Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παραίτηση του Σωκράτη Λαζαρίδη από τη θέση του CEO της ΕΧΑΕ - Επιβεβαίωση του ΒΝ

Παραίτηση του Σωκράτη Λαζαρίδη από τη θέση του CEO της ΕΧΑΕ - Επιβεβαίωση του ΒΝ
Την παραίτησή του υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες στο σημερινό 25/10 ΔΣ της ΕΧΑΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Σωκράτης Λαζαρίδης
Σχετικά Άρθρα

Την παραίτησή του υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες στο σημερινό 25/10 ΔΣ της ΕΧΑΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.
Η παραίτησή του πιθανότατα θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί χωρίς να αποκλείονται και οι αποψινές ανακοινώσεις.

Η αποκάλυψη του bankingnews στις 15 Σεπτεμβρίου

Η παραίτηση Λαζαρίδη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει πρώτο το bankingnews από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα το bankingnews ανέφερε ότι ο κύβος ερρίφθη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αλλαγή ηγεσίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μάλιστα πριν από το τέλος του 2021 καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ικανοποιημένο με τη διοίκηση Λαζαρίδη.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με τις τράπεζες οι οποίες έχουν τον πρώτο λόγο στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου και εκπροσωπούνται και στο Διοικητικό του Συμβούλιο ώστε να υπάρξει βελούδινη αποχώρηση του κ. Σωκράτη Λαζαρίδη ή σε περίπτωση παραμονής του ο περιορισμός του ρόλου του .
Η κυβέρνηση άλλωστε έχει ως στόχο να δει το Χρηματιστήριο να ενισχύεται πράγμα που δεν συμβαίνει και θεωρεί ότι οι πολύ καλές επιδόσεις της οικονομίας δεν αντικατοπτρίζονται στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Διεκπεραιωτική λειτουργία

Θεωρούν ότι το Χρηματιστήριο λειτουργεί διεκπεραιωτικά και ουσιαστικά δεν υπάρχει φαντασία ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο εκείνο που θα του επιτρέψει να χρηματοδοτήσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση με την εξαγγελία φορολογικών κινήτρων συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων θεωρεί ότι δεν υπάρχει το πλαίσιο εκείνο και η στρατηγική που χρειάζεται ώστε μέσω θεσμικών χαρτοφυλακίων που θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι νεοφυείς στις οποίες έχει επενδύσει σημαντικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης είναι περί τα 11 χρόνια στην ηγεσία της ΕΧΑΕ και εργάζεται στο Χρηματιστήριο επί 27 συναπτά έτη.
Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι συνθήκες της οικονομίας ήταν δύσκολες του χρεώνεται από κυβερνητικής πλευράς ότι η αγορά σήμερα δεν έχει επαρκή ρευστότητα, συρρικνώνεται από πλευράς αριθμού επιχειρήσεων και δεν έχουν γίνει κινήσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ύπαρξη του Χρηματιστηρίου.
Ανάλογη διάθεση υπάρχει και από τις ελεγκτικές εταιρίες και ειδικά την Big Four μέλη της οποίας συμβουλεύεται η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που προοιωνίζονται έχουν βολιδοσκοπηθεί δύο στελέχη με εμπειρία στη χρηματοδότηση και θητεία του ενός στον κλάδο των ελεγκτικών και δεν αποκλείεται οι αλλαγές που θα γίνουν να μην αφορούν τον κ. Σωκράτη Λαζαρίδη μόνο αλλά και άλλα επιτελικά στελέχη κλειδιά καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες που θα δώσουν ώθηση στην λειτουργία του ΧΑ και όχι μόνο αλλαγή σε επίπεδο ηγεσίας.

Η ανακοίνωση της ΕΧΑΕ

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ ανακοινώνει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας κ. Σωκράτης Λαζαρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Την απόφαση αυτή έλαβε με γνώμονα τη διασφάλιση μίας ομαλής διάδοχης κατάστασης, επιθυμώντας να παραδώσει την σκυτάλη στην επόμενη γενιά με επίγνωση του ότι προσεγγίζει το όριο συνταξιοδότησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ ευχαρίστησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για την πολυετή προσφορά του στον Όμιλο και τον θεσμό, αναγνωρίζοντας την πολιτική εξωστρέφειας που προώθησε καθιστώντας το Χρηματιστήριο
Αθηνών, σε έτη πολλαπλώς δύσκολα για την ελληνική οικονομία, ένα φερέγγυο και ισότιμο συνομιλητή και συνεργάτη με τις πιο ισχυρές αγορές του κόσμου, και εξέφρασε την επιθυμία, συνεκτιμώντας τον σημαντικό
αριθμό στρατηγικών και αναπτυξιακών δράσεων που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, να παραμείνει ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης στον Όμιλο ως Σύμβουλος Διοίκησης, μετά την εκλογή νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.
Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει στην ομαλή μετάβαση της διοίκησης και ταυτόχρονα η αναγνωρισμένη εμπειρία και γνώση του θα παραμείνει διαθέσιμη για την συνέχιση των προσπαθειών της ΕΧΑΕ στο νέο διεθνές
ανταγωνιστικό περιβάλλον.
O κ. Σωκράτης Λαζαρίδης θα παραμείνει στη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος για ένα εύλογο διάστημα ολίγων μηνών, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του διάδοχου
σχήματος.
Tο Δ.Σ. αποφάσισε, με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα διαδοχής (succession plan) του Ομίλου, στο πλαίσιο των κανόνων βέλτιστης εταιρικής πρακτικής, να αναθέσει στην Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων (nomination
committee) την έναρξη διαδικασίας επιλογής υποψηφίων, με στόχο η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.

Νίκος Καρούτζος

nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement