Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος φθοράς πλέον στην Ουκρανία – Τι συμβαίνει με τον Putin, τι έχει στο μυαλό του;

Πόλεμος φθοράς πλέον στην Ουκρανία – Τι συμβαίνει με τον Putin, τι έχει στο μυαλό του;
Οι Ουκρανοί κερδίζουν στα πολεμικά μέτωπα, πρέπει να τους εξοπλίσουμε λέει πρώην σύμβουλος του State Department
Σχετικά Άρθρα

Στην εκτίμηση ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε έναν πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία όπου παραμένει ερωτηματικό ποιος θα υποχωρήσει και θα κάνει πρώτος το βήμα προς τα πίσω διατυπώνουν διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το τι έχει στο μυαλό του ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin.
«Βρισκόμαστε ήδη σε έναν πόλεμο φθοράς.
Η πρώτη επίθεση των Ρώσων επί της ουσίας απέτυχε.
Τώρα είμαστε εν πολλοίς σε ένα αδιέξοδο.
Ποιος θα υποχωρήσει πρώτος;
Δεν ξέρω πώς αυτό θα εξελιχθεί» ανέφερε μιλώντας στο BBC ο Αμερικάνος στρατηγός James Clapper, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των CIA, FBI και NSA και διετέλεσε σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama.
Ερωτηθείς για το τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει η Δύση για να συνδράμει την Ουκρανία, ο Clapper είπε πως πολλά πράγματα μπορεί να γίνουν, αν και επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση της πραγματικότητας δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
«Υπάρχει μια κατανοητή ανησυχία για το πόσο μακριά μπορούμε να πάμε, πριν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα ή εξετάσουν να κάνουν χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου.
Εάν όμως η ανθρωπιστική κρίση επιδεινωθεί και συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτές τις εικόνες των ανούσιων και βάναυσων επιθέσεων κατά των αμάχων και των υποδομών των πόλεων, τότε η αντίδραση θα μπορούσε να αλλάξει» είπε ο Clapper, επισημαίνοντας πως η αντίσταση των Ουκρανών ήταν μια έκπληξη και αποτέλεσε έμπνευση για να ενισχυθεί η Ευρώπη και να υπάρξει μια πολιτική δικομματική συναίνεση στις ΗΠΑ, παράγοντες που όπως είπε, θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στάση που τηρεί έως σήμερα η Δύση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τι συμβαίνει με τον Putin;

Ο Clapper ρωτήθηκε και για την ψυχική κατάσταση του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, καθώς πολλά δημοσιεύματα κυκλοφορούν στον δυτικό Τύπο σχετικά με την υγεία – σωματική και ψυχική – του Ρώσου προέδρου.
«Ο Putin έχει απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και του γεγονότος ότι πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτόν.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να συλλέξεις πληροφορίες.
Συνεπώς βασίζεσαι σε αυτά που κάνει και λέει στη δημόσια σφαίρα.
Είναι σίγουρο ότι πολλοί αξιωματούχοι στις υπηρεσίες πληροφοριών θα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν εικόνες και ομιλίες, εξετάζοντας τόσο το περιεχόμενο όσο και τον τρόπο ομιλίας.
Ο Putin έχει κάνει πολλά πράγματα που δεν ταιριάζουν με την παραδοσιακή, ψυχρή, ρεαλιστική, «μηχανική» συμπεριφορά του» είπε ο Clapper, ο οποίος αναφέρθηκε και στη ψυχική του κατάσταση.
«Θέλει να ελπίζει κανείς ότι όταν έχει να κάνει με έναν αρχηγό κράτους που έχει πρόσβαση στο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου, αυτός θα σκέφτεται λογικά.
Πιστεύω ότι είναι πολύ λογικός…
Ωστόσο γνωρίζω πραγματικά πως η συμπεριφορά του έχει αλλάξει σε σχέση με αυτόν που ήταν τα προηγούμενα χρόνια» υποστήριξε ο Clapper, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν τώρα η Δύση πληρώνει την απάθεια της για τόσα όσα έγιναν στην Κριμαία το 2014 ή στο Χαλέπι της Συρίας, τόνισε ότι «ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ήταν αντιπρόεδρος όταν έλαβαν χώρα αυτά τα γεγονότα και τα έχει ζήσει».

Οι Ουκρανοί κερδίζουν…

Εντύπωση προκαλεί και η ανάλυση του Eliot A Cohen, πρώην σύμβουλου του State Department και καθηγητή στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του πανεπιστημίου του Johns Hopkins.
«Τα στοιχεία ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο είναι άφθονα» γράφει σε άρθρο του στο The Atlantic ο Cohen, επισημαίνοντας πως πολλοί κορυφαίοι Δυτικοί αναλυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να το αναγνωρίσουν αυτό, παρά την αποτυχία προόδου των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στα μέτωπα της πρώτης γραμμής, παρά την αποτυχία σχεδόν όλων των αεροπορικών επιθέσεων της Ρωσίας και παρά τις μεγάλες απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Cohen υποστηρίζει πως η Δύση πρέπει να παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία, όσο φαίνεται πως το Κίεβο διατηρεί ακόμα το πάνω χέρι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Οι Ουκρανοί κάνουν τη δουλειά τους.
Τώρα είναι η ώρα να τους εξοπλίσουμε σε τέτοιο βαθμό που να συμβαδίζει με αυτήν την έκτακτη ανάγκη» επισημαίνει ο Cohen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης