Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το τέλος των ψευδαισθήσεων στα εταιρικά ομόλογα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι ευθύνες

Το τέλος των ψευδαισθήσεων στα εταιρικά ομόλογα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι ευθύνες
Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων λ.χ κατά 100 μονάδες διαμόρφωσε νέα πραγματικότητα
Σχετικά Άρθρα

Tο τέλος των ψευδαισθήσεων ήλθε στην αγορά των εταιρικών ομολόγων για τους εκδότες και αναδόχους που ηθελημένα ή αθέλητα δεν εκτίμησαν το νέο περιβάλλον.
Και δικαιώνονται πλήρως οι θεσμικοί επενδυτές για τις προειδοποιήσεις τους - μέσω του bankingnews - σχετικά με τα εταιρικά ομόλογα (ορθή τιμολόγηση, έλλειψη αξιολόγησης, απουσία εξασφαλίσεων) καθώς η πορεία των πρόσφατων εταιρικών εκδόσεων διαμορφώνει ήδη μια πολύ άσχημη εικόνα, η οποία πρωτίστως πλήττει τα κεφάλαια της λιανικής των επενδυτών και δευτερευόντως την αξιοπιστία των αναδόχων.
Η άνοδος των αποδόσεων και η κατάρρευση μέσα σε λίγες ημέρες των τιμών στις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το oμόλογο της Safe bulkers - του οποίου η τιμή έφθασε και το 94,25 – εκ των πραγμάτων θέτει στις αρχές, αναδόχους, τράπεζες τα θέματα ορθής τιμολόγησης, αξιολόγησης αλλά και εξασφαλίσεων.
Η ίδια κακή εικόνα παρατηρείται σe όλες τις πρόσφατες εκδόσεις ( Prodea, Premia, Costamare ) με την απόδοση στην λήξη να έχει ξεπεράσει το 3%.
Αντίθετη πορεία, πάντως, ακολουθούν οι παλιότερες εκδόσεις όπου υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές ενώ μια εταιρεία εκμεταλλεύθηκε την πτώση των τιμών πρός όφελος της.

Το νέο περιβάλλον

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων λ.χ κατά 100 μονάδες διαμόρφωσε νέα πραγματικότητα γι αυτό ο δανεισμός επιχειρήσεων με επιτόκια 2% δεν βγάζει κανένα νόημα, όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος της αγοράς ομολόγων.
Επειδή, όμως, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων καλύπτονται κατά 70% από επενδυτές της λιανικής για το θέμα της ορθής τιμολόγησης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου, η οποία ας σημειωθεί ξεκίνησε από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Άλλωστε οι εκτιμήσεις για τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες γίνονται εδω και μήνες και υποτίθεται ότι, οι επενδυτές ενημερώνονται για το τι ακολουθεί όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες που συμμετέχουν στα ομολογιακά δεν μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους επιτόκια (κουπόνια) με τα οποία δεν θα δάνειζαν ποτέ τις εκδότριες εταιρείες.
Με άλλα λόγια, οι τράπεζες οφείλουν να εφαρμόζουν αρχές και να πωλούν ομόλογα τα οποία και οι ίδιες αγοράζουν για τα χαρτοφυλάκια τους.
Σε μια πρόσφατη έκδοση εταιρικού ομολόγου η Eurobank δεν συμμετείχε διότι προφανώς το ομολογιακό δεν εκπλήρωνε συγκεκριμένους βασικούς όρους, έτσι η τράπεζα δεν είχε καμία δυνατότητα να αναλάβει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, όπως συμβαίνει άλλωστε και με την ίδια όταν προχωρεί σε δάνεια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων MREL.

Η περίπτωση της ΜLS

Στις ίδιες ακριβώς ευθύνες υπέχουν και οι υπόλοιποι ανάδοχοι όπως μας θυμίζει η εξέλιξη της υπόθεσης της MLS η οποία εξέδιδε συνεχώς ομολογιακά δάνεια με υψηλά κουπόνια. Η εταιρεία εξελίχθηκε σε μια μικρή “Folli- Follie” ενω οι χρηματιστηριακές δεν υπολόγισαν ότι, με τις συστάσεις για τις αγορές θα βρεθούν αντιμέτωποι με χιλιάδες επενδυτές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης