Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναμενόμενη τεχνική αντίδραση χωρίς διάρκεια σε τράπεζες +6% και ΧΑ +4,38% στις 927 μον. - Ύποπτες ακόμη οι ανάλαμπες

Αναμενόμενη τεχνική αντίδραση χωρίς διάρκεια σε τράπεζες +6% και ΧΑ +4,38% στις 927 μον. - Ύποπτες ακόμη οι ανάλαμπες
Η αβεβαιότητα παραμένει, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και την εκτίναξη των τιμών ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Αναμενόμενη τεχνική αντίδραση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 927 μονάδες, με τις τράπεζες να καταγράφουν κέρδη έως +7% ενώ ανοδικά έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των ισχυρών χθεσινών απωλειών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 927 μονάδες πλησίον της ισχυρής αντίσταση των 930 μονάδων και ο Τραπεζικός Δείκτης στις 698 μονάδες πλησίον των 700 μονάδων που αποτελούν ισχυρό σημείο αντίστασης.
Και ενώ η
αβεβαιότητα παραμένει, μετά την Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Ρωσίας V. Putin χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανία, κλείνοντας την πόρτα του διαλόγου με τον V. Zelensky, και παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν νωρίτερα για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να αναλάβει την εξουσία, ενώ αποκάλεσε ναζί και τρομοκράτες την ηγεσία
Και όλα αυτά την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Κίεβο, με τις σειρήνες να ηχούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια.

Από την άλλη, θετικά επέδρασε στις διεθνείς αγορές η απόφαση της FED να αναβάλει ή να μετριάσει, κατά τα φαινόμενα, τη νομισματική σύσφιξη, δηλαδή, τις αυξήσεις των επιτοκίων (οι αγορές προεξοφλούν αύξηση μέχρι 25 μ.β.), έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Ουκρανικό.
Επίσης, η δέσμη μέτρων κατά της Ρωσίας δεν εμπεριέχει στρατιωτική κλιμάκωση από το ΝΑΤΟ ενώ οι μαζικές κυρώσεις… δεν ήταν και τόσο καταστροφικές ενώ δεν άγγιξαν και το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT το οποίο θα επιδρούσε στο παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών… και θα προκαλούσε όντως χάος.
Το bankingnews πολύ έγκαιρα είχε αναφέρει ότι λόγω της Ουκρανικής κρίσης και της εισβολής των Ρώσων… αρχικά θα προκληθεί σοκ και χάος και ακολούθως θα ακολουθήσει… ψυχραιμία. 
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έκλεισε τον καθοδικό του κύκλο καθώς η μεγάλη διόρθωση που περιμένουμε και θα οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο κάτω από τις 800 μονάδες ίσως 780 μονάδες δεν έχει ξεκινήσει.
Ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες – που για την ώρα μετατίθεται – θα είναι η γενεσιουργός αιτία… της μεγάλης διόρθωσης που θα έρθει…
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν Εθνική +6,47% και Eurobank +6,47% και ακολούθησαν Πειραιώς +6,38% και Alpha Bank +4,80%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +7,86%, Sarantis +6,91%, ΕΛΠΕ +6,78%, Aegean +6,31%.....
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,42%. Ωστόσο, η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 4,22%.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +1% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,98%.
Λίγο μετά τις 16:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Εθνική +6,88%...αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Lamda,  Aegean, ΕΛΠΕ,  Viohalco πλησίον του +7%....και  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,71% ενώ στο κλείσιμο της αγοράς ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +6%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +4,38% στις 927 μονάδες έχοντας υψηλό στις 930,19 μονάδες και χαμηλό τις 897,18 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 123,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 51,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 37,9 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,26 εκατ. ευρώ και όγκου 3,95 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η  Alpha Bank διακίνησε  1,23 εκατ. τεμάχια αξίας 1,59 εκατ. ευρώ, η Εθνική 1,08 εκατ. τεμάχια αξίας 3,88 εκατ. ευρώ και η Eurobank 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ.
Η Intracom 55 χιλ. τεμάχια αξίας 99 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην αντίσταση των 920 - 930 μονάδων αφού διέσπασε τις 893 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) αλλά και τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη παραμένουν οι 880 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 870 και ακολουθούν οι 860, οι 850 και στις 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 698 μονάδες, πλησίον της αντίστασης των 700 μονάδων αφού διέσπασε αρχικά την πρώτη αντίσταση των 680 μονάδων και ακολουθούν οι 720 και οι 750 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 630, οι 600 και οι 580 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων – Το 10ετές ελληνικό 2,56%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/2 στα ελληνικά ομόλογα με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις μετά τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,56% από 2,74% πρόσφατα , το 10ετές ιταλικό στο 1,85% και 10ετές αμερικανικό στο 1,98%.
Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, καταγράφονται νέα δεδομένα καθώς οι επενδυτικές τράπεζες αλλάζουν στρατηγική και εκεί που έβλεπαν μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά την FED… τώρα βλέπουν λιγότερες αυξήσεις, βλέπουν ύφεση στις οικονομίες και… στο βάθος του ορίζοντα μειώσεις επιτοκίων – ξανά ποσοτική χαλάρωση δηλαδή – λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Να τονιστεί ότι πρόσφατα οι επενδυτικές τράπεζες εκτιμούσαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων το 2022 θα είναι 6 ή 7 και - πιο πρόσφατα - έως και 9 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων όπως προέβλεψε η JPMorgan.
Τώρα, με την κατάσταση στην Ουκρανία και με το πετρέλαιο να εκτινάσσεται σχεδόν στα 100 δολάρια το βαρέλι και να απειλεί να εκτιναχθεί σε επίπεδα που θα συνέτριβαν αμέσως την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη (παρόμοιο με αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2008 όταν έφθασε στα 150 δολάρια σε συνδυασμό με τη χρεοκοπία της Lehman πυροδότησε αμέσως την παγκόσμια οικονομική κρίση), πολλοί υποστηρίζουν ότι η FED θα είναι πολύ προσεκτική και έτοιμη να επιστρέψει ξανά στην ποσοτική χαλάρωση.
Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία και η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ κλιμακωθούν περαιτέρω, προφανώς πρέπει να ξεχάσουν οι επενδυτές τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ.

Ενέκρινε η DG Comp την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC - Επιβεβαίωση Βankingnews

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την εξαγορά της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρίας Γενικών Ασφαλειών «Η Εθνική» («Εθνική Ασφαλιστική», Ελλάδα), από την CVC Capital Partners SICAV FIS S.A. («CVC», Λουξεμβούργο), επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.gr ( δείτε εδώ )
Η Εθνική Ασφαλιστική παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης ζωής και ζημιών, υπηρεσίες διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και αντασφάλισης στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Η CVC και οι θυγατρικές της διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια και πλατφόρμες.
Η CVC ελέγχει διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Hellenic Healthcare Group («HHG»), ο οποίος παρέχει ιδιωτικές υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Η Επιτροπή διερεύνησε κατά πόσον η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα, και γενικά στις ιδιωτικές νοσοκομειακές υπηρεσίες στην περιφέρεια Αττικής.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα διέθετε επαρκή ισχύ στην αγορά για να αποκλείσει τα ανταγωνιστικά της HHG νοσοκομεία και ότι η HHG δεν θα είχε οικονομικό κίνητρο για να αποκλείσει τις ασφαλιστικές εταιρείες που ανταγωνίζονται την Εθνική Ασφαλιστική.

Προσπαθούν να μπλοκάρουν τη Ρωσία στο διατραπεζικό σύστημα SWIFT, αλλά αντέδρασε η Γερμανία - Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ή SWIFT είναι ένα σύστημα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία, επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ανάμεσα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε παγκόσμια κλίμακα, παρέχοντας ένα ασφαλές, τυποποιημένο και αξιόπιστο περιβάλλον.
Οι τράπεζες μεταξύ τους γνωρίζουν για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου πίεζε «πολύ σκληρά» ώστε η Ρωσία να αποβληθεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, «μια κίνηση που θα προκαλούσε βαρύ πλήγμα στις τράπεζες της Ρωσίας και την ικανότητά της να συναλλάσσεται με το διεθνές τραπεζικό σύστημα».
Παρόμοια έκκληση να διώξει τη Ρωσία από το SWIFT είχε κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας
Ωστόσο, υπήρξε μια ακόμη εκπληκτική ανατροπή, ο γερμανός καγκελάριος, «προειδοποίησε την Βρετανία ότι η Γερμανία δεν θα υποστήριζε μια τόσο δραματική κίνηση και ούτε η ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους κοντά στις διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο των κυρώσεων».
Η πρόταση της Βρετανίας είναι απλώς υποκριτική, καθώς και οι Βρετανοί παραδέχονται ότι οποιαδήποτε κίνηση σχετικά με το σύστημα Swift θα μπορούσε να γίνει μόνο με διεθνή συμφωνία, μια θέση που συμμερίζεται η κυβέρνηση Biden.
«Πρέπει να το κάνουμε μαζί», ανέφερε Βρετανός αξιωματούχος.
Απηχώντας τη γερμανική θέση, οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής προτείνει ότι ήταν πολύ νωρίς για να εξεταστεί μια τέτοια κίνηση.
Ο Daleep Singh, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ότι υπάρχουν «άλλα αυστηρά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε».
Η απομάκρυνση της Ρωσίας από τη Swift θα ήταν βαρύ πλήγμα για τις μεγαλύτερες τράπεζές της και θα εμπόδιζε την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται εκτός των συνόρων της.
Θα εμπόδιζε επίσης την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των εσόδων της.
Το Swift, είναι ένας συνεταιρισμός, χρησιμοποιείται από περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και διαχειρίζεται 42 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, διευκολύνοντας συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 1,5% των συναλλαγών το 2020.
Η αποκοπή από τη Swift δεν θα εμπόδιζε τις ρωσικές τράπεζες να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές, αλλά κάτι τέτοιο θα καθιστούσε αυτές τις συναλλαγές πιο δαπανηρές.
Οι ξένες συναλλαγές θα βασίζονταν στη χρήση λιγότερο αποτελεσματικών εργαλείων επικοινωνίας, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη παραμένει διχασμένη στο θέμα του πώς να απαντήσει στη Ρωσία:
Η ΕΕ είναι εγκλωβισμένη σε συζητήσεις για το πώς να προσεγγίσει το ζήτημα.
Ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια επιθετική γραμμή στο θέμα, άλλα μέλη τα κράτη είναι πιο επιφυλακτικά.
Με άλλα λόγια, ούτε μια πλήρης εισβολή στην Ουκρανία δεν αρκεί ώστε η Δύση να λάβει την σκληρή επιλογή της αποσύνδεσης της Ρωσίας για τον απλούστατο λόγο ότι η Ευρώπη παραμένει οδυνηρά εξαρτημένη και διασυνδεδεμένη με τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό, οπότε η Ρωσία δεν μπορεί να φύγει από τα συστήματα πληρωμών.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανακάμπτουν σήμερα 25/2 στις ασιατικές αγορές, μετά τις χθεσινές πιέσεις που ασκήθηκαν λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επίθεση κατά της Ουκρανίας
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,95%,ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,63%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,51% και  ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,06%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανακάμπτει το χρηματιστήριο της Μόσχας +18%

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες αναφέρουν ότι Putin και Zelensky είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με το Κίεβο να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη συνθηκολόγηση και τις ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν το Κιέβο.
Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής στη Ρωσία, δεν φαίνονται ικανές να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, με αποτέλεσμα να ανακάμπτουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.
Επίσης, το χρηματιστήριο της Μόσχας ανακάμπτει +18%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +3%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +3,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +3,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +3,7%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,04%, ο S&P 500 στο +0,75%, ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC στο +2,76% (28,64 δολ. )

Αναμενόμενη άνοδος στις τράπεζες μετά το sell off με αυξημένες συναλλαγές.

 Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες όπως ήταν αναμενόμενο μετά το χθεσινό sell off με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,62 ευρώ, με άνοδο +6,47% με όγκο 5,48 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,31 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,31 ευρώ, με άνοδο +4,8% με όγκο 16,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,50 ευρώ, με άνοδο +6,38%, με όγκο 4,92 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0860 ευρώ, με άνοδο +6,47%, με όγκο 10,97 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,03 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0750 ευρώ, με άνοδο +5,39% και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1620 ευρώ, με άνοδο +7,28%, με όγκο 310 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 198 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,04 ευρώ, με άνοδο +3,68% και κεφαλαιοποίηση 358 εκατ. ευρώ.

Άνοδος  στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +7,86%, Sarantis +6,91%, ΕΛΠΕ +6,78%, Aegean +6,31%  ...
H Coca Cola έκλεισε στα 25,57 ευρώ, με άνοδο +4,71% και κεφαλαιοποίηση στα 9,51 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 18,26 ευρώ, με άνοδο +1,73% και αποτίμηση 8,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,4750 ευρώ, με άνοδο +3,92% και αποτίμηση 3,24 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,40 ευρώ, με άνοδο +3,90% και κεφαλαιοποίηση 557 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,88 ευρώ, με άνοδο +2,63% και  αποτίμηση 4,54 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +3,17% και  κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,09 ευρώ, με άνοδο +6,78% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,69 ευρώ, με άνοδο +5,68% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,01 ευρώ, με άνοδο +4,82% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,21 ευρώ, με άνοδο +3,59% και κεφαλαιοποίηση 768 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9060 ευρώ, με άνοδο +5,77% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0322 ευρώ, με άνοδο +7,69% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,56% - Το spread με την Ιταλία στις 71 μ.β

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/2 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή στην  Ουκρανία .
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,56%, το ιταλικό 10ετές στο 1,85% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,98%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, καταγράφονται νέα δεδομένα καθώς οι επενδυτικές τράπεζες αλλάζουν στρατηγική και εκεί που έβλεπαν μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά την FED… τώρα βλέπουν λιγότερες αυξήσεις, βλέπουν ύφεση στις οικονομίες και… στο βάθος του ορίζοντα μειώσεις επιτοκίων – ξανά ποσοτική χαλάρωση δηλαδή – λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία και η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ κλιμακωθούν περαιτέρω, προφανώς πρέπει να ξεχάσουν οι επενδυτές τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,41% ή 141 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 71 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 25/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 25 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,85%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/2/2022 στο 0,22% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,84% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,09% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,85% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,57%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης