Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων οι Ρώσοι - ΗΠΑ: Στάσιμες οι ρωσικές δυνάμεις, η Ουκρανία αντιστέκεται

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων οι Ρώσοι - ΗΠΑ: Στάσιμες οι ρωσικές δυνάμεις, η Ουκρανία αντιστέκεται
Σειρήνες ήχησαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τη ρωσική εισβολή να εισέρχεται στην 20η ημέρα της, το στρατιωτικό και διπλωματικό αδιέξοδο σχετικά με την ουκρανική κρίση παραμένει.
Αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη 15/3, αν και τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική πλευρά αφήνουν κάποιες ελπίδες για συμφωνία σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και για την εκκίνηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, φαίνεται πως όλα θα κριθούν στο πεδίο της μάχης.
Εκεί άλλωστε εστιάζουν τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο.
Η μεν Ρωσία θέλει να προελάσει και να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ουκρανίας έτσι ώστε να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση, η δε Ουκρανία προσπαθεί να αντισταθεί, να κρατήσει τις περιοχές και τις πόλεις της και παράλληλα να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στο ρωσικό στρατό, καθιστώντας παράλληλα ιδιαίτερα δαπανηρό τον πόλεμο για τη Ρωσία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ρωσία τις τελευταίες ώρες έχει διευρύνει τα «χτυπήματα» και τους βομβαρδισμούς της στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα προωθείται προς το Κίεβο, το οποίο επιχειρεί να περικυκλώσει από όλες τις πλευρές.
Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης ενώ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας φέρεται πως θα συμμετάσχει και ο Τσετσένος Ramzan Kadyrov.
Από την πλευρά της η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι γραμμές άμυνας της κρατούν, ότι αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις και ότι διατηρούν ακόμα υπό τον έλεγχο τους τις περισσότερες ουκρανικές πόλεις, στις οποίες έχει εκδηλωθεί επίθεση από το ρωσικό στρατό.
Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, ο οποίος κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν, αναφέροντας πως η Ρωσία έχει χάσει μέσα σε 20 ημέρες περισσότερους στρατιώτες από όσους έχασε σε δύο χρόνια συγκρούσεων στην Τσετσενία.
Την ίδια στιγμή πάντως, όλα δείχνουν ότι επίκειται μια ακόμα σφοδρή ρωσική επίθεση, αν κρίνει κανείς από την 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο που αρχίζει από σήμερα Τρίτη 15/3 το απόγευμα αλλά και από την κήρυξη κατάστασης γενικού αντιαεροπορικού συναγερμού σε όλη την Ουκρανία.
1_16.png
ΗΠΑ: Μικρή η πρόοδος στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων σε όλη την Ουκρανία

Για μικρή πρόοδο στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων σε όλη σχεδόν την Ουκρανία κάνει λόγο το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, σχεδόν όλες οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία παραμένουν σε αδιέξοδο, ενώ ο ρωσικός στρατός βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να φέρουν νέες δυνάμεις πίσω από αυτές που προελαύνουν στα βόρεια του Κιέβου.
Επιπλέον, αναφέρεται πως καμία πρόοδο δεν έχουν κάνει οι ρωσικές δυνάμεις στις πόλεις Τσερνίγκιβ και Χάρκοβο, αν και αναφέρεται πως μέρος των ρωσικών στρατευμάτων «αποσπάστηκε» από τον κύριο κορμό των δυνάμεων και κατευθύνεται προς την πόλη Ιζιούμ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αμύνονται στη Μαριούπολη, αν και η πόλη παραμένει αποκομμένη και περικυκλωμένη, ενώ τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει ούτε να μετακινηθούν πιο κοντά στην πόλη Μικολάγιβ.
Μάλιστα, και σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ακόμα και στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν απόλυτη υπεροχή.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού κατά την ημερήσια ενημέρωση του, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εστιάζουν στο να διατηρήσουν τις περιοχές που έχουν «κερδίσει» στο ουκρανικό έδαφος.
Όπως αναφέρει, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο στην προέλαση τους, παρά το γεγονός ότι εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες και εντείνουν τους βομβαρδισμούς σε κρίσιμες υποδομές.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι κατέρριψε τις τελευταίες 24 ώρες, ακόμα 4 ρωσικά ελικόπτερα καθώς και ότι οι δυνάμεις του κατάφεραν να αποκρούσουν τους Ρώσους στη Μαριούπολη.
Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν παρατηρήθηκε καμία άλλη ναυτική ρωσική απόβαση στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, έως σήμερα έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης περίπου 13.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Έχουμε υπό πλήρη έλεγχο την περιοχή της Χερσώνας

Την θέση πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τους την περιοχή της Χερσώνας, στα νότια της Ουκρανίας ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του ολόκληρη την περιοχή της Χερσώνας.
Όπως έγινε γνωστό, ο ρωσικός στρατός κατέρριψε 6 ουκρανικά drones (πρόκειται για τουρκικά Bayraktar TB -2) το τελευταίο 24ωρο.
2_11.png

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο - Απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες

Πάντως, από νωρίς σήμερα 15/3 το πρωί, αναφέρθηκαν τρεις μεγάλοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο, με κατοικημένες περιοχές να γίνονται στόχοι.
Συγκεκριμένα, χτυπήθηκε μια πολυκατοικία καθώς και άλλες περιοχές στα δυτικά της πόλης.
Το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ γίνεται λόγος για τέσσερις νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους, ενώ αναφέρεται πως 35 πολίτες διασώθηκαν.

 

9_17.jpg
Από την επίθεση ζημιές προκλήθηκαν και σε σταθμό του μετρό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μεγάλες συγκρούσεις γίνονται στο Ιρπίν, το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό για την μάχη του Κιέβου.
Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να διασχίσουν τον ποταμό Ιρπίν που θεωρείται μια φυσική άμυνα για το Κίεβο, τη στιγμή που οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει τις γέφυρες και επιχειρούν κατά των προσπαθειών των Ρώσων να δημιουργήσουν περάσματα.
7_26.jpg
8_17.jpg

Klitschko (δήμαρχος Κιέβου): Απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες – Δεν παραδινόμαστε

Απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες αρχής γενομένης από τις 20:00 σήμερα Τρίτη 15/3 αποφάσισε ο δήμαρχος Κιέβου Vitali Klitschko, ο οποίος ύστερα από τους βομβαρδισμούς σε πολυκατοικίες και κατοικημένες περιοχές, υποστήριξε πως οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες και επικίνδυνες.
«Θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις στην πόλη εάν δεν υπάρχει ειδική άδεια, εκτός και αν πρέπει να πάει κανείς στα καταφύγια» υποστήριξε ο Klitschko, επαναλαμβάνοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να παραδοθούν.
«Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας.
Θα την υπερασπίσουμε.
Το Κίεβο, το οποίο είναι το σύμβολο και η βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης, δεν πρόκειται να παραδοθεί» είπε ο Klitschko, ο οποίος πρόσφατα σημείωσε πως η πόλη έχει μετατραπεί σε φρούριο.
Σημειώνεται πως τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι του Κιέβου, έχουν ήδη φύγει από την πόλη.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν από όλες τις πλευρές το Κίεβο, από το οποίο φέρονται να απέχουν περίπου 15 χιλιόμετρα, ενώ μέρος στις επιχειρήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα λάβει και ο Τσετσένος Ramzan Kadyrov, ο οποίος κάλεσε τους υπερασπιστές του Κιέβου να παραδοθούν.

Σειρήνες σε όλη την Ουκρανία

Παράλληλα, σειρήνες για πιθανές αεροπορικές επιθέσεις σήμαναν νωρίτερα σήμερα σε όλη την Ουκρανία, όπως στην Οδησσό στα νότια, στην πόλη Ουμάν στα κεντρικά και στην περιοχή Khmelnytsky, στα δυτικά της χώρας.
Οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο και στη Μαριούπολη συνεχίζονται χωρίς σταματημό με τις τοπικές αρχές και στις δύο πόλεις να κάνουν λόγο για επιθέσεις ακόμα και σε κεντρικές περιοχές, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ένας αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών στη Μαριούπολη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 14/3, είχαν χάσει τη ζωή τους 2.357 πολίτες.
Σημειώνεται πως η Μαριούπολη εξακολουθεί εδώ και πολλές ημέρες να παραμένει χωρίς νερό, ρεύμα και θέρμανση, ενώ λιγοστά είναι και τα τρόφιμα.
3_13.png

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Πάντως ένα κομβόι κατάφερε να αποχωρήσει με επιτυχία από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζιγια, ενώ και σήμερα αναμένεται να ανοίξουν άλλοι τέσσερις ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τις πόλεις Σούμι, Κόνοποπ, Τροστιανέτς και Λεμπεντίν που βρίσκονται στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.
Πρόκειται για περιοχές που σφυροκοπούνται από τους Ρώσους, με την πόλη Σούμι να μην έχει ηλεκτρικό και νερό από την ημέρα που άρχισε η ρωσική εισβολή.
Συνολικά οι ουκρανικές Αρχές θα καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να ανοίξουν 9 ανθρωπιστικοί διάδρομοι ενώ και σήμερα θα επιχειρηθεί να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη.
Χθες Δευτέρα 14/3, λειτούργησαν μόνο οι επτά από τους δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία.
Εκτιμάται ότι περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν και είναι πλέον ασφαλείς, ενώ περίπου 2.000 έφυγαν από την περιφέρεια του Κιέβου.

Κανονικά η ηλεκτροδότηση στο πυρηνικό εργοστάσιο του Chernobyl

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο πυρηνικό εργοστάσιο του Chernobyl, σύμφωνα με το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι ουκρανικές Αρχές ενημέρωσαν για την εξέλιξη αυτή και το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
Χθες Δευτέρα 14/3 η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η Ukrenergo, ανέφερε πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.
Σημειώνεται πως το πυρηνικό εργοστάσιο δεν είναι σε λειτουργία και οι ανησυχίες εστιάζουν κυρίως στη διαρροή ραδιενεργών ουσιών από τα πυρηνικά απόβλητα που είναι σε αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης