Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα με waiver 6 έως 12 μηνών έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα – Ανησυχία για τα ομόλογα

Η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα με waiver 6 έως 12 μηνών έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα – Ανησυχία για τα ομόλογα
Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν στο πρόγραμμα Πανδημίας σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα ήταν μεταξύ 2,5% με 3% και προφανώς πάλι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οξύτατη κρίση χρέους.
Σχετικά Άρθρα

Τέλη Μαρτίου του 2022 η ΕΚΤ θα λήξει το πρόγραμμα Πανδημίας στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα παρ΄ ότι δεν πληροί τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ επειδή δεν θέλει να δημιουργήσει νέα κρίση χρέους στην Ελλάδα σχεδιάζει να δώσει waiver δηλαδή δυνατότητα να παραμείνει σε πρόγραμμα για άλλους 6 με 12 μήνες η Ελλάδα έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερη.
Ως γνωστό η Ελλάδα εντάχθηκε από το παράθυρο στο παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ονομάστηκε πρόγραμμα Πανδημίας.
Ταυτόχρονα ειδικά για την Ιταλία μειώθηκε η βαθμολογία εισόδου στο πρόγραμμα Πανδημίας καθώς αυτό συνέβη υπό τον φόβο επιθετικών υποβαθμίσεων ορισμένων χωρών το 2020.
Η ΕΚΤ που πριν την κρίση της Πανδημίας δεν επέδειξε καμία ανοχή και ο Draghi τότε επικεφαλής της ΕΚΤ και σήμερα πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε υποδείξεις στην Ελλάδα… σήμερα έχει παραβιάσει κατάφορα το καταστατικό της και τις βασικές αρχές της… για να αποτρέψει την κρίση χρέους.
Η πανδημία δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα, αύξησε κατακόρυφα το δημόσιο χρέος και εκτόξευσε το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός και εκτός Ελλάδος.
Η Ελλάδα έχει συνολικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos κοντά στα 390 δισεκ. σχεδόν 400 δισεκ. αλλά οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βρίσκονται στο 0,96%.
Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν στο πρόγραμμα Πανδημίας σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα ήταν μεταξύ 2,5% με 3% και προφανώς πάλι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οξύτατη κρίση χρέους.
Η ΕΚΤ δημιούργησε ένα σύστημα Φρανκενσταιν, μια τερατογένεση, και χωρίς αυτό το Πρόγραμμα Πανδημίας θα δραματικά επιδεινωθεί πολλές οικονομίες στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα με την χάλια οικονομία που διαθέτει δεν δικαιολογεί 0,96% αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα, είχε φθάσει η απόδοση έως το 0,55%.

Πως θα συμπεριφερθούν οι οίκοι αξιολόγησης;

Για το 2021 απομένουν ακόμη δύο βασικές αξιολογήσεις.
Στις 22 Οκτωβρίου 2021 της Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα με ΒΒ και θετικές προοπτικές και στις 19 Νοεμβρίου 2021 η Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία.
Για την Standard and Poor’s το βασικό σενάριο δεν θέλει νέα αναβάθμιση καθώς επόμενη βαθμολογία είναι η ΒΒ+ μια κλίμακα χαμηλότερα πριν την επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογίες ΒΒΒ-…
Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά – νόμιμα πλέον – τα ελληνικά ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής και πλέον δεν θα χαρακτηρίζονται ως ομόλογα σκουπίδια.
Το βασικό σενάριο θέλει η διαδικασία αναβάθμισης να είναι πολύ αργή όσο πλησιάζει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Μόνο εάν υπάρξει πολιτική παρέμβαση… θα μπορούσαν οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης να επιταχύνουν τις αναβαθμίσεις…
Να σημειωθεί ότι βαθμολογία ΒΒ+ δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα δίνει η Γερμανική Scope η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης