Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Pimco: Ευρωπαίοι μην χρονοτριβείτε - Εξετάστε τα οφέλη και το κόστος του OSI για την Ελλάδα και προχωρήστε στην αναδιάρθρωση του χρέους της - Διαφορετικά η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη

Pimco: Ευρωπαίοι μην χρονοτριβείτε - Εξετάστε τα οφέλη και το κόστος του OSI για την Ελλάδα και προχωρήστε στην αναδιάρθρωση του χρέους της - Διαφορετικά η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη
Υπέρ της νέας - δεύτερης - αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχει ο επίσημος τομέας (ΟSI), ήτοι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τάσσεται ο επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης παγκοσμίως, M. El Erian.
Όπως αναφέρει σε νέο άρθρο - παρέμβασή του στους Financial Times, η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνδράμει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
"Εάν επιθυμεί κάποιος να προκαλέσει μεγάλη αμηχανία σε ένα ευρωπαϊκό meeting, μπορεί απλά να αναφέρει τον όρο... OSI", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο El Erian.
Kαι παραδέχεται πως για τις ευρωπαϊκές κυβέρνησεις, μια νέα αναδιάρθρωση μοιάζει με πραγματικό... ανάθεμα.
Όπως προσθέτει στη συνέχεια, οι επίσημοι πιστωτές της χώρας έχουν καλούς λόγους για να λένε όχι στο OSI, ειδικά αφού η απόφασή τους να χορηγήσουν τα δάνεια πως την Ελλάδα ήταν μάλλον μια παρέμβαση... επείγουσας ανάγκης.
Κατά τον El Erian, η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι διόλου απλή για τους εξής σημαντικούς λόγους: Υπάρχει προηγούμενο (η Ελλάδα έχει ήδη αναδιαρθρώσει το χρέος της, τον περασμένο Μάρτιο). Η Ελλάδα όμως χωρίς νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν έχει καμία ελπίδα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και εντέλει να αποκαταστήσει την οικονομική της φερεγγυότητα.
"Η πραγματικότητα είναι η εξής: Μετά από τρία σχεδόν χρόνια προσαρμογής, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, η Ελλάδα απέτυχε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά και να ελέγξει το υπέρογκο δημόσιο της χρέος", σχολιάζει ο ισχυρός άντρας της Pimco.
H θέση του El Erian είναι σαφής: Ήρθε η ώρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εξετάσουν σοβαρά τα κόστη και τα οφέλη του OSI για την Ελλάδα.
Όσο περνάει ο καιρός, τονίζει, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κακοδιαχείρισης του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο τόσο για  την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης