Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H εικόνα των μεταλλουργικών μετοχών και γιατί η αγορά αγνοεί την κερδοφορία εννεαμήνου 2021

H εικόνα των μεταλλουργικών μετοχών και γιατί η αγορά αγνοεί την κερδοφορία εννεαμήνου 2021
Η υποχώρηση των τιμών στο δ΄τρίμηνο και η σταθεροποίηση της ζήτησης θα μπορούσαν τα εξομαλύνουν τα περιθώρια κερδοφορίας χωρίς να αλλάζουν ιδιαίτερα τη θετική εικόνα
Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον μεταλλουργικό κλάδο, εμφάνισαν εξαιρετική κερδοφορία στο εννεάμηνο 2021.
Μάλιστα η κερδοφορία αυτή βάζει τις βάσεις για πολύ χαμηλά p/e στο σύνολο της χρήσης.
Και μπορεί τους προηγούμενους μήνες να υπήρξε έντονη κινητικότητα στις μετοχές του κλάδου και σημαντικές υπεραξίες, το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται πως οι επενδυτές αδιαφορούν για τα θεμελιώδη.
Με άλλα λόγια τα αποτελέσματα εξαμήνου, είχαν επηρεάσει περισσότερο την πορεία των μετοχών συγκριτικά με τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Η πορεία των μετοχών

Η πορεία των μετοχών του κλάδου δείχνει πως κάποιες έχουν κινηθεί με άλλες ταχύτητες σε σύγκριση με κάποιες άλλες.
Η ΣΙΔΜΑ έχει καταγράψει το μεγαλύτερο ράλι, καθώς η αναδιάρθρωση των δανείων, τα έκτακτα κέρδη, αλλά και η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, επέτρεψε στη μετοχή να βγει από την επιτήρηση, αλλά και να αφαιρέσει από τους επενδυτές την ανησυχία για το μέλλον της εταιρείας.
Από την άλλη η μικρή συναλλακτική δραστηριότητα και η χαμηλή τιμή έκανε πιο εύκολο το ράλι της μετοχής με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να ενισχύεται κατά 320%.
Η Έλαστρον με χαμηλότερη μόχλευση και εξαιρετική κερδοφορία ενισχύθηκε 99% από την αρχή του έτους και η διαγραμματική της εικόνα παραμένει εξαιρετική.
Η Κορδέλλου παρά τις ρευστοποιήσεις από την Ελένη Κορδέλλου που εκδηλώνονται κατά διαστήματα έχει άνοδο 66%.
Στην άλλη πλευρά έχουμε την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με άνοδο μόλις 12% και την τιμή της μετοχής να διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή που έγινε το placement.
Βέβαια, η εισηγμένη έχει δώσει ένα πολύ δυνατό μέρισμα σε μετοχές της Cenergy και μετρητά, το οποίο αν προστεθεί στην τιμή, βελτιώνει κάπως την απόδοση.
Όμως και πάλι με βάση την κερδοφορία, αλλά και τα σχόλια της διοίκησης, η τιμή υστερεί.
Η Τζιρακιάν επίσης υστερεί με άνοδο μόλις 17% και μία πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου.

Τι έδειξε το εννεάμηνο

Με βάση τις ανακοινώσεις για το εννεάμηνο η βελτίωση των EBITDA είναι εξαιρετική για όλες τις εταιρείες.
Η Κορδέλλου από 694 χιλ. ευρώ πέρυσι, φέτος πέτυχε EBITDA 7,5 εκατ. ευρώ, η Έλαστρον από 3,3 εκατ. ευρώ πέτυχε φέτος 19,8 εκατ. ευρώ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από 90,8 εκατ. ευρώ φέτος είχε 176,6 εκατ. ευρώ, η ΣΙΜΔΑ από 3,5 εκατ. ευρώ ανέβασε το νούμερο στα 25,1 εκατ. ευρώ και η Τζιρακιάν από 227 χιλ. ευρώ σε 3,3 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχη είναι και η βελτίωση των καθαρών κερδών ή κερδών προ φόρων και τόκων, ανάλογα με τα όσα ανέφερε η κάθε εταιρεία.
Όπως και να έχει φαίνεται πως όλες διαπραγματεύονται τα κέρδη των 9 μηνών με πολύ χαμηλό p/e.

Γιατί… κόλλησαν οι μετοχές

Ένας λόγος για την εικόνα που παρουσιάζουν οι μετοχές το τελευταίο διάστημα θα μπορούσε να είναι η γενικότερη εικόνα της αγοράς, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται συνολικά μειωμένο.
Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν τα νεότερα για τη μετάλλαξη, ενώ παράλληλα εστιάζουν και στην άνοδο του πληθωρισμού.
Από την άλλη, η μεγάλη κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου, εκτός από την αύξηση της ζήτησης στηρίχθηκε και στην άνοδο των τιμών των μετάλλων.
Η υποχώρηση των τιμών στο τέταρτο τρίμηνο και η σταθεροποίηση της ζήτησης θα μπορούσαν τα εξομαλύνουν τα περιθώρια κερδοφορίας αλλά χωρίς να αλλάζουν ιδιαίτερα τη θετική εικόνα στο σύνολο της χρήσης.
Το παραπάνω σχόλιο, έχει γίνει από την Έλαστρον και ίσως αποτυπώνει και τις προσδοκίες των επενδυτών.
Η Τζιρακιάν σημείωνε πως η ιλιγγιώδης αύξηση της ενέργειας προκαλεί ανησυχία, ωστόσο λελογισμένη, καθώς η ενέργεια αποτελεί μικρό μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής.
Η Κορδέλλου επίσης σημείωνε πως η σταθεροποίηση των διεθνών τιμών του χάλυβα σε υψηλά επίπεδα κατά το Β΄ εξάμηνο του 2021, αύξησε το κόστος αντικατάστασης των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα να αναμένεται διόρθωση του μικτού περιθωρίου μέχρι το τέλος της χρονιάς, η οποία όμως δεν θα επιφέρει ουσιαστική μεταβολή στα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας.
Η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων παραμένει ισχυρή αλλά παρουσιάζει σημεία κόπωσης, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών που λειτουργούν αποτρεπτικά στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης