Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι έδειξαν τα εταιρικά ομόλογα του Χρηματιστηρίου στην απότομη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων

Τι έδειξαν τα εταιρικά ομόλογα του Χρηματιστηρίου στην απότομη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων
Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των εταιρικών ομολόγων με τους επενδυτές να ρευστοποιούν ακόμα και κάτω από 95

Ξεκάθαρη είναι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών στην αγορά εταιρικών ομολόγων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να κατεβαίνουν χαμηλότερα βλέποντας την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Το πέρασμα της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς πάνω από το 2% έφερε χαμηλότερα τις τιμές των εταιρικών ομολόγων, αυξάνοντας την απόδοση.
Από τη μία οι εταιρείες έχουν «κλειδώσει» ένα χαμηλό επιτόκιο, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, αλλά από την άλλη οι επενδυτές βλέπουν πως το επιτόκιο ίσως είναι τελικά χαμηλότερο από αυτό που δείχνει η αγορά πως έπρεπε να είναι.
Το BN έχει δημοσιεύσει και στο πρόσφατο παρελθόν σχετικό θέμα, με την πορεία των ομολόγων στις πρώτες μέρες διαπραγμάτευσης και σε σύγκριση με την υπερκάλυψη κατά την περίοδο της δημόσιας εγγραφής, τονίζοντας αυτήν την αντίφαση.
Η υπερκάλυψη δεν είχε συνέχεια κατά τις πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης με την κίνηση να είναι αμέσως κάτω από το 100 και φυσικά είχε σχολιαστεί και από κάποια στελέχη της αγοράς.
Τους τελευταίους 12 μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν μπει προς διαπραγμάτευση 8 εταιρικά ομόλογα (Motor Oil, Costamare, Prodea, CPLP Shipping, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Noval Prorerty, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Premia).
Τη χειρότερη επίδοση καταγράφει στις τελευταίες συνεδριάσεις το ομόλογο της Prodea, καθώς χθες βρέθηκε ακόμα και κάτω από τις 94 μονάδες βάσης. 
Πάνω από το 97 βρίσκονταν τα ομόλογα των CPLP, Motor Oil και Noval.
Το ομόλογο της Premia είχε αγοραστή στα 96,5 και πωλητή στο 97, ενώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο αγοραστής είναι στα 96,2 και ο πωλητής στις 96,9 μονάδες βάσης. 

Κάτω από το 98 μονάδες βάσης ήταν και ο αγοραστής στο ομόλογο της Lamda...

Υπενθυμίζεται πως όλα τα εταιρικά ομόλογα είχαν υπερκάλυψη, αλλά το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν αποτυπώθηκε στη συνέχεια κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης.
Υπενθυμίζεται πως το ομόλογο της Premia έχει επιτόκιο 2,8%, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 2,3%, της Noval 2,65%, της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 2,45%, της CPLP 2,65%, της Prodea 2,30%, της Costamare 2,7% και της Motor Oil 1,90%.
Σημειώνεται πως οι επενδυτές έχουν πληρώσει 100 για να έχουν το παραπάνω επιτόκιο, έτσι αν κάποιοι για παράδειγμα θελήσουν να πουλήσουν, αυτές τις ημέρες που διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα, χάνουν μέρος του κεφαλαίου τους.
Το ελληνικό δεκαετές είχε χθες απόδοση 2,3% περίπου.
Τονίζεται τέλος πως σημαντική υποχώρηση έχει καταγράψει η τιμή και του ομολόγου του Ελλάκτωρ που διαπραγματεύεται στο εξωτερικό και ήταν στο 85 μονάδες βάσης και στο 85,9 μονάδες βάσης ήταν της Frigoglass.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης