Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί τράπεζες και εταιρίες που υλοποίησαν ΑΜΚ έχουν ισχνά κέρδη... και το πολιτικό ρίσκο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί τράπεζες και εταιρίες που υλοποίησαν ΑΜΚ έχουν ισχνά κέρδη... και το πολιτικό ρίσκο
Επί της ουσίας, οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σε τιμές κοντά στις αυξήσεις
Σχετικά Άρθρα

Όλες οι ελληνικές συναλλαγές (αυξήσεις κεφαλαίου, ιδιωτικές τοποθετήσεις) εμφανίζουν ισχνά κέρδη ή και ζημιές σε σχέση με τις τιμές διάθεσης τους.
Μετά τα όποια κέρδη, ύστερα από την ολοκλήρωση των συναλλαγών, σήμερα, παρουσιάζουν αναιμική άνοδο αφού στα τέλη του έτους αρκετοί «κλειδώνουν» κέρδη.
Η αιτία της απώλειας των κερδών για ορισμένους επενδυτικούς τραπεζίτες, εντοπίζεται στις γρήγορες ρευστοποιήσεις από δυο ομάδες.
Κυρίως, από τους Έλληνες επενδυτές και τα Hedge funds.
Οι ανάδοχοι και εκδότες, των μετοχών, όμως, έσπευσαν να επισημάνουν την παρουσία funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στα τέλη του χρόνου, δικαιωμένοι είναι οι πωλητές Έλληνες επενδυτές και τα hedge funds, όσο κι αν κατηγορήθηκαν.
Επί της ουσίας, οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σε τιμές κοντά στις αυξήσεις, δηλαδή σε επίπεδα τιμών που τιμολόγησε η διεθνής αγορά.

Ισχνή άνοδος και «σβήσιμο» των κερδών

To 2021 πραγματοποιήθηκαν λοιπόν τρεις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου (Πειραιώς, Alpha Βank, ΔΕΗ) αντλήθηκαν κεφάλαια 1,7 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ορισμένες ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών, όπως Elvalhalcor, Tέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα.
Με ορισμένες εξαιρέσεις (λ.χ. Τέρνα λόγω μερίσματος) σ όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές, οι τωρινές τιμές βρίσκονται ελάχιστα υψηλότερα από τις τιμές διάθεσης των μετοχών παρά την άνοδο μετά τις αυξήσεις, όπως συνέβη στην ΔΕΗ, στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha bank.
Η μετοχή της Alpha bank κινείται στα 1,05 ευρώ ( άνοδος 5% ), η μετοχή της ΔΕΗ στα 9,22 ευρώ ( άνοδος 2,4% ), η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,287 ευρώ ( άνοδος 11,9% ). Σε χαμηλά επίπεδα ή και κάτω από τις τιμές διάθεσης κινούνται και οι μετοχές εταιρειών που προχώρησαν σε ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών. Δηλαδή σε Elvalhalcor, Tέρνα (εδώ δόθηκε μέρισμα).
Οριακά είναι επίσης τα κέρδη της μετοχής της εταιρείας, Lamda development, καθώς κινείται οριακά υψηλότερα από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου (6.70 ευρώ).
Όλα αυτά σ μια εμβληματική επένδυση που ολοκλήρωσε ένα... πάρκο.
Aυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα ενω την ίδια ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται εγκλωβισμένο σ ένα στενό εύρος τιμών (880-900 μονάδες). Η απόδοση του από τις αρχές του 2021 δεν ξεπερνά το 9% όταν η Βιέννη καταγράφει άνοδο 36%, οι Βρυξέλλες 16%, η Λισσαβώνα 11% (σ.σ.: Αναφέρουμε τις παραπάνω αγορές διότι δεν τίθεται ουδεμία σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς δεν διαθέτουμε την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα).
Όταν δε η πανδημία εξελίσσεται αρνητικά, και ουδείς μπορεί να προβλέψει την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, αρκεί μια έξαρση της τελευταίας ή ορισμένα lockdown σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης προκειμένου η ελληνική αγορά να καταρρεύσει εξαιτίας της απουσίας αγοραστών.
Τότε οι τιμές των προαναφερόμενων συναλλαγών θα βρεθούν κάτω από τις τιμές διάθεσης.
Με λίγα λόγια, αρκετοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές χάνουν χρήματα – αν και οι περισσότεροι δεν μένουν άπραγοι – και φυσικά “κλείδωσαν” ορισμένα κέρδη, εν όψει του κλεισίματος της χρονιάς. Μια χώρα, όμως, η οποία επιδιώκει να λάβει την επενδυτική βαθμίδα είναι απαραίτητο οι επενδυτές να κερδίζουν χρήματα, δηλαδή να έχουν κερδοφόρες συναλλαγές. Ειδάλλως, οι ανταγωνίστριες χώρες θα συγκεντρώνουν περισσσότερα κεφάλαια από την ελληνική αγορά.
Διότι δεν υπάρχουν στις αγορές επενδυτές που να επιδιώκουν τις ζημίες.
Την ίδια ώρα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα έχει εταιρείες που εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις, ωστόσο ο “καθρέπτης” είναι ο Γενικός Δείκτης. Και ευτυχώς που αρκετοί παράγοντες άρχισαν να λένε τα πράγματα με το όνομα τους, δηλαδή ότι χρειάζεται αναθεώρηση του Γενικού Δείκτη με εισαγωγή νέων εταιρειών – καθώς ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν ο ίδιος εδω και 21 χρόνια.

Ποιοι ρευστοποιούν

Σύμφωνα με πιο αισιόδοξους Έλληνες επενδυτικούς τραπεζίτες οι λόγοι των ρευστοποιήσεων στην Ελλάδα είναι δύο:
Πρώτον, οι Έλληνες επενδυτές της λιανικής σε όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους αμέσως μετά τις αυξήσεις.
Αυτό συνέβη στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Alpha bank, αλλά και στη ΔΕΗ.
Πιθανή αιτία ίσως το σύνδρομο του 1999, ωστόσο αυτό που είναι χαρακτηριστικό της ψυχοσύνθεσης των Ελλήνων επενδυτών είναι πως σε όλες τις αυξήσεις «συνωστίστηκαν» για να συμμετάσχουν.
Για ορισμένους ξένους επενδυτές αυτή η βιασύνη υποδεικνύει ότι «οι Έλληνες επενδυτές επιδιώκουν την συμμετοχή στις αυξήσεις, διότι δεν θέλουν να χάσουν κέρδη και να υστερήσουν από άλλους εγχώριους επενδυτές».
Και ρισκάρουν, πολλές φορές, αναλαμβάνοντας υψηλότερα ρίσκα, όπως αποκαλύπτει η ιστορία των εταιρικών ομολόγων, πολλά εκ των οποίων πραγματοποιούνται για τους επενδυτές με χειρότερους όρους από την ευρωαγορά.
Εταιρείες με ανεξασφάλιστες εκδόσεις οι οποίες θα λάμβαναν επιτόκια 6-7% στην Ευρώπη εδώ εκδίδουν ομόλογα με επιτόκια από 2,3-3%.
Εφόσον προχωρήσει η αγορά σε ορθή τιμολόγηση και, κυρίως, σε πιστοληπτική αξιολόγηση των εκδόσεων, θα υπάρχει «δίχτυ» ώστε να μην προκύψουν νέες MLS.
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι τα hedge funds μόλις πέτυχαν αποδόσεις 10-20% ή και υψηλότερα, επίσης έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.
Και το Ελληνικό Χρηματιστήριο έμεινε σε «κενό» αέρος, καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές.
Κυρίως, όταν δεν υπάρχει η προοπτική για μεγάλους όγκους μετοχών, να βρεθούν άλλοι αγοραστές σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Η μοναδική διέξοδος είναι η επανεμφάνιση μακροπρόθεσμων επενδυτών - ορισμένοι εκ των οποίων BlackRock, Norges bank, Trow Price κ.ά. έκαναν την εμφάνισή τους στις ανωτέρω αυξήσεις – όταν θα υπάρχει σαφής ορατότητα για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Πολιτικό ρίσκο λόγω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου;

Αν και οι δημοσκοπήσεις αμφισβητούνται στην Ελλάδα, από την περασμένη Κυριακή, η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ οδηγεί κάποιους ξένους επενδυτές να θεωρούν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για τους επόμενους 18 μήνες (Ιούνιος 2023).
Με κίνδυνο να σταματήσουν συνολικά οι μεταρρυθμίσεις οι ίδιοι ξένοι επενδυτές θεωρούν πως πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρος πολιτικός ορίζοντας και σταθερότητα για τα επόμενα έτη, όταν η Ελλάδα θα εμφανίζει κατά μέσο όρο ανάπτυξη 3,5%.
Με άλλα λόγια, θα προτιμούσαν εκλογές... χθες και ει δυνατόν με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από «διπλές» εκλογές.
Άλλοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι, η κυβέρνηση ορθώς επαναλαμβάνει ότι, οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καθώς η Ελλάδα σ αυτό το θέμα παραμένει αναξιόπιστη, αφού συνεχώς προκηρύσσονται εκλογές πριν από το τέλος της θητείας των κυβερνήσεων.
Ποιοι από τους δυο έχουν δίκιο;

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης