Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Τη διπλωματική οδό επιλέγει η Ρωσία - Προσπάθειες αποκλιμάκωσης - Lavrov: Πιθανότητα συμβιβασμού

Ουκρανία: Τη διπλωματική οδό επιλέγει η Ρωσία - Προσπάθειες αποκλιμάκωσης - Lavrov: Πιθανότητα συμβιβασμού
Lavrov ανέφερε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Το «ναι» του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin προκειμένου να συνεχιστεί η διπλωματική προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, εξασφάλισε ο υπουργός Εξωτερικών της Sergei Lavrov.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων,
ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εισηγήθηκε τη Δευτέρα στον πρόεδρο Putin να συνεχίσει η Μόσχα τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.
Ο Lavrov ανέφερε στον Putin ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά επισήμανε ότι οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου, ο Putin έδωσε την κατ' αρχήν έγκρισή του στις απαντήσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση,  όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα.

Lavrov: Η Μόσχα βλέπει μια «πιθανότητα» συμβιβασμού

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.
«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergei Lavrov στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Vladimir Putin, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».
Ο Lavrov ανέφερε ακόμη στον πρόεδρο Putin πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.
«Μας έστειλαν απαντήσεις, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Τις μελετήσαμε προσεκτικά μαζί με τους συναδέλφους μας σε διυπουργικό σχήμα.
Μας ενδιαφέρει αρχικά η απάντηση των ΗΠΑ, επειδή όλοι καταλαβαίνουν ποιος παίζει τον κύριο ρόλο στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο στρατόπεδο της Δύσης», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «δεν είναι ικανοποιημένη» από το γεγονός ότι η αμερικανική απάντηση σε σημεία - κλειδιά, ήταν αρνητική.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η Μόσχα δεν είναι ικανοποιημένη από το πρώτο μέρος της απάντησης των ΗΠΑ στις προτάσεις ασφαλείας με το δεύτερο κομμάτι να είναι πιο εποικοδομητικό.
Επίσης, ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιητικές ούτε οι απαντήσεις από ΕΕ και NATO.
Επιπλέον, δηλώνει ότι η έννοια του αδιαιρέτου της ασφάλειας είναι διαφορετική από αυτήν που επιχειρεί να παρουσιάσει η Δύση.

ΕΕ: Ανοικτός ο διάλογος με Putin, μέσω Γερμανίας και Γαλλίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν γνωρίζει ακριβώς τι σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Putin είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι όσο πιο σκληρές είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για το μπλοκ εάν ανταπαντήσει η Μόσχα.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το 40% του αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία και ότι το μπλοκ είναι σε συνομιλίες με τη Νορβηγία και το Κατάρ, μεταξύ άλλων, για αυξημένες ενεργειακές προμήθειες εάν χρειαστεί.
Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει πόσο γρήγορα η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις ενεργειακές της προμήθειες προς την Κίνα, εάν μειώσει τις πωλήσεις της προς την Ευρώπη.
Η πηγή δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για περαιτέρω μακροοικονομική στήριξη για την Ουκρανία και ότι το Κίεβο επιδιώκει περισσότερη πολιτική στήριξη.
Κάποιοι στην ΕΕ ήθελαν να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τη Ρωσία από την όποια επίθεση αλλά άλλοι είπαν ότι θα αυτό θα ισοδυναμεί με κλιμάκωση της έντασης και ότι το μπλοκ θα πρέπει να αντιδράσει μόνο αργότερα εάν χρειαστεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τα σενάρια και η «υστερία» της Δύσης

Η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια εισβολής, κάνει λόγο για υστερία της Δύσης και αποδίδει τη συγκέντρωση των περισσότερων από 100.000 στρατιωτών της στη μεθόριο με την Ουκρανία στις στρατιωτικές ασκήσεις που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Λευκορωσία.
Ωστόσο, το προηγούμενο της εισβολής στην Κριμαία το 2014 διατηρεί στα ύψη το συναγερμό στη Δύση, η οποία προειδοποιεί τον πρόεδρο Putin πως σε περίπτωση που κλιμακώσει την ένταση, τότε θα υπάρξουν πρωτοφανείς κυρώσεις τόσο στη ρωσική οικονομία όσο και στο στενό κύκλο του Κρεμλίνου.
Είναι τέτοιος ο παροξυσμός που επικρατεί στη Δύση σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία που κυκλοφόρησε ακόμα και η ημερομηνία εισβολής - συγκεκριμένα η 16η Φεβρουαρίου - με το Πεντάγωνο πάντως να υποστηρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα σενάρια εισβολής.
Και ενώ τα «πολεμικά σενάρια» παραμένουν στο προσκήνιο – με ιδιαίτερη ένταση από την πλευρά της Δύσης – η διπλωματία για την εύρεση λύσης συνεχίζεται, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κάποια απτά αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως αναλυτές εκτιμούν πως ούτε η επίσκεψη του Scholz σε Κίεβο και Μόσχα πρόκειται να αποφέρει κάτι σημαντικό στην αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι η πρόσκληση που απέστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky στον Αμερικανό ομόλογό του, Joe Biden να επισκεφθεί το Κίεβο ως μια κίνηση ηχηρής στήριξης απέναντι στη Μόσχα, παραμένει αναπάντητη.
Πάντως και ενώ τα πολεμικά ανακοινωθέντα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι διαφωνίες παραμένουν, οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Ρωσίας, Vladimir Putin, επισήμαναν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες Κυριακή 13/2 «τη σημασία του να συνεχίσουν να επιδιώκουν τη λύση της ουκρανικής κρίσης μέσω της διπλωματίας», αν και το Κρεμλίνο επισημαίνει πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ είναι στο χειρότερο σημείο τους.

Σε Κίεβο και Μόσχα ο Scholz

Μετά τον Emmanuel Macron, τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων παίρνει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα 14/2 στο Κίεβο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky και αύριο Τρίτη 15/2 στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Σε δηλώσεις του ο Scholz είπε ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες έχουν ήδη αποφασιστεί και οι οποίες θα εφαρμόζονταν άμεσα.
«Αυτές οι συναντήσεις έχουν να κάνουν με το πώς θα βρούμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη» είπε ο Scholz.
Κατά τη συνάντηση του με τον Zelensky, ο Scholz θα συζητήσει το πώς θα μπορούσε η Γερμανία να συνδράμει τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ουκρανίας ενώ δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι το σενάριο ενός μορατόριουμ για την κατάθεση αιτήματος ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Αίτημα Ουκρανίας για έκτακτη συνάντηση ΟΑΣΕ – Ρωσίας σε 48 ώρες

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία με αίτημα της χθες Κυριακή 13/12 ζήτησε εντός 48 ωρών μια συνάντηση της Ρωσίας με τα κράτη – μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Μάλιστα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων της στα ουκρανικά σύνορα.
Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba υποστήριξε ότι η Ρωσία αγνόησε αίτημα του Κιέβου σχετικά με το Έγγραφο της Βιέννης, κείμενο του ΟΑΣΕ που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των 57 χωρών μελών του.
«Περνάμε στο επόμενο στάδιο.
Η Ουκρανία συγκαλεί μια συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη (του ΟΑΣΕ) μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση και οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία.
Η Ρωσία πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση και να ενισχύσει την ασφάλεια όλων των χωρών μελών του ΟΑΣΕ» υποστήριξε ο Kuleba.

Πρόσκληση σε Biden χωρίς απάντηση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden να επισκεφθεί την Ουκρανία, για να δείξει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα είναι μια ισχυρή ένδειξη και θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση», αναφέρει η ουκρανική προεδρία, επικαλούμενη δήλωση του Zelensky προς τον Biden κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες χθες Κυριακή 13/2.
Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτή την πρόσκληση στην ανακοίνωση που αφορούσε την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες με την ουκρανική κρίση να είναι το βασικό θέμα της ατζέντας.
Aν και η συνάντηση αυτή έχει ανακοινωθεί από 28 Ιανουαρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της επιδείνωσης του κλίματος μεταξύ Δύσης, Ουκρανίας από τη μία μεριά και Ρωσίας από την άλλη.
Σημειώνεται πως στις 18 -20 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης