειρηματική τους δράση.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι επενδυτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να τοποθετήσουν λίγα κεφάλαια προκειμένου να παίξουν το story του «κουρέματος».
Επιπλέον πολλές μετοχές έχουν καταγράψει το προηγούμενο διάστημα μεγάλη άνοδο λόγω αναδιάρθρωσης χρεών, ενώ η αναδιάρθρωση ήρθε σε πολύ καλή εποχή, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία σημαντικών κερδών.

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των ΣΙΔΜΑ και Αλουμύλ.
Τώρα σειρά έχουν πάρει όπως φημολογείται αλλά αναγράφεται και σε αρκετούς ισολογισμούς μικρές εταιρείες κυρίως από την επιτήρηση.
Όπως έγραψε το ΒΝ η ΚΡΕΚΑ επιθυμεί ρύθμιση και συνομιλεί με τη doValue, η οποία για μεγάλο διάστημα δεν είχε απαντήσει.
Τώρα όμως ακούγεται ότι προσπαθούν να συμφωνήσουν στο ύψος του κουρέματος, ενώ φημολογείται πως υπάρχει και επενδυτής.
Η Οίκος Σπύρου στα τέλη του 2021 ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση των δανείων, κίνηση που προσπαθούσε για μεγάλο διάστημα και οι πληροφορίες έλεγαν πως το κούρεμα είναι «βαθύ» ενώ είχε τοποθετηθεί στην εταιρεία το γνωστό fund Bluemoon Capital που διαχειρίζεται η Clafka Capital καλύπτοντας ομολογιακό 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο σε βάθος χρόνου θα μετατρέψει σε μετοχές.

Στις αρχές του 2022 η μετοχή της Yalco άρχισε να καταγράφει μεγάλη άνοδο, η οποία αποδόθηκε στις πληροφορίες για κούρεμα στα δάνεια.
Η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τα δάνειά της πουλώντας περιουσιακά στοιχεία κατά 10 εκατ. ευρώ.
Η Μπήτρος έχει υλοποιήσει το ένα σκέλος της συμφωνίας με τις τράπεζες δίνοντας ένα μέρος της δραστηριότητας στη ΣΙΔΜΑ έναντι μετοχών και περιμένει την αναδιάρθρωση των δανείων, όπου αναμένεται μεγάλο κούρεμα, αλλά οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει.

Για την ΑΝΕΚ υπήρχαν οι πληροφορίες για συγχώνευση με την Attica Group υπό τον όρο ότι θα κουρευτούν τα δάνεια σημαντικά, αλλά εσχάτως δεν υπάρχουν νεώτερα.
Επιπλέον η Τράπεζα Πειραιώς πρόσφατα μεταβίβασε ένα ποσοστό των μετοχών που κατείχε στην Attica Group.
Αυτό που μένει βέβαια να φανεί είναι αν το κούρεμα είναι αρκετό για κάποιες εταιρείες, ώστε να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους, καθώς υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που και αύξηση έγινε και κούρεμα, αλλά τα αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι αρνητικά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης