Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Donbass στόχος των Ρώσων – Προειδοποιήσεις για σκληρές μάχες σε Κίεβο, Μαριούπολη – Zelensky: Δεν εκχωρούμε τίποτα

Το Donbass στόχος των Ρώσων – Προειδοποιήσεις για σκληρές μάχες σε Κίεβο, Μαριούπολη – Zelensky: Δεν εκχωρούμε τίποτα
Προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη - Στόχος η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και η εκκένωση αμάχων
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας να αναμένεται να συνεχιστούν αύριο Παρασκευή 1 Απριλίου και με τις προσδοκίες για άμεσα θετικά αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν κρίνει κανείς από τις τοποθετήσεις του Κρεμλίνου αλλά και της ουκρανικής κυβέρνησης, το κύριο βάρος παραμένει στις στρατιωτικές εξελίξεις και στο πεδίο των μαχών.
Αν και η Ρωσία διεμήνυσε πως πλέον οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις θα εστιάσουν στο Donbass, στα ανατολικά της Ουκρανίας και πως αποσύρει τα στρατεύματα της από το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ, τόσο η κυβέρνηση Zelensky όσο και η Δύση κάνουν λόγο για περιορισμένη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων ενώ υπάρχουν και προειδοποιήσεις για σκληρές συγκρούσεις τις επόμενες ημέρες στο Κίεβο.
Πάντως, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί και στο Τσερνίγκιφ, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι συγκρούσεις στο κέντρο της Μαριούπολης, το οποίο φέρεται να τελεί ακόμα υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη (από τις 10:00 το πρωί) έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση αμάχων προς τη Ζαπορίζια, τη στιγμή πάντως που το Κίεβο αμφισβητεί κάθε ρωσική κίνηση, με τον πρόεδρο Zelensky να διαμηνύει πως ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται για μεγάλες μάχες στα ανατολικά της χώρας και πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε μια σπιθαμή γης.
321_1.JPG
Μάχες στη Μαριούπολη, στόχος το Donbass

Με τις μάχες στη Μαριούπολη να συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, καθώς οι Ουκρανοί φέρονται να αντιστέκονται και να διατηρούν τον έλεγχο στο κέντρο της πόλης, οι Ρώσοι δηλώνουν ότι επικεντρώνονται πλέον στο Donbass.
Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν υπό τον έλεγχο τους περίπου το ένα τρίτο της έκτασης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ενώ τώρα θεωρείται πως ελέγχουν το 93% του Λουχάνσκ και του 54% του Ντονέτσκ.
Βομβαρδισμοί καταγράφηκαν και σε αποθήκες καυσίμων στο Λουσιχάνσκ, ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αναφέρθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί σε όλες τις ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται στη μεθοριακή γραμμή της Ουκρανίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
225.jpg
Από την πλευρά τους οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση τις επόμενες ημέρες για την απελευθέρωση των εδαφών που όπως υποστηρίζουν, «βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο».
223_1.jpg
Προσωρινή κατάπαυση πυρός

Εν τω μεταξύ, από τις 10:00 σήμερα το πρωί αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη προκειμένου άμαχοι να καταφέρουν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη.
Εκτιμάται πως περίπου 170.000 πολίτες έχουν εγκλωβιστεί χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη.
Σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk, υποστήριξε ότι μια οχηματοπομπή από ουκρανικά λεωφορεία κατευθύνεται στη Μαριούπολη για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους κατοίκους.
Όπως είπε, 45 λεωφορεία είναι καθ΄οδόν προς την Μαριούπολη μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος.

 

Προειδοποιήσεις για το Κίεβο, βομβαρδισμοί στο Τσερνίγκιφ

Αν και η Ρωσία διεμήνυσε πως αποσύρει τα στρατεύματα της από το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί και πυραυλικές επιθέσεις στο Τσερνίγκιφ.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν παρατηρείται μαζική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τις δύο αυτές πόλεις παρά μόνο μια περιορισμένη απόσυρση μονάδων.
Μάλιστα, υπάρχουν προειδοποιήσεις για σφοδρές μάχες τις επόμενες ημέρες στο Κίεβο, αν και αναλυτές υποστηρίζουν πως το Κίεβο δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο αυτή τη στιγμή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας ενώ αναφέρουν πως είναι απίθανο ρωσικές μονάδες από το Κίεβο να μετακινηθούν προς το Donbass, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία.

 

Υπ. Άμυνας Μ. Βρετανίας: Σκληρές μάχες στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες

Για σκληρές μάχες στα περίχωρα του Κιέβου τις επόμενες ημέρες προειδοποιεί το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο κάνει λόγο για αποχώρηση περιορισμένου αριθμού ρωσικών δυνάμεων από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

«Παρά τις ρωσικές ανακοινώσεις για επικείμενη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Τσερνίγκιφ, συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι πυραυλικές επιθέσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις τους στα ανατολικά και δυτικά του Κιέβου παρά την απόσυρση περιορισμού αριθμού μονάδων.
Σφοδρές μάχες πιθανότατα θα ξεσπάσουν στα προάστια της πόλης τις επόμενες ημέρες.
Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται και στη Μαριούπολη που αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων, αν και οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Πυρά και στο Χάρκοβο

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Χάρκοβου με βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό, ενώ έκανε γνωστό πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν έναν στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα που συνδέει το Χάρκοβο με το Τσουγκουίβ.
«Υπάρχουν πτώματα Ρώσων σκορπισμένα παντού.
Οι μάχες ήταν πολύ σφοδρές, συχνά σε απόσταση μόλις δέκα μέτρων.
Διήρκησαν σχεδόν τρεις ημέρες» ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ουκρανία: Στους 17.500 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής

Στους 17.500 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών από την έναρξη της εισβολής ο ουκρανικός στρατός.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έχουν σκοτωθεί 17.500 Ρώσοι στρατιώτες (χθες ο αριθμός αυτός ήταν 17.300) ενώ έχουν καταστραφεί 1.735 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Παράλληλα οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν καταρρίψει 135 αεροσκάφη και 131 ελικόπτερα καθώς και ότι έχουν καταστρέψει 614 άρματα μάχης.
Σημειώνεται πως το ΝΑΤΟ εκτιμά τις απώλειες του ρωσικού στρατού σε 15.000 ενώ η Μόσχα υποστήριξε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πως οι νεκροί στρατιώτες της ανέρχονται σε 1.351.

Zelensky (Ουκρανία): Δεν πιστεύουμε κανέναν, δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα

Δεν πιστεύουμε κανέναν είπε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του στον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε μια σπιθαμή γης.
Στο μήνυμα του ο Zelensky υποστήριξε πως η Ουκρανία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, υποστηρίζοντας πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Η περίφημη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο είναι αποτέλεσμα του έργου των υπερασπιστών του.
Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση.
Υπάρχει μια πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα» είπε ο Zelensky, αναφέροντας πως η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ζητά όπλα από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και πυροβολικό.
«Η ελευθερία πρέπει να είναι οπλισμένη όπως και η τυραννία» υποστήριξε ο Zelensky.

Arakhamia (σύμβουλος Zelensky): Τουλάχιστον σε έναν χρόνο το δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας

Την εκτίμηση πως θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος προκειμένου να πραγματοποιηθεί το εθνικό δημοψήφισμα σχετικά με την ουδετερότητα της Ουκρανίας διατύπωσε ο David Arakhamia, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky και επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας με τη Ρωσία.
Σε δηλώσεις του ο Arakhamia υποστήριξε πως το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας – ένα από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας προκειμένου να αποσύρει τα στρατεύματά της - θα πρέπει να τεθεί σε εθνικό δημοψήφισμα.
«Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει τελικά να ληφθεί από το λαό της Ουκρανίας και όχι από τους πολιτικούς σε ένα εθνικό δημοψήφισμα» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Arakhamia, αναφέροντας πως για να δηλωθεί η ουδετερότητα κα να τεθεί σε δημοψήφισμα απαιτείται να συγκεντρωθούν περίπου τρία εκατομμύρια υπογραφές.
«Πρόκειται για μια μεγάλη διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει να γίνει εκτός ενός ειρηνικού εδάφους» τόνισε ο Arakhamia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης