Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η μείωση πιέσεων σε τράπεζες -4% από -7% επέδρασε στο ΧΑ -2,10% στις 950 μον. λόγω Ουκρανίας - Θα δοκιμαστούν οι 900 μον.

Η μείωση πιέσεων σε τράπεζες -4% από -7% επέδρασε στο ΧΑ -2,10% στις 950 μον. λόγω Ουκρανίας - Θα δοκιμαστούν οι 900 μον.
Στο επίκεντρο η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία με τον διπλωματικό μαραθώνιο να συνεχίζεται  προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 950 μονάδες, από χαμηλό ημέρας τις 935 μονάδες, καθώς οι τράπεζες περιόρισαν τις απώλειες στο -4% από -7% αρχικά, ενώ αποκλιμακώθηκαν και οι πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με επίκεντρο την γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, έχουν περιοριστεί οι αρχικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών S. Lavrov για το ενδεχόμενο συμβιβασμού, όσον αφορά την ουκρανική κρίση, καθώς συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για να αποφευχθεί μία ένοπλη σύρραξη, με τον  Dax στην Γερμανία στο -2,2% από αρχικές απώλειες πλησίον του -4% ενώ ήπιες μεταβολές καταγράφονται στα futures στην Wall Street .
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα, στην ανακοίνωση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου για την Ευρωζώνη αύριο Τρίτη 15/2, τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ την Πέμπτη 17/2 ενώ την Παρασκευή 18/2 θα πραγματοποιηθεί το κλείσιμο παραγώγων  για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου.
O Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει τις 950 μονάδες, με τις 900 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη  ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις  722 μονάδες ενώ διατήρησε την ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -4,52% από χαμηλό ημέρας -7,23% και ακολούθησαν Εθνική -3,17% από -4,77%, Eurobank -3,15% από χαμηλό ημέρας -6,42% και  Alpha Bank -2,34% από 6,12% χαμηλό ενδοσυνεδριακό.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Viohalco -3,36%, Coca Cola -3,36% από χαμηλό ημέρας -4,92%,  Jumbo -2,79%, Μυτιληναίος -2,63%......

Η Alpha Bank ανακοίνωσε δεσμευτική συμφωνία με την Cerberus για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων στην Κύπρο αξίας 2,4 δισ. ευρώ ενώ μέσω της συγκεκριμένης συναλλαγής, ο Όμιλος εξυγιαίνει περαιτέρω τον ισολογισμό του, μειώνοντας τον δείκτη ΜΕΑ (NPE) κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 13% (με στοιχεία 30ης Σεπτεμβρίου 2021 pro forma).
Στο επίκεντρο η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz με την τιμή της μετοχής να κλείνει στην τιμή της εξαγοράς στα 7,80 ευρώ με άνοδο +15,73% ενώ εισήλθε και η σχετική εντολή αγοράς από την Allianz στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή.
Σημειώνεται ότι ο τζίρος της μετοχής συμπεριλαμβανομένου και του πακέτου αξίας 5,5 εκατ. ευρώ ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ.


Στο επίκεντρο η αγορά ομολόγων - Η εκτίναξη του πληθωρισμού επισπεύδει την αύξηση των επιτοκίων

Με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 7,5% υψηλά από το 1982 στις ΗΠΑ, η Κεντρική τράπεζα η FED είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% στην συνεδρίαση στις 15 και 16 Μαρτίου 2022, ενώ με βάση εκτιμήσεις η FED θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια 7 φορές το 2022 δηλαδή και στις 7 φορές που θα συνεδριάσει μέσα στο έτος η FED να αυξάνει τα επιτόκια.
Είναι προφανές ότι οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων φέτος και από την ΕΚΤ, παρά τις διαβεβαιώσεις της Lagarde, ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τονίζοντας ότι η βεβιασμένη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πνίξει την ανάπτυξη.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει εκτιναχθεί  στο 2,61% από 0,57% πριν λίγο καιρό  με προοπτική 3% και πιθανή κίνηση έως την ζώνη του 3,5% με 4% σε βάθος μηνών.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει τίποτε στην συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου 2022.
Πιθανότατα δεν θα πράξει τίποτε και στις 14 Απριλίου αλλά στις 9 Ιουνίου είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια, το βασικό παρεμβατικό 0,25% από 0% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% στο -0,25%.
Για το 2022 η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει ακόμη μια φορά τα επιτόκια στο 0,50%.
Εν τω μεταξύ, να κλείσουν τις long θέσεις τους στα ελληνικά 10ετή ομόλογα συστήνει στους επενδυτές η JP Morgan, αν και ξεκαθαρίζει ότι διατηρεί ακόμη τη μεσοπρόθεσμη εποικοδομητική της στάση, καθώς εκτιμά ότι η αγορά ήδη τιμολογεί υπερβολικά τις προσδοκίες για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις τρέχουσες αποτιμήσεις, αλλά και την έντονη δραστηριότητα, το πολιτικό και χρηματοδοτικό τοπίο για την Ελλάδα.
Επίσης, όπως έχει ήδη επισημάνει, η JP Morgan βρίσκει επίσης την επανεπένδυση των τίτλων που αποκτήθηκαν μέσω του PEPP, του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας, ως αξιόπιστο εργαλείο για την υποστήριξη των ελληνικών ομολόγων από τον Μάρτιο του 2022 και μετά.
Γι' αυτό συστήνει επίσης να παραμείνουν οι επενδυτές long στα 7ετή ελληνικά ομόλογα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -1,18%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με sell off στις τράπεζες, με Eurobank -6,42%, Αlpha Bank -6,12%....και με ισχυρές πιέσεςι στα μη τραπεζικά blue chips με Coca Cola άνω του -4%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,21%.
Περί τις 14:30, εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips, με Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ, Aegean.... άνω του 4% και με στυνδυασμό το sell off στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,63%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,10% στις 950 μονάδες έχοντας υψηλό στις 959,67 μονάδες και χαμηλό τις 935,85 μονάδες.
Οι συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένες στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 132 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα,  ο όγκος 49 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 32 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10 εκατ. ευρώ και όγκου 2,64 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Πίστη διακίνησε 712,2 χιλ. τεμάχια αξίας 5,56 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank 750 χιλ. τεμάχια αξίας 1,03 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 750 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 119 χιλ. τεμάχια αξίας 991 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 60 χιλ. τεμάχια αξίας 853 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 950 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 940 μονάδες αι ακολουθούν οι 930, οι 920, και οι 888 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 980 μονάδες και ακολουθούν οι 990, οι 1000, και οι 1060 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 722 μονάδες, διατηρώντας την πρώτη στήριξη των 700 μονάδων και ακολουθούν οι 680, οι 660, οι 650, οι 630 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  760 μονάδες και ακολουθούν οι  770 μονάδες.

To Fairfax θέλει την Eurobank στα 1,30 ευρώ

Το Καναδικό fund και στρατηγικός επενδυτής της Eurobank, το Fairfax θέλει… το 1,30 ευρώ για την μετοχή της τράπεζας.
Το 1,30 ευρώ ισοδυναμεί 3.709 δισεκ. μετοχές Χ 1,30 ευρώ η μετοχή = 4,8 δισ πλησίον των 5 δισεκ ευρώ χρηματιστηριακή αξία από 4,2 δισεκ. τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας ή 1,1440 ευρώ
Στα 4,8 δισεκ. κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο με κεφάλαια σχεδόν 5,5 δισεκ. θα αποτιμάται P/BV 0,88 που θεωρούμε ότι είναι πανάκριβη αποτίμηση, η BNP Paribas αποτιμάται 0,74.
Το Fairfax ωστόσο θέλει το 1,30 ευρώ προφανώς για να πουλήσει π.χ. το 8% της Eurobank.
Είχε εκτιμηθεί ότι στα 1,05 ευρώ και πάνω θα πουλούσε το Fairfax μέρος των μετοχών που κατέχει στην Eurobank αλλά αυτό δεν έχει συμβεί και δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη… στο καναδικό fund.
Θα πάρουν μέρισμα για το 2022 και ήδη από την αρχική επένδυση των 934 εκατ που επένδυσαν στην Eurobank λογιστικά εμφανίζουν απόδοση 1,38 δισεκ. αλλά μαζί με την απορρόφηση της Grivalia.
Η Eurobank πάντως δεν αναμένεται να παρουσιάσει καμία αρνητική έκπληξη (θετικό νέο) αλλά μήπως αρχίζει και γίνεται ακριβή (αρνητικό νέο).

Έκλεισε το deal της HSBC με την Pancreta Bank – Αναμένονται οι εγκρίσεις από την ΤτΕ

Το deal μεταξύ της HSBC με την Pancreta Bank έχει κλείσει, ωστόσο αναμένονται εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ΤτΕ διάκειται θετικά, μεταξύ άλλων και γιατί η Pancreta προετοιμάζει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ η οποία ήδη έχει καλυφθεί λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Το χάος στην Αττική Οδό ήταν εσκεμμένο

Πολλά στοιχεία αναδεικνύουν την εκτίμηση, ότι η καταστροφή της Αττικής οδού, κατά την κακοκαιρία ίσως και να μην ήταν τόσο τυχαίο γεγονός καθώς φαίνεται πιο πολύπλοκη υπόθεση από ότι αρχικά νομίζαμε.
Το bankingnews αποκαλύπτει ορισμένα γεγονότα τα οποία οδηγούν σε εύλογα ερωτήματα.
Η ευκαιρία της εντελώς προβλέψιμης κακοκαιρίας, αξιοποιήθηκε ώστε να αφαιρεθεί από την Αττική Οδό η διαχείριση του οδικού άξονα, λίγο πριν από την τυπική εκπνοή της σύμβασης και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Προφανώς μετά από μια εξόφθαλμη περίπτωση κακοδιαχείρισης, η ίδια εταιρία θα είχε ελάχιστα περιθώρια να διεκδικήσει την νέα σύμβαση.
Θα υπήρχε όμως και νέα ευκαιρία για κάποιους να αναλάβουν άμεσα την διαχείριση στην περίοδο δύο ετών περίπου έως να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός και αναλάβει όποιος τον κερδίσει.
Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του Γ. Περιστέρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο οποίος προσφέρθηκε να διευκολύνει αναλαμβάνοντας τον οδικό άξονα της Αττικής Οδού προσωρινά εφόσον η κυβέρνηση αποφάσιζε να καταγγείλει την σύμβαση μετά από το προφανές (και πρωτοφανές) φιάσκο.
Πρόβαλλε μάλιστα την πράγματι πετυχημένη εμφάνιση της Νέας Οδού που δεν έκλεισε την εθνική οδό, έβγαλε έγκαιρα τα βαριά οχήματα από την κυκλοφορία και διατήρησε ανοικτό τον σημαντικό για τη χώρα, οδικό άξονα.
Τελικά η σύμβαση της Αττικής Οδού δεν καταγγέλθηκε αλλά το πλήγμα στην εταιρεία είναι προφανές.
Το σχέδιο αυτό του Γ. Περιστέρη ήταν προς όφελος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Λογικό καθώς υποτίθεται ότι είναι ανταγωνιστής της Ελλάκτωρ.
Το παράδοξο είναι ότι εκτελείται με τη συνεργασία κάποιων από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ που έχει διορίσει και προφανώς εκτελούν τις εντολές του.
Και επίσης παράδοξο ότι ο ολλανδός μεγαλομέτοχος είναι απλός παρατηρητής.

Η επικαιρότητα

Σενάρια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ακόμα και από την ερχόμενη εβδομάδα φέρνει η μείωση  στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους, αν και πολλοί ειδικοί εκφράζουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για μια τέτοια κίνηση, την οποία χαρακτηρίζουν πρόωρη.
Ήδη σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται πως κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την ερχόμενη Τετάρτη 16/2 οι ειδικοί θα εξετάσουν τον οδικό χάρτη έως το Πάσχα και την άρση περιοριστικών μέτρων που θα αφορούν ως επί το πλείστον τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.
Στόχος, βάσει αυτού του σκεπτικού, είναι να έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί για τους πλήρως εμβολιασμένους έως τα τέλη Μαρτίου.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η νέα άρση των περιορισμών να ισχύσει ακόμα και από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, στο σενάριο αυτό αντιδρούν πολλοί επιστήμονες και ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η σταθεροποίηση που καταγράφεται, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, και πως δεν είναι ακόμα η ώρα για άρση περιοριστικών μέτρων, μια και το ΕΣΥ εξακολουθεί να δοκιμάζεται, σε μια στιγμή που οι γιατροί εργάζονται έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές τους.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 14/2 οι ασιατικές αγορές, λόγω του αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου και των εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,23%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,98%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -1,41% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,57%.

Αποκλιμάκωση πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορίζονται οι αρχικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο την  απειλή εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία , με την αβεβαιότητα να βρίσκεται στα ύψη, καθώς συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,8%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο -0,75%, ο S&P 500 στο -0,65%, ο Nasdaq στο  -0,15% και το  ETF GREC καταγράφει απώλειες -0,99% ( 29,04 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, περιορίζοντας όμως τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -7% και με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,63 ευρώ, με πτώση -3,17% με όγκο 4,63 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3960 ευρώ, με πτώση -2,34% με όγκο 11,66 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5850 ευρώ, με πτώση -4,52%, με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,1080 ευρώ, με πτώση -3,15% με όγκο 8,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0550 ευρώ, ,με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 471 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,17 ευρώ, με πτώση -3,85%, με όγκο 519 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,40 ευρώ, με πτώση -2,13% και κεφαλαιοποίηση 366 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, Viohalco, Jumbo, Μυτιληναίος....
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Ελλάκτωρ +1,91%, Τέρνα Ενεργειακή +0,62% και ΕΥΔΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,08 ευρώ, με πτώση -3,36% και κεφαλαιοποίηση στα 10,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,60 ευρώ, με πτώση -1,40% και αποτίμηση 8,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,4850 ευρώ, με πτώση -1,96% και αποτίμηση 3,24 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4650 ευρώ, με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 572 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,45 ευρώ, με πτώση -1,03% και  αποτίμηση 4,75 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,96 ευρώ, με πτώση -1,55% και  κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,48 ευρώ, με πτώση -2,26% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,18 ευρώ, με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,18 ευρώ, με πτώση -2,63% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,61 ευρώ, με πτώση -2,79% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,58 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 807 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8440 ευρώ, με πτώση -2,33% και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0348 ευρώ, με πτώση -3,33% και κεφαλαιοποίηση 33 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,61% - Το spread με την Ιταλία στις 69 μ.β

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 14/2 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης μετά τις πωλήσεις της προηγουμένης εβδομάδος στον απόηχο της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 7,5%.
Mετά την FED, η οποία άνοιξε τον  κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού το σήμα που εκπέμπει η ΕΚΤ παραπέμπει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων ακόμα και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την ένταση και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,61%, το ιταλικό 10ετές στο 1,92% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,99%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 237 μονάδες βάσης από 235 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 126 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,26% ή 126 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 69 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 14/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις πρόσφατές πωλήσεις με τις αγορές να προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μετά και τα στοιχειά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Ο αυξημένος πληθωρισμός επιμένει και επισπεύδει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές τράπεζες.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,91%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/2/2022 στο 0,24% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,82% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,12%  με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,45%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης