Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η συγκρατημένη αισιοδοξία για το Ουκρανικό και οι αγορές στην Alpha +3,5% ώθησαν το ΧΑ +0,96% στις 867 μον. - Αρνητικό στοιχείο ο χαμηλός τζίρος

Η συγκρατημένη αισιοδοξία για το Ουκρανικό και οι αγορές στην Alpha +3,5% ώθησαν το ΧΑ +0,96% στις 867 μον. - Αρνητικό στοιχείο ο χαμηλός τζίρος
Η ουκρανική κρίση αυξάνει κατακόρυφα την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, με την εκτίναξη του πληθωρισμού και τον κίνδυνο μετατροπής σε στασιμοπληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 867 μονάδες, καθώς συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός.
Στο επίκεντρο οι αγοραστικές παρεμβάσεις στην Alpha Bank με κέρδη +3,54% ενώ στηρίξεις πρόσφεραν και επιλεγμένοι τίτλοι του FTSE 25, όπως Τιτάν +3,2%, Μυτιληναίος +2,79% με τις συναλλαγές όμως σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Η ουκρανική κρίση αυξάνει κατακόρυφα την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας  με την εκτίναξη του πληθωρισμού και τον κίνδυνο μετατροπής σε στασιμοπληθωρισμό.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε  σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Στην εγχώρια αγορά και αναφορικά για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, έλληνες τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι εάν η κρίση του πληθωρισμού, του ενεργειακού πολέμου και το Ουκρανικό κρατήσουν για ακόμη 1 ή 2 μήνες τότε όλος ο σχεδιασμός για το 2022 θα έχει καταρρεύσει.
Οι τράπεζες δεν θα επιτύχουν τους στόχους για τα δάνεια και επίσης ανησυχούν μήπως ξεκινήσει μια νέα γενιά προβληματικών ανοιγμάτων.
Σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεθωριάσει.
Αυτό θα έχει συνολικά επιπτώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο που εξαρτάται από τις τραπεζικές μετοχές.
Γενικά όσο κρατάει η κρίση η ζημία στην χρηματιστηριακή αγορά θα αυξάνεται.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 867 μονάδες, με ισχυρή αντίσταση τις 886 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) ενώ στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 - 840 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Alpha Bank +3,54% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Εθνική +2,09%, Εurobank 1,48% και Πειραιώς +0,72%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τιτάν +3,2%, Μυτιληναίος +2,79%, Ελλάκτωρ +2,12%...ενώ  υποχώρησαν Quest -2,1%, ΓΕΚ Τέρνα -1,1%, ΔΕΗ -0,93%.
Συνεχίζεται η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων χρήσης 2021, με τον όμιλο Fourlis να ανακοινώνει κέρδη μετά από φόρους 11,5 εκατ. ευρώ και με προτεινόμενο μέρισμα € 0,11 ανά μετοχή.
Επίσης σήμερα 22/3 αναμένονται τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και αύριο 23/3 της Aegean.

Wood: Οι επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες, προχωρά η Wood & Company, υπό το πρίσμα του αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ μικρή άμεση έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Προβλέπει ωστόσο αύξηση των δανείων του κλάδου κατά 4%-5% το 2022-2023 έναντι 6%-7% προηγουμένως, μονοψήφια αύξηση των προμηθειών έναντι των προσδοκιών για υψηλή μονοψήφια αύξηση των προμηθειών και κόστος προβλέψεων στις 70-80 μ.β. το 2022, 60-70 μ.β. το 2023 και στις 50-60 μ.β. το 2024, ενώ προγενέστερα έκανε λόγο για 60 μ.β. από το 2022.
Παρά την προσωρινή καθυστέρηση, η Wood εκτιμά ότι η μακροπρόθεσμη επενδυτική περίπτωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα παραμένει ανέπαφη, δηλαδή μια ορατή ανάκαμψη κερδών, με οδηγό τα αξιοπρεπή περιθώρια, υγιή αύξηση των δανείων και χαμηλότερο κόστος κινδύνου.
Στις εκτιμήσεις της η Wood δεν προσαρμόζει κάποια θετική επίδραση από τις πιθανές μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.
Ειδικότερα, η  Wood δίνει σύσταση «Buy» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με κορυφαίες επιλογές  Εθνική και η Alpha Bank.
Αναλυτικά η τιμή στόχος για την Εθνική αυξάνεται στα 4,3 ευρώ (από 4,1 ευρώ ) με περιθώριο ανόδου 41% και για την Alpha Bank, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στο 1,5 ευρώ (από 1,7 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 39%.
Η τιμή-στόχος για τη Eurobank διατηρείται αμετάβλητH στα 1,3 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 25% ενώ για την Πειραιώς η τιμή στόχος μειώνεται στα 1,8 ευρώ (από 2 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 27%.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,56% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,87%.
Περί τις 14:00 με την Πειραιώς -1,22%, Εθνική -0,64% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,03%.
Λίγο μετά τις 16:30, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Alpha Bank και Εurobank .ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,52%
Στις δημοπρασίες με την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη +3,54% όπως και επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, Τιτάν +3,2%, Μυτιληναίος +2,79%..ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +0,96%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,96% στις 867 μονάδες έχοντας υψηλό στις 867,54 μονάδες και χαμηλό τις 859,59 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,34 εκατ. ευρώ και όγκου 100 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 842 χιλ. ευρώ, η  ΔΕΗ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 224 χιλ. ευρώ και η Jumbo 20 χιλ. τεμάχια αξίας 274 χιλ. ευρώ. . 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 867 μονάδες, με ισχυρή την αντίσταση των  886 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 900, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 - 840 μονάδες και ακολουθούν οι 820, οι 800, οι 780 μονάδες και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 624 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 640, οι 660, οι 675 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες  και ακολουθούν οι 590, οι 580, οι 570 και οι 550 μονάδες.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις  στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,73%

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και  σήμερα 22/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση και την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας  λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,73%, το 10ετές ιταλικό 2,06% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,38%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συνεχίζει να τάσσεται κατά της αύξησης των επιτοκίων καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η  ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ βυθίζεται στον βούρκο που δημιούργησε – Τραγική η κατάσταση του ομίλου

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν πλέον περιέλθει οι διοικούντες της Ελλάκτωρ καθώς βυθίζονται όλο και περισσότερο στο τέλμα που οι ίδιοι κατασκεύασαν.
Κι αυτό ενώ τους «παραλύει» μια φοβερή υποψία: Το αφεντικό αδιαφορεί για αυτούς....όπου αφεντικό Holterman της Reggeborgh αν και υπάρχει και ελληνικό αφεντικό Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Αφού διαψεύστηκαν όσα είχαν σκαρφιστεί για την υποτιθέμενη «πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης» που αποδείχθηκε πορεία στις ζημίες και απώλεια έργων, βρέθηκαν στο στόχαστρο δύο εποπτικών αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς τις οποίες απολογούνται.
Στο μεταξύ επιχειρούν να διαχειριστούν την κατάσταση με επικοινωνιακά τεχνάσματα και fake news.
Στην αρχή επιδόθηκαν σε «ασκήσεις αισιοδοξίας» σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι πολύ σπουδαίοι, πολύ πλούσιοι, πανέμορφοι επενδυτές, σχεδιάζουν να κάνουν πρόταση εξαγοράς του ποσοστού (30,1%) των επιχειρηματιών Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη.
Έσπευσαν μάλιστα και προανήγγειλαν με χαρά ότι θα απαλλαγούν από τους μετόχους της Ελλάκτωρ οι οποίοι τους ενοχλούν!
Βέβαια οποιοσδήποτε επενδυτής δεν θα εμπιστεύονταν σχέδιο μεγάλης χρηματιστηριακής επένδυσης πριν συμβεί, σε κανέναν. Πολύ περισσότερο στους κακομοίρηδες που αναμετέδιδαν θριαμβευτικά την ανύπαρκτη αποκάλυψη!
Ακολούθησε άλλη επιτυχημένη προσπάθεια γελοιοποίησης.
Άρχισαν να προαναγγέλλουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μεγάλου ύψους, προεξοφλώντας ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν χρήματα, δεν θα συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου και συνεπώς οι συνεργάτες του ολλανδού θα απαλλαγούν από την ενοχλητική παρουσία τους.
Μάλιστα ξεκίνησαν από την εκτίμηση ότι η αύξηση κεφαλαίου θα είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ για να προσγειώσουν αργότερα την εκτίμηση, τα ίδια μέσα ενημέρωσης σε 300 εκατ. ευρώ.
Δυστυχώς ορισμένα μέσα ενημέρωσης αποδέχονται να γελοιοποιούνται αναπαράγοντας ανοησίες.
Ωστόσο η εταιρεία Ελλάκτωρ με επίσημη ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας αύξησης κεφαλαίου τους επόμενους μήνες.
Το διασκεδαστικό βέβαια είναι ότι η προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου που συνοδεύτηκε επίσης με δημοσιεύματα ότι οι εφοπλιστές δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συμμετέχουν, κατέληξε με αύξηση του ποσοστού που έχουν…
Όλα αυτά, εκτός από απελπισία, ίσως δείχνουν και κάτι πιο σοβαρό:
Έλλειμμα ηγεσίας.
Φαίνεται ότι οι διοικούντες την άτυχη… εταιρεία, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο μεγάλο αφεντικό στην Ολλανδία και προσπαθούν κάθε φορά να μαντέψουν τι θέλει ενώ δημιουργούν ένα τοίχος προστασίας (τους) προβάλλοντας φανταστικούς εχθρούς.
Έγκυρες πληροφορίες περιγράφουν την κατάσταση ως ακόμα χειρότερη αφού οι μαθητευόμενοι μάγοι της εταιρείας αντιλαμβάνονται ότι περιορίζεται το ενδιαφέρον του μεγάλου αφεντικού για αυτούς καθώς προτιμά να κάνει τις μεγάλες συνεννοήσεις με τον συνέταιρό του στην Ελλάδα.
Απλώς ανησυχεί από την εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον θεσμό που δεν ελέγχει ούτε στην Αθήνα ούτε στις Βρυξέλλες.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά  έκλεισαν σήμερα 22/3 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,48%,  ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,19%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +3,06% και ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,89%.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 22/3 οι ευρωπαϊκές αγορές, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότηατ και με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ οι οικονομικές συνέπειες - κυρίως στην Ευρώπη - μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ υψηλό πληθωρισμό και αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αν χρειαστεί. 
Εν τω μεταξύ, αύξηση 3,9% σημείωσε η κατασκευαστική παραγωγή σε Ευρωζώνη και ΕΕ τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.
Τον Δεκέμβριο του 2021, η παραγωγή στις κατασκευές υποχώρησε 1,5% στην ευρωζώνη και κατά 1,2% στην ΕΕ.
Τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 4,1% στην Ευρωζώνη και κατά 4,8% στην ΕΕ.
Το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό από τις 25 Φεβρουαρίου 2022.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,95%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,50%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,60%, ο S&P 500 στο +0,90%, ο Nasdaq στο +1,7% και το ETF GREC στο +1,78% ( 26,24 δολ. ).

Κέρδη τις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank +3,5%

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Alpha Bank να ξεχωρίζει, αλλά τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,1750 ευρώ, με άνοδο +2,09% με όγκο 1,76 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,9 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0975 ευρώ, με άνοδο +3,54% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,40 ευρώ, με άνοδο +0,72%, με όγκο 1,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,03 ευρώ, με άνοδο +1,48%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9560 ευρώ, με άνοδο +1,92% και κεφαλαιοποίηση 427 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1464 ευρώ, με άνοδο +1,53%, με όγκο 79 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 179 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,66 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 351 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τιτάν, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Jumbo...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Quest -2,1%, ΓΕΚ Τέρνα -1,1%, ΔΕΗ..
H Coca Cola έκλεισε στα 20,30 ευρώ, με άνοδο +1,4% και κεφαλαιοποίηση στα 7,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,56 ευρώ, με πτώση -0,66% και αποτίμηση 7,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,48 ευρώ, με πτώση -0,93% και αποτίμηση 2,86 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,25 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,54 ευρώ, με άνοδο +1,13% και  αποτίμηση 4,42 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,56 ευρώ, με άνοδο +3,2% και  κεφαλαιοποίηση 1,06 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,15 ευρώ, με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,55 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,39 ευρώ, με άνοδο +2,79% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,82 ευρώ, με άνοδο +2,07% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,84 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 728 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7520 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 657 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0294 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,73% - Το spread με την Ιταλία στις 67 μ.β

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 22/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση,  τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,73%, το 10ετές ιταλικό 2,06% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,38%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε  σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συνεχίζει να τάσσεται κατά της αύξησης των επιτοκίων καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η  ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 221 μονάδες βάσης από 222 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 135 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,35% ή 135 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 67 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση  καταγράφεται και σήμερα 22/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο το Ουκρανικό και την εκτίναξη του  πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση ..αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Μαρτίου του 2022 στο 2,06%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/3/2022 στο 0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,06% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,80%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης