Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute for the study of war: Η Ρωσία δεν μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο – Που εστιάζουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία;

Institute for the study of war: Η Ρωσία δεν μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο – Που εστιάζουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία;
H Ρωσία δεν μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο αλλάζει πλέον στρατηγική αναφέρει το Institute for the study of war
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία δεν μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο και οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι μέσο διαφυγής… είναι το βασικό συμπέρασμα του αμερικανικού Institute for the study of war.
Να σημειωθεί ότι το ινστιτούτο παρακολουθεί καθημερινά τον πόλεμο και καθημερινά παρουσιάζει έκθεση προόδου της ρωσικής προέλασης στην Ουκρανία.
Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει τις επιθέσεις τους στο Κίεβο, παρά τους ισχυρισμούς αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να μάχονται για να κρατήσουν τις πιο εμπρός θέσεις τους στα ανατολικά και δυτικά προάστια του Κιέβου, ακόμη και όταν μονάδες που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές αποσύρθηκαν στη Ρωσία από αλλού στους άξονες του Κιέβου και του Chernihiv (Τσερνιχίφ).
Η ρωσική ανώτατη διοίκηση πιθανότατα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να καταλάβει το Κίεβο και μπορεί να μην είναι σε θέση να μετακινήσει το πυροβολικό πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.
Ίσως αποφάσισε να σταματήσει τις προηγούμενες πρακτικές υποχρεώνοντας μονάδες που είχαν υποστεί απώλειες να συνεχίζουν τις μάταιες επιθετικές επιχειρήσεις.
Χωρίς μια συντονισμένη γενική επίθεση το Κίεβο δεν θα μπορούσε να καταληφθεί.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αναλύουν την στρατιωτική πραγματικότητα και η προθυμία της Ρωσίας να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός ή ειρήνης, πιθανώς έχουν στόχο να κρύψουν το γεγονός ότι έχουν αποδεχθεί την αποτυχία των προσπαθειών τους στον άξονα του Κιέβου.

Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις προσπάθειές της στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, πιθανώς επιχειρώντας να συνδέσει τις θέσεις της νοτιοανατολικά του Kharkiv (Χάρκοβο) και του Izyum (Ιζιούμ) με τις δυνάμεις στην Περιφέρεια Luhansk (Λουχάνσκ).
Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν ανακατευθύνει δυνάμεις από τον άξονα Chernihiv-Kharkiv στον άξονα Izyum-Slovyansk, πιθανότατα επανατοποθετώντας ενισχύσεις αντί να αναδιατάσσουν μονάδες.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Izyum-Slovyansk συνεχίζουν να μάχονται για να συγκρατήσουν και να επεκτείνουν τη διείσδυσή τους στα νοτιοανατολικά.

Η ρωσική προέλαση στη Μαριούπολη συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν διχοτομήσει ή και τριχοτομήσει την πόλη.
Θύλακες Ουκρανών υπερασπιστών συνεχίζουν να αντέχουν στη Μαριούπολη, πιθανότατα σε πολλές περιοχές, αλλά οι Ρώσοι πιθανότατα θα ολοκληρώσουν την κατάκτηση της πόλης επιτυχώς εντός ημερών.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στις σκληρές αστικές μάχες στη Μαριούπολη, καθιστώντας δύσκολο να εκτιμηθεί πόση δύναμη μάχης θα μπορέσουν να πάρουν οι Ρώσοι από τη Μαριούπολη για να χρησιμοποιήσουν για περαιτέρω προόδους βόρεια και δυτικά.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχουν αφήσει μεγάλα τμήματα της περιφέρειας του Donetsk υπό ουκρανικό έλεγχο.
Η διασφάλιση των ορίων της Περιφέρειας του Donetsk μαζί με ολόκληρη την Περιφέρεια Luhansk πιθανότατα θα απαιτήσει μια μεγάλη επιθετική επιχείρηση.
Μεγάλο μέρος της περιοχής της περιφέρειας του Donetsk εκτός των εδαφών που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.. είναι επίπεδο και αραιοκατοικημένο - έδαφος παρόμοιο με αυτό στο οποίο οι ρωσικές δυνάμεις αλλού κατάφεραν να προχωρήσουν γρήγορα, τουλάχιστον νωρίτερα στον πόλεμο.
Ωστόσο, οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις σε παρόμοιο έδαφος αντιμετώπισαν δυσκολίες.
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο εφικτή θα είναι η κατάκτηση όλου του Donetsk και του Luhansk για τον ρωσικό στρατό στην τρέχουσα κατάστασή του.

Βασικά σημεία

Εκτιμούμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παραιτηθεί από την περικύκλωση ή την κατάληψη του Κιέβου αυτή τη στιγμή.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται για να διατηρήσουν το σημερινό ίχνος πρώτης γραμμής κοντά στην πόλη, ωστόσο, παραμένουν σκαμμένες οι βασικές θέσεις στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρονται από την περιοχή γύρω από το Κίεβο φαίνεται να κινούνται βόρεια από πίσω από τη γραμμή του μετώπου προς θέσεις στη Λευκορωσία.

Η Ρωσία θα εστιάσει στα νοτιοανατολικά του Kharkiv (Χάρκοβο) και του Izyum και βεβαίως στο Luhansk.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αμύνονται σε πιθανούς απομονωμένους θύλακες στη Μαριούπολη.
Η πόλη πιθανότατα θα περιέλθει στους Ρώσους εντός των ημερών.

Μια ρωσική επιθετική επιχείρηση για την κατάληψη της υπόλοιπης μη κατεχόμενης Περιφέρειας του Donetsk θα ήταν ένα σημαντικό εγχείρημα.
Παραμένει ασαφές εάν η Ρωσία μπορεί να αντλήσει αρκετή ισχύ μάχης από τη Μαριούπολη μετά την ασφάλιση της πόλης ή να εκτρέψει ενισχύσεις από αλλού σε αρκετά μεγάλη κλίμακα για να την ολοκληρώσει.
b1_2.png

Τι πραγματικά συμβαίνει στο Κίεβο;

Η Ρωσία φέρεται να συνεχίζει τις προσπάθειές της να δημιουργήσει νέα μαχητική ισχύ και να αναπληρώσει τον εξοπλισμό της.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 29 Μαρτίου ότι τα ρωσικά στρατεύματα αντλούν εξοπλισμό από αποθήκες στο Boguchar της περιφέρειας Voronezh, αλλά ότι το 40% αυτού του εξοπλισμού δεν λειτουργεί
Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές προσπάθειες να πάρουν ενισχύσεις από τον Στόλο του Ειρηνικού δεν απέδωσαν.
Δεν έχουμε καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση αυτών των εκτιμήσεων, αλλά η δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu στις 29 Μαρτίου ότι η Ρωσία δεν θα αναπτύξει στρατεύσιμους στα «καυτά σημεία» επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για την απροθυμία των Ρώσων στρατιωτών να εμπλακούν στον πόλεμο.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε στις 28 Μαρτίου ότι η Ομάδα Wagner αναπτύσσει δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών, στην ανατολική Ουκρανία για να αναπληρώσει τις βαριές ρωσικές απώλειες μάχης.

Οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε τέσσερις κύριες προσπάθειες αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Κίεβο (αποτελείται από τρεις δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1 – Kharkiv
Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk και Donetsk.
Υποστηρικτική προσπάθεια 2 – Μαριούπολη
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Kherson με κατεύθυνση βόρεια και δυτικά.

Κύρια προσπάθεια — Άξονας Κιέβου:
Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου είχαν ως στόχο να περικυκλώσουν την πόλη από τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά.
Δεν είναι σαφές εάν οι δυνάμεις σε αυτόν τον άξονα έχουν λάβει νέα αποστολή και, εάν ναι, ποια θα μπορούσε να είναι αυτή.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να περικυκλώσουν ή να καταλάβουν το Κίεβο αυτή τη στιγμή, αν και συνεχίζουν να μάχονται για να διατηρήσουν τις σημερινές τους γραμμές του μετώπου και στις δύο όχθες του ποταμού Dnipro.
Πολλές αναφορές δείχνουν ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τον άξονα του Κιέβου.
Μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας έδειξαν βίντεο ρωσικών δυνάμεων που επιστρέφουν στη Λευκορωσία από την Ουκρανία στις 28 Μαρτίου και 29 Μαρτίου.
Οι Ρώσοι φέρεται να συνέχισαν να φέρνουν πυροβολικό και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Iskander, προς τα ουκρανικά σύνορα στη Λευκορωσία, πιθανώς για χρήση στην περιοχή του Κιέβου και του Chernihiv.

Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια κατά μήκος της δυτικής όχθης του Dnipro

Οι ρωσικές δυνάμεις αντιστέκονται ενεργά στις ουκρανικές αντεπιθέσεις στις περιοχές Irpin και Hostomel και συνέχισαν να βομβαρδίζουν το Makariv και το Irpin στις 29 Μαρτίου.
Τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν σε θέσεις που έχουν σκάψει στις περιοχές Bucha και Nemishyev ακριβώς βορειοδυτικά του Irpin.
Το ρωσικό πυροβολικό και οι πύραυλοι συνεχίζουν να στοχεύουν εναντίον ουκρανικών θέσεων σε πολλές τοποθεσίες βόρεια και δυτικά της πρωτεύουσας.
b2_1.png

Δευτερεύουσα υποστηρικτική προσπάθεια — Άξονας Chernihiv και Sumy

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 29 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις τρέχουσες θέσεις τους μέσα και γύρω από το Brovary στην ανατολική όχθη του ποταμού Dnipro.
Οι ρωσικές δυνάμεις παρέμειναν σε πιθανώς απομονωμένες ή περικυκλωμένες θέσεις γύρω από την Bashyrivka (Μπασύριβκα), περίπου 58 χιλιόμετρα από το Κίεβο, στις 29 Μαρτίου και σε άλλες θέσεις περίπου 48 και 31 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την περικύκλωση και τον βομβαρδισμό της πόλης Chernihiv στις 29 Μαρτίου.

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 29 Μαρτίου ότι στοιχεία της 1ης Ρωσικής Στρατιάς Φρουρών που είχαν συγκεντρωθεί στη Ρωσία κοντά στο Sumy εκτράπηκαν σε «διαφορετικές κατευθύνσεις» — πιθανώς προς τα νοτιοανατολικά. Μια άλλη ουκρανική πηγή σημείωσε ότι στοιχεία της 1ης Στρατιάς των Φρουρών ενίσχυαν τις ρωσικές θέσεις γύρω από την Kamyanka, περίπου 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Kharkiv και κοντά στην πόλη Izyum, την οποία οι Ρώσοι παρέκαμψαν.
Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προετοιμάζονται να λάβουν αμυντική θέση κατά μήκος του ποταμού Snov ανατολικά του Chernihiv, καθώς έχουν καταστρέψει γέφυρες σε ορισμένες πόλεις κατά μήκος αυτού του ποταμού, σύμφωνα με την έκθεση του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου της 28ης Μαρτίου.
Αυτή η δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αναφερόμενη ανακατανομή των εφεδρικών μονάδων από την περιοχή Sumy θα μπορούσε να υποδεικνύει προετοιμασίες για διαχωρισμό των γραμμών προέλασης από το Kharkiv ανατολικά προς το Κίεβο από τον άξονα που οδηγεί νότια μέσω του Chernihiv προς την πρωτεύουσα.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1 - Kharkiv:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν φαίνεται να έχουν διεξαγάγει σημαντικές επιχειρήσεις γύρω από το Kharkiv τις τελευταίες 24 ώρες.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk και Donetsk:

Η Ρωσία ενίσχυσε τις προσπάθειές της για να καταλάβει το Slovyansk (Σλοβιάνσκ), περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Kharkiv, με στοιχεία της 20ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων εκτός από τα στοιχεία της 1ης Στρατιάς Φρουρών που φέρεται ανακατευθύνονται στο Sumy.
Οι μάχες κατά μήκος του δρόμου από κοντά στο Izyum προς το Slovyansk συνεχίστηκαν στις 29 Μαρτίου.

Υποστηρικτική προσπάθεια 2 - Μαριούπολη:

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να σημειώνουν σταθερή αλλά πιθανή οδυνηρή πρόοδο στην κατάληψη της πόλης της Μαριούπολης στις 29 Μαρτίου.
Οι μάχες ήταν έντονες, με τους ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk να ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους και το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο να ισχυρίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να διατηρούν μια συνεκτική άμυνα.
Η Μαριούπολη πιθανότατα θα πέσει εντός ημερών.
b3_1.png

Υποστήριξη Προσπάθειας 3 - Kherson με κατεύθυνση βόρεια και προς τα δυτικά:

Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση στις περιοχές Kherson ή Zaporizhiya τις τελευταίες 24 ώρες.

Άμεσα θέματα προς παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη άμεσα.

Οι ρωσικές ενισχύσεις ενδέχεται να συμβάλλουν σε μια νέα ρωσική επίθεση μέσω του Slovyansk (Σλοβιάνσκ) στην περιφέρεια Luhansk.

H αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο και το Chernihiv (Τσερνίχιβ) θα καταστεί σημαντική εξέλιξη εάν τα ρωσικά στρατεύματα αρχίσουν να αποσύρονται από τις θέσεις της πρώτης γραμμής γύρω από το Κίεβο αλλά και από οποιαδήποτε άλλη πόλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης