Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέες πιέσεις λόγω Ουκρανίας στο ΧΑ -1,66% στις 852 μον. με τις τράπεζες από -10% στο -5% - Ορατές οι 800 - 780 μον.

Νέες πιέσεις λόγω Ουκρανίας στο ΧΑ -1,66% στις 852 μον. με τις τράπεζες από -10% στο -5% - Ορατές οι 800 - 780 μον.
Οι ανησυχίες με τις συγκρούσεις Ουκρανίας και Ρωσίας κορυφώνονται ενώ η οικονομική επιβράδυνση των οικονομιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 852 μονάδες, από τις 833 μονάδες χαμηλό ημέρας, με τις τράπεζες έως -5% περιορίζοντας όμως τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -10% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, συνεχίστηκαν οι πιέσεις σε Coca Cola -5,93% και ΔΕΗ -4,43%, με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -4,83% από -9,84% χαμηλό ημέρας και ακολούθησαν  Εθνική -4,73% από -7,94%, Alpha Bank -1,54% από 6,96% ενώ  με θετικό πρόσημο έκλεισε  η Πειραιώς +0,23% με την τιμή της να φτάνει ενδοσυνεδριακά στα 1,2520 ευρώ, στο χαμηλό ιστορικό.
Το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τράπεζες έχασαν σχεδόν όλα τα κέρδη τους, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ήδη ζημιές -4,62% από την αρχή του έτους ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης υπολείπεται κέρδη +1,53% από τα 30% που είχε καταγράψει από τις αρχές του 2022.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει οριακά υψηλότερα από τη στήριξη των 850 μονάδων, με ορατές τις 800 και τις 780 μονάδες ενώ στην περίπτωση που η μεγάλη κρίση δεν αποκλιμακωθεί γρήγορα, δεν αποκλείονται οι 750  μονάδες.
Οι ανησυχίες με τις συγκρούσεις Ουκρανίας και Ρωσίας κορυφώνονται ενώ η οικονομική επιβράδυνση των οικονομιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.
Στα ύψη παρέμεινε και τον Φεβρουράριο ο πληθωρισμός σε Ελλάδα +6,03% και Ευρωζώνη +5,8%, με τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου να εκτοξεύονται, με το brent στην περιοχή των 111 δολαρίων  +6% ενώ άλμα 38% σημειώνει το φυσικό αέριο Βόρειας Ευρώπης (Ολλανδία), με την τιμή να φτάνει στα 168 ευρώ ανά MWh.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία άλλαξαν άρδην και άκρως δυσμενώς τα δεδομένα ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού εξέλιξη άκρως δυσμενής που σε καμία περίπτωση δεν έχει αποτιμηθεί από τις αγορές.
Ο βομβαρδισμός του Κιέβου και ευρύτερα της Ουκρανίας συνεχίζεται, με τον ρωσικό στρατό να καταλαμβάνει  συνεχώς πόλεις και εδάφη, στέλνοντας το μήνυμα πως η εισβολή έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή της …ενώ το μέτωπο των κυρώσεων ολοένα και διευρύνεται.
Εν τω μεταξύ, οι προγραμματισμένες για σήμερα 2/3 διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας, οι οποίες άρχισαν την περασμένη Δευτέρα 28/2, θα γίνουν κανονικά.Τ
Στις διεθνείς αγορές, το χρηματιστήριο της Μόσχας να παραμένει κλειστό για τρίτη ημέρα, ενώ μεταβλητότητα καταγράφεται στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία +0,45% και τον S&P 500 στην Wall Street στο +0,90%.

Τα δύο σενάρια για το ελληνικό χρηματιστήριο

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία άλλαξαν άρδην και άκρως δυσμενώς τα δεδομένα.
Η ζημία που έχει γίνει σε οικονομίες και αγορές είναι μεγάλη.
Ο πληθωρισμός θα επιδεινωθεί, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου και η αύξηση του πληθωρισμού μεγαλύτερη του αναμενόμενου και οι ζημίες ή η επιβράδυνση στην κερδοφορία των εταιριών μεγαλύτερη του αναμενόμενου.
Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να δικαιολογήσει να αγγίξει τα πρόσφατα υψηλά και ούτε συζήτηση για διάσπαση των 1.000 μονάδων στον Γενικό Δείκτη.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία έχουν πιθανότητα επιβεβαίωσης
Σενάριο πρώτο και αισιόδοξο
Το χρηματιστήριο σταθεροποιείται με χαμηλό πέριξ των 850 μονάδων και με θετική έκβαση της Ουκρανίας επιστρέφει στην ζώνη των 950 μονάδων αν και με διστακτικότητα καθώς όπως αναφέρθηκε έχει υπάρξει ζημία στις οικονομίες από τον πληθωρισμό.
Σενάριο δεύτερο και ολίγον απαισιόδοξο
Το χρηματιστήριο υποχωρεί έως τις 800 μονάδες και μετά από ένα διάστημα συγκρούσεων στην Ουκρανία και διαπραγματεύσεων επέρχεται εκεχειρία.
Στην περίπτωση αυτή το χρηματιστήριο θα επανέλθει ξανά πάνω από τις 900 μονάδες.
Ποιο σενάριο αποκλείεται να επιβεβαιωθεί;
Το σενάριο που διακινούσαν ορισμένοι κύκλοι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα φθάσει στις 1250 με 1300 μονάδες ξεχάστε το για το 2022.
Το bankingnews πάντως πολύ πριν ξεσπάσει η Ουκρανική κρίση είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο για άλλους λόγους…
Ποιο σενάριο πρέπει να αποφευχθεί;
Υπάρχει ένα σενάριο καταστροφής που οδηγεί το χρηματιστήριο στις 750 μονάδες ή και 680 μονάδες στην περίπτωση που η κλιμάκωση στην Ουκρανία διατηρηθεί για καιρό… καθώς Ουκρανία – Ρωσία και πληθωρισμός δημιουργούν ένα μείγμα καταστροφής για τις οικονομίες και τα κέρδη.
Αυτό το σενάριο πρέπει να αποφευχθεί…

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,68% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,58%.
Περί τις 11:15 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank -9,84%....αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ειδικότερα σε δεη -9,17%, Coca Cola -9,95% ..και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -7,09% και ο Γενικός Δείκτης στο -3,80%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,66% στις 852 μονάδες έχοντας υψηλό στις 862,14 μονάδες και χαμηλό τις 833,56 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 177,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 89,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 71,8 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15 εκατ. ευρώ και όγκου 4,45 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική 1,18 εκατ. τεμάχια αξίας 3,5 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 557 χιλ. τεμάχια αξίας 605 χιλ. ευρώ,  η Eurobank 1,53 εκατ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 500 χιλ. τεμάχια αξίας 651 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 326 χιλ. τεμάχια αξίας 5,9 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 314 χιλ. τεμάχια αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 21 χιλ. τεμάχια αξίας 291 χιλ. ευρώ και η Jumbo 22 χιλ. τεμάχια αξίας 293 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 852 μονάδες, οριακά υψηλότερα από την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων και ακολουθούν οι 820, οι 800, οι 780 και οι 750 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 893 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 900, οι 920, οι 930 και οι 950 μονάδες.  
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 583 μονάδες, διασπώντας την ισχυρή στήριξη των 600 – 595 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 580 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες.
 Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 680, οι 700 και οι 720 μονάδες.

Νευρικότητα στην αγορά ομολόγων – Το 10ετές ελληνικό 2,34%

Νευρικότητα καταγρλάφεται σήμερα 2/3 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας.
Η ουκρανική κρίση σπρώχνει τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια με αποτέλεσμα να καταγράφονται εισροές στην αγορά ομολόγων και ειδικότερα προς τα γερμανικά κρατικά χρεόγραφα με το 10ετές να βρίσκεται στο -0,05% από 0,22% πρόσφατα .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,34%, το 10ετές ιταλικό 1,55% και 10ετές αμερικανικό στο 1,77%.
Με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, η ΕΚΤ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα κήρυσσε της αρχή του τέλους στις αγορές ομολόγων στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου με τη σταδιακή μείωση του ρυθμού των αγορών.
Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει το σχεδιασμό, ωθώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεκτιμήσουν τις προοπτικές.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν εντατικά την επιτάχυνση της εξόδου  από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική και τις αγορές ομολόγων παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αβεβαιότητα και το μείζον ζήτημα είναι εάν θα θέσουν μια σταθερή ημερομηνία λήξης του προγράμματος τόνωσης.
Μια ταχύτερη έξοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι περίπου διπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ φέτος, με ακόμη και τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό να κινδυνεύει να υπερβεί.
Εν τω μεταξύ η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει αναφέρει ότι είναι πρόωρο να κάνει εικασίες για την απόφαση του Μαρτίου, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 10/03 και της FED στις 16/03.

Ο SSM ανησυχεί για τις οικονομικές συνθήκες και δεν θα επιτρέψει την διανομή μερισμάτων για το 2022 στις ελληνικές τράπεζες

Ενώ αναμενόταν για την οικονομική χρήση 2022 να διανεμηθούν μερίσματα από τις ελληνικές τράπεζες, συγκεκριμένα από Eurobank και Εθνική τράπεζα… η μεγάλη επιδείνωση στις οικονομίες λόγω της ουκρανικής κρίσης και του πληθωρισμού… υποχρεώνει τον SSM να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του.
Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, αυτές θα παρθούν με τα αποτελέσματα 9μήνου 2022… ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ, σχεδιάζει να μην εγκρίνει στις ελληνικές τράπεζες να διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022.
Ο βασικός λόγος προφανώς είναι οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες και όχι ειδικοί λόγοι που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες.
Για το 2023 ο SSM θα εγκρίνει και στις 4 τράπεζες να διανείμουν μέρισμα.
Για την οικονομική χρήση 2022 ο SSM θα ακολουθήσει πολύ συντηρητική προσέγγιση ώστε να διασφαλίσει την μέγιστη κεφαλαιακή επάρκεια για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο σχεδιασμός του SSM – που ακόμη δεν είναι ειλημμένη απόφαση – μπορεί να μην αρέσει στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών που πρόσβλεπαν σε διανομή του 35% των καθαρών κερδών… ωστόσο με εποπτικούς όρους θα είναι ορθή απόφαση.
Προέχει η κεφαλαιακή ασφάλεια και σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών, οπότε ο SSM θα σταθμίσει τους κινδύνους και θα λάβει την τελική του απόφαση τον κατάλληλο χρόνο.
Ωστόσο όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή, εάν σήμερα ήταν να αποφασίσει ο SSM να εγκρίνει ή όχι την διανομή μερισμάτων… δεν θα ελάμβανε θετική απόφαση.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 2/3 στις ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,68%,ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -0,13%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -1,84% και  ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,16%.

Μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε κλοιό αβεβαιότητας παραμένουν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 7η ημέρα.
Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, το brent εκτοξεύθηκε στα 110,7 δολ. το βαρέλι με άνοδο 5,5%, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται 4,9% στα 108,45 δολ. το βαρέλι.καθώς η ρωσική εισβολή συνεχίζεται για 7η ημέρα.  
Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν και τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,45%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο +1%, ο S&P 500 στο +0,90%, ο Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC στο +0,91% ( 25,96 δολ. ).

Μεταβλητότητα και πτώση στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, περιορίζοντας τις αρχικές πιέσεις, με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή μεταβλητότητα με αυξημένες τις συναλλαγές, με την Πειραιώς να φτάνει ενδοσυνεδριακά  στο ιστορικό χαμηλό αλλά να κλείνει τελικά με θετικό πρόσημο.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9630 ευρώ, με πτώση -4,73% με όγκο 8,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1175 ευρώ, με πτώση -1,54% με όγκο 26 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3030 ευρώ, με άνοδο +0,23%, με όγκο 5,99 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 2/3/2022 στα 0,0758 ευρώ ή 1,2520 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή του χαμηλούν ιστορικού 1,2520 είχε καταγραφεί και στις 29/11/2021 και στις 30/11/2021.

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8898 ευρώ, με πτώση -4,83%, με όγκο 31,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9760 ευρώ, με πτώση -2,40%  και κεφαλαιοποίηση 432 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1516 ευρώ, με πτώση -0,92%, με όγκο 330 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 186 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,8 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 334 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο Coca Cola -6% και ΔΕΗ -5%

Με απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικων μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean -6%, Coca Cola -5,93%, Sarantis -4,53%,  ΔΕΗ -4,43%....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε η Jumbo +4,46% και ακολούθησαν Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, ..
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,92 ευρώ, με πτώση -0,11% και αποτίμηση 8,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 20,79 ευρώ, με πτώση -5,93% και κεφαλαιοποίηση στα 7,73 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,7650 ευρώ, με πτώση -4,43% και αποτίμηση 2,97 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3250 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,26 ευρώ, με άνοδο +0,26% και  αποτίμηση 4,68 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,36 ευρώ, με πτώση -2,37% και  κεφαλαιοποίηση 968 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,77 ευρώ, με πτώση -2,45% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,52 ευρώ, με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,05 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,36 ευρώ, με άνοδο +4,46% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,95 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 740 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7320 ευρώ, με πτώση -1,59% και κεφαλαιοποίηση 650 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0285 ευρώ, με πτώση 0,35% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,34% - Το spread με την Ιταλία στις 79 μ.β

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 2/3 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή στην  Ουκρανία και τους επενδύτες να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και ειδικότερα στα γερμανικά..
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,34%, το ιταλικό 10ετές στο 1,55% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,77%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν εντατικά την επιτάχυνση της εξόδου  από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική και τις αγορές ομολόγων παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αβεβαιότητα και το μείζον ζήτημα είναι εάν θα θέσουν μια σταθερή ημερομηνία λήξης του προγράμματος τόνωσης.
Μια ταχύτερη έξοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι περίπου διπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ φέτος, με ακόμη και τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό να κινδυνεύει να υπερβεί.
Εν τω μεταξύ η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει αναφέρει ότι είναι πρόωρο να κάνει εικασίες για την απόφαση του Μαρτίου, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 10/03 και της FED στις 16/03.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 239 μονάδες βάσης από 235 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,37% ή 137 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 79 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης…

Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης – Στο επίκεντρο τα γερμανικά ομόλογα

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 2/3 στις χώρες της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 2 Μαρτίου του 2022 στο 1,55%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/3/2022 στο -0,05% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,58% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,94% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης