Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έρχεται αλλαγή διοίκησης στο Χρηματιστήριο με εντολή της κυβέρνησης - Ποιο το σχέδιο;

Έρχεται αλλαγή διοίκησης στο Χρηματιστήριο με εντολή της κυβέρνησης - Ποιο το σχέδιο;

Επαφές με τις τράπεζες και βολιδοσκόπηση τουλάχιστον δύο στελεχών

Ο κύβος ερρίφθη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αλλαγή ηγεσίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μάλιστα πριν από το τέλος του 2021 καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ικανοποιημένο με τη διοίκηση Λαζαρίδη.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με τις τράπεζες οι οποίες έχουν τον πρώτο λόγο στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου και εκπροσωπούνται και στο Διοικητικό του Συμβούλιο ώστε να υπάρξει βελούδινη αποχώρηση του κ. Σωκράτη Λαζαρίδη ή σε περίπτωση παραμονής του ο περιορισμός του ρόλου του .
Η κυβέρνηση άλλωστε έχει ως στόχο να δει το Χρηματιστήριο να ενισχύεται πράγμα που δεν συμβαίνει και θεωρεί ότι οι πολύ καλές επιδόσεις της οικονομίας δεν αντικατοπτρίζονται στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Διεκπεραιωτική λειτουργία


Θεωρούν ότι το Χρηματιστήριο λειτουργεί διεκπεραιωτικά και ουσιαστικά δεν υπάρχει φαντασία ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο εκείνο που θα του επιτρέψει να χρηματοδοτήσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση με την εξαγγελία φορολογικών κινήτρων συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων θεωρεί ότι δεν υπάρχει το πλαίσιο εκείνο και η στρατηγική που χρειάζεται ώστε μέσω θεσμικών χαρτοφυλακίων που θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι νεοφυείς στις οποίες έχει επενδύσει σημαντικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης είναι περί τα 11 χρόνια στην ηγεσία της ΕΧΑΕ και εργάζεται στο Χρηματιστήριο επί 27 συναπτά έτη.
Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι συνθήκες της οικονομίας ήταν δύσκολες του χρεώνεται από κυβερνητικής πλευράς ότι η αγορά σήμερα δεν έχει επαρκή ρευστότητα, συρρικνώνεται από πλευράς αριθμού επιχειρήσεων και δεν έχουν γίνει κινήσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ύπαρξη του Χρηματιστηρίου.
Ανάλογη διάθεση υπάρχει και από τις ελεγκτικές εταιρίες και ειδικά την Big Four μέλη της οποίας συμβουλεύεται η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που προοιωνίζονται έχουν βολιδοσκοπηθεί δύο στελέχη με εμπειρία στη χρηματοδότηση και θητεία του ενός στον κλάδο των ελεγκτικών και δεν αποκλείεται οι αλλαγές που θα γίνουν να μην αφορούν τον κ. Σωκράτη Λαζαρίδη μόνο αλλά και άλλα επιτελικά στελέχη κλειδιά καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες που θα δώσουν ώθηση στην λειτουργία του ΧΑ και όχι μόνο αλλαγή σε επίπεδο ηγεσίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης