Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H αβεβαιότητα στο Ουκρανικό επέδρασε σε τράπεζες και ΧΑ -0,59% στις 879 μον. - Προσεχώς σε διακύμανση 850 - 900 μον.

H αβεβαιότητα στο Ουκρανικό επέδρασε σε τράπεζες και ΧΑ -0,59% στις 879 μον. - Προσεχώς σε διακύμανση 850 - 900 μον.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες και εύλογα θα τις διασπάσει αλλά τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα καθώς ακόμα και μια θετική εξέλιξη στο Ουκρανικό δεν θα φανεί άμεσα στον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
(upd12)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 879 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με υποτονικές συναλλαγές και με την επιφυλακτικότητα να κυριαρχεί λόγω του θολού τοπίου στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας οι οποίες θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης την 1η Απριλίου, με στόχο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για ειρηνευτική συμφωνία.
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει αναφέρει ότι θα την θέσει σε εθνικό δημοψήφισμα για το 2023... ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία και πολλά ζητήματα αποτελούν σημεία τριβών..
Ειδικότερα, παρά τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πολλά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί και το εδαφικό παραμένει κεφαλαιώδες ζήτημα, η Ουκρανία δεν παραχωρεί το Donbass στην Ανατολική Ουκρανία, ούτε την Κριμαία, ωστόσο για την Ρωσία αυτές οι δύο περιοχές έχουν ξεκάθαρο... καθεστώς...
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 879 μονάδες, χαμηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών των 885 μονάδων, με ισχυρή την στήριξη των 850 μονάδων ενώ για την προσέγγιση των 900 μονάδων θα απαιτηθεί η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Με την εκτόνωση της Ουκρανικής κρίσης το ελληνικό χρηματιστήριο θα επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες και εύλογα θα τις διασπάσει αλλά τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα καθώς ακόμα και μια θετική εξέλιξη στο Ουκρανικό δεν θα φανεί άμεσα στον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι στη σημερινή αγορά, αν και ξεκίνησε με καλές διαθέσεις εντούτοις δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη της αν και αναμένονταν κινήσεις ωραιοποίησης λόγω τέλου τριμήνου.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, με θετικό πρόσημο έκλεισαν Eurobank +0,81% από υψηλό ημέρας +4,03% και Εθνική +0,72% ενώ ήπια υποχώρησαν Πειραιώς -0,35% και Alpha Bank -0,36%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ -2,56%, Motor Oil -2,56%....ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Aegean +2,59%...
Εν τω μεταξύ, ανησυχία επικρατεί και στην αγορά ομολόγων καθώς οι αντιστροφές της καμπύλης απόδοσης θεωρούνται ως δείκτης ύφεσης.
Ειδικότερα, τη  Δευτέρα 29/3 η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε την απόδοση του 30ετούς ενώ η αποδόση 10 ετούς υποχώρησε πρόσκαιρα κάτω από τα επιτόκια 2ετίας καθώς οι επενδυτές πωλούν τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και αγοράζουν ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, υποδηλώνοντας την ανησυχία τους για την πορεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Προθεσμία ωρών σε ΕΕ για φυσικό αέριο - Putin: Ανοίξτε λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες για να πληρώσετε - Από 1/4 τα νέα μέτρα

Με πάγωμα των συμφωνιών και διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο απειλεί ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ο οποίος έδωσε προθεσμία λίγων ωρών -και συγκεκριμένα μέχρι αύριο (1/4/2022)- στις «μη φιλικές» χώρες ώστε να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες.
O Putin ανακοίνωσε πως υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και διεμήνυσε ότι «οι αγοραστές θα πρέπιε να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Οι πληρωμές για την προμήθεια φυσικού αερίου θα αρχίσουν από αύριο». Σύμφωνα με τον ίδιο «εάν δεν γίνουν οι πληρωμές, θα σταματήσουμε τα υπάρχοντα συμβόλαια. Οι ενεργές συμφωνίες θα παγώσουν εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις».
Άμεση ήταν η απάντηση Γερμανίας και Γαλλίας στο τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου. Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,42% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,13%.
Περί τις 11:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Alpha Bank και Eurobank πλησίον του +2%  και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,76% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,95%.
Στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -0,59% όπως και ο Τραποεζικός Δείκτης ο οποίος όμως διατήρησε το θετικό πρόσημο +0,29%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,59% στις 879 μονάδες έχοντας υψηλό στις 893,09 μονάδες και χαμηλό τις 879,45 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 24,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,87 εκατ. ευρώ και όγκου 271 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, o OTE διακίνησε 270,3 χιλ. ευρώ αξίας 4,44 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 37,5 χιλ. τεμάχια αξίας 495,2 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 20 χιλ. τεμάχια αξίας 271 χιλ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 38,8 χιλ. τεμάχια αξίας 649,5 χιλ. ευρώ και η Cenergy 4,1 χιλ. τεμάχια αξίας 14,5 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 879 μονάδες, με πρώτη στήριξη τη ζώνη των 870 – 860 μονάδων με τις 850 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη και ακολουθούν οι 830 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 900 – 910 μονάδων και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 643 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 660 μονάδες και ακολουθούν οι 680, οι 700 και οι 720 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες  και ακολουθούν οι 620, οι 600, οι 580 και οι 550 μονάδες..

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,66%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 31/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις τελευταίες πωλήσεις με επίκεντρο  την εκτόνωση της Ουκρανικής κρίσης με την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού να παραμένει .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,66 %, το 10ετές ιταλικό 2,06% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,46%.
Στα ομόλογα, εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς την Δευτέρα  29/3, για πρώτη φορά μετά το 2006, σημειώθηκε αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης για το 5ετές και το 30ετές αμερικανικό ομόλογο.
Ειδικότερα, η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε την απόδοση του 30ετούς ενώ η αποδόση 10 ετούς υποχώρησε πρόσκαιρα κάτω από τα επιτόκια 2ετίας καθώς οι επενδυτές πωλούν τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και αγοράζουν ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, υποδηλώνοντας την ανησυχία τους για την υγεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη νευρικότητα της αγοράς σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης, οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν υποδηλώνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού τονίζοντας ότι η  ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.

Η θλιβερή πρωτιά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και τα αίτια για την απαξίωση

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι το μοναδικό που εμφανίζει πτώση περίπου 10% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Στα άλλα χρηματιστήρια του ανεπτυγμένου κόσμου, οι τιμές μετοχών έχουν καλύψει τις ζημιές του πολέμου και βρίσκονται σε υψηλότερο σημείο, έστω με μικρά ποσοστά 4 -7%.
Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αυτή την θλιβερή πρωτιά;
Προφανώς για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους όμως περιλαμβάνεται και η διαπίστωση ότι δεν τηρούνται στοιχειώδεις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης.
Σε καμία αναπτυγμένη χρηματιστηριακή αγορά, δεν υπάρχει μία περίπτωση εισηγμένης εταιρείας στην οποία μέτοχος που κατέχει το 30% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου, όχι μόνον να μην συμμετέχει στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά και να καταργείται το δικαίωμα ψήφου τρων μετοχών με νομικά τεχνάσματα.
Μόνον στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και συγκεκριμένα στην Ελλάκτωρ εμφανίζεται το νοσηρό φαινόμενο, να αγνοούνται τα αυτονόητα, από μια διοίκηση που έχει και μια επιπλέον μοναδικότητα:
Ορίστηκε από τον… ανταγωνιστή!
Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά, επενδυτής που αποκτά ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών, να «αποβάλλεται» από τη γενική συνέλευση κι αυτό να μην προκαλεί την κινητοποίηση των εποπτικών αρχών, με τον απλό ερώτημα:
Τι κρύβουν όσοι επιδιώκουν μονολιθικότητα;
Γιατί δεν θέλουν εκπροσώπηση κι άλλων μετόχων;
Προφανώς έχουν τους λόγους τους.
Κι αυτοί μεν μπορούν να έχουν λόγους, το περιστατικό αυτό όμως αποκτά ευρύτερη σημασία.
Όλα τα νοσηρά φαινόμενα που έπληξαν το κύρος της ελληνικής αγοράς στο παρελθόν (Folli Follie, Λαυρεντιάδης κ.α.) συνέβησαν σε εταιρείες που έχουν «μονόπλευρη διοίκηση» που ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.
Το πρόβλημα της εκπροσώπησης των μετόχων στα όργανα διοίκησης εισηγμένης εταιρείας είναι ευρύτερο θέμα ιδιαίτερης σημασίας.
Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει δράση σεσημασμένων που λειτούργησαν μυστικά σε συντονισμό με άλλους μετόχους, μια διοίκηση που είναι επιλογή των ανταγωνιστών και βλάπτει την εταιρεία δηλαδή τα συμφέροντα των άλλων μετόχων με πρακτικές που παραπέμπουν σε καρτέλ.
Ακόμα όμως κι αν δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά και απλά δεν ήθελαν για άγνωστους λόγους παρουσία άλλων μετόχων, θα έπρεπε να επέμβουν οι αρχές επιβάλλοντας την κοινή λογική.
Εφόσον βέβαια ενδιαφέρονταν για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή και παιχνιδάκια ωραιοποίησης των μετοχών

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Τέρνα Ενεργειακή στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 βρέθηκαν να ανακάμπτουν και ειδικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επανήλθε στην ζώνη των 9,5 ευρώ από τα επίπεδα κάτω από τα 9 ευρώ που βρισκόταν η μετοχή.
Το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον συνδέθηκε με φήμες ότι ο βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο Γιώργος Περιστέρης θα πουλούσε έως και το 20% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ώστε να μειώσει τον δανεισμό στην υπερδανεισμένη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η φήμη αυτή που – έχει ψήγματα αλήθειας – δεν επιβεβαιώνεται από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όμως με λίγες φήμες και με χρηματιστηριακά κόλπα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επανήλθε ξανά στην ζώνη των 9,5 ευρώ…
Να τονιστεί ότι κάτω από τα 9 ευρώ οι τράπεζες εγείρουν θέματα εγγυήσεων στα μετοχοδάνεια οπότε υπήρχε πίεση στην διοίκηση Περιστέρη να… ανακάμψει η μετοχή.
Έτσι λοιπόν η μετοχή ανέκαμψε… και επανήλθε στην γνώριμη ζώνη των 9,5 ευρώ και όλως τυχαίως στο τέλος τριμήνου όπου κλειδώνουν οι αποτιμήσεις.
Θα περιμένουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να δώσουν κάποιες εξηγήσεις…

Πτωτικές τάσεις  στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 31/3 οι ασιατικές αγορές.
Συρρίκνωση κατέγραψαν οι κλάδοι μεταποίησης και υπηρεσίων στην Κίνα στον Μάρτιο, εν μέσω lockdown στη Σαγκάη, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων της covid-19.
Ο επίσημος PMI μεταποίησης της Κίνας υποχώρησε στο 49,5 τον Μάρτιο του 2022 από 50,2 πριν από έναν μήνα.
H συρρίκνωση αντανακλά τον αντίκτυπο των lockdown στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και τους χρόνους παράδοσης.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,73%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,44%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,76% ενώ ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε ήπια ανοδικά +0,40%

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται σήμερα 31/3 στις ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν την Παρασκευή 1/4, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, την Παρασκευή 1/4.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο +6,32% στις 2.672 μονάδες.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, την Παρασκευή 1/4.
Άνοδο κατέγραψαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις μετά το ιστορικό χαμηλό της πρόσφατης περιόδου που σημειώθηκε, έφτασαν τις 202.000. 
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει άνοδο 2,72% στα 123,08 ευρώ.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent υποχωρεί 3,89% στα 107,10 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει απώλειες 4,5% στα 102,98 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,95% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,65%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P 500 στο -0,40%, o Nasdaq στο -0,40% και το ETF GREC στο -0,85% ( 26,93 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,3540 ευρώ, με άνοδο +0,72% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1160 ευρώ, με πτώση -0,36% με όγκο 5,9 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4150 ευρώ, με πτώση -0,35%, με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0625 ευρώ, με άνοδο +0,81%, με όγκο 7,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,94 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,96 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 428 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1518 ευρώ, με άνοδο +1,2%, με όγκο 117 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 186 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,88 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 355 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλεινότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis -2,58%, ΔΕΗ,  Motor Oil, ΕΥΔΑΠ...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε η Aegean +2,59% ...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,40 ευρώ, με πτώση -1,62% και αποτίμηση 7,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,16 ευρώ, με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση στα 7,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,60 ευρώ, με πτώση -2,56% και αποτίμηση 2,9 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,24 ευρώ, με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 520 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με άνοδο +0,15% και  αποτίμηση 4,66 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,38 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,08 ευρώ, με πτώση -2,56% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,85 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7460 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 655 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0282 ευρώ, με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,66% - Το spread με την Ιταλία στις 60 μ.β

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 31/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις τελευταίες πωλήσεις, με επίκεντρο τις προσδοκίες για την εκτόνωση της Ουκρανικής Κρίσης ενώ παραμένει η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,66%, το 10ετές ιταλικό 2,06% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,46%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε  σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 208 μονάδες βάσης από 212 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 131 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,31% ή 131 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 60 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 31/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις τελευταίες  πωλήσεις με επίκεντρο το Ουκρανικό και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 31 Μαρτίου του 2022 στο 2,06%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/3/2022 στο 0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,47% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,06% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,85%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης