Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πού αποδίδεται η συγκρατημένη αντίδραση του Χρηματιστηρίου - Τι κέρδη αναμένονται για Alpha και ΔΕΗ στο α’ τρίμηνο 2022;

Πού αποδίδεται η συγκρατημένη αντίδραση του Χρηματιστηρίου - Τι κέρδη αναμένονται για Alpha και ΔΕΗ στο α’ τρίμηνο 2022;
Οι αναλυτές δεν περιμένουν πως αυτή η αντίδραση μπορεί να ανατρέψει το γράφημα της αγοράς και να φέρει πίσω την αισιοδοξία, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν και το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις που εκδηλώθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου, αποδίδονται στην αισιοδοξία για καλά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από τους επενδυτές για συγκεκριμένες εταιρείες.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ενώ η αγορά κινείται ανοδικά, η πλειονότητα των μετοχών δεν ακολουθεί και από την άλλη κάποιοι αποδίδουν την κίνηση συγκεκριμένων μετοχών και στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με την προσθήκη των Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίου που θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος Μαΐου.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί και ο περιορισμός της συναλλακτικής δραστηριότητας στις ανοδικές κινήσεις.
Οι αναλυτές δεν περιμένουν πως αυτή η αντίδραση μπορεί να ανατρέψει το γράφημα της αγοράς και να φέρει πίσω την αισιοδοξία, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν και το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο.
Ωστόσο, μετά τα δυνατά αποτελέσματα της Eurobank, αλλά και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που δημοσιεύτηκαν λίγες μέρες νωρίτερα, η αγορά περιμένει καλά αποτελέσματα και από τις υπόλοιπες συστημικές και συγκεκριμένα την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

Οι προσδοκίες

Η Alpha Bank δημοσιεύει σήμερα (26/5) αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και η Piraeus Securities περιμένει καθαρά κέρδη 62 εκατ. ευρώ και σημειώνει πως διαπραγματεύεται 0,4 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται στα 283 εκατ. ευρώ έναντι 400 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο.
Η Eurobank Equities περιμένει ένα κερδοφόρο πρώτο τρίμηνο με καθαρά κέρδη 56 εκατ. ευρώ από ζημία 282 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, λόγω της κανονικοποίησης των προβλέψεων (-70% σε σύγκριση με το περσινό πρώτο τρίμηνο), την ισχυρή δημιουργία προμηθειών (+17%), τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες (71 εκατ. ευρώ) και τα χαμηλότερα έξοδα (-6%). Η χρηματιστηριακή περιμένει πως τα παραπάνω θα αντισταθμίσουν την αδυναμία των καθαρών εσόδων από τόκους (-31%).
Η Euroxx περιμένει κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 45 εκατ. ευρώ από ζημία 377 εκατ. ευρώ με τα καθαρά έσοδα από τόκους να υποχωρούν 7,3% και στα 276 εκατ. ευρώ.
Στις 27 Μαΐου δημοσιεύει η Εθνική Τράπεζα και η Optima Bank περιμένει ένα κερδοφόρο τρίμηνο λόγω υψηλότερων εσόδων από προμήθειες κέρδη από συναλλαγές και των κινήσεων ελέγχου του κόστους.
Από την άλλη τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται χαμηλότερα λόγω της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 171,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 69% έναντι του περσινού τριμήνου τα οποία όμως είχαν κέρδη από συναλλαγές 510 εκατ. ευρώ.
Σήμερα (26/5) τα επενδυτικά βλέμματα θα τραβήξει και η ΔΕΗ καθώς δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.
Η Piraeus Securities περιμένει έσοδα 2,207 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 98% και επαναλαμβανόμενο EBITDA 185 εκατ. ευρώ (-18%) επηρεασμένο από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Επίσης περιμένει ζημία 31,5 εκατ. ευρώ σε δημοσιευμένο επίπεδο.
Πιστεύει πως υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα για τη μετοχή λόγω των πιθανών καθυστερήσεων στην πληρωμή λογαριασμών παρά τις κρατικές παρεμβάσεις και την πιθανή έκτακτη φορολογία.

Το ρίσκο των εκτιμήσεων

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως υπάρχει πτωτικό ρίσκο στις εκτιμήσεις της για το 2022 και ίσως και το 2023 αν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν μέχρι τον επόμενο χειμώνα.
Μεσοπρόθεσμα οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στη χαμηλή αποτίμηση που έχει η μετοχή στα τρέχοντα επίπεδα και στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου το οποίο έχει ως επίκεντρο την δημιουργία 5GW σε ΑΠΕ μέχρι το 2026, σημειώνει η Piraeus.
Η Eurobank Equities περιμένει υποχώρηση 23% στο επαναλαμβανόμενο EBITDA και συγκεκριμένα περιμένει 175 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του κόστους, που μέχρι ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμολογίων.
Η Euroxx περιμένει έσοδα 2,2 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 98% λόγω αύξησης της ζήτησης κατά 8% και των τιμολογίων, τα οποία αντιστάθμισαν την απώλεια μεριδίου 2% περίπου.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένονται στα 174 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 23% επηρεασμένα από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τα δικαιώματα ρύπων.
Οι προσαρμοσμένες ζημιές αναμένονται στα 31,2 εκατ. ευρώ.
Σήμερα (26/5) δημοσιεύει και η Aegean Airlines με τη Eurobank Equities να εκτιμά ανάκαμψη 60% της κίνησης του 2019 η οποία θα οδηγήσει τα έσοδα στα 117,7 εκατ. ευρώ (στο 68% του πρώτου τριμήνου του 2019).
Τα EBITDA αναμένεται να είναι αρνητικά κατά 17 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα από την αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Το τρίμηνο είναι εποχικά μικρής σημασίας. Πάντως συνολικά για το 2021 περιμένει 183 εκατ. ευρώ EBITDA στα επίπεδα του 2021.
Η Euroxx περιμένει έσοδα 129 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 191%, αρνητικό EBITDA κατά 11,5 εκατ. ευρώ από -14 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένες ζημιές 35,7 εκατ. ευρώ από -44,5 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης