Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ψήφος αποδοκιμασίας η πτώση της ΔΕΗ κάτω από τα 9 ευρώ... και το περίεργο φαινόμενο μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου

Ψήφος αποδοκιμασίας η πτώση της ΔΕΗ κάτω από τα 9 ευρώ... και το περίεργο φαινόμενο μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου
Η ΔΕΗ δεν θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί καθώς η μετοχή συνεχίζει να είναι ακριβή

Ένα περίεργο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο χρήζει προσοχής.
Ποιο είναι αυτό;
Θα πάρουμε ως παραδείγματα την Alpha bank, την Πειραιώς, την ΔΕΗ και τον Ελλάκτωρ.
Τι κοινό έχουν οι 4 αυτές εταιρίες πέραν του ότι είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Υλοποίησαν και οι 4 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Η Πειραιώς 1,38 δισεκ. στην τιμή των 1,15 ευρώ.
Η Alpha bank 800 εκατ στην τιμή του 1 ευρώ
Η ΔΕΗ αύξηση 1,35 δισεκ. στα 9 ευρώ
Ο Ελλάκτωρ 120,5 εκατ αύξηση κεφαλαίου στα 0,90 ευρώ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις παρυφές των 930 μονάδων κάποιες μετοχές έχουν ξεχωρίσει και διαφοροποιηθεί.
Ωστόσο ενώ κάποιες τράπεζες και εταιρίες υλοποίησαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κοινώς ενίσχυσαν τα κεφάλαια τους οι μετοχές τους δεν μπορούν να ανακάμψουν.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί;
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Η Πειραιώς με τιμή αύξησης 1,15 ευρώ ανέκαμψε έως την ζώνη των 1,40-1,45 ευρώ και έκτοτε έχει δείξει αδυναμία διαφοροποίησης.
Η μετοχή παραμένει στην ζώνη των 1,42 ευρώ και η συνολική κεφαλαιοποίηση 1,78 δισεκ.
Η Alpha bank με τιμή αύξησης 1 ευρώ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην ζώνη των 1,25 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση 2,94 δισ.
Πραγματοποίησε μια αξιόλογη κίνηση από τα 1,08 στα 1,30 ευρώ αλλά έκτοτε έχει ανακοπεί αυτή η περίοδος αναλαμπής για την μετοχή.

Η ΔΕΗ υλοποίησε αύξηση στα 9 ευρώ πρόσφατα και παρά το φούσκωμα της μετοχής αρχικά… κινείται στην ζώνη των 8,75 ευρώ κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου με συνολική κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ
Επίσης ο Ελλάκτωρ μετά την αύξηση στα 0,90 ευρώ και την αναπροσαρμογή στην ζώνη των 1,45 ευρώ έχει καθηλωθεί στην ζώνη των 1,29 ευρώ επίσης δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί.
Γιατί όσες εταιρίες υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου οι μετοχές τους δεν έχουν καταφέρει και να ξεχωρίσουν;

Η βασική απάντηση είναι ότι οι επενδυτές όταν μια εταιρία υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου και η μετοχή σταθεροποιείται υψηλότερα της αύξησης κεφαλαίου αρχίζουν να εμφανίζονται πωλητές.
Π.χ. εάν μια τράπεζα ή εταιρία έχει υλοποιήσει αύξηση στο 1 ευρώ και η μετοχή ανακάμψει… θα εμφανιστούν πωλητές που θα ξεφορτώσουν τις μετοχές που απέκτησαν από την αύξηση κεφαλαίου.
Υπάρχουν και ειδικοί λόγοι όμως, πέραν από αυτό τον γενικό λόγο.

Η Πειραιώς μπορεί να πρόσθεσε κεφάλαια αλλά ακόμη συντηρεί μεγάλο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων και δεν βρίσκεται στα επίπεδα κερδοφορίας της Eurobank.
Παρομοίως και η Alpha bank παρά την μείωση των NPEs π.χ. η Eurobank χωρίς αύξηση κεφαλαίου με μετρητά – υλοποίησε σε είδος με την απορρόφηση της Grivalia – έχει επιδείξει πολύ καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά κυρίως γιατί ήδη βρίσκεται σε μονοψήφιο NPEs 7,3% ή 2,9 δισεκ.
Η ΔΕΗ έχει αναλυθεί διεξοδικά από το bankingnews κόντρα στο αφήγημα περί ανακάμπτουσας εταιρίας.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να κρύβει σημαντικό ρίσκο στον ισολογισμό της και ειδικά το ρίσκο υλοποίησης των επενδυτικών της σχεδίων είναι υψηλό.
Παρά την αύξηση κεφαλαίου, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και το επικείμενο deal με μεγάλη Γερμανική εταιρία για τα φωτοβολταικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου…
Το bankingnews δικαιώθηκε στην περίπτωση της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ δεν θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί καθώς η μετοχή συνεχίζει να είναι ακριβή.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ελλάκτωρ.
Η μετοχή αξίζει να είναι στο 1 ευρώ αλλά συντηρείται στα 1,30 ευρώ κυρίως λόγω του περιορισμένου free float.
Ο Ελλάκτωρ συρρικνώνεται, έχει ουσιαστικά απαξιωθεί ως εταιρία κυρίως λόγω της απαράδεκτης στάσης της Reggeborgh που αντί να συμβάλλει στην ανάπτυξη, διαλύει καθημερινά τον όμιλο.
Το συμπέρασμα είναι ότι όσες τράπεζες και εταιρίες έχουν υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου χρηματιστηριακά δεν έχουν κάνει τίποτε σπουδαίο.
Προφανώς για ορισμένους οι αυξήσεις δεν επαρκούσαν, θα χρειαζόταν να αντληθούν μεγαλύτερα ποσά αλλά στην πράξη οι επενδυτές ακόμη και με τα νέα κεφάλαια παραμένουν… ουδέτεροι
Το φαινόμενο αυτό έχει ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε, πως θα συμπεριφερθούμε οι 4 εταιρίες που άντλησαν κεφάλαια από το ελληνικό χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης