Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προθεσμία ωρών σε ΕΕ για φυσικό αέριο - Putin: Ανοίξτε λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες για να πληρώσετε - Από 1/4 τα νέα μέτρα

Προθεσμία ωρών σε ΕΕ για φυσικό αέριο - Putin: Ανοίξτε λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες για να πληρώσετε - Από 1/4 τα νέα μέτρα
Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα - Οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprom Bank για τις πληρωμές φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα
Με πάγωμα των συμφωνιών και διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο απειλεί ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ο οποίος έδωσε προθεσμία λίγων ωρών -και συγκεκριμένα μέχρι αύριο (1/4/2022)- στις «μη φιλικές» χώρες ώστε να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες.
O Putin ανακοίνωσε πως υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και διεμήνυσε ότι «οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Οι πληρωμές για την προμήθεια φυσικού αερίου θα αρχίσουν από αύριο». Σύμφωνα με τον ίδιο οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν σε ρούβλια και «εάν δεν γίνουν οι πληρωμές, θα σταματήσουμε τα υπάρχοντα συμβόλαια. Οι ενεργές συμφωνίες θα παγώσουν εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις».

Το διάταγμα του Putin

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίγουν ειδικούς λογαριασμούς στην κρατική τράπεζα, Gazprom Bank, ώστε το ξένο συνάλλαγμα να μετατραπεί σε ρούβλια.
Από την πλευρά του, ο Putin διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει φυσικό αέριο στους όγκους και στις τιμές που έχουν συμφωνηθεί, ενώ υπογράμμισε ότι «οι τιμές του ρωσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την αγορά».
«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.
Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε φιλανθρωπία - δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα σταματήσουν», υπογράμμισε o Ρώσος πρόεδρος σε άλλο σημείο της ομιλίας του.


Το έγγραφο...

«Επιπλέον των μέτρων που προβλέπονται από τα Διατάγματα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 28ης Φεβρουαρίου 2022 αριθ. 79 "Σχετικά με την εφαρμογή ειδικών οικονομικών μέτρων σε σχέση με τις εχθρικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ξένων κρατών και διεθνών οργανώσεις που έχουν ενταχθεί σε αυτούς», με ημερομηνία 1 Μαρτίου 2022 αριθ. 81 “Σχετικά με πρόσθετα προσωρινά οικονομικά μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», Αρ. αλλοδαποί πιστωτές» και αριθ. 126 της 18ης Μαρτίου 2022 «Σχετικά με πρόσθετα προσωρινά μέτρα οικονομικής φύσης για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ρύθμισης συναλλάγματος”, αποφασίζω:
Να καθοριστεί ότι από την 1η Απριλίου 2022: α) πληρωμή για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση (εφεξής καλούμενο φυσικό αέριο) που πραγματοποιήθηκε μετά την 1η Απριλίου 2022 από κατοίκους που συμμετέχουν σε ξένη οικονομική δραστηριότητα οι οποίοι, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο αριθ. 117-FZ της 18ης Ιουλίου , 2006 "On Gas Export" το αποκλειστικό δικαίωμα εξαγωγής φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση (εφεξής καλούμενοι Ρώσοι προμηθευτές), γίνεται σε ρούβλια: Bάσει συμβάσεων εξωτερικού εμπορίου για την προμήθεια φυσικού αερίου (εφεξής - συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου) που συνάπτονται με ξένα πρόσωπα, εάν η προμήθεια φυσικού αερίου πραγματοποιείται σε ξένα κράτη που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες σε σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ρωσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα• Bάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου που συνάπτονται με αλλοδαπά πρόσωπα των οποίων ο τόπος εγγραφής είναι ξένα κράτη που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων•

β) Περαιτέρω προμήθεια φυσικού αερίου από Ρώσο προμηθευτή σε αλλοδαπά πρόσωπα που αναφέρονται στις παραγράφους δύο και τρία του εδαφίου «α» της παρούσας παραγράφου (εφεξής καλούμενοι ξένοι αγοραστές) βάσει σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίου, εάν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής για το αέριο που παρέχεται βάσει αυτής της σύμβασης, η πληρωμή από αλλοδαπό αγοραστή δεν πραγματοποιείται ή γίνεται σε ξένο νόμισμα και (ή) όχι πλήρως και (ή) σε λογαριασμό σε τράπεζα που δεν είναι εξουσιοδοτημένη τράπεζα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος διατάγματος, και μια τέτοια παράδοση πραγματοποιείται σε ξένα κράτη που διαπράττουν σε σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ρωσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, εχθρικές ενέργειες. Πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση με τη διαδικασία πληρωμής για την προμήθεια φυσικού αερίου που καθορίζεται με το παρόν διάταγμα υποβάλλονται στην τελωνειακή αρχή.

  • Η εταιρεία Gazprombank, η οποία για τους σκοπούς του παρόντος διατάγματος είναι εξουσιοδοτημένη τράπεζα (εφεξής η εξουσιοδοτημένη τράπεζα), βάσει αιτήσεων από ξένους αγοραστές, ανοίγει ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια τύπου "K" και ειδικούς λογαριασμοί συναλλάγματος τύπου «Κ» για πληρωμές για το παρεχόμενο φυσικό αέριο.
  • Η εξουσιοδοτημένη τράπεζα έχει το δικαίωμα να ανοίγει ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια τύπου "K" και ειδικούς λογαριασμούς συναλλάγματος τύπου "K" χωρίς την προσωπική παρουσία εκπροσώπου ξένου αγοραστή. Η εξουσιοδοτημένη τράπεζα πραγματοποιεί την ταυτοποίηση ενός νέου πελάτη - ενός αλλοδαπού αγοραστή, του εκπροσώπου του, του δικαιούχου, του πραγματικού δικαιούχου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ομοσπονδιακού νόμου της 7ης Αυγούστου 2001 αριθ. των εσόδων από το έγκλημα και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» και τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εγκρίθηκαν σύμφωνα με αυτήν βάσει εγγράφων και πληροφοριών σχετικά με αυτά τα πρόσωπα διαθέσιμα στις περιστάσεις το αργότερο 45 ημέρες μετά την ημερομηνία ανοίγματος έναν ειδικό λογαριασμό ρούβλι τύπου "K" για έναν τέτοιο πελάτη
  • Μέχρι να γίνουν τροποποιήσεις στον φορολογικό κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σε άλλους ομοσπονδιακούς νόμους, οι ειδικοί λογαριασμοί σε ρούβλια τύπου "K" και ειδικοί λογαριασμοί νομίσματος τύπου "K" δεν υπόκεινται στην παράγραφο 12 του άρθρου 76, παράγραφος 1 του άρθρου 86 του πρώτου μέρους του φορολογικού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του μέρους 27 του άρθρου 77 του ομοσπονδιακού νόμου της 3ης Αυγούστου 2018 αριθ. .
  • Δεν επιτρέπεται η αναστολή εργασιών σε ειδικό λογαριασμό σε ρούβλι τύπου "K" και ειδικό λογαριασμό συναλλάγματος τύπου "K", σύλληψη ή διαγραφή κεφαλαίων σε αυτούς τους λογαριασμούς ως μέρος της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων ενός ξένου αγοραστή δεν σχετίζεται με πληρωμή βάσει σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίου.
  • Ο αλλοδαπός αγοραστής μεταφέρει κεφάλαια σε λογαριασμό συναλλάγματος ειδικού τύπου "K" στο ξένο νόμισμα που καθορίζεται στη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου και η εξουσιοδοτημένη τράπεζα, βάσει των οδηγιών του αλλοδαπού αγοραστή που έλαβε με τον τρόπο που ορίζεται από τους κανόνες του εξουσιοδοτημένη τράπεζα, πουλάει το ξένο νόμισμα που έλαβε από έναν ξένο αγοραστή σε έναν τέτοιο λογαριασμό, σε οργανωμένες συναλλαγές που διεξάγονται από τη δημόσια ανώνυμη εταιρεία "Moscow Exchange MICEX - RTS", πιστώνει τα έσοδα σε ρούβλια σε ειδικό λογαριασμό ρούβλι τύπου "K" αυτού του ξένου αγοραστή και μεταφέρει τα πιστωμένα κεφάλαια σε ρούβλια στον λογαριασμό που άνοιξε ο λογαριασμός σε ρούβλι του προμηθευτή Ρωσίας σε εξουσιοδοτημένη τράπεζα.
  • Η υποχρέωση του αλλοδαπού αγοραστή να πληρώσει για την προμήθεια φυσικού αερίου σύμφωνα με το εδάφιο «α» της παραγράφου 1 του παρόντος διατάγματος θεωρείται ότι έχει εκπληρωθεί από τη στιγμή που πιστώνονται τα κεφάλαια που εισπράττονται από την πώληση ξένου συναλλάγματος, που πραγματοποιούνται στο με τον τρόπο που ορίζεται στην παράγραφο 6 ή στο εδάφιο «α» της παραγράφου 10 του παρόντος διατάγματος, σε λογαριασμό σε ρούβλι που έχει ανοίξει Ρώσος προμηθευτής σε εξουσιοδοτημένη τράπεζα.
  • Εάν ξένος αγοραστής έχει μεταβιβάσει την υποχρέωση πληρωμής για την προμήθεια φυσικού αερίου σε άλλο πρόσωπο, εκπληρώνει την υποχρέωση αυτή με τον τρόπο που ορίζει το παρόν Διάταγμα.
  • Να εκχωρήσει στην Κυβερνητική Επιτροπή Ελέγχου των Ξένων Επενδύσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία την εξουσία να εκδίδει άδειες για ξένους αγοραστές προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς Ρώσους προμηθευτές να πληρώνουν για τις προμήθειες φυσικού αερίου χωρίς τη συμμόρφωση με τη διαδικασία που ορίζει το παρόν διάταγμα.
  • Εκχωρήστε τις ακόλουθες εξουσίες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας:

α) καθορίζει άλλη από τη διαδικασία πώλησης συναλλάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του παρόντος διατάγματος•
β) καθιερώνει το καθεστώς ειδικού λογαριασμού σε ρούβλια τύπου "K" και το καθεστώς ειδικού λογαριασμού συναλλάγματος τύπου "K".

  • Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εντός 10 ημερών, εγκρίνει τη διαδικασία για την έκδοση αδειών από την Κυβερνητική Επιτροπή Ελέγχου των Ξένων Επενδύσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία, που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του παρόντος Διατάγματος.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντός 10 ημερών να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για την άσκηση των εξουσιών που προβλέπονται στο εδάφιο "β" της παραγράφου 10 του παρόντος διατάγματος.
  • Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που προβλέπονται από το παρόν διάταγμα υπόκεινται σε επίσημη δημοσίευση σύμφωνα με το άρθρο 7 του ομοσπονδιακού νόμου αριθ. Ρωσική Ομοσπονδία (Τράπεζα της Ρωσίας)».
  • Εκχώρηση στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας το δικαίωμα να εκδίδει επίσημες διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος διατάγματος.
  • Η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία, σε συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με τη συμμετοχή εξουσιοδοτημένης τράπεζας, εντός 10 ημερών, εγκρίνει τη διαδικασία υποβολής πληροφοριών στην τελωνειακή αρχή σύμφωνα με το εδάφιο "β" της παραγράφου 1 του το παρόν διάταγμα για την τήρηση της διαδικασίας πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
  • Εισηγηθείτε στην εξουσιοδοτημένη τράπεζα εντός 10 ημερών να καθορίσει τους κανόνες σύμφωνα με την παράγραφο 6 του παρόντος Διατάγματος.

Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ την ημέρα της επίσημης δημοσίευσής του».

Πυρά κατά ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος στράφηκε κατά των ΗΠΑ τονίζοντας ότι «θα προσποθήσουν να λύσουν τα προβλήματα τους εις βάρος άλλων. Οι ΗΠΑ θα επωφεληθούν από την παγκόσμια αστάθεια». 
Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ρωσία δέχεται οικονομικό πόλεμο από τη Δύση, που έχει αρχίσει χρόνια πριν. Μάλιστα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να αγοράσουν υγροποιημένο αέριο (LNG). 
«Τα δυτικά έθνη θα προσπαθήσουν να βρουν νέους λόγους για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος Putin, προσθέτοντας ότι η χώρα του πρέπει να επιδιώξει να διατηρήσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει νέες.

Αντιδράσεις από Γερμανία, Γαλλία

Άμεση ήταν η απάντηση Γερμανίας και Γαλλίας στο τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου. Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο Γάλλος υπουργός, Bruno Le Maire, τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.
Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, ανέφερε ο Habeck, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.
Πάντως, ο Le Maire, δήλωσε ότι Γαλλία και Γερμανία προετοιμάζονται ακόμη και για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, ενώ τόνισε ότι τα συμβόλαια θα πληρωθούν σε ευρώ.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Δύσης δήλωσε ότι είναι απίθανο η Ρωσία να πραγματοποιήσει τις απειλές της και να κλείσει τις κάνουλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης