Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία, νέες επαφές σήμερα 15/3 - Εκεχειρία και απόσυρση ρωσικών δυνάμεων στην ατζέντα

Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία, νέες επαφές σήμερα 15/3 - Εκεχειρία και απόσυρση ρωσικών δυνάμεων στην ατζέντα
Οι προσδοκίες για διπλωματική λύση είναι αυξημένες, ωστόσο το Κρεμλίνο σπεύδει να διευκρινίσει ότι ειναι πρόωρο να γίνεται λόγος για συμφωνία
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία, με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας να επανεκκινούν σήμερα 15/3, μετά τη χθεσινή τεχνική διακοπή.
Όπως αναφέρει ο Mykhailo Podolyak, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με την βασική πλατφόρμα των συζητήσεων να ανανεώνεται.
«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ανανεώθηκαν οι διαβουλεύσεις για την κύρια πλατφόρμα διαπραγματεύσεων.
Θέματα γενικής ρύθμισης, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας…», ανέφερε μέσω Twitter.
Νωρίτερα, ο Davyd Heorhiyovych Arakhamia, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, ανακοίνωσε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΝΕΧΤΑ.
Οι προσδοκίες για διπλωματική λύση είναι αυξημένες, ωστόσο το Κρεμλίνο σπεύδει να διευκρινίσει ότι ειναι πρόωρο να γίνεται λόγος για συμφωνία. Άλλωστε, με τη ρωσική εισβολή να εισέρχεται στην 20η ημέρα της, φαίνεται πως όλα θα κριθούν στο πεδίο της μάχης, παρά τις προσδοκίες για ειρηνευτική συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο.
Εκεί άλλωστε εστιάζουν τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο.
Η μεν Ρωσία θέλει να προελάσει και να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ουκρανίας έτσι ώστε να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση, η δε Ουκρανία προσπαθεί να αντισταθεί, να κρατήσει τις περιοχές και τις πόλεις της και παράλληλα να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στο ρωσικό στρατό, καθιστώντας παράλληλα ιδιαίτερα δαπανηρό τον πόλεμο για τη Ρωσία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ρωσία τις τελευταίες ώρες έχει διευρύνει τα «χτυπήματα» και τους βομβαρδισμούς της στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα προωθείται προς το Κίεβο, το οποίο επιχειρεί να περικυκλώσει από όλες τις πλευρές.

Peskov (Κρεμλίνο): Θετικό ότι γίνονται διαπραγματεύσεις - Πρόωρο να μιλήσουμε για συμφωνία

Την θέση πως το Κρεμλίνο θεωρεί θετικό ότι γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, αν και σημείωσε πως είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για συμφωνία.
Σε δηλώσεις του ο Peskov υποστήριξε ότι οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες.
«Οι εργασίες των δύο αντιπροσωπειών συνεχίζονται, μέσω τηλεδιασκέψεων.
Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία» είπε ο Peskov, αναφέροντας πως το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται, μάλλον θα πρέπει να αποτιμηθεί θετικά.
Ωστόσο, σημείωσε πως είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαπραγματεύσεις με τη Δύση

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι πιθανές νέες διαπραγματεύσεις με τη Δύση σχετικά με τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια της, ο Peskov δεν απέκλεισε τίποτα, αν και υπογράμμισε πως η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά.
«Πλέον έχουν εμφανιστεί νέα αιτήματα, νέες αξιώσεις.
Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο μέλλον» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν με την προηγούμενη μορφή τους.

Σύμβουλος Zelensky: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι διαπραγματεύσεις

Για κρίσιμο σταυροδρόμι στην πορεία των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο σύμβουλους του Ουκρανού προέδρου Zelensky.
«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία, είτε νέα ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα ο Oleksiy Arestovych.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης