Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τραπεζίτες και επιχειρηματίες ανησυχούν, για τις εκλογές του 2022 – Δύσκολη η αυτοδυναμία...μη προβλέψιμες πολιτικές εξελίξεις

Τραπεζίτες και επιχειρηματίες ανησυχούν, για τις εκλογές του 2022 – Δύσκολη η αυτοδυναμία...μη προβλέψιμες πολιτικές εξελίξεις
Το 2022 είναι η πιθανότερη χρονιά για εκλογές, αν και οι 2 τραπεζίτες και οι 2 επιχειρηματίες δεν ταυτίζονται απόλυτα σε αυτό, καθώς ο ένας εξ αυτών προέβλεψε ότι ο Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την 4ετία
Σχετικά Άρθρα

Τραπεζίτες και επιχειρηματίες αρχίζουν να αναλύουν περισσότερο… και παραδόξως από τώρα το νέο πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί το 2022, η πιθανότερη χρονιά για εκλογές στην Ελλάδα.
Τραπεζίτες και δύο κορυφαίοι έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι μίλησαν στο bankingnews (ΒΝ) υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ανέφεραν τα εξής τα οποία και συνοψίζουμε...

Οι 7 παράγοντες

1)Το 2022 είναι η πιθανότερη χρονιά για εκλογές, αν και οι 2 τραπεζίτες και οι 2 επιχειρηματίες δεν ταυτίζονται απόλυτα σε αυτό, καθώς ο ένας εξ αυτών προέβλεψε ότι ο Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την 4ετία καθώς όσο καθυστερεί τόσο θα ανακάμπτει η χώρα…και θα καρπωθεί η κυβέρνηση πολιτικά οφέλη. 

2)Και οι 4 τραπεζίτες και επιχειρηματίες, έθεσαν θέμα αυτοδυναμίας.
Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα και νικητής και των επόμενων εκλογών αλλά το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει σχεδόν 45% για να έχει αυτοδυναμία, σενάριο απίθανο.
Τα πραγματικά ποσοστά της ΝΔ κινούνται μεταξύ 35% με 37% οπότε κάτω από οποιοδήποτε σενάριο – και ειδικά εκλογές με απλή αναλογική – σημαίνει ότι είναι ανέφικτη η αυτοδυναμία.
Μάλιστα ένας τραπεζίτης ανέλυσε το εξής στοιχείο.
Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί με απλή αναλογική και με βασικό κριτήριο εισόδου το 3%.
Εάν μπουν περισσότερα κόμματα στην Βουλή, λόγω του εκλογικού νόμου θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Π.χ. στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όπου αυτομάτως η απλή αναλογική θα αντικατασταθεί με ενισχυμένη αναλογική, τα μικρά κόμματα θα δεχθούν ισχυρή πίεση με πιθανότητα να αποκλειστούν από την Βουλή.
Χωρίς αυτοδυναμία η ΝΔ ως πρώτο κόμμα θα συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ – εάν έχει εκλεγεί Πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου – ή το ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την ανοχή άλλων μικρότερων κομμάτων;
Πολλά μπορούν να συμβούν και οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να καταστούν απρόβλεπτες με επίκεντρο την έλλειψη αυτοδυναμίας και την στρατηγική του ΚΙΝΑΛ.

3)Εάν οι εκλογές διεξαχθούν Μάιο 2022 και ταυτόχρονα οι πολιτικές αναλύσεις καταδείξουν είτε πολιτικό αδιέξοδο, είτε αδυναμία αυτοδυναμίας, προφανώς και όλο το σύστημα θα λιμνάσει για μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

4)Κατά τους τραπεζίτες και επιχειρηματίες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην οικονομία να μην γίνει αντιληπτή πέραν από την στατιστική απεικόνιση.
Μάλιστα ένας τραπεζίτης διευκρίνισε – κάτι που είναι σωστό – ότι η μεγάλη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα με στόχο 7,4% το 2021 είναι απόρροια του τουρισμού που δεν εκπροσωπείται στο ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε η ανάκαμψη της οικονομίας λόγω τουρισμού δεν αγγίζει άμεσα το ελληνικό χρηματιστήριο.

5)Το 2022 θα είναι πιο επιθετική η πολιτική σύσφιξης των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, οπότε μπορεί να δούμε πιέσεις σε οικονομίες και αγορές.
Προφανώς και μια μεγάλης κλίμακας διόρθωση στις αγορές θα πλήξει την κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

6)Οι τραπεζίτες και επιχειρηματίες ανησυχούν ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάψει την πορεία της Ελλάδος ειδικά σε μια περίοδο όπου δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση από την αξιοποίηση των 31 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

7)Το βασικό συμπέρασμα των τραπεζιτών και επιχειρηματιών είναι ότι προβλέπουν ότι η ΝΔ θα βρεθεί σε μέσους όρους στο 37% και στο 27% ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Βουλή θα εισέλθουν 7 κόμματα εξέλιξη που θα περιπλέξει το πολιτικό σκηνικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης