Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα μηνύματα της πτώσης του Xρηματιστηρίου Αθηνών - Θετικά και αρνητικά σημάδια από την πορεία των μετοχών

Τα μηνύματα της πτώσης του Xρηματιστηρίου Αθηνών - Θετικά και αρνητικά σημάδια από την πορεία των μετοχών
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυξημένο και πολλοί θέλουν μία υποχώρηση τιμών προκειμένου να τοποθετηθούν σε μετοχές
Σχετικά Άρθρα

Ξεκάθαρα πτωτική ήταν η χθεσινή (14/2) συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μάλιστα με υψηλό τζίρο και τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών με απώλειες.
Η εγχώρια αγορά ακολούθησε τις ξένες αγορές και επηρεάστηκε από την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Οι κίνδυνοι είναι αρκετοί τους τελευταίους μήνες στις αγορές, με τον γεωπολιτικό πάντως να αυξάνει κατακόρυφα τη μεταβλητότητα.
Ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός, επιτόκια και ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουν αλλάξει το momentum στο εξωτερικό, με κάποιους βέβαια να σημειώνουν πως οι αγορές του εξωτερικού έχουν καταγράψει τέτοια άνοδο που μία διόρθωση δικαιολογείται και ίσως δίνεται τώρα η αφορμή.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί έδειξε πως δεν μπορεί να ακολουθήσει διαφορετική πορεία, έστω και αν αυτό δεν έχει καταγράψει την άνοδο και τα ιστορικά υψηλά των άλλων αγορών.
Η χθεσινή συνεδρίαση είχε όμως και θετικά στοιχεία.
Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών να έκλεισε με απώλειες, αλλά πολλές μετοχές και ειδικά της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας.
Για παράδειγμα ο ΟΛΠ, η Motor Oil, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΠΑΠ έκλεισαν κοντά στο υψηλό ημέρας και η Lamda, η Alpha Bank και η Aegean στο υψηλό ημέρας αλλά με απώλειες.
Επιπλέον ο Γενικός Δείκτης για μία ακόμη φορά έδειξε πως δεν θέλει να εισέλθει εντός του καναλιού της πολύμηνης συσσώρευσης.

Έτσι έγραψε χαμηλό στις 935 μονάδες αλλά στη συνέχεια αντέδρασε και τελικά έκλεισε αρκετά υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 950,70 μονάδες.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυξημένο και πολλοί θέλουν μία υποχώρηση τιμών προκειμένου να τοποθετηθούν σε μετοχές.
Δεν θεωρούν δηλαδή τις τιμές των μετοχών ακριβές με βάση τα νούμερα που έχουν δημοσιεύσει για το εννεάμηνο ή περιμένουν οι αναλυτές.
Το θετικό σενάριο και τεχνικά δεν έχει χαλάσει αλλά δε χαλάει ακόμα και με υποχώρηση κάτω από τις 935 μονάδες.

Γίνονται εξαγορές με ακριβά τιμήματα όπως η τελευταία της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz (7,80 ευρώ ανά μετοχή).
Γίνονται placement όπως αυτό της Real Consulting που ανακοινώθηκε χθες με τον βασικό μέτοχο να πουλάει το 8,8% της εισηγμένης σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τη διασπορά της μετοχής.
Στα αρνητικά παραμένει κυρίαρχο το θέμα της έντασης Ρωσίας-Ουκρανίας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να βάλει σε κίνδυνο μία ευάλωτη οικονομία όπως η Ελληνική.
Σταδιακά το βλέμμα θα αρχίσει να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, με αυτά της Entersoft της Coca Cola και του ΟΤΕ να είναι τα πρώτα που θα ανακοινωθούν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης