Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το θολό τοπίο στο Ουκρανικό μειώνει την ορατότητα στο ΧΑ -0,59% στις 825 μον. - Διακύμανση μεταξύ 800 - 850 μον.

Το θολό τοπίο στο Ουκρανικό μειώνει την ορατότητα στο ΧΑ -0,59% στις 825 μον. - Διακύμανση μεταξύ 800 - 850 μον.
H Ουκρανική κρίση απ’ ότι φαίνεται δε θα τελειώσει γρήγορα με τις συνέπειες να είναι αρνητικές και επιβαρυντικές για καιρό
Σχετικά Άρθρα
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 825 μονάδες, από τις 814 χαμηλό ημέρας, με τις τράπεζες να περιορίζουν τις απώλειες που έφτασαν το -4% και με την Πειραιώς +1,88%, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα και τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η Ουκρανική κρίση η οποία απ’ ότι φαίνεται δε θα τελειώσει γρήγορα με τις συνέπειες να είναι αρνητικές και επιβαρυντικές για καιρό και με την ρωσική εισβολή να συνεχίζεται για 20η ημέρα και την Ουκρανία να αντιστέκεται.

Το χάσμα στις διαπραγματεύσεις είναι μεγάλο, οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζονται και σήμερα 15 Μαρτίου 2022 αλλά οι διαφωνίες ειδικά στο εδαφικό είναι μεγάλες ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Oleksiy Arestovich, συμβούλου του επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές Μαΐου, όταν η Ρωσία θα εξαντλήσει τους πόρους.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 825 μονάδες, με τις 800 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη και τις 850 μονάδες ισχυρή αντίσταση, ενώ δύσκολη είναι και η υπέρβαση των 600 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη ο οποίος μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Αναλυτικά, στις υπόλοιπες τράπεζες, αφού μηδένισαν τις αρχικές πιέσεις και γύρισαν ανοδικά τελικά έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο με την Alpha Bank -0,77% από χαμηλό -4,33%, Eurobank -0,50% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -3,55% και Εθνική -0,28%.
Συνεχίζονται τα αποτελέσματα των τραπεζών για τη χρήση του 2021, με την Πειραιώς να ανακοινώνει σήμερα ζημιές 3 δισ. ευρώ λόγω της εξυγίανσης του ισολογισμού της, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν στο 8% έως το τέλος του 2022.
Σημειώνεται ότι αύριο 16/3, ο κύκλος των αποτελεσμάτων για την χρήση του 2021 κλείνει με την Εθνική.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +6,11%, ΕΛΧΑ +5,76% ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης και  Tέρνα Ενεργειακή +3,91% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΤΕ -3,35%, Lamda -2,58%, Jumbo -2,38%....

Καταλυτική η τρέχουσα εβδομάδα – Στο επίκεντρο Fed, αξιολόγηση  από Moody’s και DBRS και παράγωγα

Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και προσθέτει στους κινδύνους που απορρέουν από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό που παραμένει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος χαλάρωσης με αμετάβλητα όμως τα επιτόκια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε  το αποτέλεσμα της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία ξεκινά την Τρίτη 15/3.
Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη 16/3 ότι θα αυξήσει το επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2018, κατά 25 μονάδες βάσης, από το μηδέν.
Την Παρασκευή 18/3 θα πραγματοποιηθεί η τριπλή λήξη Μαρτίου στην αγορά παραγώγων ενώ στις δημοπρασίες αναμένεται το rebalancing του FTSE Russell με  τις σημαντικότερες την προσθήκη Quest και Autohellas στα small caps
Την  ίδια ημερομηνία έχουμε λήξεις παραγώγων 3,3 τρισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ.
Επίσης στις 18 Μαρτίου θα αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία η Moody’s και ο καναδικός ελεγκτικός οίκος DBRS όπου δεν αναμένεται αναβάθμιση της Ελλάδος.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές και η DBRS σε ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Για την DBRS αποκλείεται οποιαδήποτε αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά  ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,46% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,46%.
Λίγο μετά τις 11:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Αlpha Bank -4,33%, Εurobank -3,55%..αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Lamda -3,71%, Μυτιληναίος -2,53%, Coca Cola -2,35%....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,41% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,84%.
Περί τις 15:30, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα η Εθνική +1,48% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,61% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,23%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,59% στις 825 μονάδες έχοντας υψηλό στις 831,94 μονάδες και χαμηλό τις 814,77 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,5 κατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21,6 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,2 εκατ. ευρώ και όγκου 4,18 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 4 εκατ. τεμάχια αξίας 4,19 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ  διακίνησε 74,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ και η ΑΔΜΗΕ 52 χιλ. τεμάχια αξίας 114 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 43 χιλ. τεμάχια αξίας 580 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 15 χιλ. τεμάχια αξίας 107 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 825 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 870, οι 888 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι 900 μονάδες.  
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 568 μονάδες, με  πρώτη στήριξη τις  530 μονάδες και ακολουθούν οι  500, οι 490, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 575 μονάδες  και ακολουθούν οι 585, οι 600, οι  625, οι 650 και οι 700 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,64%

Σταθεροποίηση  καταγράφεται σήμερα 15/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις χθεσινές πωλήσεις με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και στις αποφάσεις της Fed στις 16/3.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,64%, το 10ετές ιταλικό 1,90% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,10% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2019.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας καθώς ο πληθωρισμός  είναι τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.
Η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία , κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές καθώς ανέμεναν ότι θα καθυστερήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα. .
Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ επανέλαβε την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Από την άλλη τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνεδρίαση της Fed στις 16/3 όπου αναμένουμε να αυξήσει τα επιτόκια, πιθανότατα κατά 0,25%.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell έχει επιβεβαιώσει  τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.

Έρχεται η ώρα κρίσιμων αποφάσεων για το καρτέλ στις κατασκευές και τον τοξικό ρόλο της Reggeborgh

Με την δοκιμασμένη μέθοδο «στρίβειν διά του αρραβώνος» με την οποία επιχειρείται «να ηρεμήσουν τα πράγματα», φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται από ορισμένους η υπόθεση του καρτέλ των κατασκευαστικών.
Στη διαδικασία «αποθέρμανσης», δηλαδή μείωσης της θερμοκρασίας και της έντασης, επιχειρούν κάποιοι να «ξεχαστεί» η υπόθεση του καρτέλ των κατασκευών, ένα από μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών με το οποίο διακυβεύονται δεκάδες δισ. των φορολογούμενων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στα σαφή ερωτήματα της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιμένουν ακόμα τις συμπληρωματικές απαντήσεις των ενεχόμενων στον συντονισμό μετόχων της Ελλάκτωρ, δηλαδή της Reggeborgh και της Atlas που απέκτησαν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ με σεσημασμένους αχυράνθρωπους κι άλλους ενδιάμεσους φορείς.
Στην δε αιφνιδιαστική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις πέντε μεγάλες κατασκευαστικές, αντιτάσσεται ως άλλοθι η εμμονή του προέδρου της Επιτροπής που διαβάλλεται ως… μεγαλομανής. Από τους ίδιους που τον έφεραν στην Ελλάδα ως μοναδικό γνώστη των θεμάτων Ανταγωνισμού!
Τα πραγματικά ερωτήματα όμως είναι αμείλικτα...
Τι θα κάνει η κυβέρνηση εφόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει ότι το μεγαλύτερο «πακέτο» έργο των τελευταίων ετών διανεμήθηκε από ένα καρτέλ;
Θα συνεχίσει να αναθέτει έργα σε εταιρείες που ελέγχονται για «καρτελοποίηση» σε βάρος των συμφερόντων των φορολογούμενων και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων;
Θα αγνοεί και άρα πρακτικά θα ευνοεί, την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από μια μικρή ομάδα τυχοδιωκτών;
Είναι πολύ λογικό, μια κυβέρνηση και ιδιαίτερα η σημερινή που είναι υπερ επιχειρήσεων και επενδύσεων, να παραπλανηθεί από επιχειρηματίες που εμφανίζονταν ως φιλέλληνες, φιλάνθρωποι, αγαθοί επενδυτές.
Όταν όμως αποκαλύπτεται ότι είναι απλώς άπληστοι καταφερτζήδες που στοχεύσουν σε δημόσιο χρήμα, τα πράγματα πρέπει να διορθώνονται γρήγορα. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της αγοράς αλλά και η ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητη η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.
Η δραστηριοποίηση της Reggeborgh στην Ελλάδα, μόνον ζημιά έκανε σε δύο κατασκευαστικούς ομίλους αλλά κινδυνεύει να παρασύρει σε πλήρη διασυρμό την ελληνική οικονομία και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή.
Όσοι έχουν ευθύνες και αρμοδιότητες πρέπει να επέμβουν πριν να είναι αργά. Και σίγουρα πριν αναλάβουν το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες που παρακολουθούν αθόρυβα προς το παρόν αλλά δεν φαίνονται διατεθειμένες να επιτρέψουν ένα πάρτι διάρκειας με λύτρα τα δισεκατομμύρια των ελλήνων και ευρωπαίων φορολογούμενων.

Sell off στις ασιατικές αγορές - Στο επίκεντρο covid και Ουκρανία

Sell off καταγράφηκε σήμερα 15/3 στις περισσότερες  ασιατικές αγορές, με το νέο κύμα covid 19 στην Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία, να προκαλούν βαριές απώλειες σε ηπειρωτική Κίνα και Χονγκ Κονγκ.
Tα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα έπληξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών που ήδη ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε τρία χρόνια που θα μπορούσε να έρθει αυτή την εβδομάδα από τη Federal Reserve.
Αναλυτικά,  ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -4,95%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -5,91%, ο KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,91% ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία διέγραψε τις απώλειες και έκλεισε με οριακή άνοδο 0,15% .

Μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται σήμερα 15/3 στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση η οποία απ’ ότι φαίνεται δε θα τελειώσει γρήγορα με τις συνέπειες να είναι αρνητικές και επιβαρυντικές για καιρό.
Εν τω μεταξύ, επανέρχονται και οι ανησυχές από την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.
Από την άλλη ανοδικά κινείται η Wall Street, λόγω της πτώσηςστις τιμές του πετρελαίου αλλά και την λαφρώς καλύτερη των εκτιμήσεων μέτρηση για τις τιμές παραγωγού μετριάζουν, σε κάποιον βαθμό, τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,8% μετά την άνοδο 1,2% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να κινηθεί με ρυθμό 0,9%, αν και σε ετήσια βάση διατηρήθηκε στο 10% όπως περίμεναν οι εκτιμήσεις.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προχωρήσει την Τετάρτη 16/3 στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018.
Κλειστό θα παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας, τουλάχιστον έως τις 18 Μαρτίου 2022.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,65%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο  στο -0,45%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +1,2%, ο S&P 500 στο +1,5%, ο Nasdaq στο +2,4% και το ETF GREC στο +0,57 ( 24,73 δολ. ).

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8410 ευρώ, με πτώση -0,28% με όγκο 1,65 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0320 ευρώ, με πτώση -0,77% με όγκο 13,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3040 ευρώ, με άνοδο +1,88%, με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9134 ευρώ, με πτώση -0,50%, με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9360 ευρώ, με πτώση -0,85 % και κεφαλαιοποίηση 418 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1414 ευρώ, με πτώση -0,98%, με όγκο 139 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 173 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,30 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 343 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκελισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, Lamda, Jumbo, ΟΠΑΠ....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +6,11%, ΕΛΧΑ +5,76% και Τέρνα Ενεργειακή +3,91%.
H Coca Cola έκλεισε στα 19,48 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση στα 7,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,71 ευρώ, με πτώση -3,35% και αποτίμηση 7,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,42 ευρώ, με πτώση -1,33% και αποτίμηση 2,83 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,22 ευρώ, με πτώση -1,55% και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,99 ευρώ, με πτώση -1,8% και  αποτίμηση 4,23 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,92 ευρώ, με πτώση -1,32% και  κεφαλαιοποίηση 934 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,69 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,18 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,03 ευρώ, με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,11 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,76 ευρώ, με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7980 ευρώ, με άνοδο +5,76% και κεφαλαιοποίηση 675 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0281 ευρώ, με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,64% - Το spread με την Ιταλία στις 74 μ.β

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 15/3 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις χθεσινές πωλήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και στις αποφάσεις της Fed στις 16/3.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,64%, το 10ετές ιταλικό 1,90% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,10%, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2019
Την προηγούμενη εβδομάδα με την ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρας η ΕΚΤ  άλλαξε τα σχέδια της, καθώς έχουν ενταθεί οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό.
Η  ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας καθώς ο  πληθωρισμός  είναι τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.
Η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές καθώς ανέμεναν ότι θα καθυστερήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα. .
Ειδικότερα, αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με πιθανή η λήξη του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο του 2022.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης από 236 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,38% ή 138 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 74 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/3 στις χώρες της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις  εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο και αναμένοντας τις αποφάσεις της Fed στις 16/3.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Μαρτίου του 2022 στο 1,90%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/3/2022 στο 0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,95% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,16% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,30% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,90% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,71%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης