Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με τράπεζες έως -6% επιδεινώθηκε η διόρθωση στο ΧΑ -2,93% στις 914 μον. – Ορατές οι 900 - 880 μον.

Με τράπεζες έως -6% επιδεινώθηκε η διόρθωση στο ΧΑ -2,93% στις 914 μον. –  Ορατές οι 900 - 880 μον.
Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη 26/1 όπου αναμένονται πιο σαφείς αναφορές για τα επιτόκια, στη σκιά του πληθωρισμού αλλά και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, με τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Συνεχίστηκε η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 915 μονάδες, με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες έως -6% ενώ πτωτικά έκλεισε και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές οι οποίες ενισχύθηκαν και από τα πακέτα.
Η αγορά δεν κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη στήριξη των 930 μονάδων, ενώ με την διάσπασή  τους ανοίγει ο δρόμος για τις 900 και τις 880 μονάδες.
Τρiγμοί και στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία -3,5% ενώ απώλειες καταγράφουν και οι δείκτες στην Wall Street, με τον Nasdaq στο -2,5%.

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη 26/1 όπου αναμένονται πιο σαφείς αναφορές για τα επιτόκια, στη σκιά του πληθωρισμού αλλά και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -5,66%, και ακολούθησαν Eurobank -4,65%, Πειραιώς -2,69% και Alpha Bank -4,65%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Jumbo -5,33% καθώς από σήμερα 24/1 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 0,385 ευρώ ανά μετοχή μικτό, ή καθαρό 0,36575 ευρώ.
Ακολούθησαν πτωτικά Coca Cola -3,71%, Μυτιληναίος -3,64%, Motor Oil -3,33%.....
Σε μικρή αύξηση της short θέσης του στην ΔΕΗ προχώρησε το Lansdowne καθώς αύξησε στο 0,51% 18 Ιανουαρίου, από 0,50% στις 10 Ιανουαρίου.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην συνεδρίαση της Fed στις 25-26 Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα επιτόκια, στη σκιά του πληθωρισμού στα επίπεδα του 7%.
Σημειώνεται ότι α
ναμένεται αύξηση επιτοκίων 4 φορές αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2022, ενώ το
0% με 0,25%  αναμένεται να γίνει 0,80% με 1% το 2022.
Σε δύο χρόνια θα μπορούσε το επιτόκιο παρέμβασης της FED να βρίσκεται στο 1,5% εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των ομολόγων…
Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ώστε να μετριαστεί η υπερθέρμανση της οικονομίας.
Τι σημαίνει αυτό για το χρηματιστήριο διόρθωση…
Πιστεύουμε ότι η αρχής της μεγάλης διόρθωσης που περιμένουμε θα ξεκινήσει μετά την δεύτερη αύξηση των επιτοκίων από την FED όπου ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.500 μονάδες δηλαδή πτώση -20%.
Ωστόσο, οι  εταιρείες στην Wall Street ενεργοποιούν τις επαναγορές ιδίων μετοχών από 24/1/2022 για πρώτη φορά το 2022 μετά την πρόσφατη διόρθωση.....προφανώς για να αποτρέψουν την περαιτέρω πτώση.
Στο εσωτερικό, το ελληνικό χρηματιστήριο θα καταγράψει πτώση -15% ή 800 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αλλά όχι άμεσα... ακόμη η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει ξεκινήσει.
Η πιθανότητα που δίνουμε σε αυτό το σενάριο είναι πάνω από 70% και 30% η διόρθωση να είναι μικρότερη δηλαδή κάτω από τις 900 μονάδες να υπάρξει ισχυρή στήριξη π.χ. στις 880 με 850 μονάδες.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,43%.
Λίγο  μετά τις 16:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Eθνική  -5,66%, Eurobank -4,55%, Alpha Bank -4,65% αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips με Jumbo -5,06%, Μotor Oil -4,07%, Coca Cola -4,17%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,46% και ο Γενικός Δείκτης στο -3,14%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,93% στις 914 μονάδες έχοντας υψηλό στις 941,33 μονάδες και χαμηλό τις 912,85 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 14 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 46,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,9 εκατ. ευρώ και όγκου 9,2 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 5,5 εκατ. τεμάχια αξίας 6,84 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 3,6 εκατ. τεμάχια αξίας 5,11 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ. ευρώ, η Jumbo 26,6 χιλ.αξίας 369 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 15 χιλ. τεμάχια αξίας 219 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 914 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 930 μονάδων και ακολουθούν οι 900, οι 880 και οι 879 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 970, οι 980 και οι 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 627 μονάδες, διασπώνταςτην πρώτη στήριξη των 640 -635 μονάδων και ακολουθούν οι  620, οι 610, οι 590, οι 575, οι 565 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 670 μονάδες και ακολουθούν οι 690 και οι 700 μονάδες.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,62% από 1,68%

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 24/1 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια πιο ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, ειδικότερα μετά την απόφαση της Fed για μια απότομη, επιθετική στροφή στη νομισματική πολιτική εν μέσω ενός πληθωρισμού που εκτινάσσεται και μιας ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της αγοράς εργασίας
Σημειώνεται ότι η Fed συνεδριάζει στις 25-26 Ιανουαρίου του 2022, όπου επισπεύδει τις διαδικασίες για αύξηση των επιτοκίων. Έτσι, ενώ τον Δεκέμβριο προγραμμάτιζε τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το 2022, προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις αυξήσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο διστακτική. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλει παρά μόνο την «αρχή του τέλους» για το πολυδάπανο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Όσον αφορά τα επιτόκια αποκλείεται το σενάριο αύξησης τους πριν να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,62% και το ιταλικό 10ετές στο 1,33% και με το μεταξύ τους spread στις 30 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 118 μονάδες ή 1,18%, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Τα γυρνάνε οι οίκοι αξιολόγησης για την Ελλάδα... η αναβάθμιση αργότερα - Μήπως δεν πρέπει να έχουμε επενδυτική βαθμίδα;

Η νέα στρατηγική είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στα σχέδια αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης, δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα από εδώ και πέρα με ευκολία.
Η Ελλάδα απέχει δύο κλίμακες (3 με βάση την Moody’s) από το να βρεθεί σε επενδυτική βαθμίδα και προφανώς αυτό θα γίνει μετά από πολύ σκέψη, οικονομικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πορεία της οικονομίας και βεβαίως τις πολιτικές εξελίξεις.
Η επιδείνωσης της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ και του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα παραμείνει και το 2023, ο πληθωρισμός και η αύξηση του πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα επιδρούν αρνητικά.
Αυτό που έχει συμβεί στην χώρα είναι πρωτοφανές.
Επί 10 χρόνια η Ελλάδα έδωσε μάχη με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και φορτώθηκε 3 μνημόνια, οι δανειστές με τις αυστηρές συστάσεις τους ζητούσαν πλεονάσματα.
Λόγω της πανδημίας η ελληνική οικονομία έχει εκτραπεί στην κυριολεξία με ελλείμματα πρωτοφανή, ελλείμματα που μας οδήγησαν στο δεύτερο μνημόνιο… για όσους λησμόνησαν.
Η αποκλιμάκωση του χρέους είναι επίσης πολύ αργή, παρά την εικονική πραγματικότητα της αύξησης του ΑΕΠ.
Οι τράπεζες έχουν βελτιωθεί, τα NPEs έχουν συρρικνωθεί σε μονοψήφια ποσοστά αλλά αυτή η θετική εξέλιξη περιλαμβάνεται στις υφιστάμενες αξιολογήσεις της Ελλάδος.
Η βαθμολογία ΒΒ εμπεριέχει την μεγάλη βελτίωση των NPEs.
Οι επενδυτές καλό είναι να γνωρίζουν ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade δηλαδή σε βαθμολογία ΒΒΒ- κατ΄ ελάχιστο θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
Όπως έχουμε αναλύσει ίσως δεν είναι ορθό η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Η άποψη μας – και σίγουρα δεν θα αρέσει – είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade… γιατί;
Η απάντηση είναι ότι εάν αναβαθμιστείς και εν συνεχεία υποβαθμιστείς θα είναι πολύ χειρότερο.
Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα θα βάλει την Ελλάδα σε μεγάλη οικονομική περιπέτεια και θα θέσει την Ελλάδα στο στόχαστρο του κερδοσκοπικού κεφαλαίου…

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Περιστέρης μήπως έχουν παραπληροφορήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα περίεργα με τις ίδιες μετοχές

Πολλά περίεργα γεγονότα αρχίζουν να αποκαλύπτονται με επίκεντρο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που παρουσιάζεται ως εταιρία που ακολουθεί το γράμμα του νόμου αλλά ίσως δεν είναι μετά την εμπλοκή της με τους τυχοδιώκτες της Reggeborgh.
Το ζήτημα των ιδίων μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι από τα αξιοπερίεργα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Αξίζει να δει κανείς πόσες ίδιες μετοχές είχε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όταν η Reggeborgh κατείχε το 32% στην ΤΕΡΝΑ και το 27% στον Ελλάκτωρ.
Πως επίσης η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν κολλημένη στα 7 ευρώ για να βρεθεί στα 9 ευρώ χωρίς κανένα εταιρικό γεγονός να δικαιολογεί την άνοδο της μετοχής.
Η απάντηση είναι μια επαναγορές ιδίων μετοχών με εντολές της Reggeborgh.
Οι ολλανδοί τυχοδιώκτες των χρηματιστηριακών παιχνιδιών επέβαλλαν να ενταθούν οι επαναγορές ιδίων μετοχών…
Τι συμβαίνει με τις ίδιες μετοχές και θα έπρεπε ο Περιστέρης να έχει υποβάλλει δημόσια πρόταση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Συνδέονται οι ίδιες μετοχές, με τα ποσοστά που κατέχει ο Γιώργος Περιστέρης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα παρασκηνιακά παιχνίδια που παίζει η Reggeborgh;
Ας δούμε λίγο ορισμένα γεγονότα.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει 103.423.291 μετοχές.
Ο Γιώργος Περιστέρης ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει συνολικά 32.890.291 μετοχές.
Συγκεκριμένα 16,99% ως φυσικό πρόσωπο, ποσοστό 8,34% μέσω της εταιρίας Perge, ποσοστό 3,88% μέσω της εταιρίας Γαρδένια και 2,59% μέσω της εταιρίας Snakos.
Ο Περιστέρης άμεσα ή έμμεσα κατέχει 32.890.291 μετοχές ή 31,80% του συνόλου των μετοχών…
Τι συμβαίνει με τις ίδιες μετοχές;
Όμως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει 5.813.714 ίδιες μετοχές ή 5,62% του συνόλου των μετοχών.
Όμως και μέσω των θυγατρικών ΤΕΡΝΑ και Ηλιοχώρα που κατέχουν επίσης μετοχές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο συνολικός αριθμός των ιδίων μετοχών ανέρχεται σε 7.118.754 μετοχές ή 6,88% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας.
Επίσης ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί.
Η Reggeborgh κατέχει σήμερα Ιανουάριος 2022 το 2,45% με 2,5% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ναι ή όχι;
Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο… αλλά η απάντηση του έχει τεράστια σημασία….
Μήπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Περιστέρης δεν έχουν πει όλη την αλήθεια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
Εφόσον ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει 32,89 εκατ μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το επόμενο ερώτημα είναι οι ίδιες μετοχές εάν είναι να υποβληθεί δημόσια πρόταση περιλαμβάνονται ή όχι στην κατανομή των μετοχικών ποσοστών;
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, οι ίδιες μετοχές δεν περιλαμβάνονται.
Ο Περιστέρης λοιπόν δεν κατέχει το 31,8% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά το 34,15% των μετοχών της εταιρίας χωρίς τις ίδιες μετοχές.
Θα έπρεπε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει ζητήσει από τον Γιώργο Περιστέρη να υποβάλλει δημόσια πρόταση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ναι ή όχι;
Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι μπορεί να ξεπεραστεί οριακά το όριο του 33% υπό τον όρο ότι ο βασικός μέτοχος σε ορισμένο χρόνο θα πουλήσει μετοχές ώστε να υποχωρήσει οριακά κάτω του 33%.
Τι συμβαίνει με την μετοχή;
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει την τρέχουσα περίοδο κολλημένη στην ζώνη των 9,5 ευρώ περίπου ενώ η Reggeborgh υποτίθεται ότι πούλησε στα 11,20 ευρώ τιμή στην οποία ο τίτλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έφθασε ποτέ.
Ενώ λοιπόν γνωρίζουμε ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα 7 ευρώ αναρριχήθηκε στα 9 ευρώ χωρίς κανένα εταιρικό γεγονός αλλά με τις επαναγορές ιδίων μετοχών τις οποίες η Reggeborgh επέβαλλε να ενταθούν… και οι οποίες συνεχίζονται στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… η μετοχή στο χρηματιστήριο της εταιρίας είναι καθηλωμένη και δεν αντιδρά.
Τι και εάν το ανεκτέλεστο έφθασε στα 5 δισεκ. τι και εάν πήρε το δεύτερο μεγαλύτερο έργο – το πρώτο είναι η Αττική Οδός – την Εγνατία οδό… η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν ανακάμπτει.
Γιατί δεν ανακάμπτει;
Πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους, όχι δεν είναι ούτε ο υπερδανεισμός της εταιρίας με δάνεια και ομολογιακά, ούτε τα μετοχοδάνεια του Περιστέρη… όλα αυτά δεν αρέσουν στις τράπεζες μεν αλλά δεν είναι αυτά οι αιτίες που η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται καθηλωμένη στα 9,5 ευρώ περίπου.
Υπάρχει μια βαθύτερη αιτία που συνδέεται με την τιμή των 11,20 ευρώ που υποτίθεται ότι πούλησε η Reggeborgh και μιας κρυφής συμφωνίας Περιστέρη με Reggeborgh που κατά τα άλλα είναι σκοτωμένοι…
Ερωτάται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς...
Ο Γιώργος Περιστέρης θα έπρεπε να έχει υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Η Reggeborgh συνεχίζει να κατέχει μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την οποία υποτίθεται ότι αποχώρησε;
Υπάρχει μυστική συμφωνία Reggeborgh με Περιστέρη για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που προφανώς συνδέεται και με τον Ελλάκτωρ;
Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα τα οποία θα παρουσιαστούν τις προσεχείς ημέρες ένα εκ των οποίων θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη γιατί δεν είναι γνωστό στην αγορά.

Η επικαιρότητα

Στον ύψιστο δυνατό συναγερμό και σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της επέλασης του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίδα», η οποία αναμένεται να πλήξει με σφοδρές χιονοκαταιγίδες πολλές περιοχές της χώρας, όπως και το Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Στο μέτωπο της πανδημίας , οι δεκάδες θάνατοι αλλά και τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά και που τροφοδοτούν και «πιέζουν» το ΕΣΥ με εκατοντάδες ασθενείς με covid σε ημερήσια βάση, δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει αρχίσει να συρρικνώνεται το κύμα της Omicron, αν και τονίζουν ότι εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να πορεύεται μαζί με τη Delta (που θεωρείται υπεύθυνη για τα πιο σοβαρά περιστατικά), ενώ παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία τους και για την υποπαραλλαγή «Omicron 2», η οποία είναι σε έξαρση σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Υπό αυτά τα δεδομένα, παραμένει γρίφος τι θα αποφασίσουν κατά τη συνεδρίαση τους μεθαύριο Τετάρτη 26/1 οι ειδικοί επιστήμονες σχετικά με τη διατήρηση ή την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ισχύουν έως τις 30 Ιανουαρίου.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις  έκλεισαν  σήμερα 24/1 οι ασιατικές αγορές, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,24%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,04%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,24% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,49%.

Ισχυρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρή πτώση καταγράφεται σήμερα 24/1 στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην πορεία των ομολόγων και τον αυξημένο πληθωρισμό αλλά και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Επίσης, η παραλλαγή Omicron επιβράδυνε την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τους δείκτες PMI (Purchasing Managers’ Index) να προμηνύουν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αποδυναμώθηκε περαιτέρω αυτό το μήνα, καθώς οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού επέφεραν άλλο ένα πλήγμα στην κυρίαρχη δραστηριότητα υπηρεσιών της ζώνης.
Ο δείκτης Flash Composite Purchasing Managers της IHS Markit, που θεωρείται ως δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, έπεσε στις 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,3 τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 και κάτω από τις 52,6 μονάδες που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -3,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -3,6%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -3,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,5%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,9%, ο  S&P 500 στο -2%, ο Nasdaq στο -2,5% και το ETF GREC στο -3,37% (27,21 δολ. )

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Iσχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0490 ευρώ, με πτώση -5,66%, με όγκο 2,33 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2205 ευρώ, με πτώση -4,65% με όγκο 16,29 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,41 ευρώ, με πτώση -2,69% με όγκο 6,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9676 ευρώ, με πτώση -2,66% με όγκο 5,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,59 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0850 ευρώ, με πτώση -1,36% και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1674 ευρώ, με πτώση -3,79%, με όγκο 270 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,76 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 373 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo λόγω αποκοπής μερίσματος, Coca Cola, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Lamda....
H Coca Cola έκλεισε στα 29,81 ευρώ, με πτώση -3,71% και κεφαλαιοποίηση στα 11,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,65 ευρώ, με πτώση -1,48% και αποτίμηση 7,6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,55 ευρώ, με πτώση -2,84% και αποτίμηση 3,27 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,54 ευρώ, με πτώση -1,55% και κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,52 ευρώ, με πτώση -2,57% και  αποτίμηση 4,4 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με πτώση -1,5% και  κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,55 ευρώ, με πτώση -2,24% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με πτώση -3,33% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,81 ευρώ, με πτώση -3,64% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,67 ευρώ, με πτώση -5,33% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,64 ευρώ, με πτώση -2,3% και κεφαλαιοποίηση 814 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,89 ευρώ, με πτώση -3,57% και κεφαλαιοποίηση 709 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0321 ευρώ, με πτώση -6,96% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,62% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 30 μονάδες βάσης

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 24/1 στα ελληνικά ομόλογα και  στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές μετά τη σημαντική άνοδο των αποδόσεων που κατέγραψαν τις προηγούμενες μέρες
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος αυξάνουν την επιφυλακτικότητα και τη μεταβλητότητα στις αγορές ενώ έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι οι Κεντρικές Τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους.
Ειδικότερα, στα τελευταία πρακτικά της Fed έγιναν αναφορές ότι μια «πολύ σφιχτή» αγορά εργασίας και ο αμείωτος πληθωρισμός ενδέχεται να απαιτήσουν από αυτήν να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο και να αρχίσει να μειώνει τα στοιχεία ενεργητικού που διακρατεί ως δεύτερο φρένο στην οικονομία.
Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο διστακτική. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλει παρά μόνο την «αρχή του τέλους» για το πολυδάπανο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Όσον αφορά τα επιτόκια αποκλείεται το σενάριο αύξησης τους πριν να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,62% από 1,68% αρχικά και το ιταλικό 10ετές στο 1,33%.
Το ελληνικό 10ετές 1,62% με το αμερικανικό 10ετές 1,74% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 171 μονάδες βάσης από 175 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,18% ή 118 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 30 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης…

Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 24/1 στις χώρες της Ευρωζώνης,  με την  εκτίναξη του πληθωρισμού, την  ενεργειακή κρίση αλλά και την αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών …να εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές παγκοσμίως και να αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 24 Ιανουαρίου του 2022 στο 1,33%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/1/2022 στο -0,09% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,54% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,54%  με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,62% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,33% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,79%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης