Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ορισμός της διοίκησης μέσω ΑΣΕΠ με τριετή θητεία – Αλλαγές για 25 Ανεξάρτητες Αρχές

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ορισμός της διοίκησης  μέσω ΑΣΕΠ με τριετή θητεία – Αλλαγές για 25 Ανεξάρτητες Αρχές

Πως μέσω ΝΣΚ παρακάμφθηκε η διαδικασία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για 25 Ανεξάρτητες Αρχές

Σχετικά Άρθρα

Ένα απίστευτο γαϊτανάκι γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τον ορισμό νέας διοίκησης της ΕΛΤΕ παρασύρει και τις υπόλοιπες 24 μη κατοχυρωμένες Συνταγματικά Ανεξάρτητες Αρχές όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς στο εξής οι διοικήσεις τους θα ορίζονται όχι μέσω της Βουλής αλλά με διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ που προβλέπεται από το νόμο 4735/2020.
Ένα νόμο που δεν περιλαμβάνει καμία ρητή διάταξη για τις Αρχές αυτές και χρειάστηκαν κατά πλειοψηφία δύο αποφάσεις του ΝΣΚ οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές αλλά έγιναν δεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το ερώτημα

Ειδικότερα στις 20 Μαΐου 2021 ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος απέστειλε ερώτημα για το αν ο ορισμός Προέδρου και Αντιπροέδρων της ΕΛΤΕ υπάγεται στις διατάξεις του Νόμου 4735/2020.
Η απάντηση από το Νομικό συμβούλιο του Κράτους ήταν ομόφωνη πως υπάγεται ενώ υπήρξαν διαφωνίες για το αν θα πρέπει να γίνει ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κατά πλειοψηφία

Στη συνέχεια το ζήτημα του αν θα διατυπώνεται γνώμη και από την Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΝΣΚ το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (με ισχυρή μειοψηφία) ότι δεν απαιτείται η διατύπωση γνώμη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ότι οι συγκεκριμένες ρητές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής καταργήθηκαν σιωπηρά με το Νόμο 4735/2020.
Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Οικονομικών παρασύρει 25 Ανεξάρτητες Αρχές και δημιουργεί και άλλου είδους παρενέργειες.
Για παράδειγμα η θητεία του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι πενταετής και πλέον μέσω μιας γνωμοδότησης καθίσταται τριετής.
Πέραν αυτού γίνεται αντιληπτό ότι μεταβάλλεται εκ βάθρων η διαδικασία για την τοποθέτηση διοικήσεων στις Ανεξάρτητες Αρχές και πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περνούν διαδικασίες ΑΣΕΠ ως αν ήθελαν να διοριστούν δημόσιοι υπάλληλοι.
Και μάλιστα με δικαίωμα για δύο τριετείς θητείες και μόνον.
Η Βουλή πλέον δεν έχει κανένα έλεγχο στη διαδικασία ενώ η πενταμελής επιτροπή του ΑΣΕΠ που προβλέπεται από τον νόμο 4735/2020 να κάνει τις αξιολογήσεις ελέγχεται κατά τα 3/5 τουλάχιστον από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η βάσανος του ΑΣΕΠ

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται αν θα υπάρχουν πρόσωπα κύρους τα οποία θα μπουν στη βάσανο του ΑΣΕΠ ειδικά μετά το πρώτο πολύ κακό παράδειγμα των μεθοδεύσεων που υπήρξαν κατά την κατάρτιση των πινάκων επιτυχόντων υποψηφίων για τις θέσεις του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της ΕΛΤΕ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης