Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute for the study of war: Η Ρωσία όντως αποσύρει δυνάμεις από το Κίεβο αλλά όχι τις δυνάμεις εμπροσθοφυλακής

Institute for the study of war: Η Ρωσία όντως αποσύρει δυνάμεις από το Κίεβο αλλά όχι τις δυνάμεις εμπροσθοφυλακής
Η Ρωσία αποσύρει ορισμένα στοιχεία των δυνάμεών της γύρω από το Κίεβο προς την Λευκορωσία για πιθανή αναδιάταξη σε άλλους άξονες προέλασης και δεν πραγματοποίησε καμία επιθετική επιχείρηση γύρω από την πόλη τις τελευταίες 24 ώρες
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία όντως αποσύρει δυνάμεις από το Κίεβο αλλά όχι τις δυνάμεις εμπροσθοφυλακής αναφέρει το αμερικανικό Institute for the study of war που παρακολουθεί καθημερινά το πόλεμο και παρουσιάζει αξιολόγηση προόδου της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αποσύρει ορισμένα στοιχεία των δυνάμεών της γύρω από το Κίεβο προς την Λευκορωσία για πιθανή αναδιάταξη σε άλλους άξονες προέλασης και δεν πραγματοποίησε καμία επιθετική επιχείρηση γύρω από την πόλη τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να κρατούν τις δυνάμεις εμπροσθοφυλακής και να βομβαρδίζουν Ουκρανικές πόλεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν αρκετές ρωσικές επιθέσεις στις περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk τις τελευταίες 24 ώρες και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα συνέχισαν να καταλαμβάνουν εδάφη στη Μαριούπολη.
Οι ρωσικές δυνάμεις κράτησαν τις θέσεις τους και δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις σε όλη την υπόλοιπη Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη τις επόμενες ημέρες, αλλά μάλλον έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες καταλαμβάνοντας την πόλη.

Βασικά στοιχεία

Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο κράτησαν τις θέσεις τους προς τα εμπρός και συνέχισαν να αμύνονται έναντι περιορισμένων ουκρανικών αντεπιθέσεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να εγκαταλείψουν το ασφαλές έδαφός τους γύρω από την πόλη και συνεχίζουν να σκάβουν.

Το Institute for the study of war μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένες μονάδες γύρω από το Κίεβο για πιθανή αναδιάταξη σε άλλους άξονες προέλασης, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει καμία αλλαγή στη στάση της ρωσικής δύναμης γύρω από το Chernihiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση στη βορειοανατολική Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες.

Στοιχεία του 20ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων και του 1ου Στρατού Αρμάτων Φρουρών αναδιατάσσονται για να υποστηρίξουν τις ρωσικές επιχειρήσεις στο Izyum, αλλά είναι απίθανο να καταλάβουν την πόλη στο εγγύς μέλλον.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις στις περιφέρειες Luhansk και Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να καταλαμβάνουν εδάφη στη Μαριούπολη, αλλά πιθανότατα έχουν υψηλές απώλειες.

s1.png

Η Ρωσία φέρεται να αναπτύσσει όλο και περισσότερο προσωπικό υποστήριξης και βοηθητικές μονάδες για να αντικαταστήσει τις απώλειες μάχης στην Ουκρανία.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για να αντικαταστήσουν τις απώλειες μάχης.
Οι απώλειες Ρώσων αξιωματικών και η απόφαση να αφαιρεθούν από το προσωπικό οι ρωσικές εκπαιδευτικές μονάδες θα εμποδίσουν περαιτέρω την ικανότητα του ρωσικού στρατού να εκπαιδεύει νέους στρατεύσιμους και αντικαταστάτες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τρεις τακτικές ομάδες τάγματος (BTGs) συμπεριλαμβανομένων έως και 2.000 Ρώσων και Νοτιο-Οσετών προσωπικού από την 4η και 7η στρατιωτική βάση της Ρωσίας στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, αντίστοιχα, αναπτύχθηκαν σε αδιευκρίνιστες τοποθεσίες στην Ουκρανία.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν τις δυνάμεις της Νότιας Οσετίας στην περιοχή του Donbass στις 29 Μαρτίου, αλλά το Institute for the study of war δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν το σύνολο αυτών των ενισχύσεων έχει αναπτυχθεί στο Donbass

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε επιπλέον ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει συνεχιζόμενα ζητήματα ηθικού και εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των συμβασιούχων στρατιωτών (εθελοντών στρατευμάτων, όχι στρατεύσιμων) στο 26ο Σύνταγμα Αρμάτων που ζητούν να τερματίσουν τις συμβάσεις τους και να μεταφερθούν στην υπηρεσία φρουράς, και στοιχεία της 150ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων που παραλαμβάνουν μη λειτουργικό εξοπλισμό.
Η Ουκρανική Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών ισχυρίστηκε επιπλέον ότι οι ρωσικές στρατιωτικές προμήθειες είναι «στα πρόθυρα αποτυχίας» λόγω των κυρώσεων της Δύσης και ότι η Ρωσία δεν μπορεί να παράγει σύγχρονα όπλα και εξοπλισμό χωρίς ξένα ηλεκτρονικά.
Το Institute for the study of war δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτές τις αναφορές των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε τέσσερις κύριες προσπάθειες αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Κίεβο (αποτελείται από τρεις δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1 – Kharkiv
Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk και Donetsk.
Υποστηρικτική προσπάθεια 2 - Μαριούπολη και
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Kherson με κατεύθυνση βόρεια και δυτικά.

Κύρια προσπάθεια — Άξονας Κιέβου:
Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου είχαν ως στόχο να περικυκλώσουν την πόλη από τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά.
Δεν είναι σαφές εάν οι δυνάμεις σε αυτόν τον άξονα έχουν λάβει νέα αποστολή και, εάν ναι, ποια θα μπορούσε να είναι αυτή.

Στοιχεία των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο, τόσο στα βορειοδυτικά όσο και γύρω από το Brovary, συνέχισαν να υποχωρούν στη Λευκορωσία στις 30 Μαρτίου, αν και οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να υπερασπίζονται τις πρώτες γραμμές τους στην περιοχή και να βομβαρδίζουν πολιτικούς στόχους.
Ο Σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε στις 30 Μαρτίου ότι η Ρωσία δεν μείωσε τη στρατιωτική της δραστηριότητα κοντά στο Κίεβο και ότι αυτές οι συνεχιζόμενες ρωσικές αποσύρσεις φαίνεται να είναι εναλλαγές μονάδων, αντί για παύση των εχθροπραξιών.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας συμφώνησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το Κίεβο πιθανότατα θα επανατοποθετηθούν σε άλλους άξονες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 30 Μαρτίου ότι επιβεβαίωσε ότι μια στήλη ρωσικών δυνάμεων ταξίδεψε βόρεια μέσω του Ivankiv προς την περιοχή του Τσερνομπίλ, αν και το Institute for the study of war δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της μονάδας ή το μέγεθος αυτής της αναφερόμενης απόσυρσης.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Κιέβου ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στον βομβαρδισμό της αποθήκευσης καυσίμων της Ουκρανίας για να διαταράξουν την ουκρανική επιμελητεία και να δημιουργήσουν μια ανθρωπιστική κρίση.
Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν την πόλη και οι δυνάμεις που αποσύρθηκαν στη Λευκορωσία πιθανότατα θα αναπτυχθούν σε άλλες γραμμές προέλασης την ερχόμενη εβδομάδα.

Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια κατά μήκος της δυτικής όχθης του Dnipro

Οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επιχειρήσεις βορειοδυτικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι αρχές του Κιέβου ανέφεραν στις 30 Μαρτίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως το Makariv και τμήματα της Borodyanka.
Οι μάχες συνεχίζονται στο Irpin και στο Hostomel τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις δεν εξασφάλισαν επιπλέον έδαφος.
s2.png

Δευτερεύουσα υποστηρικτική προσπάθεια — άξονας Chernihiv και Sumy

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν μεγάλες επιχειρήσεις κατά μήκος του άξονα Chernixiv και Sumy τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά ουκρανικές στρατιωτικές και πολιτικές πηγές διέψευσαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι απέσυραν δυνάμεις από την περιοχή.
Ο επικεφαλής της περιφέρειας Chernihiv Vyacheslav Chaus δήλωσε στις 30 Μαρτίου ότι η πόλη δεν έχει δει κανένα στοιχείο για ρωσικές αποσύρσεις γύρω από την πόλη και ανέφερε ότι ρωσικά αεροσκάφη συνεχίζουν να χτυπούν στόχους στην πόλη τη νύχτα της 29ης Μαρτίου.
Στην πόλη Chernihiv ο Γραμματέας του Συμβουλίου δήλωσε στις 30 Μαρτίου ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αυξήθηκαν μετά τον ρωσικό ισχυρισμό στις 29 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μείωναν τις επιχειρήσεις εναντίον του Chernihiv.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 30 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν αναγνωρίσεις και συνέχισαν να βομβαρδίζουν ουκρανικές θέσεις στην πόλη.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1 - Kharkiv:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν φαίνεται να διεξήγαγαν σημαντικές επιχειρήσεις εντός ή γύρω από το Kharkiv τις τελευταίες 24 ώρες και συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι η Ρωσία αναδιατάσσει στοιχεία της 20ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων και της 1ης Στρατιάς Φρουρών από αδιευκρίνιστες τοποθεσίες —πιθανότατα από την περιοχή Sumy— για να ενισχύσει τις ρωσικές μονάδες γύρω από το Izyum.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις στο Izyum ή στο Kam΄yanka, μια πόλη νότια του Izyum, τις τελευταίες 24 ώρες.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk και Donetsk:

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις σε όλες τις Περιφέρειες των Luhansk και Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 30 Μαρτίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τέσσερις ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες και κατέστρεψαν επτά άρματα μάχης, επτά τεθωρακισμένα οχήματα και δύο άλλα οχήματα.

Υποστηρικτική προσπάθεια 2—Μαριούπολη:

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να σημειώνουν σταθερή αλλά δαπανηρή πρόοδο στη Μαριούπολη στις 30 Μαρτίου.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετέδωσαν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί θερμοβαρικά πυρομαχικά στη Μαριούπολη προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην πόλη.
Η Μαριούπολη πιθανότατα θα πέσει εντός ημερών.
s3.png

Υποστήριξη Προσπάθεια 3—Kherson με κατεύθυνση βόρεια και προς τα δυτικά:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση γύρω από τη Kherson και συνέχισαν την ανασύσταση των δυνάμεών τους στη νότια κατεύθυνση

Άμεσα θέματα για παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές ενισχύσεις ενδέχεται να καταλήξουν σε μια νέα ρωσική επίθεση μέσω του Slovyansk να συνδεθεί με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Luhansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις σε Κίεβο και Chernihiv θα αποσυρθούν μόνο εάν αποχωρήσουν από την πρώτη γραμμή δηλαδή όταν αρχίσουν να μειώνουν την εμπροσθοφυλακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης