Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία, ημέρα 27η - Oι Ρώσοι μπήκαν στη Μαριούπολη, σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία, ημέρα 27η - Oι Ρώσοι μπήκαν στη Μαριούπολη, σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο
Βομβαρδίστηκε η Οδησσός - Η Ρωσία αναθεωρεί τον αρχικό σχεδιασμό
Σχετικά Άρθρα

Τα σφοδρά χτυπήματα συνεχίζονται στην κομβικής σημασίας Μαριούπολη, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν μπει πλέον μέσα στην πόλη και να απειλούν τον άμαχο πληθυσμό. Tην ίδια στιγμή, το Κίεβο παραμένει υπό ασφυκτικό ρωσικό κλοιό.
Τη Δευτέρα (21/3/2022) βομβαρδίστηκε για πρώτη φορά η Οδησσός με τους κατοίκους να ανησυχούν ότι θα περικυκλωθούν βλέποντας ότι το Μικολάιφ, το τελευταίο ανάχωμα πριν από την πόλη τους βομβαρδίζεται συνεχώς.
Εν τω μεταξύ, νέα ανησυχία έχει προκληθεί για το Τσερνόμπιλ, καθώς -σύμφωνα με το Κίεβο- καίνε 7 φωτιές γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.
Παρ' όλα αυτά, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να γράψουν μεγάλες νίκες, καθώς η αντίσταση από τους Ουκρανούς θεωρείται αναπάντεχη. Αυτό το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις απώλειες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός, οδηγούν τη Μόσχα σε αναθεώρηση του μέχρι τώρα σχεδιασμού (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ στην ημερήσια αναφορά του, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία σημαντική προέλαση στις 21 Μαρτίου, ενώ βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του Κιέβου συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη και να ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις, χωρίς να διεξάγουν μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις.
Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου, John Kirby, ότι οι Ουκρανοί έχουν περάσει στην αντεπίθεση, ανακτώντας μάλιστα εδάφη που είχαν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις.

Ανησυχία για το Τσερνόμπιλ

Για μεγάλες φωτιές που καίνε κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ κάνουν λόγο οι Ουκρανοί, κι ενώ μαίνονται οι μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα.
Για το γεγονός αυτό ενημέρωσε η Ειδική Υπηρεσία Ενημέρωσης της Ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter ισχυρίζεται ότι οι φωτιές ξέσπασαν είτε από βομβαρδισμό πυροβολικού, είτε από εμπρησμό.
«Επτά φωτιές, πιθανότατα από βολές πυροβολικού ή εμπρησμό ξέσπασαν στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπιλ, μεταδίδει το ουκρανικό κοινοβούλιο. Η περιοχή ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα, επομένως οι φωτιές καίνε χωρίς καμία επιτήρηση, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης ραδιενεργού καπνού».

 

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Οι Ουκρανοί ανακτούν εδάφη που είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους

Πάντως, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, John Kirby, δήλωσε σήμερα (22/3/2022) ότι οι Ουκρανοί έχουν περάσει στην αντεπίθεση, ανακτώντας μάλιστα εδάφη που είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον John Kirby, o ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στο Nότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας.
Ο ουκρανικός στρατός «βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε μιλώντας στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι πρωτύτερα».
«Γνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιήσει αντεπιθέσεις (...) ειδικά τις τελευταίες ημέρες στο Μικολάιφ», μια πόλη-κλειδί στη νότια Ουκρανία, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Είδαμε (αυτά τα εδαφικά κέρδη) να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες» υπέρ της Ουκρανίας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι μια πραγματική απόδειξη της ικανότητάς τους να πολεμούν σύμφωνα με τα σχέδιά τους, να προσαρμοστούν και, πάλι, να προσπαθήσουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.
Οι τελευταίες «δεν διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους με τον συντονισμό που θα περίμενε κανείς από έναν σύγχρονο στρατό», ισχυρίστηκε ο Kirby.
«Οι διοικητές τους δεν επικοινωνούν πάντα, δεν υπάρχει πάντα συντονισμός μεταξύ αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων», είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Είδαμε εντάσεις μεταξύ των αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων για το πώς υποστήριζαν η μία την άλλη, καλά ή με δυσκολία», και το ίδιο ισχύει και για το ναυτικό, συνέχισε. «Έχουν προβλήματα με τη διοίκηση και τον έλεγχο» των στρατιωτών.
«Πολύ συγκεκριμένα, δυσκολεύονται να συνομιλήσουν μεταξύ τους και αυτό οδηγεί στη χρήση κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιπτώσεις», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Και επιπλέον, «τους τελειώνουν τα καύσιμα, τους τελειώνουν τα τρόφιμα».
«Γι' αυτό πιστεύουμε ότι δεν έχουμε δει (σ.σ πρόσφατα) καμία πραγματική σημαντική πρόοδο από τους Ρώσους, εκτός από τον νότο», όπου οι δυνάμεις βρίσκονται πιο κοντά στη βάση οπισθοφυλακής τους στην Κριμαία, πρόσθεσε. «Οπότε, ναι, έχουν πρόβλημα», υποστήριξε.
xartis_1.png
Δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας, Viktor Liashko, δήλωσε ότι δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι άλλα δεν μπορούν να επανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται κοντά τους.
Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός είπε ότι εξετάσεις για COVID-19 διενεργούνται μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού της νόσου.

H καταγγελία της Ουκρανίας για απαγωγές παιδιών

To ουκρανικό κοινοβούλιο έδωσε το πρωί της Τρίτης (22/3/2022) μια εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που πιστεύει ότι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Verkhovna Rada υποστηρίζει ότι 117 παιδιά έχουν πεθάνει και 155 έχουν τραυματιστεί από τις 22 Μαρτίου. Ο μεγαλύτερος αριθμός φερόμενων θυμάτων σημειώθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο και στο Τσέρνιχοφ στα βόρεια. Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι τουλάχιστον 925 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων 75 παιδιά.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεταφέρει παράνομα 2.389 παιδιά από τις περιοχές Donetsk και Luhansk στη Ρωσία. «Αυτό δεν είναι βοήθεια. Είναι απαγωγή», σημειώνει.

Βρετανία: Η Ρωσία σημειώνει περιορισμένη πρόοδο στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν να «αποκρούουν τις ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν τη νότια πόλη της Μαριούπολης».
Η πόλη έχει αντιμετωπίσει αμείλικτους βομβαρδισμούς από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, με στόχους κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία. Σε άλλο σημείο, το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «υπέστησαν άλλη μια ημέρα περιορισμένης προόδου, με τις περισσότερες δυνάμεις να έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό στη θέση τους», ενώ πρόσθεσε: «Αρκετές ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να υφίστανται σφοδρούς ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς πυροβολικού, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πλέον εκτοπιστεί στο εσωτερικό τους ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης