Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Quest Group: Εστιάζει σε εξαγορές για να στηρίξει την ανάπτυξη - Πόσο επηρεάζει τις πωλήσεις ο πόλεμος

Quest Group: Εστιάζει σε εξαγορές για να στηρίξει την ανάπτυξη - Πόσο επηρεάζει τις πωλήσεις ο πόλεμος
Λόγω διάφορων γεγονότων που συνέβησαν στο τέλος Φεβρουαρίου (πόλεμος στην Ουκρανία, αύξηση τιμών ενέργειας, πληθωρισμός) υπάρχει σημαντική επίπτωση στη ζήτηση αγαθών
Σχετικά Άρθρα

Επενδυτικό πρόγραμμα υψηλότερο από αυτό του 2021 (23 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα πέριξ των 60 εκατ. ευρώ, έχει προϋπολογίσει για το 2022 η Quest Συμμετοχών για να ενισχύσει την ανάπτυξη του ομίλου.
Στοχεύει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών αλλά και σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων και θα μπορούσε μέσω εξαγορών οι επενδύσεις να είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες θα πάνε πέριξ των 20 εκατ. ευρώ, στην Quest Clima 30 εκατ. ευρώ, ενώ είναι και κάποιες επενδύσεις εξοπλισμού στον κλάδο πληροφορικής και ενέργειας.
Πάντως, σε ερώτηση αναλυτή αν η εισηγμένη βρίσκεται σε συνομιλίες προκειμένου να εξαγοράσει ποσοστό σε εταιρεία στην Ινδία, η διοίκηση απέφυγε να απαντήσει.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα, το πρώτο δίμηνο ξεκίνησε με ανοδικά για πωλήσεις και κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες.
Όμως λόγω διάφορων γεγονότων που συνέβησαν στο τέλος Φεβρουαρίου (πόλεμος στην Ουκρανία, αύξηση τιμών ενέργειας και πληθωρισμός) φαίνεται πως υπάρχει μία σημαντική επίπτωση στη ζήτηση αγαθών για κάποιους από τους κλάδους που δραστηριοποιείται.
Για τη συνέχεια είναι δύσκολη κάποια εκτίμηση όσο η κατάσταση παραμένει ίδια.
Επιπλέον η διοίκηση ανέφερε πως αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα και με αυτά τα δεδομένα ίσως αναθεωρήσει την εκτίμηση που είχε δώσει για φέτος και έκανε λόγο για ήπια ανάπτυξη στην εμπορική δραστηριότητα.
Ο όμιλος πάντως έχει ισχυρή χρηματοοικονομική θέση (περί τα 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά και γραμμές χρηματοδότησης) που είναι ικανές να αντιμετωπίσουν και να στηρίξουν το πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης.
Η επένδυση 42 εκατ. ευρώ στο νέο κέντρο διαλογής της ACS αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Σημειώνεται πως το 2021 είναι η καλύτερη χρονιά για την Quest Συμμετοχών σε απόλυτα νούμερα και σε ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται πως την περίοδο 2017-2021 ο όμιλος εμφάνισε μέση σταθμισμένη ετήσια αύξηση πωλήσεων 21,4%, EBITDA 17,8% και κέρδη προ φόρων 83%.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες και οι νέες επενδύσεις ανέρχονται στα 118 εκατ. ευρώ.
Επίσης η διοίκηση λόγω πληθωρισμού ανακοίνωσε πως θα δώσει ένα βοήθημα στους υπαλλήλους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.
Τέλος αναφορικά με το μέρισμα θα είναι στα ίδια ή και πάνω από τα περσινά επίπεδα ήτοι 0,30 ευρώ, αλλά λόγω split θα είναι 0,10 ευρώ ή και λίγο πιο πάνω, όπως είπε η διοίκηση, αλλά θα αποφασιστεί το επόμενο δίμηνο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης