Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας και η δυσπιστία των επενδυτών αναπτυγμένων αγορών - Συγκεντρώνουμε κεφάλαια δίχως αύριο

Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας και η δυσπιστία των επενδυτών αναπτυγμένων αγορών - Συγκεντρώνουμε κεφάλαια δίχως αύριο

Επενδυτές ξένων ασφαλιστικών ταμείων δεν…. γνωρίζουν την Ελλάδα και την επενδυτική βαθμίδα

Σχετικά Άρθρα

Οι ελληνικές Τράπεζες, τα νέα εταιρικά ομόλογα, αλλά και η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ συγκεντρώνουν κεφάλαια και καταγράφουν ρεκόρ ζήτησης, ωστόσο το πραγματικό τεστάρισμα είναι η “επόμενη ημέρα”, δηλαδή αν υπάρχουν και μας παρακολουθούν οι ξένοι επενδυτές ύστερα από την άντληση των κεφαλαίων.
Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν ακόμη εκείνες οι “ιστορίες” και τα κέρδη που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Διότι οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ανεμογεννήτριες δεν φαίνεται να είναι πειστικές ιστορίες για την ανάπτυξη του συνόλου της οικονομίας.
Η πρόσφατη αναφορά μιας ανάλυσης της Goldman Sachs για τιμή- στόχο του χρηματιστηρίου στις 1000 μονάδες είναι ενδεικτική του κενού που υπάρχει μεταξύ επενδυτών και επιχειρήσεων, αλλά και της ευκαιριακής εικόνας που διαμορφώνουν για την Ελλάδα όσοι αναλύουν ή επενδύουν.
Οι αποδόσεις μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ήταν πρόσκαιρες αναλαμπές εξ ου και δημιουργείται ένα κλίμα δυσπιστίας από την πλευρά των επενδυτών και των ξένων οίκων.
Το υπουργείο Οικονομικών και οι Τράπεζες ποντάρουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τους επόμενους 12-15 μήνες, ωστόσο το καίριο ζήτημα είναι εαν υπάρχουν διαθέσιμοι ξένοι επενδυτές για να “υποδεχθούν” αυτή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας που θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για Δημόσιο και επιχειρήσεις.
Όπως δηλώνει επενδυτικός τραπεζίτης στο Bankingnews, το πρώτο πρόβλημα εξαιτίας της δεκάχρονης και πλέον απουσίας της χώρας από την επενδυτική βαθμίδα και τις ανεπτυγμένες αγορές, οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας δεν είναι καθόλου εξoικειωμένοι με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, τα πρώτα σημάδια των επαφών ελληνικής επενδυτικής τράπεζας με επενδυτές των ανεπτυγμένων αγορών (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κα) -προκειμένου να έλθουν στην Ελλάδα νωρίτερα από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, διότι φαίνεται να μην γνωρίζουν τα βασικά σημεία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Επιπρόσθετα, οι ίδιοι πρέπει να πειστούν - εξαιτίας και του υψηλού χρέους – ότι, η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να εξυπηρετήσει ένα βιώσιμο χρέος για τα επόμενα χρόνια.
H έλλειψη, άλλωστε, ικανού αγοραστικού ενδιαφέροντος στο χρηματιστήριο επιβεβαιώνει ότι, εξαιτίας της χρόνιας απουσίας της Ελλάδος απαιτείται συνεχές marketing προκειμένου να έλθουν περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στην χώρα. Και το marketing που πρέπει να πραγματοποιηθεί χρειάζεται αξιοπιστία, να φέρνει αποτέλεσμα κέρδη, και όχι ζημίες, όπως στο παρελθόν.

Συγκεντρώνουμε τα κεφάλαια, αλλά ποια είναι η επόμενη ημέρα;

Το δεύτερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα της Ελλάδος και των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η επόμενη ημέρα από την συγκέντρωση κεφαλαίων, όπως επισήμανε σε ναυτιλιακό συνέδριο ο Corporate Development Officer της ναυτιλιακής Τsakos Energy Navigation κ. Χάρης Κοσμάτος.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “ενω η ελληνική αγορά αποκτά βάθος και υπάρχει “όρεξη” για επενδύσεις, το πραγματικό τέστ είναι το “after market”, η επόμενη ημέρα μιας τέτοιας κίνησης, αν δηλαδή οι τράπεζες και οι αναλυτές παρακολουθούν τις “ιστορίες” και υπάρχει μια συνεχής και εποικοδομητική σχέση η οποία δεν περιορίζεται απλώς στην άνλτηση κεφαλαίων.”

Εκπαιδεύοντας….. τους επενδυτές

Όπως προαναφέρθηκε, από πρόσφατες συναντήσεις στελεχών ελληνικής επενδυτικής τράπεζας με ξένους παθητικούς επενδυτές (ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες) τα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν απογοητευτικά.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν απογοητευτικές (λ.χ Ποιά Ελλάδα;) και φυσικά αποτελούν συνάρτηση των πρόσφατων χαμηλών αποδόσεων, κυρίως στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές διότι τα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας και του προγράμματος αγορών της ΕΚΤ αποτελούσαν μια επενδυτική ευκαιρία το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η κατηγορία των ξένων επενδυτών χρειάζεται μια εκ νέου “εκπαίδευση” προκειμένου να τονιστούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Δημήτρης Παφίλας

dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης