Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφυροκοπούν την Ουκρανία οι Ρώσοι - Υπό πολιορκία Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη - Στις 3/3 οι διαπραγματεύσεις

Σφυροκοπούν την Ουκρανία οι Ρώσοι - Υπό πολιορκία Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη - Στις 3/3 οι διαπραγματεύσεις
Biden: Δικτάτορας ο Putin, πιο απομονωμένος από ποτέ - Δεν ξέρει τι τον περιμένει
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σφίγγει τον κλοιό στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός καθώς προελαύνει τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια και ανατολικά της χώρας, καταλαμβάνοντας συνεχώς πόλεις και εδάφη και στέλνοντας το μήνυμα πως η εισβολή έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή της.
Άλλωστε η Μόσχα διαμηνύει πως η επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν επιτύχει τους στόχους της.

Με τα ρωσικά στρατεύματα να πολιορκούν και να βομβαρδίζουν το Κίεβο, με το να έχουν εισβάλλει στο Χάρκοβο και να ετοιμάζονται να εξαπολύσουν την οριστική επίθεση στη Μαριούπολη.
Το Κίεβο ζήτησε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, πρόταση που όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα, απερρίφθη από τη Μόσχα, η οποία κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση ότι δεν έχει διάθεση να κάνει ουσιαστικές συνομιλίες διότι δέχεται πιέσεις από τη Δύση.
Είναι ξεκάθαρο ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από το πεδίο των μαχών.
Η μεν Ρωσία θέλει να έχει καταλάβει τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και εδάφη στα κεντρικά και ανατολικά της χώρας ώστε να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος το σχέδιο της - αλλαγή κυβέρνησης, μη ένταξη στο ΝΑΤΟ - η δε Ουκρανία να συνεχίσει την αντίσταση και να επιφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στο ρωσικό στρατό και άρα υψηλότερο οικονομικό και πολιτικό κόστος για την Ρωσία και τον πρόεδρο της Vladimir Putin, οι οποίοι ήδη τελούν υπό τον ασφυκτικό κλοιό των κυρώσεων της Δύσης.
Στο διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden χαρακτήρισε τον Putin δικτάτορα, είπε πως είναι πιο απομονωμένος από ποτέ και τον προειδοποίησε ότι δεν ξέρει τι τον περιμένει, τη στιγμή που ελπίδες γεννά η κινητοποίηση της Κίνας στην κατεύθυνση της επίτευξης εκεχειρείας.

Αναβάλλονται για αύριο (3/3) οι κρίσιμες συνομιλίες Ρωσίας


Ουκρανία και Ρωσία θα πραγματοποιήσουν τελικά αύριο 3/3 το πρωί τον δεύτερο γύρο των κρίσιμων συνομιλιών τους.
Σκοπός, η επίτευξη της διπλωματικής λύσης εν μέσω της ρωσικής εισβολής, που είναι σε πλήρη εξέλιξη και τον αριθμό των θυμάτων, πολιτών και στρατιωτών, να αυξάνεται διαρκώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική αντιπροσωπεία έχει φτάσει ήδη στο Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας για τις συνομιλίες, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, η ουκρανική αποστολή βρίσκεται καθ' οδόν από το Κίεβο και θα φτάσει αύριο το πρωί.
Σύμφωνα με τον Vladimir Medisky στις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός.
Και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν νωρίτερα στη συνάντηση, με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου, «χωρίς τελεσίγραφα» όμως από τους Ρώσους.
Οπως είπε επίσης ο ουκρανός υπουργός, η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία αν οι δυνάμεις της εισέλθουν στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι σήμερα 2/3 συζήτησε για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την βρετανίδα ομόλογό του Liz Trash.
Συζητήσαμε για τις «συντονισμένες νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, για την βάρβαρη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας καθώς και για τα βήματα για να κλείσουν τυχόν 'παραθυράκια' και να μην μείνει καμία δυνατότητα στη Ρωσία να παρακάμψει τις σημερινές και τις μελλοντικές κυρώσεις», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι, ελπίζουμε να έρθουν», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αν και απευθείας «διαπραγματεύσεις» έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο, δεν υπάρχουν σχέδια για συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση των «συνομιλιών» αυτών.
Στον δεύτερο γύρο των επαφών, πάλι στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, όπως ζήτησε η ρωσική πλευρά, θα συμμετάσχει η ίδια σύνθεση διπλωματών.
Σε περίπτωση που δεν προσέλθει το βράδυ η ουκρανική πλευρά, οι διαπραγματεύσεις θα μετατεθούν πιθανότατα για τις επόμενες ημέρες.
Ο πρώτος γύρος, που μάλλον ήταν διερευνητικός και δεν παρήγαγε συγκεκριμένα αποτελέσματα, πραγματοποιήθηκε στις 28/2 και διήρκεσε περίπου 6 ώρες.
4_140.JPG

ΟΗΕ: Η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, Rafael Grossi, Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το προσωπικό συνέχισε τις εργασίες του και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νότια Ουκρανία.
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Υπό πολιορκία το Κίεβο

Το Κίεβο εξακολουθεί να τελεί υπό την πολιορκία των Ρώσων, τη στιγμή που η πόλη δέχθηκε χθες Τρίτη 1η Μαρτίου ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς σε κτήρια και υποδομές, όπως στον πύργο των τηλεπικοινωνιών.
Από την επίθεση αυτή αναφέρεται πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για το χτύπημα αυτό, ζητώντας από τους πολίτες του Κιέβου να παραμείνουν σπίτια τους.
Την ίδια στιγμή, σε νέο μήνυμα του ο δήμαρχος του Κιέβου αναφέρει πως οι Ρώσοι συγκεντρώνει στρατεύματα ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο.

 

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρώσοι δημιουργούν τις συνθήκες έτσι ώστε να περικυκλώσουν από τα δυτικά και ανατολικά την πόλη.
Όσον αφορά την τεράστια στρατιωτική οχηματοπομπή, μήκους 65 χιλιομέτρων, αυτή παραμένει βόρεια του Κιέβου.
Στην πόλη Μποροντιάνκα που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες.
3_118.jpg
1_104.jpg

Εισβολή στο Χάρκοβο

Μετά τις χθεσινές πυραυλικές επιθέσεις σε κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο της πόλης, αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας έχουν εξαπολύσει από νωρίς το πρωί επίθεση στο Χάρκοβο.
5_63.jpg
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες, αν και ο Ουκρανός κυβερνήτης του Χάρκοβο υποστήριξε πως όλες οι ρωσικές επιθέσεις αποκρούστηκαν και πως οι Ουκρανικές δυνάμεις διατήρησαν τις θέσεις τους, παρά το βαρύ βομβαρδισμό.
Οι Ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

 

Μάλιστα οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή της πόλης που να μην έχει πληγεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές από τις χθεσινές πυραυλικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 112.
14_1.jpg
09.jpg
08_2.jpg
07_3.jpg

Πυρά και στη Μαριούπολη

Δριμεία επίθεση έχει εξαπολυθεί και κατά της Μαριούπολης, στρατηγικής σημασίας λιμάνι με έντονη την παρουσία Ελλήνων ομογενών.
Ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει και εκεί μεγάλη επίθεση, κατά την οποία όπως αναφέρεται, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 100 άνθρωποι.
Εάν η Ρωσία καταλάβει τη Μαριούπολη, τότε θα έχει καταφέρει επί της ουσίας να ενώσει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Υπό ρωσικό έλεγχο η Χερσώνα

Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων είναι η πόλη Χερσώνα, βορειοδυτικά της Κριμαίας, με τα ρωσικά στρατεύματα να ελέγχουν τις εισόδους στις πόλεις.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει την πόλη των 300.000 κατοίκων.

 

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, τότε θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη των Ρώσων, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη που είναι υπό τον έλεγχο τους.
Επιπλέον, η Χερσώνα μπορεί να αποτελέσει το έδαφος για μια μεγαλύτερη εισβολή των στρατευμάτων προς το εσωτερικό της Ουκρανίας καθώς και προς την Οδησσό.
11_15.jpg
Βομβαρδισμοί στη Ζιτόμιρ

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη 1/3 όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην πόλη Ζιτόμιρ (σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από το Κίεβο) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.
Σύμφωνα με τον Anton Geraschenko, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, κάηκαν σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».
13_2.jpg
Φόβοι για επίθεση και από τη Λευκορωσία


Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εκφράζει την ανησυχία του για επίθεση από τη Λευκορωσία.
«Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook.
Η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα.
Η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους Ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, αναφέροντας πως «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Zelensky (Ουκρανία): Δεν μπορεί να μας νικήσει με βόμβες και πυραύλους η Ρωσία

Τη θέση ότι η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει την Ουκρανία με βόμβες και πυραύλους διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Όπως είπε, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής από την περασμένη Πέμπτη 24/2, έχουν σκοτωθεί περίπου 6.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση στο Babyn Yar, τόπο μνήμης των Εβραίων πεσόντων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρίσκεται δίπλα στον πύργο των τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο, ο Zelensky υποστήριξε ότι «αυτό το χτύπημα αποδεικνύει ότι για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία το Κίεβο είναι τελείως ξένο».
«Δεν ξέρουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας.
Αλλά όλοι έχουν εντολές να σβήσουν την ιστορία μας, την χώρα μας, να μας διαγράψουν όλους» ανέφερε ο Zelensky.

Ουκρανία: Νεκροί 5.840 Ρώσοι στρατιώτες – Καταρρίψαμε 30 αεροσκάφη και 31 ελικόπτερα

Την θέση ότι κατά τη διάρκεια αυτών των 6 ημερών της ρωσικής εισβολής έχουν σκοτωθεί 5.840 Ρώσοι στρατιώτες διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταρρίψει 30 αεροσκάφη και 31 ελικόπτερα.
Επιπλέον, η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι έχουν εξουδετερώσει 211 άρματα μάχης, 862 οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 355 στρατιωτικά οχήματα.

Ηνωμένα Έθνη: Τουλάχιστον 136 άμαχοι νεκροί, ανάμεσα τους 13 παιδιά

Για τουλάχιστον 136 νεκρούς αμάχους, ανάμεσα τους και 13 παιδιά κάνουν λόγο τα Ηνωμένα Έθνη για τον μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ εκτιμά πως οι αριθμοί αυτοί είναι κατά πολύ υψηλότεροι.
Βάσει του ΟΗΕ μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί περίπου 400 πολίτες από τις συγκρούσεις και τις επιθέσεις.
Σημειώνεται πως η Ουκρανία κάνει λόγο για 352 νεκρούς αμάχους και για 1.684 τραυματίες.

123_2.jpg
Biden: Δικτάτορας ο Putin

Δικτάτορα χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden
, ο οποίος υποστήριξε πως αν δεν πληρώσει τώρα το τίμημα, τότε θα προκαλέσει μεγαλύτερο χάος, προειδοποιώντας τον παράλληλα ότι δεν ξέρει τι τον περιμένει.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο για την «Κατάσταση της Ένωσης» ο Biden υποστήριξε ότι ο Putin είναι «πιο απομονωμένος από ποτέ», επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις» και έστειλε σαφές μήνυμα στους Ρώσους ολιγάρχες ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα κατασχέσουν «τις θαλαμηγούς, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα ιδιωτικά αεροσκάφη» τους, που απέκτησαν – όπως είπε - διαπράττοντας «εγκλήματα» που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχηματίζει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να «καταδιώξει».

Κόστος για όλο τον πλανήτη

«Το γεγονός ότι ο ρώσος δικτάτορας εισέβαλε σε ξένη χώρα έχει κόστος για όλο τον πλανήτη.
Ο Putin είχε άδικο.
Ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν ενωμένοι.
Ο Ρώσος πρόεδρος νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν.
Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό» υποστήριξε ο Biden αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη οι Δημοκρατίες έναντι των αυταρχικών καθεστώτων.
«Οι Δημοκρατίες φάνηκαν πιστές στο ραντεβού κι ο κόσμος επέλεξε καθαρά την πλευρά της ειρήνης και της ασφάλειας» είπε ο Biden, υποστηρίζοντας πως ο αγώνας αυτός θα «πάρει καιρό».

Νόμιζε ότι θα έκανε περίπατο

«Ο Vladimir Putin πιθανόν πίστευε πως θα έκανε περίπατο στην Ουκρανία» και ο κόσμος θα έπεφτε τ’ ανάσκελα.
Αντί γι’ αυτό, συνάντησε έναν τοίχο δύναμης που δεν τον φανταζόταν.
Συνάντησε τον ουκρανικό λαό.
Από τον πρόεδρο Zelensky ως τον κάθε Ουκρανό, το θάρρος και η αποφασιστικότητά τους εμπνέουν τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «αν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος».
«Ο Putin μπορεί να περικυκλώσει το Κίεβο με άρματα μάχης, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει την καρδιά, την ψυχή του ουκρανικού λαού.
Δεν θα σβήσει ποτέ την αγάπη του για την ελευθερία» υποστήριξε ο Biden.
7_24.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης