Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι πολιορκούν το Κίεβο - Ο Putin κατηγορεί την ηγεσία της Ουκρανίας ως ναρκομανή - O Zelensky «εγκαταλείπει» το ΝΑΤΟ

Οι Ρώσοι πολιορκούν το Κίεβο - Ο Putin κατηγορεί την ηγεσία της Ουκρανίας ως ναρκομανή - O Zelensky «εγκαταλείπει» το ΝΑΤΟ
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να αναλάβει την εξουσία, ενώ αποκάλεσε ναζί και τρομοκράτες την ηγεσία
Σχετικά Άρθρα
(upd5)Σκληρή γλώσσα κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, κλείνοντας την πόρτα του διαλόγου με τον Volodymyr Zelensky, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν νωρίτερα για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Aφού κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να αναλάβει την εξουσία, ο Putin έκανε λόγο για «τρομοκράτες που αναπτύσσουν πυραυλικά συστήματα τόσο στο Κίεβο, όσο και στο Χάρκοβο».
Όπως είπε, «φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς (σ.σ.: ουκρανικός στρατός) να καταλήξουμε σε συμφωνία, παρά με αυτή τη συμμορία τοξικομανών, που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και πήραν ολόκληρο τον ουκρανικό λαό στον λαιμό τους».
Σημειώνεται πως προηγήθηκε η δραματική έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας Zelensky για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Putin, με τη Ρωσία να εμφανίζεται θετική στον διάλογο και έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ.
Ωστόσο οι νέες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Μήνυμα Zelenksy: Είμαστε στο Κίεβο - Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία

«Εδώ είμαστε. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Αυτό είναι το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Zelenksy, ο οποίος ανάρτησε ένα βίντεο διάρκειας 31 δευτερολέπτων από τους δρόμους της Ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ήθελε με αυτό τον τρόπο να βαλει τέλος στις φήμες που μέχρι πρότινος έκαναν λόγο για φυγή του από τη χώρα για να γλιτώσει από τους Ρώσους.
Την ίδια ώρα, ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραταχθεί σε θέση άμυνας σε καίρια σημεία εισόδου προς το κέντρο της πόλης και ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα εισέρχονται στην πρωτεύουσα μεταφέροντας στρατιώτες για να την υπερασπιστούν, καθώς επιπλέον ρωσικές δυνάμεις από τρεις κατευθύνσεις στοχεύουν να επιτεθούν στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στα περίχωρα και σε προάστεια του Κίεβου, όπου ηχούν σειρήνες, ενώ σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ η ουκρανική πρωτεύουσα είναι αποκλεισμένη από τα δυτικά. "Έχει ξεκινήσει η αντίσταση" λέει ο δήμαρχος της πόλης, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ρίψη ρωσικών πυραύλων.
Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν περίπου 2.800 στρατιώτες και 80 τανκ κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Ηana Maliar.
Η ίδια πρόσθεσε, σε μήνυμά της στη σελίδα της στο Facebook, πως τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν επίσης 156 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, έως τις 15.00 ώρα Ελλάδας. 

ΥΠΕΞ: Εκκενώνεται η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο  

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη. 
Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς. 
Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργεία. 
Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών. 

Θέμα ωρών η πτώση του Κιέβου 

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κίεβο, η κατάληψη του οποίου είναι και ο απώτερος στόχος της ρωσικής επίθεσης. 
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ρωσικός στρατός, ύστερα από τις μάχες και την ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα και στα βόρεια προάστια της πόλης, έχει προωθηθεί σημαντικά με το Κίεβο να έχει περάσει πλέον σε αμυντική φάση. 
Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει από τα δυτικά το Κίεβο, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς κοντά σε κυβερνητικά κτήρια, με τις σειρήνες να ηχούν και με τους πολίτες να μεταβαίνουν στα καταφύγια.

Image
Καπνοί κοντά στο κέντρο του Κιέβου (BBC)

Image

10_7.jpg


Νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη εισέλθει στο Κίεβο, με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας να λέει πως ο «εχθρός» είναι στην περιοχή του Obolon, στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.
Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η προτροπή των Αρχών προς τους πολίτες να φτιάξουν βόμβες μολότοφ για να επιτεθούν στα ρωσικά στρατεύματα.
«Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστες τον εχθρό» αναφέρει ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, το οποίο κάνει λόγο για μεγάλο αριθμό ρωσικών τανκ σε πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από το Κίεβο.

4_111.jpg
 

Επίκειται εισβολή με άρματα

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουκρανίας, αργότερα και εντός της ημέρας θα ακολουθήσει η ρωσική εισβολή με τεθωρακισμένα άρματα μάχης, κάτι που σημαίνει πως αυτή θα είναι η πιο δύσκολη, και προφανώς πιο αιματηρή ημέρα, της επίθεσης της Ρωσίας.
Πάντως, ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Anton Herashchenko υποστηρίζει ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού το Κίεβο και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.

Μάχες σε όλη την Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ έχει συμπληρωθεί ήδη το πρώτο 24ωρο της ρωσικής επίθεσης, συνεχίζονταν οι μάχες σε διάφορα σημεία της ουκρανικής επικράτειας.
Σύμφωνα με το επιτελείο του ουκρανικού στρατού, οι Ρώσοι έχουν ήδη προελάσει στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές του Χάρκοβο και του Ντανιέτσκ καθώς και στον νότο, με απώτερο στόχο την περικύκλωση του Κιέβου.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανίας, οι Ρώσοι φέρονται να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα.
Παράλληλα μάχες γίνονται στην περιφέρεια της Χερσώνας στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ενώ αναφέρεται πως ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να αποτρέψει επιχείρηση με σκοπό την ανάπτυξη 200 μελών της αερομεταφερόμενης ρωσικής δύναμης στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, δυτικά του Κιέβου.
bbc3
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης