Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η αβεβαιότητα στην Ουκρανία επέδρασε σε τράπεζες και ΧΑ -1,38% στις 843 μον. – Ορατές ξανά οι 800 μον.

Η αβεβαιότητα στην Ουκρανία επέδρασε σε τράπεζες και ΧΑ -1,38% στις 843 μον. –  Ορατές ξανά οι 800 μον.
Η ενεργειακή κρίση απότοκος ή δευτερογενής παρενέργεια του Ουκρανικού δεν θα τελειώσει εύκολα και σίγουρα το κόστος της ενέργειας είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα γιατί έχει άμεσες και δραστικές συνέπειες στις οικονομίες
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 843 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας, με εμφανή την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για κάθε ανάληψη ρίσκου, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις ανυπολόγιστες συνέπειες σε ανθρωπιστικό, γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και λόγω και της αυριανής αργίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 843 μονάδες, στην κρίσιμη στήριξη των 850 - 840 μονάδων και ορατές τις 800 μονάδες ενώ ισχυρή αντίσταση αποτελούν οι 886 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) .
Αναλυτικά, στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς -1,8% και ακολούθησαν Εurobank -1,33%, Alpha Bank -1,12% και Εθνική -0,90%.
Στα μη
τραπεζικά blue chips, το σύνολο σχεδόν των τίτλων έκλεισε πτωτικά, με Τιτάν -4,4% και τις δεικτοβαρείς Coca Cola -1,89%, ΟΤΕ -1,8%...
Ένας μήνας συμπληρώνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών
, ενώ κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα για το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, τη στιγμή που και η διπλωματία – τουλάχιστον επίσημα και δημόσια – δεν μοιάζει ικανή να αποφέρει κάποιο απτό, θετικό αποτέλεσμα.
Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση η οποία θα μας οδηγήσει στο δυσμενές συμπέρασμα ότι πρέπει να ξεγράψουμε το 2022 και για τις οικονομίες και για τις προσδοκίες για τα χρηματιστήρια.
Η ενεργειακή κρίση απότοκος ή δευτερογενής παρενέργεια του Ουκρανικού επίσης δεν θα τελειώσει εύκολα και σίγουρα το κόστος της ενέργειας είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που χρήζει μεγάλης προσοχής γιατί έχει άμεσες και δραστικές συνέπειες στις οικονομίες.
Στις διεθνείς αγορές καταγράφονται μεικτές τάσεις, με τον δείκτη Shanhgai στην Κίνα στο -0,63%, τον Dax στην Γερμανία -0,30%, ο S&P 500 στην Wall Street +0,50% ενώ σήμερα 24/3 ύστερα από ένα μήνα, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση 33 ρώσικων μετοχών στο χρηματιστήριο της Μόσχας, με τον δείκτη MOEX να κλείνει τελικά με άνοδο +4,37% από ενδοσυνεδριακά κέρδη πλησίον του +12% ( η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε  στις 14.00 μ.μ.
ώρα Μόσχας).
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά -2,29%, ενώ ο FTSE 25 με απώλειες -2,15%. Ωστόσο, η πτώση στον Τραπεζικό Δείκτη έφτασε το 2,19%.

Στο επίκεντρο οι Σύνοδοι Κορυφής ΝΑΤΟ, G7 και ΕΕ

Στη σκιά του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, το ενδιαφέρον μονοπωλούν σήμερα 24/3 οι Σύνοδοι Kορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 στις Βρυξέλλες.
Την αποστολή επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία αποφάσισε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντιαρματικούς πυραύλους και εξοπλισμό κατά πιθανής επίθεσης με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, ενώ ξεκαθάρισε  δεν πρόκειται να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία. 
Eπίσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι  χώρες της G7 και της ΕΕ θα επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδιστεί η Μόσχα να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 
Κατόπιν της Συνόδου του ΝΑΤΟ και της G7, θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17:30 ώρα Ελλάδας), παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden.

Τα χρηματιστήρια χάνουν το παιχνίδι της προσδοκίας – Πρέπει να ξεγράψουμε το 2022

Τα χρηματιστήρια και οι μετοχές είναι ένα είδος προεξοφλητικού μηχανισμού.
Προεξοφλούν την πορεία οικονομιών και εταιριών και βεβαίως των τραπεζών.
Λόγω της επιβράδυνσης στις οικονομίες, δεν αποκλείεται να δούμε και ύφεση στις ΗΠΑ ακόμη και στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να δούμε ύφεση σε ένα δυσμενές σενάριο, αυτό μεταφράζεται σε χαμηλές έως μηδενικές προσδοκίες για το χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, αν το Ουκρανικό δεν θα τελειώσει άμεσα, οι παρενέργειες του πληθωρισμού δεν θα τελειώσουν άμεσα, το ενεργειακό σοκ δεν θα τελειώσει άμεσα, τότε οι επενδυτές του χρηματιστηρίου θα πρέπει να ξεγράψουν το 2022.
Το bankingnews ήδη από τα τέλη του 2022 είχε σκόπιμα κατεβάσει δραματικά τον πήχη των προσδοκιών όταν μιλούσαμε για χαμηλό έτους 800 ή 750 μονάδες και χωρίς να έχει συμπεριληφθεί το Ουκρανικό ενώ τα υψηλά είναι πιθανό να τα είδαμε για το 2022 τις 974 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το 2022 για την ελληνική οικονομία θα είναι μια χαμένη χρονιά, όπως χαμένη χρονιά θα είναι και για το χρηματιστήριο.
Εάν μάλιστα στην Ελλάδα διεξαχθούν εκλογές το Φθινόπωρο του 2022 τότε ένας ακόμη αποσταθεροποιητικός παράγοντας θα προστεθεί.
Το 2022 πρέπει να το ξεγράψουμε και να ποντάρουμε στο 2023 όπου και τότε τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο ρόδινα…

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,50% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,77%.
Στο πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Alpha Bank +1,21%  αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Coca Cola +2,02%, ΟΤΕ +1,65%... ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,82% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,58%.
Λίγο μετά τις 15:30, με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς - 2,81%  ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,44%
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Τιτάν -4,5%, Viohalco -4,2%, Aegean -3,2%...και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,38%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,38% στις 843 μονάδες έχοντας υψηλό στις 859,87 μονάδες και χαμηλό τις 843,11 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά Blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,8 εκατ. ευρώ και όγκου 1,6 εκατ..τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,08 εκατ. τεμάχια αξάις 1,08 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ  386 χιλ. τεμάχια αξίας 5,01 εκατ. ευρώ και  η Motor Oil 130 χιλ. τεμάχια αξίας 1,73 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 843 μονάδες, στην κρίσιμη στήριξη των 850 - 840 μονάδων και ακολουθούν οι 830, οι 820, οι  800, οι 780 μονάδες και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 886 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 900, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 605 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 600 μονάδες  και ακολουθούν οι 590, οι 570 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 640, οι 660 και οι 700 μονάδες.

Σταθεροποίηση  στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 2,76% - Η ΕΚΤ διατηρεί το  waiver στα ελληνικά ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 24/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση και την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας  λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,76 %, το 10ετές ιταλικό 2,03% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,37%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συνεχίζει να τάσσεται κατά της αύξησης των επιτοκίων καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η  ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Εν τω μεταξύ η ΕΚΤαποφάσισε τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων της πανδημίας που βρίσκονται σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2020, σε τρεις φάσεις μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 202, ενώ αποφάσισε να επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποδέχονται ως επιλέξιμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που δεν εκπληρούν τις απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης του ευρωσυστήματος, αλλά ευθυγραμμίζοναι με άλλα εφαρμόσιμα κριτήρια επιλεξιμότητας, τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα υπό το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).

DBRS: Ανάπτυξη 4,3% στην Ελλάδα το 2022 - Απρόβλεπτες για την Ευρώπη οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,3% το 2022 (-0,1% σε σχέση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου) και 3,4% (+0,3% έναντι του Δεκεμβρίου), προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος πρόσφατα αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ (high), ένα «σκαλί» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.
Η ανεργία αναμένεται στο 13,5% το 2022 και στο 13,1% το 2023.
Οι αναλυτές του καναδικού οίκου αξιολόγησης κάνουν λόγο για μέτρια επιδείνωση των εκτιμήσεών της για τις περισσότερες οικονομίες το τελευταίο τρίμηνο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προσθέσει άλλη μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας. Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές σημαντικές παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της γεωργίας, των λιπασμάτων και των μετάλλων», σημειώνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την DBRS, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί, συμβάλλοντας σε πληθωριστικές πιέσεις και αποδυναμώνοντας τις προοπτικές για πραγματική ανάπτυξη.
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, προστέθηκαν στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να αυξηθεί, παράλληλα με τη διάρκεια και το εύρος της σύγκρουσης.

Goldman Sachs: Διατηρεί στις 1.175 μονάδες τον στόχο για το ΧΑ - «Κλειδί» ο τουρισμός για την Ελλάδα

Μετά την HSBC, και η Goldman Sachs επισημαίνει την σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, σε έκθεσή της για τις αναδυόμενες αγορές, με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2022, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Ειδικότερα, συστήνει στους επενδυτές να επικεντρώνονται σε στρατηγικές rotation στη Λατινική Αμερική, σε αγορές που στηρίζονται στον τουρισμό όπως η Ελλάδα και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και σε αγορές της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής,  όπως η Σαουδική Αραβία.
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατηρεί τον στόχο για το Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών στις 1.175 μονάδες σε ορίζοντα 12 μηνών.
Τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων εκτιμάται ότι θα σημειώσουν αύξηση 17% το 2022 και 21,5% το 2023.
Το P/E της ελληνικής αγοράς εκτιμάται στο 10x, ενώ η μερισματική απόδοση στο 3%.

Aπώλειες  στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 24/3 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street και το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,63%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,94%,  ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,20% ενώ ο  δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε ήπια ανοδικά στο +0,25%.

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 24/3 στις ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα στις συνόδους ΝΑΤΟ, ΕΕ και G7 στις Βρυξέλλες. 
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) ενισχύεται 3% στα 121,100 ευρώ.
Το brent ενισχύεται 0,3% στα 121,94 δολ.το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση 0,2% στα 114,74 δολ. το βαρέλι.
Σε μερική επαναλειτουργία σήμερα 24/3 το Χρηματιστήριο της Μόσχας, μετά από ένα μήνα αναστολής, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μόνο για  33 εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη MOEX Ρωσίας, ο οποίος έκλεισε τελικά με κέρδη +4,37%.
Στα μάκρο, στις ΗΠΑ, νέα πτώση σημειώθηκε  στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας καθώς υποχώρησαν κατά 28.000 φτάνοντας τις 187.000.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,55%, ο S&P 500 στο +0,60%, ο Nasdaq στο +0,30% και το ETF GREC στο -0,51%  (25,60 δολ.).

Μεταβλητότητα και πτώση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες κινήθηκαν με μεταβλητότητα και με χαμηλές συναλλαγές....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0770 ευρώ, με πτώση -0,90% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0595 ευρώ, με πτώση -1,12% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3650 ευρώ, με πτώση -1,8% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0005 ευρώ, με πτώση -1,33%, με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,71 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9560 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 426 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1454 ευρώ, με πτώση -0,41% με όγκο 22 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 178 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,44 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 346 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τιτάν, Viohalco, Sarantis, Aegean....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισε μόνο η Lamda +0,74%%..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,11 ευρώ, με πτώση -2,18% και κεφαλαιοποίηση στα 7,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,79 ευρώ, με πτώση -1,8% και αποτίμηση 7,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,21 ευρώ, με πτώση -1,77% και αποτίμηση 2,75 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, με πτώση -1,35% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,91 ευρώ, με πτώση -0,46% και  αποτίμηση 4,56 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,60 ευρώ, με πτώση -4,4% και κεφαλαιοποίηση 987 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,03 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,41 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,08 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,52 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,75 ευρώ, με πτώση -2,74% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,66 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 623 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0286 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,76% - Το spread με την Ιταλία στις 73 μ.β

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 24/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,76%, το 10ετές ιταλικό 2,03% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,37%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε  σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συνεχίζει να τάσσεται κατά της αύξησης των επιτοκίων καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η  ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 225 μονάδες βάσης από 223 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,38% ή 138 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 73 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 24/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις χθεσινές πωλήσεις με επίκεντρο το Ουκρανικό και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 24 Μαρτίου του 2022 στο 2,03%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/3/2022 στο 0,51% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,40% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,79%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης