Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρήθηκε η αδράνεια στο ΧΑ +0,40% στις 898 μον. - Οι επενδυτές να συνηθίσουν την απραξία, θα διατηρηθεί για καιρό

Συντηρήθηκε η αδράνεια στο ΧΑ +0,40% στις 898 μον. - Οι επενδυτές να συνηθίσουν την απραξία, θα διατηρηθεί για καιρό
Εάν επανέλθουν στο προσκήνιο σχέδια για lockdowns… θα οδηγήσουν σε μια λελογισμένη διόρθωση την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τις 895 στις 830 με 850 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 898 μονάδες, με ήπιες μεταβολές και ιδιαίτερα περιορισμένες συναλλαγές, καθώς απουσιάζουν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τάση αλλά και επειδή βρισκόμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο.
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες για την πανδημία με τις εκκλήσεις κυβέρνησης και επιστημόνων για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού να συνεχίζονται ενώ το  μεγάλο μέρος των πολιτών δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας.
Εάν τις προσεχείς εβδομάδες παρατηρηθεί αύξηση της νοσηρότητας δηλαδή των βαριά ασθενών που καταλήγουν στα νοσοκομεία και επανέλθουν στο προσκήνιο σχέδια για lockdowns… θα οδηγήσουν σε μια λελογισμένη διόρθωση την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τις 895 στις 850 με 830 μονάδες.
Όμως εάν η παραφιλολογία για τα lockdowns επανέλθει πειστικά… τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει στις 750 με 780 μονάδες.
Η καθολική καραντίνα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 898 μονάδες, κοντά στα υψηλά της ημέρας καθώς στις δημοπρασίες ο δεικτοβαρής ΟΤΕ έκλεισε πλησίον του +2%, ωστόσο χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων με πρώτη στήριξη τις 885 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -2,12%, οριακά υποχώρησε η Εθνική -0,08% ενώ με οριακά κέρδη Eurobank -0,35% και Alpha Bank +0,31%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 551 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να μειώνουν τα NPEs επιθετικά, πέρασαν τα stress tests, βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους και δεν κρύβουν ζοφερές – αρνητικές εκπλήξεις… ωστόσο απουσιάζει κάποιος μεγάλος καταλύτης που θα πυροδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον άμεσα, με τον χρονικό ορίζονται να μετατίθεται σε διάστημα 12 μηνών.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Μείωση της short θέσης του στη ΔΕΗ το Lansdowne

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι δεικτοβαρείς  ΟΤΕ +1,98%, ΟΠΑΠ +1,4%, ΔΕΗ  +1,24%...ενώ υποχώρησαν Τιτάν -0,98%, Motor Oil -0,96%....
Στο επίκεντρο βρέθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση ο Ελλάκτωρ +1,23% με υψηλό ημέρας +4,56% με αυξημένο όγκο συναλλαγών και με σωρευτικά κέρδη +9% το τελευταίο διήμερο.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 13/8 εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 133,92 εκατ. νέες μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ των 120,5 εκατ .ευρώ και ενώ εύλογα θα περίμενε η αγορά κάποιοι επενδυτές να ρευστοποιήσουν για να εισπράξούν το βραχυπρόθεσμο κέρδος, καθώς η μετοχή κινείται με premium 65% από την τιμή της αύξησης στα 0,90 ευρώ, εντούτοις τα κερδοσκοπικά παιχνίδια συνεχίζονται....
Επίσης, κέρδη +16,90% κατέγραψε η Intralot, καθώς η μετοχή στο διάστημα 3/8 έως τις 11/8 είχε σωρευτικά κέρδη +60% ενώ στο τελευταίο διήμερο είχε καταγράψει απώλειες -16,5%.
Η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις 3/8 ήταν απόρροια της ανακοίνωσης της εταιρείας για την απόρριψη της προσφυγής ομολογιούχων από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά και μετά την  ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων  με τη συνολική απομόχλευση να ανέρχεται σε 163 εκατ. ευρώ...
Σημαντική άνοδο με αυξημένες συναλλαγές και η μετοχή της Attica Group στο +14,96% στα 1,1450 ευρώ, πάνω από την σημαντική αντίσταση στα 1,10 ευρώ αλλά και η MIG +8,6% στα υψηλά της ημέρας.
Σημειώνεται ότι η μετοχή δεν έχει ακολουθήσει την διαγραμματική κίνηση της αγοράς καθώς οι ανησυχίες από την πορεία των κρουσμάτων αλλά και η αβεβαιότητα για τον τουρισμό κρατούσε τη μετοχή σε χαμηλή κίνηση., ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως η πορεία του τουρισμού στη χώρα είναι ανώτερη των εκτιμήσεων.
Σε μείωση της short θέσης του στη ΔΕΗ στις 11/8 μείωσε το fund Lansdowne στο 1,29% από 1,36% που είχε από την 1η Μαρτίου 2021

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 16/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη.
Διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Επίσης θετικά επιδρούν οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό της αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να τις προσπάθειές της για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε ενεργοποίηση.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,55% και το ιταλικό 10ετές στο 0,57% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,15% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,57%.
Περί τις 11:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,38% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,59%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης , με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλέγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,42%  ενώ  ο Τραπεζικός Δείκτης περιόρισε μεν τις απώλειες αλλά δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικό πρόσημο στο -0,02%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,40% στις 898 μονάδες έχοντας υψηλό στις 899,07 μονάδες και χαμηλό 889,98 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 28,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 17,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 5,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 219 χιλ. ευρώ και όγκου 51 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο Φουρλής.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 898 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 900 - 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 885 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 - 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 551 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 540 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.

Πως μπορούν να διασπάσουν τα βασικά σημεία αντίστασης οι τραπεζικές μετοχές;

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν περιχαρακωθεί και κινούνται σχεδόν αδιάφορα, πλην ορισμένων αναλαμπών, δεν ενθουσιάζουν, ούτε προετοιμάζουν ράλι.
Για να μπορέσουν να διασπάσουν κρίσιμα τεχνικά σημεία αντίστασης θα πρέπει να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις και να βοηθήσει η ειδησεογραφία.
1) Από το μέτωπο της οικονομίας, περιμένουμε κάπως πιο αισιόδοξες ειδήσεις επειδή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2021 που θα συγκριθεί με το καταστροφικό β΄ τρίμηνο του 2020, οπότε θα δούμε μεγάλη ανάκαμψη που δεν θα αντικατοπτρίζει ωστόσο την πραγματικότητα είναι λογιστική απεικόνιση περισσότερο παρά πραγματική δυναμική.
2) Οι οίκοι αξιολόγησης θα επαναξιολογήσουν την ελληνική οικονομία
17 Σεπτεμβρίου 2021 η DBRS
22 Οκτωβρίου 2021 η standard and Poor’s
19 Νοεμβρίου 2021 η Moody’s
Γενικά δεν αναμένεται κάποια αναβάθμιση πλην των προοπτικών από ουδέτερες σε σταθερές.
3) Οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τα αποτελέσματα β΄ τρίμηνου 2021, τις ανακοινώσεις τους και θα εστιάσουμε όχι στο γ΄ τρίμηνο αλλά στην καθοδήγηση που θα δώσουν για το 2022.
4) Θα υπάρξουν placement δηλαδή διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους επενδυτές ξένους και έλληνες από το β΄ τρίμηνο του 2022.
Το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Οι κινήσεις αυτές θα πάρουν χρόνο αλλά θα παρουσιαστεί ως προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο τα placement θα επιδράσουν βραχυπρόθεσμα αρνητικά στις μετοχές γιατί η διάθεση μετοχών με discount θα έχει επίπτωση στις αποτιμήσεις.
Μπορεί η έλευση νέων επενδυτών να σηματοδοτεί ιδιωτικοποίηση αλλά οι τράπεζες στην Ελλάδα λειτουργούν ως ιδιωτικές.
Αυτή η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα αλλά όχι και τόσο ισχυρή.
5) Οι τράπεζες θα επιτυγχάνουν πραγματικά κέρδη μετά την εξυγίανση.
Υπολογίζεται ότι θα καταγράφουν κέρδη 500 εκατ η Eurobank, 500 εκατ η Εθνική τράπεζα 450 με 550 εκατ η Alpha bank και 400 εκατ η Πειραιώς.
Ενδιαφέρουσα και αυτή η εξέλιξη αλλά οι τράπεζες εκ των πραγμάτων κέρδη πρέπει να επιτυγχάνουν όπως το πράττουν όλες οι τράπεζες στην Ευρώπη.
6) Θα αποτιμήσουν καλύτερα τα νέα δάνεια που χορηγούν αλλά και τα ακίνητα που κατέχουν.
Η προσέγγιση αυτή έχει ένα ενδιαφέρον αλλά η αποτίμηση όλων αυτών αλληλοεπιδρά και με άλλους παράγοντες και η μεταβλητότητα είναι υψηλή.
7) Οι τράπεζες θα δώσουν μερίσματα μετά από 12 -13 χρόνια αποχής το 2023.
Η εξέλιξη αυτή έχει επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά μάλιστα μετά από μια σοκαριστική αποχή 12-13 ετών από την διανομή μερισμάτων θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως και η δυνατότητα για επαναγορά ιδίων μετοχών.
Η εξέλιξη αυτή είναι ενδιαφέρουσα… αλλά αφορά την χρήση 2022 δηλαδή το 2023.
8) Οι τράπεζες εκσυγχρονίζονται, επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην ηλεκτρονική τραπεζική ενώ θα μειώσουν περαιτέρω τους εργαζόμενους τους.
Έχουν υπολογίσει ότι μια τράπεζα χρειάζεται 5 με 5,5 χιλιάδες εργαζομένους οπότε τα περιθώρια για εθελούσιες εξόδους είναι μεγάλα σχεδόν 5 με 6 χιλιάδες άτομα να αποχωρήσουν από το τραπεζικό σύστημα.
9) Θα ξεκινήσει νέος αναπτυξιακός γύρος αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες ώστε να μειώσουν και το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που ανέρχεται σε 14,5 δισεκ. σε σύνολο 21 δισεκ. ευρώ κεφαλαίων.
10) Στρατηγικοί επενδυτές όπως το Fairfax με ποσοστό 33% στην Eurobank πάνω από 1 ευρώ την μετοχή θα αρχίσει να μειώνει την στρατηγική του θέση.
Η αγορά το αναμένει αυτό, το Fairfax δεν θα βιαστεί βέβαια, όσο βλέπει ότι η Eurobank ανακάμπτει και καταγράφει ισχυρά κέρδη… ωστόσο νομοτελειακά σε 12-16 μήνες από σήμερα θα συμβεί.

Moody’s: Σε 300 εκατομμύρια ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank την περίοδο 2021-23

Σε 300 εκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank την περίοδο 2021-2023, παρά την ένεση ρευστότητας από το ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Ειδικότερα, στις 9 Αυγούστου, η Attica Bank (Caa3 stable, caa31) ανακοίνωσε ότι έλαβε 151,9 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση (Ba3 stable).
Η κεφαλαιακή ένεση σχετίζεται με την τελική και εκκαθαρισμένη φορολογική απαίτηση έναντι του κράτους, μετά την ενεργοποίηση του νόμου για αναβαλλόμενη φορολογική πίστωση (DTC), ύστερα από τις καθαρές ζημίες που ανέφερε η τράπεζα το 2020.
Η εισφορά κεφαλαίου είναι πιστωτικά θετική για την Attica Bank επειδή βελτιώνει την ποιότητα των ενσώματων κεφαλαίων της μέσω μετρητών που εισπράττονται από το κράτος, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της το 2021 – έως 240 εκατομμύρια ευρώ.
Τα υψηλότερα απτά κεφαλαιακά επίπεδα της Attica Bank θα της επιτρέψουν να εκτελέσει το σχέδιο μετασχηματισμού της μειώνοντας το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ενώ παράλληλα θα τη βοηθήσει να χορηγήσει νέα δάνεια για να ενισχύσει τα έσοδά της.
Σύμφωνα με τη Moody’s, o pro-forma Common Equity Tier 1 (CET1) δείκτης θα αυξηθεί σε περίπου 11,8% από 3,7% τον Μάρτιο του 2021 ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) θα αυξηθεί σε 15,2% από 7,1% την ίδια περίοδο.
H κανονιστική απαίτηση CET1 είναι 8,7% και η απαίτηση CAR είναι 10,7%.
Η βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας θα έχει κόστος για τους υφιστάμενους μετόχους, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα γίνει προσωρινά ο πλειοψηφικός μέτοχος με ποσοστό περίπου 52%.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank τα επόμενα 3 χρόνια υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα τη βοηθήσουν να διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της κατά την ίδια περίοδο και θα ενισχύσει την ασθενή κερδοφορία της.
Τέλος, η τράπεζα θα εξετάσει πιθανές επιπρόσθετες εκδόσεις ομολόγων Tier 1 ή Tier 2 για να συμπληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει το επιχειρηματικό της σχέδιο μετασχηματισμού.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, συνεχίζονται οι εκκλήσεις της κυβέρνησης και των επιστημόνων για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Οι εικόνες συνωστισμού σε επαρχία αλλά και στα νησιά τόσο στις εκκλησίες όσο και τα πανηγύρια για τον Δεκαπενταύγουστο, προκαλούν τρόμο για τις αντοχές του ΕΣΥ.
Η ανησυχία είναι ότι με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Delta φαίνεται να έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα σε συνδυασμό ότι με την ιδιαίτερα χαμηλή προσέλευση για εμβολιασμό θα δημιουργήοσυν ένα εκρηκτικό μείγμα που ενδεχομένως να προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ.
Μάλιστα, πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα και για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται τα κρούσματα αλλά και οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας να είναι σε αρκετά πιο υψηλά επίπεδα σε σχέση με σήμερα.
Το μεγάλο ζητούμενο δηλ. είναι τι θα συμβεί όταν θα επιστρέψουν οι εκδρομείς στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 16/8 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,62%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,80%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία -0,61% ενώ ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα με οριακή άνοδο +0,03%.
Οι αγορές στην  Ν. Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας..

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται σήμερα 16/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν οι οποίες ανεβάζουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό ρίσκο, ενώ η μεταλλαξη Delta γίνεται όλο και πιο μεταδοτική.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,85%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,85% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,45%, του S&P 500 στο -0,50% , ο Nasdaq στο -1% και το ETF GREC στο +0,02% (27,98 δολ. )

Ήπιες μετάβολές στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τράπεζες, με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και με την Πειραιώς να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις .
Η Εθνική έκλεισε στα 2,43 ευρώ, με πτώση -0,08%, με όγκο 575 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,15 ευρώ, με άνοδο +0,31% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3860 ευρώ, με πτώση -2,12% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,80 ευρώ, με άνοδο +0,35% με όγκο 587 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1350 ευρώ, με άνοδο +1,79% και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1520 ευρώ, με πτώση -1,17% με όγκο 204 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 70 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,72 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΤΕ, Saarntis, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ.....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Τιτάν, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή....
H Coca Cola έκλεισε στα 31,71 ευρώ, με άνοδο +0,99% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο +1,98% και αποτίμηση 7,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,3550 ευρώ, με άνοδο +1,24% και αποτίμηση 2,17 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5950 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 602 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με άνοδο +1,4% και  αποτίμηση 4,32 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,60 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,84 ευρώ, με πτώση -0,76% και κεφαλαιοποίηση 835 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9160 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0341 ευρώ, με άνοδο +8,60% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,55% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -2 μονάδες βάσης

Σταθεροποίησηκαταγράφεται  στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Επίσης θετικά επιδρούν οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό της αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να τις προσπάθειές της για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε ενεργοποίηση.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,55% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,57%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,55% με το αμερικανικό 10ετές 1,28% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης…

Σταθερόποιηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 16/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 16 Αυγούστου του 2021 στο 0,57%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/8/2021 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,57% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,10%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης