Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η μη επίτευξη συμφωνίας Ρωσίας - Ουκρανίας παρέσυρε τράπεζες -6% και ΧΑ -2,37% στις 803 μον. - Ορατός στόχος ξανά οι 750 μον.

Η μη επίτευξη συμφωνίας Ρωσίας - Ουκρανίας παρέσυρε τράπεζες -6% και ΧΑ -2,37% στις 803 μον. - Ορατός στόχος ξανά οι 750 μον.
Η κλιμάκωση του πολέμου οδηγεί ξανά την αγορά στην πρώτη στήριξη των 750 μονάδων ενώ στην περίπτωση διπλωματικής λύσης θα επιχειρήσει να διασπάσει τις 850 μονάδες εκεί θα βρει αντιστάσεις…με στόχο τις 880 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 803 μονάδες, με πιέσεις στις τράπεζες έως -6%, μετά την άκαρπη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba στην Αττάλεια της Τουρκίας, για την οποία άλλωστε οι προδοκίες ήταν χαμηλές.
Ειδικότερα, ο  υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραδοθεί, εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη προόδου όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, ενώ από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι η Μόσχα εμμένει στους όρους που έχει θέσει για τον τερματισμό του πολέμου και αναμένει γραπτώς τις θέσεις των Ουκρανών.
Η κλιμάκωση του πολέμου οδηγεί ξανά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη στήριξη των 750 μονάδων ενώ στην περίπτωση διπλωματικής λύσης η αγορά  θα επιχειρήσει να διασπάσει τις 850 μονάδες εκεί θα βρει αντιστάσεις…με στόχο τις 880 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -6,46% και ακολούθησαν Πειραιώς -5,35%, και Alpha Bank -5,21% ενώ η  Eurobank περιόρισε τις απώλειες στο -1,54% από -5,04% χαμηλό ημέρας.
Σημειώνεται, ότι σήμερα 10/3 η Eurobank άνοιξε την αυλαία των αποτελεσμάτων των τράπεζων για την χρήση του 2021, σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη ανήλθαν  τα 328 εκατ. ευρώ ενώ αναμένονταν 425 εκατ. ευρώ ενώ ο δείκτης των NPEs μειώθηκε από 14,0% το 2020 σε 6,8% το 2021, καθιστώντας τη Eurobank την 1η ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν ΕΛΠΕ -4,41%, Aegean -4,2%, ΔΕΗ -3,93%,  Motor Oil -3,51%....

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας καθώς ο  πληθωρισμός  είναι τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.
Ειδικότερα, αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με πιθανή η λήξη του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο του 2022.  
Η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές καθώς ήλπιζαν ότι θα καθυστερήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα. .
Στο 7,9% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022, σε υψηλό 40 ετών
Εν τω μεταξύ, στο 7,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2022, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με σαρωτικές  ανατιμήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τρόφιμα....δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών....

Οι βασικοί λόγοι που δεν μπορούμε να δούμε νέα υψηλά στο ελληνικό χρηματιστήριο

Οι επενδυτές θα πρέπει για το ορατό διάστημα να ξεχάσουν νέα υψηλά.
Η διπλωματική λύση που αργά ή γρήγορα θα έρθει στο Ουκρανικό θα επιτρέψει να επανακαθοριστούν οι αξίες και να επανατιμολογηθεί το ρίσκο.
Υπάρχουν ανοδικά περιθώρια αλλά απέχουμε πολύ μακριά από τα υψηλά έτους 2022 τόσο σε όρους Γενικού Δείκτη όσο και σε όρους τραπεζικών μετοχών.
Οι βασικοί λόγοι που δεν μπορούμε να δούμε νέα υψηλά στο ελληνικό χρηματιστήριο και για καιρό ο στόχος των 974 μονάδων θα φαίνεται μακρινός… είναι οι εξής :
1)Οι πωλήσεις που σημειώθηκαν ήταν αναλογικές και γραμμικές.
Πολλοί ξένοι μείωσαν την έκθεση τους γραμμικά από τις μετοχές λόγω της πρόσφατης μεγάλης αύξησης του ρίσκου και αυτές οι γραμμικές πωλήσεις δεν θα αποκατασταθούν άμεσα.
2)Εάν δούμε ποιοι πουλούσαν, οι πανικόβλητοι μικρομέτοχοι ξεφόρτωναν μετοχές αλλά και ορισμένοι βασικοί ξένοι, ειδικά τα funds των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου ή όσοι τοποθετήθηκαν με το ράλι του Ιανουαρίου 2022.
3)Μπορεί σε διπλωματικό επίπεδο να βρεθεί λύση στο Ουκρανικό αλλά οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τις κυρώσεις σε οικονομία και αγορές θα συνεχίσουν να επιδρούν σοβαρά στις οικονομίες και στα χρηματιστήρια.
Πολλοί τομείς έχουν πληγεί, πολλές εταιρίες έχουν υποστεί ζημίες και γενικώς θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να καταγραφεί η πλήρης έκταση των παρενεργειών.
4)Η πρόσφατη μεγάλη κρίση και το χάος που προκλήθηκε από τον ενεργειακό πόλεμο ουσιαστικά έβγαλε ένα σημαντικό μέρος του αέρα από τις αξίες ειδικά στις τράπεζες αλλά και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.
Πρακτικά η νέα πραγματικότητα θα επανακαθορίσει τις τιμές σε νέα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν.
Οι τοποθετήσεις θα συνεχιστούν αλλά… δεν θα επαναληφθεί ο ενθουσιασμός του Ιανουαρίου 2022.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,27% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,09%.
Περί τις 11:15 με ήπιες  αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank +1,61% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της  ημέρας +0,67%.
Λίγο μετά τις 13:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική -7,47%, Πειραιώς -6,2%.....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,72%
Λίγο μετά τις 16:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο  των μη τραπεζικών blue chips με ΔΕΗ 3,93%, ΕΛΠΕ -4,26%, ΟΠΑΠ -3,14% ...και ο  Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,51%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,37% στις 803 μονάδες έχοντας υψηλό στις 828,79 μονάδες και χαμηλό τις 802,29 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 107,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 53,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 41,3 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,1 εκατ. ευρώ και όγκου 6,33 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank  διακίνησε 5,33 εκατ. τεμάχια αξίας 4,46 εκατ. ευρώ και η Εθνική 425 χιλ. τεμάχια 1,21 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 428 χιλ. τεμάχια αξίας 6,90 εκατ. ευρώ και η  Jumbo 40 χιλ. τεμάχια αξίας 546 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 803 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 870, οι 891 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι 900 μονάδες.  
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 534 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 μονάδες και ακολουθούν οι  490, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585, οι 600, οι 620, οι 650 και οι 700 μονάδες.

Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,52%

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 10/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,52%, το 10ετές ιταλικό 1,88% και 10ετές αμερικανικό στο 1,97%.
Η ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας καθώς ο πληθωρισμός  είναι τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.
Ειδικότερα, αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με πιθανή η λήξη του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο του 2022.  
Η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία , κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές καθώς ανέμεναν ότι θα καθυστερήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα. .
Σημειώνεται, ότι
η ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρας αλλάζει τα σχέδια της ΕΚΤ, καθώς έχουν ενταθεί οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό
Επίσης η ΕΚΤ επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Όπως αναφέρει, σε περίπτωση «κατακερματισμού» της αγοράς οι επανεπενδύσεις μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε για την πανδημία (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell επιβεβαίωσε τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.
«Περιμένουμε ότι θα είναι η κατάλληλη επιλογή να αυξήσουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αργότερα αυτό τον μήνα» ανέφερε ο Powell, που ηρέμησε τις αγορές κάνοντας λόγο για αύξηση 0,25 μ.β. και όχι 50 μ.β.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 16/03.

HSBC: Πιο ελκυστικές οι αποτιμήσεις των τραπεζών μετά το sell off - Αυξάνει τις τιμές - στόχους

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι πιο ελκυστικές μετά το sell off στο χρηματιστηριο, σημειώνει η HSBC σε ανάλυσή της με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2022, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το δ' τρίμηνο.
Ειδικότερα εκτιμά ότι οι συστημικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν τη χρήση του 2021 με ισχυρά αποτελέσματα, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROTE) να διαμορφώνεται κοντά στο 7%.
Οι βασικές τάσεις για το δ΄τρίμηνο είναι η αύξηση των δανειακών χορηγήσεων, η σχεδόν μηδαμινή δημιουργία νέων ΝPEs, τα χαμηλότερα ΡΡΙ και πτώση των εσόδων από τόκους λόγω και των πωλήσεων NPE και σταθερά CoRs.
Η HSBC αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ διατηρεί τη σύσταση «buy».
Συγκεκριμένα, η HSBC αυξάνει την τιμή – στόχο για την για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ (από 1,40), για την Eurobank 1,45 ευρώ (από 1,30), για την Εθνική Τράπεζα στα 3,90 ευρώ (από 3,55) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,10 ευρώ (από 1,95)

Μεγάλη αναταραχή στις κατασκευαστικές εταιρίες - Τι πρέπει να πράξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Μεγάλη αναταραχή, στα ανώτερα κλιμάκια του καρτέλ των κατασκευών προκάλεσαν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στις πέντε κατασκευαστικές εταιρείες 7ης τάξης.
Το πλούσιο υλικό που κατασχέθηκε, περιλαμβάνει έγγραφα, πρακτικά επιτροπών και διοικητικών συμβουλίων, ηλεκτρονική αλληλογραφία, δεδομένα από σκληρούς δίσκους υπολογιστών και κινητών ακόμα και προσωπικές σημειώσεις από τα στελέχη των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Αβαξ, Μυτιληναίος, Ιντρακατ.
Εκτιμάται ότι θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και τα στοιχεία που με συνεχή δημοσιεύματα του bankingnews.gr, ενημερώθηκε η κοινή γνώμη.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews αποκάλυψε με καθημερινά ρεπορτάζ το πώς στήθηκε και πως λειτουργούσε το καρτέλ στις κατασκευές.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε ότι η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής δεν έκρυψε τον στόχο της έρευνας.
Προσδιορίζεται ότι «εξετάζει τυχόν επιπτώσεις της ύπαρξης κοινών συμμετοχών (common ownership / common shareholding) σε επιχειρήσεις του κλάδου, στις συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού εντός αυτού.»
Εντοπίζει σαφώς, τους κινδύνους που προκάλεσε στην ελληνική αγορά η εμφάνιση, η παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και τελικά επικράτηση της τυχοδιωκτικής εταιρείας.
Reggeborgh και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε στενή συνεργασία
Προφανώς όλοι γνωρίζουν ότι η Reggeborgh είναι η εταιρεία που ελέγχει μετοχικά την Ελλάκτωρ αλλά διατηρεί και μετοχές στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Και είναι επίσης γνωστό ότι οι δύο εταιρείες αποφεύγουν πλέον να ανταγωνίζονται καθώς η Άκτωρ αποφεύγει την συμμετοχή σε δημοπρασίες με εξαίρεση εκείνες στις οποίες συμμετέχει μαζί με την «φιλική» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Κάποιοι παριστάνουν τους… αφελείς και δηλώνουν αδυναμία να κατανοήσουν γιατί αφού το θέμα είναι το ολλανδικό δίδυμο (!) οι άνθρωποι της Επιτροπής Ανταγωνισμού «επισκέφθηκαν» και τις άλλες τρεις εταιρείες.
Τι πρέπει να πράξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
Επίσης η δραστηριοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκαλεί ερωτήματα για την νηνεμία στο άλλο μέτωπο των εποπτικών αρχών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί καθυστερεί η συζήτηση της υπόθεσης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα δηλαδή τον συντονισμό της Reggeborgh και της φιλικής επενδυτικής εταιρείας Atlas προκειμένου να ελέγξει την Ελλάκτωρ.
Πάντως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρούν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δημοπρασίες έργων ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ ενώ οι συνθήκες ανταγωνισμού έχουν επιδεινωθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2004 υπήρχαν 14 κατασκευαστικές εταιρείες έβδομης τάξης και τώρα είναι μόλις 6. Υπήρχαν επίσης 49 τεχνικές εταιρείες έκτης τάξης και πλέον έχουν απομείνει 26.
Ωστόσο οι διαδικασίες έρευνας και ολοκλήρωσης των υποθέσεων Ανταγωνισμού είναι συνήθως αργές και εκτιμάται ότι η διερεύνηση της παρούσας υπόθεσης θα απαιτήσει τουλάχιστον μια διετία.

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ισχυρή άνοδος καταγράφηκε σήμερα 10/3 στις ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο  +3,94%,ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +1,22%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +1,16% και ο KOSPI στη Ν. Κορέα στο +2,21%.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την άκαρπη συνάντηση Lavrov - Kuleba στην Αττάλλεια.
Εν τω μεταξύ, στο 7,9% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022, εν μέσω κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία αλλά και των πιέσεων στις τιμές.
Κατά συνέπεια, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε νέο υψηλό 40 ετών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν ο ταχύτερος από τις αρχές του 1982, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τη διπλή απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού και της μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, άνοδο κατά 11.000 σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις 227.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Την ίδια ώρα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις «άγγιξαν» τις 1.494.000, αύξηση κατά 25.000 σύμφωνα με το Bloomberg.

Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) υποχωρεί 14% στα 134 ευρώ.
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent  στο 1,3% στα 112,50 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,70% και τα 109,50 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,65% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,1%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,60%, ο S&P 500 στο -0,75% και  ο Nasdaq στο -1,1% και το ETF GREC στο -3,97% (24,43 δολ. ).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες μετά το ράλι, με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες μετά το χθεσινό ράλι, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,68 ευρώ, με πτώση -6,46% με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0010 ευρώ, με πτώση -5,21% με όγκο 13,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2210 ευρώ, με πτώση -5,35%, με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8320 ευρώ, με πτώση -1,54%, με όγκο 17,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,91 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 406 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1484 ευρώ, με άνοδο +1,64%, με όγκο 145 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 182 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,42 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 326 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΛΠΕ, Aegean, ΔΕΗ, Motor Oil,  Ελλάκτωρ .....
Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν ΟΤΕ +0,19% και Τέρνα Ενεργειακή +0,15%..
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με άνοδο +0,19% και αποτίμηση 7,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 18,50 ευρώ, με πτώση -2,53% και κεφαλαιοποίηση στα 6,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,34 ευρώ, με πτώση -3,93% και αποτίμηση 2,80 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,25 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,81 ευρώ, με πτώση -2,40% και  αποτίμηση 4,17 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,76 ευρώ, με πτώση -0,17% και  κεφαλαιοποίηση 921 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, με πτώση -4,41% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,91 ευρώ, με πτώση -3,51% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,75 ευρώ, με πτώση -2,27% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,71 ευρώ, με πτώση -2,61% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,69 ευρώ, με πτώση -1,86% και κεφαλαιοποίηση 634 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0263 ευρώ, με πτώση -7,39% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,52% - Το spread με την Ιταλία στις 64 μ.β

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 10/3 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,52%, το 10ετές ιταλικό 1,88% και 10ετές αμερικανικό στο 1,97%.
Η ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρας αλλάζει τα σχέδια της ΕΚΤ, καθώς έχουν ενταθεί οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό
Η ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας καθώς ο  πληθωρισμός  είναι τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.
Ειδικότερα, αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με πιθανή η λήξη του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο του 2022.  
Η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές καθώς ανέμεναν ότι θα καθυστερήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα. .

Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 218 μονάδες βάσης από 222 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,36% ή 136 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 64 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 10/3 στις χώρες της Ευρωζώνης, με επίκεντρο της αποφάσεις της ΕΚΤ αλλα και στις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η έξοδος από το QE το γ΄τρίμηνο του 2022, εκπλήσσοντας τις αγορές, οι οποίες έκαναν λόγο για στάση αναμονής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Μαρτίου του 2022 στο 1,88%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/3/2022 στο 0,26% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,95% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,12% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,65%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης